Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Montowanie płyty do V to to samo co montowanie na sztywno do ud. Jeżli płyta będzie przymocowana do V i zrobione łączenie ślizgowe to co to da?

równie dobrze można przymocować płytę do ud i robić ślizg tylko że płyta już jest na sztywno, ja wszędzie robiłem łączenie na sztywno i kręciłem płytę do ud, łączenie skos/kolano też na sztywno, za pomocą original później medium strait-flexa. Tylko że robiłem ruszt krzyżowy który trochę inaczej pracuje w przeciwieństwie do pojedynczego. Ale jeśli robiłbym teraz na pojedynczym też zaryzykowałbym na sztywno.

No i właśnie o to mi chodzi że to wszystko się kupy nie trzyma niby nowa technologia z wykorzystywaniem profila V a z drugiej strony zaprzecza ona niekręceniu do ud'ków i rozprężaniu konstrukcji które ma nastąpić w miejscu połączenia dwóch materiałów, moim zdaniem jedyne poprawne rozwiązanie, a co do łączenia np. ściana-sufit za pomocą taśmy rodem z NASA nie jestem do tego przekonany ponieważ jeśli wyrywa siatkę ze ściany to co za problem wyrwać owe taśmy, no ale być może się mylę :)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji ;)

Gość GOSC12_3
Na "strop" nie 20cm tylko tyle co na "poddasze" czyli 25cm wełny -minimum.

Podłoga na stryszku bez folii pod deskami, folia będzie od strony pomieszczeń i to wystarczy.

Zrobisz tak jak na rysunku i będzie dobrze:

[ATTACH=CONFIG]203628[/ATTACH]

rafał2011 dziękuje serdecznie za odp. Rozwiałeś moje wątpliwości. Jedno mnie jeszcze zastanawia, bo napisałeś zeby nie dawać folii, bo pewnie jest od strony pomieszczeń. Nie wiem czy gosc dawał. Strop w tym momencie wygląda tak:

-belki

-deski na całości

-płyta "sufitowa"

Nie sądzę wiec, zeby tam była folia. Czy w takim przypadku nadal nie dawać folii na wełnę?

Opierając się na swoim doświadczeni z taśmami "powiem" ze się mylisz:)

Taśma jak i siatka nie ma za zadanie trzymać całej konstrukcji, a tak jak piszesz "ponieważ jeśli wyrywa siatkę ze ściany to co za problem wyrwać owe taśmy"świadczy to o tym że konstrukcja (RUSZT) był źle wykonany i dlatego wyrwało siatkę na pewno byłoby tak również z taśmą. Jednak gdy ruszt będzie wykonany prawidłowo na siatce może pojawić się rysa dlatego też stosuję się łączenie ślizgowe aby nie było tego widać, ja stosowałem cały system sheetrocka plus zalecany do niego strait-flex te materiały zachowują się zdecydowanie inaczej "są bardziej elastyczne" i pracują z cała konstrukcją.

Podpowie ktos? Z gory dzieki!

Mam jeszcze pare innych pytan:

- to pewnie padlo juz 100 razy w tym watku ale przebrnalem przez kilkadziesiat stron i jeszcze nie znalazlem odpowiedzi wiec bede wdzieczny za podpowiedz. Chodzi o laczenie profili i plyt na styku skos/sufit. Rom-Kon z tego co widzialem na twoich zdjeciach to dajesz w tym miejscu 2 profile obok siebie. Czy te profile w jakis sposob laczysz?

- Czy stelaz na suficie (pod jetkami) powinien byc wykonany krzyzowo? Jesli tak to czy/jak laczy sie profile poprzeczne z tym przylegajacym do skosu?

- Stryszek nad poddaszem - czy waszym zdaniem lepiej jest ocieplac czy nie? Pytam bo juz prawie w calosci mam to zrobione, a teraz widze ze rozne opinie sa na ten temat, wiec chcialbym uslyszec glos fachowcow.

- obrobka okien. Z tego co widzialem to dolny i gorny glif jest czasem wykonany z progiem, a czasem na prosto. Ktore wykonanie jest prawidlowe?

Dzieki za pomoc.

Witam serdecznie,

od kilku miesięcy czytam o ociepleniu poddasza użytkowego, ze juz sama nic nie wiem. Proszę o opinie moich wymysłów.

Poddasze użytkowe:

tradycyjnie

-membrana wysokoparoprzepuszczalna

-15cm wełny między krokwie 16-18cm, (różnica w krokwiach, bo to stary dom i jakos tak im wyszło),

-stelarz podwójny, czy w kratkę ( nie wiem jak sie to nazywa)

-10cm wełny

-folia

-płyta GK

Większy problem mam ze stryszkiem nad tym poddaszem.

Wklejam rysunek:

[ATTACH=CONFIG]203596[/ATTACH]

Na pewno na strop damy 20cm wełny ( jest ona nowa, ma jakies 0,5roku, ale gość który nam sprzedał dom ocieplał nią poddasze. Niestety zrobił to nieumiejętnie, bo poupychał jak sie da i gdzie sie da, wiec wygląda troche nieciekawie, ale wydaje mi sie ze nie straciłą na jakości (no moze troszke)). Chcemy ją wiec dać na ocieplenie tej podłogi na stryszku. Zastanawiam sie czy kłaść folię na to i dopiero deski, czy same deski? A moze podzielic tą wełne na 2 i dać najpierw 10cm wełny, deski i znów wełna? Choć wydaje mi sie to dziwne, ale pytam.

No i oczywiście mój odwieczny problem co zrobić ze skosami dachu. W projekcie jest, ze bez ocieplenia, poza tym tam jest około 50cm, wiec bedzie ciezko jakos to ocieplic, ale jak trzeba to trzeba. Jeśli trzeba, to ile dać tej wełny i czy potem jeszcze folie czy tylko wełnę. Chyba ze macie inne rozwiązania. Prosze o pomoc, bo jutro musze kupic materiał, a ja nadal niezdecydowana.

rafał2011 dziękuje serdecznie za odp. Rozwiałeś moje wątpliwości. Jedno mnie jeszcze zastanawia, bo napisałeś zeby nie dawać folii, bo pewnie jest od strony pomieszczeń. Nie wiem czy gosc dawał. Strop w tym momencie wygląda tak:

-belki

-deski na całości

-płyta "sufitowa"

Nie sądzę wiec, zeby tam była folia. Czy w takim przypadku nadal nie dawać folii na wełnę?

Teraz to ja nic nie wiem!

belki,deski na całości,płyta "sufitowa"

Piszesz o stropie czy o tej podłodze na strychu bo to dwie różne rzeczy?

Wcześniej pisałaś że Ty chcesz dać wełnę i deski a okazuje się że deski już są, sprecyzuj się trochę.

Edytowane przez rafał2011

Gość GOSC12_3

rafal2011 sorki już tłumaczę :) bo ja niestety nie rozróżniłam stropu i podłogi sorki. Teraz opiszę całośc :)

Od dołu jest tak:

płyta( czyli sufit), stelaż, jakiś grubaśny materiał (na pewno nie jest to folia, mąż mówi, że to coś w rodzaju brezentu:) ), belki około 20cm.

Była też polepa ale wyrzuciliśmy ja wczoraj.

Tak więc chcemy między belki położyć wełnę, a na to folię i deski, aby można było przejśc tam od czasu do czasu.

Wiem już że folia nie jest potrzebna. Czy teraz wygląda to dobrze? Nie chcemy burzyć sufitu, ale ta nibyfolia mnie zastanawia.

- to pewnie padlo juz 100 razy w tym watku ale przebrnalem przez kilkadziesiat stron i jeszcze nie znalazlem odpowiedzi wiec bede wdzieczny za podpowiedz. Chodzi o laczenie profili i plyt na styku skos/sufit. Rom-Kon z tego co widzialem na twoich zdjeciach to dajesz w tym miejscu 2 profile obok siebie. Czy te profile w jakis sposob laczysz?

Profile są skręcane za pomocą wkrętów, ja stosowałem pchełki co około 30cm.

- Czy stelaz na suficie (pod jetkami) powinien byc wykonany krzyzowo? Jesli tak to czy/jak laczy sie profile poprzeczne z tym przylegajacym do skosu?

Nie musi, można robić pojedynczy. Ale jak masz profile prostopadle do profili na skosie zakańczasz sufitowe ud30 i skręcasz go z profilem ze skosu.

- Stryszek nad poddaszem - czy waszym zdaniem lepiej jest ocieplac czy nie? Pytam bo juz prawie w calosci mam to zrobione, a teraz widze ze rozne opinie sa na ten temat, wiec chcialbym uslyszec glos fachowcow.

Jak masz zrobione to dobrze jak byś nie miał też byś przeżył.

wychodzi na to że "brezent" zastępuje folię, jak chcesz dać 25cm wełny to nadbij 5cio cm np łatę na "belki" aby wełna miała miejsce.

Tak więc chcemy między belki położyć wełnę, a na to folię i deski, aby można było przejśc tam od czasu do czasu.

jak chodzić jak tam jest 50cm, czołgać się będzie ciężko:)

Edytowane przez rafał2011

Gość GOSC12_3
wychodzi na to że "brezent" zastępuje folię, jak chcesz dać 25cm wełny to nadbij 5cio cm np łatę na "belki" aby wełna miała miejsce.

jak chodzić jak tam jest 50cm, czołgać się będzie ciężko:)

:) raczej czołgać się :) chodzi o to, ze chcemy tam dac deski, bo jak będzie trzeba kiedyś ocieplić też daszek to będzie po czym sie przekręcać i obkręcać.

Gość GOSC12_3
najlepsze byłyby heblowane żeby jaka drzazga w tyłek nie weszła:)
Na szczęście ja tam nie będę wchodzic tylko moja 2 połówka hihi.

Czyli to co wcześniej napisałeś nadal aktualne: dać 25cm wełny, bez folii + deski :)?

Hejka hej

Dzięki za podpowiedzi :)

Słodowy jakiej używałeś wełny do ocieplenia swojego poddasza?

Toprock 150 + superrock 100

Słodowy tam gdzie możesz to podłóż np. profil lub (masz już doświadczenie) z "blachami" w miejscu gdzie będzie ud.

...ale łazienka przycisnęła cię do muru:bash: i musisz skorzystać z wynalazku jakim jest "rozporowy kołek do płyt G/K:)

masz jeszcze jedno rozwiązanie:

...odkręcić płyty i zrobić tak jak przy zabudowie sufitu:)

czego osobiście bym nie zrobił :cool:

Na szczęście skos jeszcze niezapłytowany...

Przynajmniej do czasu kiedy będę miał pewność że nie zajdzie konieczność,

bym musiał zapraszać Brunona K. żeby to zdemontował...:stirthepot::stirthepot::stirthepot:

I kolejna zagwozdka:wiggle::wiggle::wiggle:

http://images64.fotosik.pl/36/4ac23195e0a66620m.jpg

http://images65.fotosik.pl/36/7dc17bddd1e6560cm.jpg

http://images61.fotosik.pl/35/3b0a1e6be5329e47m.jpg

Jak podejść do zabudowy tego cholerstwa? :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

To murowane między słupami to komin. Słup po prawej to lewa krawędź otworu drzwiowego...

Nie mam na to pomysłu :bash::bash::bash:

Poradzi ktoś jak ogarnąć te kuwetę :confused: :yes::yes::yes:

Pozdrawiam

Edytowane przez Słodowy

Witam, mam pytanie dotyczące ścianki kolankowej na stelażu i profilu V bo sprawa nie została rozwiązana, głównie chodzi mi o paroizolację, a mianowicie o jej ciągłość ? Na stronie profiltech.com.pl poszli na łatwiznę dając paroizolację na krokwie. Wiem że na forum są zwolennicy tego rozwiązania, więc muszą jakoś rozwiązywać tą sprawę. Moje drugie pytanie dotyczy profilu V który przykręcony jest do wymurowanej kolankowej, z tego co wyczytałem należy do niego kręcić płytę skosu, jak to się ma do profili przyściennych ud, do których teoretycznie nie powinno się kręcić płyt. Moim zdaniem na połączeniu płyta ściana powinno się stosować połączenie ślizgowe, parę razy poprawiałem wyrwaną siatkę ze ściany, oczywiście nie po sobie ;)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :)

Profil V niezależnie czy mocowany do ścianki murowanej czy z płyty pozwala na połączenie bezpośrednie z płyta skosu. Mamy tu do czynienia z połączeniem kątowym a nie połączeniem prostopadłym jak w przypadku profila UD. W przypadku zastosowania profilu V płyta może się swobodnie uginać i pracować w połączeniu kątowym. W połączeniach prostopadłych zakres pracy płyt jest odmienny i ograniczony . Nie należy utożsamiać i porównywać zupełnie odmiennych rozwiązań technicznych. W każdym przypadku paroizolacje możesz zastosować pod profilem lub na profil V.

Hejka hej

Dzięki za podpowiedzi :)

Toprock 150 + superrock 100

Na szczęście skos jeszcze niezapłytowany...

Przynajmniej do czasu kiedy będę miał pewność że nie zajdzie konieczność,

bym musiał zapraszać Brunona K. żeby to zdemontował...:stirthepot::stirthepot::stirthepot:

I kolejna zagwozdka:wiggle::wiggle::wiggle:

http://images64.fotosik.pl/36/4ac23195e0a66620m.jpg

http://images65.fotosik.pl/36/7dc17bddd1e6560cm.jpg

http://images61.fotosik.pl/35/3b0a1e6be5329e47m.jpg

Jak podejść do zabudowy tego cholerstwa? :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

To murowane między słupami to komin. Słup po prawej to lewa krawędź otworu drzwiowego...

Nie mam na to pomysłu :bash::bash::bash:

Poradzi ktoś jak ogarnąć te kuwetę :confused: :yes::yes::yes:

Pozdrawiam

Obudowy słupów już przerabialiśmy a w przypadku montażu drzwi zastosuj profile UA . Moje gratulacje niezły kawałek roboty juz odwaliłeś;)