Rom-Kon 02.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Jak już napisałeś teraz to już kiszka... teraz jak wytniesz dziurę to skropliny będą ściekać na wełnę... powinny być założone kapturki by skropliny omijały otwory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 System.... co to jest system... System to ogół materiałów produkowanych przez jednego producenta i pewność że produkty się nie pogryzą... bo np. stosując profile CD60 firmy Rigips do tego płyty Knauf i przykręcimy to wszystko wkrętami z Nidy i nie daj Boże damy jeszcze folię paroizolacyją Isower mamy wysokie prawdopodobieństwo że to wszystko spadnie nam na głowę! ps. wszystkich to czytających przepraszam.... pieprzę głupoty! Ale mi teraz wolno.... jestem po piwie... za to nie mogę znieść równie mocno pieprzących tyle że na trzeźwo... Na trzeźwo powiem, że to nie jest prawda. Jest to sprzedawane przez jedną firmę, ale produkowane już nie (może poza wyjątkami). ...sorki taki skrót myślowy sprzedawany=produkowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 02.02.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Jak już napisałeś teraz to już kiszka... teraz jak wytniesz dziurę to skropliny będą ściekać na wełnę... powinny być założone kapturki by skropliny omijały otwory... czyli co - nie ma rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Jak już napisałeś teraz to już kiszka... teraz jak wytniesz dziurę to skropliny będą ściekać na wełnę... powinny być założone kapturki by skropliny omijały otwory... czyli co - nie ma rozwiązania? ...może nawiercić z boku krokwie? Ale ile to da? No i ingerencja w wytrzymałość konstrukcyjną krokwi..... ...na to nie mam pomysła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 02.02.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Chyba żeby wyciął deskowanie i zrobiłe jakieś sprytne kapturki z papy - jak wymyślę i zrobię opstrykam dla potomnościmam nadzieję że niczego nie spitolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Chyba żeby wyciął deskowanie i zrobiłe jakieś sprytne kapturki z papy - jak wymyślę i zrobię opstrykam dla potomności mam nadzieję że niczego nie spitolę ...te kapturki też mają przetrwać dla potomnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 02.02.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witajcie, Rom-Kon Profile główne przykręcać do przyściennych, czy nie? Gdzieś już pisałeś, że Ty przykręcasz, choć zależy to od wielkości pomieszczenia ( u mnie 38m2). Narazie przykręciłem łatwiej się układało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.02.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 a ja mam taki tematpomieszczenie 5x5,5 metra strop drewniany i trzeba go zakryc od dolu nad stropem strych nieogrzewany chcialem to zrobic w ten sposob:uzyc takich wieszakow w ksztalcie grzybkow przykrecanych do belek z boku do nich profile CD 60 na to folia paroszczelna i od dolu GK lub Fermacel (jeszcze sie nei zdecydowalem) rozmieszczenie profili co 50 cm max zastanawiam sie tylko czy mozna to zrobic na jakis innych profilach tak zeby zyskac pare cm wysokosci pomieszczenia jezeli tak to na jakich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 02.02.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Chyba żeby wyciął deskowanie i zrobiłe jakieś sprytne kapturki z papy - jak wymyślę i zrobię opstrykam dla potomności mam nadzieję że niczego nie spitolę ...te kapturki też mają przetrwać dla potomnych.... po tej papie to chyba woda lać się nie będzie co? No trochę na pewno będzie sie skraplać ale jeśli dach szczelny to nie powinno sie lać, więc i kapturek nie będzie musiał być jakiś szczególnie ...... tylko kto tam zajrzy za 10 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 02.02.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Idę tutaj z moim postem, bo w innych wątkach jakoś sennie i nie ma odzewu: A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Chyba żeby wyciął deskowanie i zrobiłe jakieś sprytne kapturki z papy - jak wymyślę i zrobię opstrykam dla potomności mam nadzieję że niczego nie spitolę ...te kapturki też mają przetrwać dla potomnych.... po tej papie to chyba woda lać się nie będzie co? No trochę na pewno będzie sie skraplać ale jeśli dach szczelny to nie powinno sie lać, więc i kapturek nie będzie musiał być jakiś szczególnie ...... tylko kto tam zajrzy za 10 lat... Oj po blasze od spodu leje się woda... skrapla się na blachodachówce. Na dachówkach mniej ale też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 a ja mam taki temat pomieszczenie 5x5,5 metra strop drewniany i trzeba go zakryc od dolu nad stropem strych nieogrzewany chcialem to zrobic w ten sposob: uzyc takich wieszakow w ksztalcie grzybkow przykrecanych do belek z boku do nich profile CD 60 na to folia paroszczelna i od dolu GK lub Fermacel (jeszcze sie nei zdecydowalem) rozmieszczenie profili co 50 cm max zastanawiam sie tylko czy mozna to zrobic na jakis innych profilach tak zeby zyskac pare cm wysokosci pomieszczenia jezeli tak to na jakich? ...wyszlifuj belki, daj płyty pomiędzy nimi... inni robią fałszywe belki z badziewnych desek Ty masz PRAWDZIWE! Wykorzystaj to! A jeśli już koniecznie zakrywać to spokojnie na kotwach (grzybkach)... aby zapiąć profil musisz tylko opuścić je o około 0.5cm niżej niż belki. Nie wiem czy warto walczyć o te 0.5cm wysokości na konto ES-ów. ES-y źle się poziomuje... a profile najlepiej dać co 40cm chociaż dobrze będzie też co 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witajcie, Rom-Kon Profile główne przykręcać do przyściennych, czy nie? Gdzieś już pisałeś, że Ty przykręcasz, choć zależy to od wielkości pomieszczenia ( u mnie 38m2). Narazie przykręciłem łatwiej się układało. Profili CD60 nie przykręcam do UD30. Czasem pozwolę sobie przykręcić płytę do profila UD (przyściennego) ale to tylko na małym suficie gdzie jest małe prawdopodobieństwo ruchów więźby a przy 38m2 to już za duża powierzchnia by kręcić do UD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.02.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Idę tutaj z moim postem, bo w innych wątkach jakoś sennie i nie ma odzewu: A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli. W przewód wentylacyjny wsadzasz rurę (spiro) fi tyle ile wejdzie i pianką sika się dookoła... można dla pewności jeszcze zaprawą lub klejem obrobić... dalej przy krokwi do kominka na dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 02.02.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Ja się chyba zastrzelę - nigdy nie zapamietam które są które -- te CD UD IPN PCK USG - co do czego i z czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 02.02.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Idę tutaj z moim postem, bo w innych wątkach jakoś sennie i nie ma odzewu: A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli. W przewód wentylacyjny wsadzasz rurę (spiro) fi tyle ile wejdzie i pianką sika się dookoła... można dla pewności jeszcze zaprawą lub klejem obrobić... dalej przy krokwi do kominka na dachu... O dzięki - to te kominki które wychodzą ponad sufit poddasza. Ale mam jeden z garażu, kończy się przy ściance kolankowej i muszę dalej polecieć pod połacią dachu skosem. Wydawało mi się, że najlepiej tymi płaskimi przewodami wentylacyjnymi koło krokwi. Ale w sumie to one mają przejście z okrągłego na prostokątny, czyli wpuszczę spiro jak piszesz i wypuszczę z 10cm nad pustaka, tak aby tylko połączyć sie złączką z plastikiem. Nie przekombinowałem za bardzo? Albo wpuszczę zamiast spiro rurę plastik i zapiankuję - o kurka już mi się gotuje od tego wysiłku intelektualnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 02.02.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Muszę sobie zrobiś ściągawkę na karteczce i powiesić nad monitorem z tymi symbolami profili, który jest do czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 ...wyszlifuj belki, daj płyty pomiędzy nimi... inni robią fałszywe belki z badziewnych desek Ty masz PRAWDZIWE! Wykorzystaj to! A jeśli już koniecznie zakrywać to spokojnie na kotwach (grzybkach)... aby zapiąć profil musisz tylko opuścić je o około 0.5cm niżej niż belki. Nie wiem czy warto walczyć o te 0.5cm wysokości na konto ES-ów. ES-y źle się poziomuje... a profile najlepiej dać co 40cm chociaż dobrze będzie też co 50cm. szlifowanie raczej nie bo bym musial nadbudowac nad belkami zeby otrzymac odpowiednia grubosc ocieplenia a poza tym belki sa dosc gesto co 50 cm w osi a belki szerokie na 14 cm i jakos tak do mnie nie przemawia tak geste umieszczenie belek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 03.02.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Rom-Kon, WODZU, pamiętam jak parę stron temu pisałeś o przedłużaniu wieszaków grzybkowych, o robieniu z dwóch z jednego. Ponieważ zamierzam na krokwie dać 15 cm wełny to tymi tradycyjnymi (17cm) nie dam rady tego złapać, a ES-ów wolałbym nie dawać. Coś mi świta, że czytałem o dłuższych grzybkach (27cm ?), ale w miejscowych składach nie słyszeli o takich. Wolałbym nie kombinować z łączeniem dwóch grzybków, bo obawiam się o sztywność tak wykonanego stelaża. Podpowiedz, czy są na rynku gdzieś dostępne dłuższe grzybki niż 17 cm, a jeśli nie to jak podejść do tematu (15 cm wełny na krokwie).Z góry dzięki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.02.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Rom-Kon, WODZU, pamiętam jak parę stron temu pisałeś o przedłużaniu wieszaków grzybkowych, o robieniu z dwóch z jednego. Ponieważ zamierzam na krokwie dać 15 cm wełny to tymi tradycyjnymi (17cm) nie dam rady tego złapać, a ES-ów wolałbym nie dawać. Coś mi świta, że czytałem o dłuższych grzybkach (27cm ?), ale w miejscowych składach nie słyszeli o takich. Wolałbym nie kombinować z łączeniem dwóch grzybków, bo obawiam się o sztywność tak wykonanego stelaża. Podpowiedz, czy są na rynku gdzieś dostępne dłuższe grzybki niż 17 cm, a jeśli nie to jak podejść do tematu (15 cm wełny na krokwie). Z góry dzięki. Pozdrawiam. Są dostępne wieszaki 27cm długości! Niestety nie są zbyt popularne... ja mam jedno miejsce w Markach pod Warszawą... wysyłam im klientów z całej Warszawy (muszę kiedyś upomnieć się o prowizję ) ...nawet nie wiem kto je produkuje... A łączenie jeśli dobrze to zrobić (nity zrywane) to spokojnie można stosować... niestety jest to droższe i bardziej czasochłonne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts