Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość GOSC12_3

FlashBack po co te złośliwości :confused: Wiem, że już jesteś parę lat na forum i możesz mieć kompletnie dosyć tych samych pytań, ale uwierz dla mnie to jest nowość, dlatego też czytam wąteczek.

Jeszcze raz sobie przeczytałam wpisy założyciela wątku, bo bardzo ładnie wszystko opisywał.

Poza tym chyba za dużo panikowałam zamiast się zdać na wiedzę męża, bo chłopak ma pojęcie tylko mało mnie wtajemniczał.

Suma sumarum dziś już mamy profile przyścienne na jednej połówce dachu ( znaczy sie na jednym tym spadzie ( żebym była zrozumiana :) ) oraz wieszaki. Zostawiliśmy tylko na koniec obudowę okna dachowego.

Jakoś idzie. Na poziomicy wszystko jest ok.

Dziękuje za rady i pozdrawiam.

Na pewno się tu jeszcze pojawię :)

czy jest znaczna różnica między wełną isover 0,04 a 0,039?

Tak najprościej mówiąc im niższy współczynnik , czyli w tym wypadku 0,039 tym wełna powinna być lepsza . Gorszy współczynnik tym mniej kg/m3. Co do samego zwrotu kosztów na ogrzewaniu to temat rzeka.

W hurtowni powiedzieli że 0,04 czy może coś więcej np. 0,045 ?

Jest różnica. W cenie chyba... To tak jak z megapikselami w aparatach. Do pewnego momentu widać różnicę, ale powyżej iluś tam już tego nie odczuwasz. Marketing tylko...

Ale to moja opinia. Są tu fachowcy pełną gębą to Ci powiedzą.

Więc zostaw ją dla siebie, bo się nie co mylisz.

Dziękuje za odpowiedzi.

Gościu miał isovera 0,040, ale ja nigdzie w internecie nie mogłam znaleść coś na temat tej wełny (o tym współczynniku). Kupiłam więc Schwenka 0,039. Cenowo mi sie wyrównało. Myślę, że dobrze zrobiłam chociaz isover niby lepsza firma, ale nie wiem czy czasem tu za reklamę się nie płaci.

Schwenk to prawie jak isover uni-mata więc to dobry wybór.

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum,z góry dziękuje za otrzymaną pomoc.

Planuje ocieplić podasze wełną szklaną Isover super mata (2x 15cm w suficie) I 15cm +10cm na skosach dachu.Wysokość krokwi to 17cm.(sznurek między krokwie żeby mieć pewność że będzie zachowana 2cm szczelina wentylacyjna)

Wysokość ścianki kolankowej to 160cm,a jętek 295cm.Kąt nachylenia dachu 35 stopni.

Planuje użyć wieszaków kotwowych,a profile CD rozimieścić od siebie co 40cm(38,5).

Ruszt na skosach obniżę o 13cm a na suficie o 18cm (żeby nie ściskać wełny profilami CD)

Mam kilka pytań.

1.Rozstaw jętek I krokwi od siebie to 85cm,chciałem kupić profile o grubości 0,6mm ale niestety nie są one dostępne w mojej okolicy,czy zwykłe 0,5mm będą ok? Chcę użyć płyt ogniochronych które są cięższe od tradycyjnych.

2.W dwóch pokojach odłegłość krokwi od ściany szczytowej to około 60 cm.Wiem że nie powinno się przkręcać pchełkami profili CD do przyścienych UD,ale czy nie było by lepiej w tym przypadku tego zrobić?Dla wzmocnienia stelaża przy ścianach szczytowych?

3.Czy przy ścianie kolankowej też muszę zachować 2cm szczeliny wentylacyjnej dla wełny szklanej?

Ściana kolankowa grubość 25cm,wieniec betonowy,na niej spoczywa murłata 14x14cm,od zewnątrz pustak porotherm 8cm.

Myślałem też o użyciu tam styropianu I wypelniniu szczelin pianką montarzową,bez zostawiania jakiejkolwiek szczeliny.

4.Jakie długości profili zakupić 4m czy 3m,dl. pokoji to ponad 4m,więc tak będe musiał je łączyć,(przycinać),

5.Przeczytałem pierwsze 25 stron tego tematu I ze 5 z ostatnich stron z końca.Bardzo mało (prawie wogóle) nie wiedziałem zmianki o profilach V,do łączeń ściana kolankowa-skos, skos-sufit, używacie ich wogóle???Wątek zaczęto w 2007 więc może nie były one jeszcze dostępne:confused:

dzięki

Szczelina wentylacyjna 2cm od mebrany dachowej mdm vaxo l ( nad tym jest dachówka betonowa euronitu),teraz się zastanawiam czy jest konieczna szczelina wentylacyjna przy takich parametrach mebrany paroprzepuszczalność: 23st.C/85%RH- 1400g/m2 x 24h, 38st.C/90%RH- 3200g/m2 x 24h?Wynika z tego że nie muszę robić szczeliny wentylacyjnej bo mam folię wysokoparoprzepuszczalną.

Super-mata może urosnąć 2cm więcej niż grubość deklarowana.

Pomysł na wysunięcie wieszaków wziął się z czytania tego forum,żeby nie ściakać wełny szklanej gdzie izolatorem jest powietrze.(wysokość profile CD to 27mm).Robię to dla siebie.Czyli ile wypuścić wieszaki?15 cm tyle ile grubość wełny?

Ściana kolankowa będzie ocieplona z zewnątrz styropianem 12cm.

Co do grubości izolacji to robić wszędzie 30cm lub 25cm?Czy te 5cm więcej przy wsóczyniku U=0,033 dają jakość istotną różnicę?Chodzi o wysokość sufitu przy ścianach kolankowych.

Edytowane przez jimhaumman

Jak ocieplić dach który ma tak "przygotowaną" murłatę

[ATTACH=CONFIG]206634[/ATTACH]

Słuchajcie jeszcze jedno propos tego załącznika ... mówicie żeby wykuć ten mur między murłatą a deskami. A jakby tak zrobić powiedzmy tylko 2-3cm szczelinę wycinając flex-em taki mały kawałek tego muru pod deskami, to będzie to samo. Czy naprawdę muszę wykuć całość ?? (od murłaty do desek)

Murłatę można zabudować przy pełnym deskowaniu ale powinna zostać tam 2-3 cm szczelina między tą zabudową a deskami. W takim stanie pozbawiony jesteś całkowicie wentylacji.

Rozumiem ... czyli tak zrobię. Belki mają 12cm to jak użyję 10cm wełny między krokwiami i poniżej drugą 10 cm warstwę (dodając od poddasza folię paraizolacyjną będzie dobrze ?? Oczywiście od samego spodu KG lub boazeria ...

No dobrze a jak w takim przypadku zrobić tę część dachu która wystaje po za mur budynku ??

Potwierdźcie proszę bo chciałbym się jeszcze w tym sezonie wyrobić z dachem :)

Edytowane przez szumigt
Dodano pytań

Witam ponownie

Chciałbym podziękować "Mentorom" tego forum za cenne podpowiedzi i uwagi dzięki którym kolejne poddasze właśnie zostało zakończone :)

Kilka fotek (zrobione na szybko) do oceny:

20130803_121151.jpg

20130803_121028.jpg

20130803_121040.jpg

[ATTACH=CONFIG]209630[/ATTACH]

20130803_121053.jpg

Przechodzę do kolejnego etapu - szpachlowanie szczelin, w związku z tym mam krótkie pytanka:

1. Jakich materiałów użyć do połączeń płyta GK - płyta GK

2. Jakich materiałów użyć do połączeń płyta GK - ścianka kolankowa

pewnie już była o tym mowa ale.....

Pozdrawiam ANDEW

20130803_121007.jpg

Edytowane przez Andew