Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Mam szybkie i dośc pilne pytanie :)

Połać z dachówki, szczelina wentylacyjna, membrana wysokoparoprzepuszczalna - bez deskowania. Kładziemy wate szklaną. Robić drugą szczelne wentylacyjna 1-2 cm czy kłaść wate pomiędzy krokwie na styk do membrany ?

Szczelina nie jest wymagana.

Uważać tylko żeby membrana się nie wybrzuszyła.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parę (czyli dwie ;))robót (płyty na poddaszu) wykonałem na multifinishu (mam przeszkolenie ale więcej warte jest te paręset metrów wykonanych) ale spoinowałem na taśmach pełnych Tuff Tape i Vario. Przy dachu prostym robota ok. ale przy udziwnieniach nie do zapłacenia - brak frontu robót bo małe pow. robocze.

Ogólnie masz swoje "wkręty" i próbujesz uzyskać tu akceptację do swoich pomysłów... czasem jest to "guma na gumę" a czasem strzał w kolano.Do zabudowy podejdź zdroworozsądkowo. Inaczej szykują się kłopoty - paru z nas już je widzi, zobacz je i Ty.

A jeśli nie miałeś nigdy multifinisha na pacy to nawet się do tego nie zabieraj! To nie jest zwykła gładź gdzie łopatą nakładasz, drzwiami od stodoły zacierasz a później cykliniarką szlifujesz! Jak coś spieprzysz to albo odpadnie albo zaszlifujesz się na śmierć! Multifinish to cudowna masa dla biegłych szpachlarzy! Powtarzam - SZPACHLARZY

Witam Rom-Kon.

Spokojnie wiem co to multi-finish,pracowałem zagranicą z tynkarzem który muszę przyznać był jednym z najlepszych jakich widziałem,jego skimming było idealne,więc wiem o co w tym chodzi.Sam zrobiłem kilka mniejszych murów I sufitów.

To jak to jest z tym pva I polskimi płytami gipsowymi?Na stronie allegro,ludzie co to sprzedają piszą że niezbędne jest użycie pva na polskich plytach gipsowych,przed nakladaniem multi-finish.Czy ty gruntowałeś płyty przed nakładniem tej "cudownej masy"?My używaliśmy pva tylko wtedy kiedy płyty były stare lub gdy sciana byla mieszana(zaprawa I plyty gipsowe),żeby zapewnić wmiarę równę schnięcie.

Wydaje mi się że siatka w połaczeniu z multi-finish zupełnie wystarczy.

"Ogólnie masz swoje "wkręty" "-mógłbyś to bardziej rozwinąć?

Moim problem napewno jest to że naczytałem się za dużo informacji na necie,mam też kilku znajomych którzy pracowali w budowlance I każdy mówi co innego.

Jakie kłopoty Ty już doszczegasz?

Warto bawić się w ruszt podwójny na zakładkę na sufitach prostych?

Jakie jest Twoje zdanie o profilach V,warto je stosować?

dzięki wielkie za pomoc,bardzo ją doceniam

Jestem już w półowie ocieplania dachu i dziś wszedłem na drabinę i mnie zatkało, bo zacząłem się zastanawiać gdzie jest ta szczelina wentylacyjna? Prośba o spojrzenie na zdjęcia i wskazanie tego miejsca.

[ATTACH=CONFIG]211195[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211196[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211198[/ATTACH]

trochę za bardzo zoomowałeś te zdjęcia i nic nie widać ale powinno być coś takiego wentylacja tam gdzie kratka

crop_zd_2.jpg

Witam Rom-Kon.

Spokojnie wiem co to multi-finish,pracowałem zagranicą z tynkarzem który muszę przyznać był jednym z najlepszych jakich widziałem,jego skimming było idealne,więc wiem o co w tym chodzi.Sam zrobiłem kilka mniejszych murów I sufitów.

To jak to jest z tym pva I polskimi płytami gipsowymi?Na stronie allegro,ludzie co to sprzedają piszą że niezbędne jest użycie pva na polskich plytach gipsowych,przed nakladaniem multi-finish.Czy ty gruntowałeś płyty przed nakładniem tej "cudownej masy"?My używaliśmy pva tylko wtedy kiedy płyty były stare lub gdy sciana byla mieszana(zaprawa I plyty gipsowe),żeby zapewnić wmiarę równę schnięcie.

Wydaje mi się że siatka w połaczeniu z multi-finish zupełnie wystarczy.

"Ogólnie masz swoje "wkręty" "-mógłbyś to bardziej rozwinąć?

Moim problem napewno jest to że naczytałem się za dużo informacji na necie,mam też kilku znajomych którzy pracowali w budowlance I każdy mówi co innego.

Jakie kłopoty Ty już doszczegasz?

Warto bawić się w ruszt podwójny na zakładkę na sufitach prostych?

Jakie jest Twoje zdanie o profilach V,warto je stosować?

dzięki wielkie za pomoc,bardzo ją doceniam

Wodzu !! To dawaj to co już kilkanaście razy powtarzałeś ;-)

Bo nikomu nie chce się czytać :/

Wodzu !! To dawaj to co już kilkanaście razy powtarzałeś ;-)

Bo nikomu nie chce się czytać :/

No dobra zeusrulez,odpowiedzi na drugi akapit to byly już tu wałkowane,ale zawsze odpowiedź od Wodza daje Ci większą pewność.

Co do pierwszego akapitu wsparwie używania mutli-finish,to raczej nie ma nic w tym wątku,a chciałbym dowiedzieć się czy jest koniecznością używanie pva przed nakładaniem go na polskie plyty k-g.Wodzu pisał że używał multi-finish więc chce żeby się podzielił swoimi doświedzczeniami.

Może wiesz na której stronie w tym wątku fajnie opisany jest sposób poziomowania wieszaków I wyznaczania płaszczyzn?

dzięki

adam4321

U ciebie zatkali szczelinę wentylacyjną membrama, tzn prawdopodbnie wyciągnęli ją do góry aby wpuścić w rynnę i pożniej zawinęli na dół i przykryli wróblówka. Trza by zdjąć ostanią dachówkę o zobaczyć co tam jest namodzone. Może nie jest tak źle, tzn jest to membrama więć odparuje z niej, tylko małe ale.. co z wodą ( ze sniegu) z pod dachówki, jak ucieknie....

U mnie na wiosnę z połnocnej strony zdarzyło się że z tej wórblówki kapało... tzn snieg się topił. Mam zrobione tak jak na fotce u Rafała, więc pokapało i spokój:).

Edytowane przez Akrimka

No dobra zeusrulez,odpowiedzi na drugi akapit to byly już tu wałkowane,ale zawsze odpowiedź od Wodza daje Ci większą pewność.

Co do pierwszego akapitu wsparwie używania mutli-finish,to raczej nie ma nic w tym wątku,a chciałbym dowiedzieć się czy jest koniecznością używanie pva przed nakładaniem go na polskie plyty k-g.Wodzu pisał że używał multi-finish więc chce żeby się podzielił swoimi doświedzczeniami.

Może wiesz na której stronie w tym wątku fajnie opisany jest sposób poziomowania wieszaków I wyznaczania płaszczyzn?

dzięki

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania...&p=4594175&viewfull=1#post4594175

Proszę Kolego.

Poradziłem Ci, że jeśli chcesz robić na vprofilu to czytaj uważnie wpisy profi45. Wszystko też opisał jak się robi w jego technologii, razem z poziomowaniem. I nawet kilka stron wyżej to opisywał.

Co do gruntu PVA, raczej jeśli nie wiesz to po co kombinujesz, a może zrobię tak a może tak. Kurde no ile zaoszczędzisz ?

Wątpię, że znajdziesz tu na forum odpowiedź na tak dziwne pytanie. Raczej każdy powie Ci, że trzeba zagruntować bo nikt nie chciałby ryzykować.

Pozdrawiam

około 3cm

No to mam 2 opcje ... albo podbijam pod belki 1-2cm łatki i daję wełnę 10 albo jak proponuje wykonawca z Rockwool-a daję szczelinę 4cm i wełnę 8cm. Na 1 warstwę, bo na 2 to już tak czy tak mogę dać 15cm. Teraz pytanie którą wersję wybrać pewnie z wełną 10 będzie dawała większą izolację, tylko czy to warte zachodu ??

dzięki

Jeśli masz doświadczenie z MF to wiesz że musisz całkowicie odizolować ścianę od MF - zlikwidować chłonność ściany. Inaczej MF bedzie wyglądać jak zeschnięte błoto. Skurczy się i pomarszczy. Ja nie używałem gruntu PVA (tego angielskiego bo sam skrót PVA to nazwa związku chemicznego) tylko multistartu. Multistart jeszcze barwiłem by lepiej widzieć jak gruntuję - oryginalnie ma taką biało-nijaką barwę i na tynku można przejechać suchym wałkiem.

Inne sprawy - ruszt krzyżowy na skosach, es-y czy grzybki, v-profil i inne - było już poruszane. Wystarczy trochę poczytać wcześniejsze posty.

Dostałem cene 135 zł/m2 za wykonanie ocieplenia wraz z materiałem z Super maty 30 cm ( 2 x 15 cm); plyt k-g;szpachlowane; obrobienie okien dachowych ( 10 szt)- całośc na gotowo pod malowanie. Czy cena nie za wysoka, czy w normie?

Inne pytanie:Czy warto dawac 30 cm super maty gdzie koszt samej wełny wyniesie mnie około 8000 tys. Moze dac Uni mate miedzy krokwie 15 cm i pod 10 cm Super maty - koszt około 4700 zł, a moze Super mate miedzy krokwie 15 cm i pod krokwie 10 cm - koszt około 6600 zł. Jak szybko te róznice cenowe w góre mogą mi sie zwracać?

Dostałem cene 135 zł/m2 za wykonanie ocieplenia wraz z materiałem z Super maty 30 cm ( 2 x 15 cm); plyt k-g;szpachlowane; obrobienie okien dachowych ( 10 szt)- całośc na gotowo pod malowanie. Czy cena nie za wysoka, czy w normie?

Inne pytanie:Czy warto dawac 30 cm super maty gdzie koszt samej wełny wyniesie mnie około 8000 tys. Moze dac Uni mate miedzy krokwie 15 cm i pod 10 cm Super maty - koszt około 4700 zł, a moze Super mate miedzy krokwie 15 cm i pod krokwie 10 cm - koszt około 6600 zł. Jak szybko te róznice cenowe w góre mogą mi sie zwracać?

Za Twojego żywota to raczej zwrotu się nie spodziewaj. 30cm supermaty daje się w domach "upasywnionych" a tam nie przewiduje się "zwrotów". Policz ile watów na metrze zaoszczędzisz i ile tych metrów masz.

135zł na supermacie z materiałem to deczko za mało... może być mało na inne materiały z górnej półki i będą lepić z badziewia. Będziesz mieć mercedesa pod płytą ale na płytach to już siatki na gipsie szpachlowym a profile 0,4mm. No chyba że robocizna 35zł/m2...

No to mam 2 opcje ... albo podbijam pod belki 1-2cm łatki i daję wełnę 10 albo jak proponuje wykonawca z Rockwool-a daję szczelinę 4cm i wełnę 8cm. Na 1 warstwę, bo na 2 to już tak czy tak mogę dać 15cm. Teraz pytanie którą wersję wybrać pewnie z wełną 10 będzie dawała większą izolację, tylko czy to warte zachodu ??

Opcja z łatkami bez sensu.

Rom-Kon- jak liczyć vaty na metrze - nie wiem :( :)

Ale z Twojej i Rafała2011 wypowiedzi wnioskuje, że nie ma co pchac mi sie w Supermate 30 cm. Domu pasywnego nie buduje, chociaż na scianie mam 20 styropianu i w podłodze także ale wentylacje grawitacyjną....

To moze faktycznie dać 25 cm Super maty lub 15 Uni maty i 10 Super maty ? Przy tej drugiej opcji kilka tyś. zostanie mi w kieszeni. Do ocieplenia mam około 180- 190 metrów.