rafał2011 01.08.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Profil V niezależnie czy mocowany do ścianki murowanej czy z płyty pozwala na połączenie bezpośrednie z płyta skosu. Mamy tu do czynienia z połączeniem kątowym a nie połączeniem prostopadłym jak w przypadku profila UD. W przypadku zastosowania profilu V płyta może się swobodnie uginać i pracować w połączeniu kątowym. W połączeniach prostopadłych zakres pracy płyt jest odmienny i ograniczony . Nie należy utożsamiać i porównywać zupełnie odmiennych rozwiązań technicznych. W każdym przypadku paroizolacje możesz zastosować pod profilem lub na profil V. Te magister co Ty za brednie wypisujesz ... jeżeli "w połączeniach prostopadłych zakres pracy płyt jest odmienny i ograniczony" to znaczy że jest mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia niż przy "łączeniu kątowym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masia1719504864 01.08.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Właśnie też już ktoś nam podpowiadał te płyty poliuretanowe,ale jedyny wątek jaki znalazłam był o pianie poliuretanowej i nie mam pojęcia jaki byłby koszt tych płyt,w ogóle dość mało o tym rozwiązaniu jest na forum...Spotkał się już ktoś z nimi?Na prawdę są takie super? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.08.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Profil V niezależnie czy mocowany do ścianki murowanej czy z płyty pozwala na połączenie bezpośrednie z płyta skosu. Mamy tu do czynienia z połączeniem kątowym a nie połączeniem prostopadłym jak w przypadku profila UD. W przypadku zastosowania profilu V płyta może się swobodnie uginać i pracować w połączeniu kątowym. W połączeniach prostopadłych zakres pracy płyt jest odmienny i ograniczony . Nie należy utożsamiać i porównywać zupełnie odmiennych rozwiązań technicznych. W każdym przypadku paroizolacje możesz zastosować pod profilem lub na profil V.Pokaż na fotkach rozwiązanie z paroizolacją. Bo jakoś przy V(f)ałkach tego nie widzę.... nie masz aparatu w komórce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.08.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Rafał. Ty już w PL czy nadal w UK? Kiedy idziemy na wileńskie? Pracuję rzut beretem od Legionowa Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 01.08.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) W tą sobotę już wracam, no nie wiem:confused: lada dzień po niedzieli:D Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 01.08.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Hej, 1. Spoiny będę robił Vario. Płyty będę szpachlował po całości masą Premium Light. Czym najlepiej zagruntować płyty i spoiny przed szpachlowaniem całości? 2. Niedawno ustaliliśmy, że przed malowaniem dekoracyjnym najlepiej całość przelecieć farbą Aquatex 1:1. Czy to się odnosi też do płyt szpachlowanych po całości? ps. Rom, dzięki za cynk z Centrobudem. Taśma ślizgowa już przyklejona! Dzięki Chłopaki skrobnijcie coś pliz. ad1. zagruntowałem spoiny CT17 ad2. gość z rigipsa mówi że nie ma co gruntować całych płyt przed gładzią (premium light). jakieś uwagi No i nowość: 3. robię połączenie ślizgowe. czy powinienem na styku płyta-ściana naklejać taśmę (papier) na płytę? Dzięki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Chłopaki skrobnijcie coś pliz. ad1. zagruntowałem spoiny CT17 dobrze bo to dobry grunt - spoiny cięte. oryginalnych się nie gruntuje ad2. gość z rigipsa mówi że nie ma co gruntować całych płyt przed gładzią (premium light). jakieś uwagi nie potrzeba gruntować chyba że było szlifowane i jest dużo pyłu ale to też lepiej zgarnąć mopem No i nowość: 3. robię połączenie ślizgowe. czy powinienem na styku płyta-ściana naklejać taśmę (papier) na płytę? nie. tylko na ścianę. na płytę naklejasz taśmę spoinową na szpachlówkę - dosuwasz do narożnika Dzięki i pozdro Wiadomo- niebieskie to odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 01.08.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Te magister co Ty za brednie wypisujesz ... jeżeli "w połączeniach prostopadłych zakres pracy płyt jest odmienny i ograniczony" to znaczy że jest mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia niż przy "łączeniu kątowym" Panie magister ;)w połączeniach prostopadłych przy zastosowaniu wieszaków grzybkowych na pojedynczym ruszcie może wystąpić zjawisko rwania w płaszczyźnie dotyczy to sufitów i kręcenia do profili obwodowych. W przypadku połączeń kątowych i zastosowania profili V to zjawisko rwania w płaszczyźnie nie występuje. Poprzez ograniczenie pracy płyt miałem na myśli zblokowanie sufitu Profilem UD i kręceniem z każdej z 4 stron . Połać skosu zblokowana jest poprzez kręcenie do profilu V tylko z 2 stron równolegle do profili CD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 01.08.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Pokaż na fotkach rozwiązanie z paroizolacją. Bo jakoś przy V(f)ałkach tego nie widzę.... nie masz aparatu w komórce? to nie tak wodzu że ja siedzę tylko na poddaszach i robię co chce nazwijmy to szerokim frontem robót. Ale istotnie przejęzyczyłem się miało być" w każdym przypadku paroizolacja na profil V " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 01.08.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Na marginesie kiedys Gino o tym pisał ale nie moge znaleść.Sufit na wieszakach ES lub obrotowych można kręcić do UD. Sufit wieszaki Grzybki podwójny ruszt można kręcić płytę do UD , grzybki pojedynczy ruszt i ściany murowane nie powinno się kręcić do UD. Suft i ścianki z g-k można krecic do UD bez względu na zastosowane wieszaki. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamus 125p 02.08.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Mam do zaadoptowania stary stryszek. Dachówka na cement, 14 cm belki. Zastanawiam się jaką mębranę dać biąrąc pod uwagę że nad pomieszczeniami będzie nieocieplony stryszek. Wiem że będzie problem z wentylowaniem izolacji. Nadmienie że wełnę już mam i jest to toprock rockwoola. Powierzchnia urzytkowa pomieszczeń które wygospodaruję to około 40 m2. Dodam że była by to izolacja dachu od zachodniej strony- zacienionej, zimą na dachu długo utrzymuje się śnieg. Dużo przeglądałem ten wątek ale nie mogę znależć nikogo kto adoptował stary strych bez wymiany połaci. Z góry dziękuję. Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Adamus 125p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.08.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 profi a może jest tak, że profile się zmieniły i teraz to one odbierają wszystkie naprężenia co wcześniej robiły: wieszak ES, wieszak ES+ łącznik krzyżowy, grzybek+krzyżowy >>>to teraz czas na samego grzybka + profil CD60 o gr. 0,5mm. i łączenie wszystkiego na sztywno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motor456 02.08.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Mam jeszcze jedno pytanko w sprawie technicznej dotyczącej profilu V, a mianowicie przy połączeniu sufit-skos profil v przykręcamy do profilu nośnego CD ? Jeśli nie to w jakiej odległości musi być pierwszy CD nośny aby zachodziło zjawisko ugięcia płyty no chyba że jest jeszcze inna metoda ... Ogólnie jaki producent jako pierwszy wprowadził profil V ? bo w internecie nie ma żadnych konkretnych wskazówek jak z takiego profilu korzystać, no może są ale w opisie co innego a na załączonych zdjęciach poglądowych też co innego, więc trzeba się domyślać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.08.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ja zrobiłbym tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.08.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Zastanawiam się jaką mębranę dać biąrąc pod uwagę że nad pomieszczeniami będzie nieocieplony stryszek . Taką na jaką będzie Cię stać. Wiem że będzie problem z wentylowaniem izolacji. Z tym nie może być problemu, jak chcesz dać membranę to nad nią musi być szczelina wentylacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Motor456 02.08.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki rafał2011 za odpowiedź, a czy ten profil CD60 jest profilem nośnym ? Wydaje mi się że wg użytkownika profi45 takie rozwiązanie będzie błędne ponieważ z tego co już wiem to profil V powinien być przykręcony na płytę w ten sposób http://www.technogips.pl/profil_v/instrukcja_montazu/montaz_v_free/montaz_v_free2/03.jpg ale nie wiem jak z tymi profilami nośnymi czy profilem nośnym ma być ten do którego przykręcamy V'kę czy nie. No i ta paroizolacja, ale to też jest do rozwiązania... Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez Motor456 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.08.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ja zrobiłbym tak: [ATTACH=CONFIG]204072[/ATTACH] Tak będzie miał trochę ciasno i małe pole manewru. Jak wysunie ostatni CD za linie skosu 3cm i da płytę to będzie mógł manewrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 02.08.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Dzięki rafał2011 za odpowiedź, a czy ten profil CD60 jest profilem nośnym ? Wydaje mi się że wg użytkownika profi45 takie rozwiązanie będzie błędne ponieważ z tego co już wiem to profil V powinien być przykręcony na płytę w ten sposób http://www.technogips.pl/profil_v/instrukcja_montazu/montaz_v_free/montaz_v_free2/03.jpg ale nie wiem jak z tymi profilami nośnymi czy profilem nośnym ma być ten do którego przykręcamy V'kę czy nie. No i ta paroizolacja, ale to też jest do rozwiązania... Wyjedz tym ostatnim CD sufitu 3-4cm za linie skosu . Przyklej paroizolacje i płytujesz sufit kręcisz Vke i zamykasz sie skosem. Mozesz jak chcesz pojechac z pierwszym skosem ostatni skosu 3cm powyzej poziomu sufitu { łap w połowie CD} i wtedy paroizolacja płyta na skosi Vka na płyte w poziomie sufitu i zamykasz sie sufitową płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.08.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ale nie będzie musiał "manewrować" z folią. ...ja i tak wolę dwa CD skręcone do siebie, wtedy mam pole manewru i prawidłowo zamontowaną folię. Rom zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 02.08.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Zobaczcie jacy Polacy (MY) to mondrzy ludzie jesteśmy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts