Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja tego nie robię ponieważ przy taśmach fazowanie w "Vke" nie jest wymagane.
Zauważ że przy spoinówkach Vario i Uniflot w instrukcji jest że można bez taśmowo (jednak nie radzę tego robić bo to tylko na stabilnych podłożach! A nie na poddaszach!) A przy multifinishu to nawet każą nakleić siatki(!) i w jednym przebiegu szpachlować całościowo. Na taką technologię to nawet doradca-instruktor Rigipsa kręcił znacząco głową... więc nie wierzmy we wszystko bezkrytycznie... czasami lepiej zastosować ten czy inny niby zbędny element jako nasz "dupochron".

Nie robisz "frezów" bo czym niby chciałbyś je wypełnić? Masami gotowymi z wiaderka? Na ile razy nakładana? Jak długo to by schło? ;)

Jestem w trakcie lektury 140-ej strony tego wątku. Wydawało mi się, że sporo już wiem.

Do momentu kiedy fachowiec, który właśnie mi robi "robotę gipsowo-kartonową" zadał pytanie -czy spoiny wzdłuż krótszej, niefazowanej krawędzi ma zbroić taśmą, czy nie. No bo jeśli będzie taśma, to spoiny będą nieco wychodzić poza powierzchnię płyty i będą widoczne po pomalowaniu.

Jak to się powinno zrobić ???

Grzegorz

Sorry Kolego ale jeśli "pan od robót gipsowo-kartonowych" zadał takie pytanie to raczej nie można go nazywać fachowcem... pozostańmy przy "pan od robót gipsowo-kartonowych" ;)

Ja tego nie robię ponieważ przy taśmach fazowanie w "Vke" nie jest wymagane.

Szkoła chyba z GB ?? Tylko zastanawiam się dlaczego wiodący producenci na wyspach mają swoje zamienniki typu Vario czy Uniflott

A jednak nigdy nie widziałem, żeby fazowali te płyty. Hmmm o to jest pytanie ? Dlaczego u nas wszędzie jest o fazowaniu a u nich nie ....

http://www.gyproc.ie/index.php/products/accessories/gyproc-jointing-materials/174 - > Gyproc Joint Filler

http://www.knauf.ie/product-range-overview/drywall-accessories/jointing/knauf-joint-filler

Sorry Kolego ale jeśli "pan od robót gipsowo-kartonowych" zadał takie pytanie to raczej nie można go nazywać fachowcem... pozostańmy przy "pan od robót gipsowo-kartonowych" ;)

Na jego usprawiedliwienie dodam, że na razie robi sufit podwieszany, na parterze, gdzie konstrukcja jest bardziej stabilna.

Szkoła chyba z GB ?? Tylko zastanawiam się dlaczego wiodący producenci na wyspach mają swoje zamienniki typu Vario czy Uniflott

A jednak nigdy nie widziałem, żeby fazowali te płyty. Hmmm o to jest pytanie ? Dlaczego u nas wszędzie jest o fazowaniu a u nich nie ....

http://www.gyproc.ie/index.php/products/accessories/gyproc-jointing-materials/174 - > Gyproc Joint Filler

http://www.knauf.ie/product-range-overview/drywall-accessories/jointing/knauf-joint-filler

...pozostałość po czasach gdy nie mieliśmy dostępu do profesjonalnych spoinówek? Gdy robiło się na profilach wzdłużnie do płyt i krawędź cięta nie była podparta profilami? A może to nasz lokalny folklor? Dawniej przy ścianie też się wycinało fazkę (zalecenie Nidy).

Witam serdecznie,

podjalem sie samodzielnego ocieplenia poddasza, dzieki innymi poprzez lekture owego watku.

Zderzylem sie ostatnio z problemem sufitu podwieszanego w lazience na poddaszu uzytkowym , gdzie mam do czynienia z narozem dachu.

Nie mam pomyslu , oprocz wieszakow noniuszowych podwieszonych pod krokwie jako rozwiazanie problemu.

Prosilbym o porade doswiadcyonzch kolegow o podzielenie sie wiedza i sugestie odnosnie rozwiazania.

IMG_3469.jpg

Zauważ że przy spoinówkach Vario i Uniflot w instrukcji jest że można bez taśmowo (jednak nie radzę tego robić bo to tylko na stabilnych podłożach! A nie na poddaszach!) A przy multifinishu to nawet każą nakleić siatki(!) i w jednym przebiegu szpachlować całościowo. Na taką technologię to nawet doradca-instruktor Rigipsa kręcił znacząco głową... więc nie wierzmy we wszystko bezkrytycznie... czasami lepiej zastosować ten czy inny niby zbędny element jako nasz "dupochron".

Nie robisz "frezów" bo czym niby chciałbyś je wypełnić? Masami gotowymi z wiaderka? Na ile razy nakładana? Jak długo to by schło? ;)

Niech piszą co chcą na workach ,wiaderkach itp, to że nie jest wymagane to jest moje doświadczenie.

A ja skorzystałem z sugestii (prawdopodobnie) A Wilhelmiego, który kiedyś podsunął pomysł na solidne zabezpieczenie szczeliny dylatacyjnej. U mnie wygląda to tak jak na poniższych zdjęciach. Konstrukcja z siatki jest sztywna, dzieki czemu później łatwiej się układa wełnę ( w moim przypadku isover 0,035). Dla fachowców to pewnie nic nowego, ale dla inwestorów, którzy starają się sami ocieplać poddasze, rozwiązanie godne uwagi.

Pozdrawiam

IMG_4397.jpg

IMG_4401.jpg

A ja skorzystałem z sugestii (prawdopodobnie) A Wilhelmiego, który kiedyś podsunął pomysł na solidne zabezpieczenie szczeliny dylatacyjnej. U mnie wygląda to tak jak na poniższych zdjęciach. Konstrukcja z siatki jest sztywna, dzieki czemu później łatwiej się układa wełnę ( w moim przypadku isover 0,035). Dla fachowców to pewnie nic nowego, ale dla inwestorów, którzy starają się sami ocieplać poddasze, rozwiązanie godne uwagi.

Pozdrawiam

IMG_4397.jpg

IMG_4401.jpg

Nie wiem czemu ale zdjęć nie widzę. Pomijając ten fakt to bardzo dobre rozwiązanie i takie samo mam zamiar zrobić u siebie choć jeszcze nie wiem czy będę ocieplał wełną czy pianą.

Nie wiem czemu ale zdjęć nie widzę. Pomijając ten fakt to bardzo dobre rozwiązanie i takie samo mam zamiar zrobić u siebie choć jeszcze nie wiem czy będę ocieplał wełną czy pianą.

fotki widzę... nawet przy takim jak mam transferze...

Rozwiązanie dobre ale niestety nie tanie i chyba bardziej pracochłonne od sznurkowania... chociaż może nawet nie... ale na pewno palce mniej bolą ;)

Pozdrawiam

IMG_4397.jpg

IMG_4401.jpg

dobre rozwiązanie i bardzo dobre wykonanie (ocieplenie wełną)

Fotki są też w moim dzienniku budowy, jakby co.

Co do ceny - najtańszy jest sam sznurek, to oczywiste. Listwy nabijałbym i tak, niezaleznie czy użyłbym sznurka czy siatki. A listwy to najdroższy element układanki. Z tym, że ja uzyłem listew suchych, czterostronnie struganych a można spokojnie dostać taniej łaty podboazeryjne. Jeszcze tańsze byłoby użycie pasków styropianu. Sam nie chciałem tego rozwiązania bo wiem z doświadczenia, że na styku drewna i styropianu wystarczy najmniejsza ilość wilgoci i kożuch pleśni gotowy.

Czy bardziej pracochłonne ? - w moim przypadku mocowanie siatki szło mi trzy razy szybciej niż sznurka , ale ja jestem amator :)

Rom-Kon: w jaki sposób powinienem zrobić otwory w sufitach na przewody oświetleniowe i lampy?

Mam już sufity pokręcone, poszpachlowane i wyszlifowane. No i wypadałoby jakieś lampy powiesić. Żeby lampa była na środku pomieszczenia to należałoby otwór wywiercić od strony pomieszczenia? Ale skąd wiem czy nie trafię w profil? Nie wiem czy nie zawaliłem i czy nie powinienem o tym pomyśleć przed kręceniem płyty :)

I jak się montuje lampy? Mogę bezpośrednio do płyty, czy zastosować takie plastkowe ślimaki wkręcane do płyt a do tego dopiero wkręt?

Ufff...

Muszę wrzucić fotki z mojego poddasza żebyś ocenił. A może lepiej nie? Będę zdrowszy jak będę nieświadomy :)