Trociu 03.02.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli.Ja u siebie w kanał wentylacyjny włożyłem taką przejściówkę z kwadratu na okrąg zdobytą w sklepie z kominkami, która normalnie służy do przyłącza powietrza z zewnątrz. W mój kanał wentylacyjny systemu TONADin wcisnęło się to dość sprawnie, zarzuciłem dla pewności zaprawą. Potem w okrągłe wyjście podłączyłem spiro i na dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 03.02.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A czy ktoś się orientuje czym mogę zrobic przejściówkę w przewodzie wentylacyjnym: mam kanał wentylacyjny 12x17cm (wewnatrz) - typowy Leiera, kończy się pod skosem, i muszę puścić wzdłuż krokwi najlepiej taki płaski kanał PCV i doprowadzic do kominka wentylacyjnego w dachówce. ale czym połączyć ten Leiera z PCV? W hiperach budowlanych nic nie znalazłem, w instalacyjnym tez nie mieli.Ja u siebie w kanał wentylacyjny włożyłem taką przejściówkę z kwadratu na okrąg zdobytą w sklepie z kominkami, która normalnie służy do przyłącza powietrza z zewnątrz. W mój kanał wentylacyjny systemu TONADin wcisnęło się to dość sprawnie, zarzuciłem dla pewności zaprawą. Potem w okrągłe wyjście podłączyłem spiro i na dach. Dzięki - podjadę do kominkowców, pewnie coś mi znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.02.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jeśli nie ma zbyt dużo zakrętów lepiej zamiast spiro dać sztywną rurę np. kanalizacyjną lub oryginalną wentylacyjną i poprowadzić w wełnie a nie przy samym dachu... zimno utrudnia grawitacyjny ruch powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 03.02.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jeśli nie ma zbyt dużo zakrętów lepiej zamiast spiro dać sztywną rurę np. kanalizacyjną lub oryginalną wentylacyjną i poprowadzić w wełnie a nie przy samym dachu... zimno utrudnia grawitacyjny ruch powietrza. Właśnie wróciłem z łowów. Kupiłem tak jak powyżej taką prostokątną blachę z okrągłym wyjściem, do tego przejściówkę na prostokątny kanał i dalej prostokątne kanały aż ponad sufit poddasza. Dalej puszczę spiro do kominka went. Mam nadzieję że wystarczą te prostokątne o mniejszym rozmiarze (5X12 o ile dobrze pamiętam multivent to się nazywa) Ten większy przekrój wydawał mi się strasznie duży dla jednej wentylancji (tylko z garażu). Czyli muszę to przykrecać w taki sposób aby oddzielić ten kanał od dachówki warstwą wełny - da się zrobić. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 04.02.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 pam. za kazdym razem gdy mam dorobic wentylacje to, korzystam z uslug (gratis) firmy od wentylacji. ide do nich i pytam co maja do zaoferowania do wentylacji takiego a takiego domu z taka i taka kuchnia, lazienka itp. czasem nawet w podziece cos kupie jesli maja w dobrej cenie. Nie przyszło mi to do głowy. Poza tym nie moge sobie przypomnieć abym miał gdzieś po drodze taką firmę (pewnie dlatego że nie szukałem). Przy okazji dowiedziałem się od kier buda aby nie zawężać przwodów. Dlatego do pozostałych dwóch, które wychodzą z kuchni (na szczęście już podad sufit poddasza) kanałami leiera, pojadę spiro 120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 04.02.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Są dostępne wieszaki 27cm długości! Niestety nie są zbyt popularne... ja mam jedno miejsce w Markach pod Warszawą... Dzięki jeszcze raz za pomoc w namierzeniu tej hurtownii - wieszaki już kupione. I jeszcze pytanie mam w następującej kwestii: Rozstaw krokwi co średnio 80cm, każda krokiew spięta parą jętek, do których mają być przykręcane wieszaki dla stelaża sufitu. Czy przy takim rozstawie (około 80 cm) może należałoby przykręcać wieszak do obu jętek, a nie tylko do jednej z danej pary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horzelam 04.02.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Mam pytanie (jesli juz sie pojawilo to bardzo przepraszam) dot zabudowy skosu poddasza. U mnie wieszaki krokwiowe skrajne są dosyc blisko przysciennych profili (tak wyszly krokwie - ok 30 , 40 cm od profili przysciennych) Obawiam sie problemów przy zalozeniu tej kolejnosci: 1. montaz profili przysciennych2. wypoziomowanie i montaz wieszakow krokwiowych3. wełna4. montaz profili nosnych CD60 na klik w punkcie 4. z wlozeniem tych CD do przysciennych z jednoczesnym wkladaniem 'klikaniem' wieszakow. Boje sie, ze strasznie bede musial wyginac profil CD albo wieszaki.Na razie w pkt 4 zakladam wpierw wlozenie CD w oba profile UD potem przesuwam pod wieszaki wyginajac go i nastepnie wkladam na klik. Czy to jest prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.02.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Są dostępne wieszaki 27cm długości! Niestety nie są zbyt popularne... ja mam jedno miejsce w Markach pod Warszawą... Dzięki jeszcze raz za pomoc w namierzeniu tej hurtownii - wieszaki już kupione. I jeszcze pytanie mam w następującej kwestii: Rozstaw krokwi co średnio 80cm, każda krokiew spięta parą jętek, do których mają być przykręcane wieszaki dla stelaża sufitu. Czy przy takim rozstawie (około 80 cm) może należałoby przykręcać wieszak do obu jętek, a nie tylko do jednej z danej pary? Na krokwiach chyba nie planujesz mocować wieszaki z obu stron? Z jednej wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 04.02.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Są dostępne wieszaki 27cm długości! Niestety nie są zbyt popularne... ja mam jedno miejsce w Markach pod Warszawą... Dzięki jeszcze raz za pomoc w namierzeniu tej hurtownii - wieszaki już kupione. A może ktoś mi pomoże namierzyć hurtownię w okolicach Krakowa. Tak żeby mieli na składzie te profile 0,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 04.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Na krokwiach chyba nie planujesz mocować wieszaki z obu stron? Z jednej wystarczy. Nie, nie planuje. Chociaż, jeśli przy rozstawie krokwi ponad 80 cm byłoby to wskazane, to zamontuje i na krokwiach. Dlatego też pytam. Osobiście wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby, ale wolę spytać praktyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.02.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Są dostępne wieszaki 27cm długości! Niestety nie są zbyt popularne... ja mam jedno miejsce w Markach pod Warszawą... Dzięki jeszcze raz za pomoc w namierzeniu tej hurtownii - wieszaki już kupione. I jeszcze pytanie mam w następującej kwestii: Rozstaw krokwi co średnio 80cm, każda krokiew spięta parą jętek, do których mają być przykręcane wieszaki dla stelaża sufitu. Czy przy takim rozstawie (około 80 cm) może należałoby przykręcać wieszak do obu jętek, a nie tylko do jednej z danej pary? A zostawiłeś coś jeszcze dla mnie? W poniedziałek muszę jechać jeszcze po 50szt... zabrakło. ... spokojnie możesz wieszać co 80cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.02.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Seblo.... momencik.. Ty jesteś z Tego Biłgoraja? I specjalnie pojechałeś do Marek koło Wawy po wieszaki?????? To jakieś 247.2km!!! ...w jedną stronę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 05.02.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Przeglądnąłem kilka wątków o ocieplaniu poddasza i mam jedno pytanie bo nie kumam dalej, jak przymocować wywiniętą folię do ściany szczytowej lub kolankowej jeżeli jest już otynkowana. Łączenie płyt ze ścianą ma być ruchome na tej taśmie papierowej, to jak tą folię przykleić.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Przeglądnąłem kilka wątków o ocieplaniu poddasza i mam jedno pytanie bo nie kumam dalej, jak przymocować wywiniętą folię do ściany szczytowej lub kolankowej jeżeli jest już otynkowana. Łączenie płyt ze ścianą ma być ruchome na tej taśmie papierowej, to jak tą folię przykleić. pozdro Powinno się taśmą butylową na styku profil UD i ściana tak by uszczelnić to połączenie. Można również folię przykleić do ściany... na to profil i wywinąć na stelaż i skleić z pozostałymi brytami. Ale to już wyższa szkoła i walka praktycznie o 0.00-nic. Normalnie się robi tak... wywija się folię na profil UD i ścianę, dociska płytą, obcina nadmiar równo z płytą i szpachluje połączenie. Ile przez taki narożnik tej pary przeniknie? Czy jest sens za wszelką cenę z tym walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 05.02.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 O parę tu nawet nie chodzi, wcześniej folię zalecali tylko w łazienkach itp. raczej o przewiewanie, ale sam nie jestem przekonany jak ma niby przewiać 25 cm wełny, Planuje dać Toprocka jest dosyć zbita, albo Urse DF40 trochę tańsza. A może na tym profilu UD przez całą gługość dać taśmę dwustronną żeby folia była szczelnie z UD a UD na kołkach do ściany to przylegnie chyba dobrze (w miarę szczelnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 O parę tu nawet nie chodzi, wcześniej folię zalecali tylko w łazienkach itp. raczej o przewiewanie, ale sam nie jestem przekonany jak ma niby przewiać 25 cm wełny, Planuje dać Toprocka jest dosyć zbita, albo Urse DF40 trochę tańsza. A może na tym profilu UD przez całą gługość dać taśmę dwustronną żeby folia była szczelnie z UD a UD na kołkach do ściany to przylegnie chyba dobrze (w miarę szczelnie). to musialoby byc bardzo, bardzo dawno temu. Wcale nie tak dawno. Teraz taką modę lansuje firma RockWool. Paroizolacja tylko w łazienkach.... Ja z tą modą na oddychanie przegród budowlanych się nie zgadzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 05.02.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Też ostatnio, przy okazji przeglądania poradnika jekiejś firmy od wełny (może to rockwool) znalazłem że pisało jak wół: wełna tylko w pomieszczeniach mokrych. Ale poza tą instrukcją, to nie znalazłem nikogo, kto by to potwierdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 05.02.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 O właśnie znalazłem: http://www.rockwool.pl/sw62343.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Teraz panuje moda na ekologię... życie zgodne z naturą... z tego bierze się oddychanie wszelkich przegród budowlanych. Rockwool dostrzegł w tym dobry interes i propaguje taki system. Pół biedy gdy jest to 25-30cm wełny wtedy nawet wilgotna spełni normy ale jeśli jest to tylko 20cm? Nikt z mondrych nie jest mi wstanie powiedzieć o ile taka wełna będzie bardziej zawilgocona i o ile straci na izolacyjności pod koniec zimy. Albo niech da mi gwarancję na to że taka wełna nie pochłonie wilgoci ! Nie ma takiego... niestety... Tak samo folie-paroregulatory. Dla mnie to trochę bez sensu przepuszczać wilgoć (parę) przez wełnę... podobno ma to dobry wpływ na więźbę... podobno... Ludzie nakręcają się wzajemnie na grzyba... a grzyb rośnie nie tam gdzie folia tylko tam gdzie jest spieprzona izolacja termiczna. A mikroklimat buduje się zapewniając dobrą wentylację... a na poddaszu ciężko o dobrą grawitacyjną wentylację. Wiem! Na tym forum mam przerąbane u dogmatycznych ortodoksów wyznających teorię worka foliowego na głowie... no ale cóż... nie wierzę w to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pam 05.02.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Już o to pytałem ale ponieważ temat się wywołał, to ponieważ mnie to "gryzie" będzie jeszcze raz. Obłożę folią całą połać dachu - czyli skosy. Ponieważ chcę ocieplić też stryszek - tylko 15cm (reszta 25cm) to folia będzie też na wełnie na stryszku. Ale może w takim razie nie dawać na suficie. Wełna na sufitach nie będzie się stykać z dachówką, a stryszek będzie miał temp przejściową pomiędzy poddaszem a otoczeniem. To nie grozi jej zawilgocenie bo wilgoć przejdzie na stryszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts