Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Widziałem, że ktoś z Was stosował geowłókninę na poddaszu użytkowym.. chodzi o to, że wełnę mam ładnie posznurowaną, ale wiadomo, że czasami zdarza się zahaczyć a to ręką, a to długim nieporęcznym przedmiotem, który wnoszę na strych - no i wełna sypię się na podłogę. Chciałbym to zabezpieczyć (odseparować) i myślę nad geowłókniną. Jaka gramatura i ewentualna firma jest sprawdzona? Edytowane przez Quest84

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

Fajny patent z tą sitaką.

U mnie trochę inna sytuacja, bo chcę sypnąć ekofibrem bezpośrednio na płyty (pełne piętro, bez poddasza - cholera do dziś nie wiem jak to napisać, żeby każdy zrozumiał - może tak: nie mam skosów)

i boję się obciążać bezpośrednio płyty (choć mam te trwardsze, ogniowe Rigipsa + stelaż na esach) - ale i tak się bojam.

Pomyślałem, żeby między belki dać sznurek i na to sypnąć. Wiadomo, część granulatu i tak siądzie na płycie, ale myślę, że ze względu na jego strukturę większa część siądzie na sznurkach. Grubość 50cm czyli ok 16kg.

Co sądzicie?

ps. Jestem już po kartonach i część poddasza zrobiłem na taśmach shitroka - połowę musiałem zerwać - aczkolwiek zaznaczam że specem nie jestem. Reszta chałupy na Tuff Tape - marzenie - warte każdych pieniędzy. Polecam amatorom :)

Pozdro

Rom-Kon: w jaki sposób powinienem zrobić otwory w sufitach na przewody oświetleniowe i lampy?

Mam już sufity pokręcone, poszpachlowane i wyszlifowane. No i wypadałoby jakieś lampy powiesić.

Ja zrobiłem w momencie krecenia płyt, podklładałem kawałek deski nie za gruby z 1,5 2cm długi na 30cm, szeroki 10-12cm co tam miałem pod ręką, wierciłem w niej otwór nadziewałem kabel i ta deska jest nad płytą przyciśnięta do folii paroizolacyjnej. Została złapana wkrętami do płyty. Jak wieszałem lampy to własnie w deskę wkręciłem haczyk metalowy w drewno i po kłopocie a jest wzmocnione, i żadnych kołków do regipsów nie musiałem dawać.

Edytowane przez Akrimka

(...)

co... moczyłeś je wodą czy gips się ulewał :D

(...)

moczyłem...

Czyli dokładnie tak jak Flash prezentował w swoim filmiku... ;)

A ja sądzę że gips się nie ulewał a wręcz przeciwnie - był za "suchy"

Idealna konsystencja do taśm (papierowych czy TT) to masełko dobre do smarowania chleba. Spod taśmy ma dać się wycisnąć bez dużego nacisku szpachelki na taśmę.

Ja zrobiłem w momencie krecenia płyt, podklładałem kawałek deski nie za gruby z 1,5 2cm długi na 30cm, szeroki 10-12cm co tam miałem pod ręką, wierciłem w niej otwór nadziewałem kabel i ta deska jest nad płytą przyciśnięta do folii paroizolacyjnej. Została złapana wkrętami do płyty. Jak wieszałem lampy to własnie w deskę wkręciłem haczyk metalowy w drewno i po kłopocie a jest wzmocnione, i żadnych kołków do regipsów nie musiałem dawać.

Dobry - podobny sposób to wstawić deskę "szalówkę" czyli o gr. 25mm. Z boków profili CD przykręcamy na pchełki profile UD a w nie wsuwamy przycięty kawałek deski. "Szalówka" (od szalunków czyli deska szalunkowa) pasuje grubością w UDeka. Tak samo można wstawić deski (pionowo w dolny i górny UDek) pod kaloryfer na ściance kolankowej. Wieszaki kaloryfera przykręcamy przez płytę do deski.

I oczywiście zakup lub pożycz nitownice , pistolet do montażu tych kołków :)

Pojedyncze sztuki kołków MOLLY można rozeprzeć w płycie bez pistoletu. Wystarczy dobrze docisnąć kołnież kołka np. śrubokrętem i drugim wkręcać śrubę. Parasolka się rozłoży. Przy haczykach jest jeszcze lepiej. Ale my nie mamy czasu na zabawę więc używamy pistoletów.

...a usuwa się taki kołek w ten sposób: wykręcamy śróbkę-haczyk i przewiercamy wiertłem do metalu np. ø8. Odpadnie podkładka a resztę kołka wciskamy pod płytę. dziurkę szpachlujemy.

Ćwiczyłem już to - bez podkładek siatka się "zapada" do deski a i z boków krokwi ciężko zszywaczem przymocować. Ogólnie uważam że to przerost formy nad treścią. Ale kto bogatemu zabroni...

Sądzę, że sznurek zapada się bardziej. Być może to jednak kwestia wprawy, a ja takiej nie mam. Patent z siatką skierowany jest do takich jak ja, czyli amatorów, którzy chcą mieć dobrze zabezpieczoną szczelinę wentylacyjną. Po wykonaniu połowy ocieplenia mogłem już stosować dwie, zamiast trzech listew. Dostałem też listwy nieheblowane, znacznie tańsze. Przy sprawnym operowaniu takerem nie ma żadnego problemu z mocowaniem siatki do boku krokwi.

Jesli jutro znajdę chwilę czasu , wrzucę zdjęcia z ( nadal) amatorskim pomysłem jak ułatwić sobie pracę ze sznurkiem i takerem. Pzdr

Łączna masa :-). Kto ci kazał moczyc? A wiem!, i namoczone chować do reklamówki :-)
A może obejrzał Twój film YT w którym to wsadziłeś taśmę do wiaderka z wodą? Oj starzejesz się... pamięć już nie ta :D

A może odpowiesz dlaczego mi jakoś się nic nie odparza... nie spada ze ściany... pęknięć niema nawet jak popełnię takie "przestępstwo" jak zabudowa płatwi bez stelaża czyli bezpośrednio płyta do drewna... magik jakiś jestem czy co?

Edytowane przez Rom-Kon

używam delta fol pvg lub reflex. u ciebie jak kojaze to raczej parametrami sos z tego drugiego.

Z tego co sprawdzałem Delta FOL PVG to paroprzepuszczalna, z kolei REFLEX paroizolacyjna.

Ja mam na dachu coś takiego:

http://www.kloeber.pl/products.php?products_id=79

Mnie chodzi o to aby wełna była wentylowana a włóknina ma za zadanie ja uchronić przed ewentualnym kruszeniem. Folie, które mi zaproponowałeś a raczej drugą mogłbym zastosować na poddaszu użytkowym gdzie mam pokoje, a nie na nieogrzewanym stryszku tym bardziej, że podłoga tego stryszku to od góry ( płyta OSB 22mm, wełna ISOVER lambda 0,039 25cm, folia paroizolacyjna, płyta G-K).

Nie wiem może się mylę, ale chyba nie powinno się stosować folii w moim przypadku bo wtedy "zamykam" wełnę ( ta która jest w podłodze strychu) pomiędzy dwoma foliami.

Edytowane przez Quest84

Montaż płyt do drewna to, przestępstwo?

Nic nie wiem o pokazywaniu. Ale pamiętam moczenie i worek:-)

Więc. Nie imputuj proszę.

raczej nie powinno się "obijać" słupów czy płatwi płytą - na takie coś gwarancji nie daję ale bywało że innego wyjścia nie było i wtedy popełniało się takie coś.

jeśli chodzi o filmik to pamietam że wstawił go na YT Twój Inwestor z podpisem "dobra robota' na którym byłeś Ty we własnej osobie jak pokazywałeś spoinowanie na taśmach papierowych... i po docięciu taśmy wsadziłeś ją do wiaderka z wodą.

Imputuję... trudne słowo. Sprawdź może jeszcze znaczenie słowa HIPOKRYTA!

Edytowane przez Rom-Kon

A może obejrzał Twój film YT w którym to wsadziłeś taśmę do wiaderka z wodą? Oj starzejesz się... pamięć już nie ta :D

A może odpowiesz dlaczego mi jakoś się nic nie odparza... nie spada ze ściany... pęknięć niema nawet jak popełnię takie "przestępstwo" jak zabudowa płatwi bez stelaża czyli bezpośrednio płyta do drewna... magik jakiś jestem czy co?

Pewnie niedługo zaczniesz stosować taśmy medium lud original zamiast midflexa? z siatek na rzecz taśm już zrezygnowałeś! :D

Pewnie niedługo zaczniesz stosować taśmy medium lud original zamiast midflexa? z siatek na rzecz taśm już zrezygnowałeś! :D
Oczywiście że zrezygnowałem! A co do midflexa to zastanawiam się nad unobeatem - najgrubsza z nich wszystkich. Trzeba kiedyś wypróbować.

Oczywiście że zrezygnowałem!

Widać dwie siatki nie dały rady.

A co do midflexa to zastanawiam się nad unobeatem - najgrubsza z nich wszystkich. Trzeba kiedyś wypróbować.

To w takim razie któryś z nas się nie zna na taśmach , ja obecnie planuję midflexa (używam do narożnik zewnętrzny - góra/dół glif okna połaciowego) zamienić na coś cieńszego.

Edytowane przez rafał2011