Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Ok. a więc prostuję. Niewiele ograniczy chociaż zawsze coś. Izolację do kalenicy daje się w przypadku przebiegu na stryszku instalacji wentylacyjnej i po to by w rupieciarni nie występowały ekstremalne temperatury. latem może być 70*C a zimą -25*C. Forumowicze donoszą że na ocieplonym stryszku zimą temperatura oscyluje wokół 0*C a latem 35*C. Ale jeśli nie potrzebujesz takiego umiarkowanego klimatu wtedy szkoda kasy.

różnica między -25 a 0 oC to jednak jakaś różnica więc chyba zostanę przy swoim no może przy zastosowaniu gorszych materiałów:yes:

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rom-Kom dziękuję za odpowiedź

Kołki supłowe stosowałem do dziurawki

O dziwo kołki fi6 supłowe 50mm lepiej trzymają niż fi8 100mm z długą strefą rozporową podkładki zakupiłem już wczoraj;)

Do pustaka "czerwonego" dotąd stosowałem takie wkręty ala gwintowe używane do montażu okien- otwór robisz 6mm a wkręt ma fi7,5 (wkręcając wgryza się w pustaka) używałem długości 72mm i 92mm trzyma bardzo solidnie

ale jutro wypróbuję supłowe fi8

Czy ten profil przyścienny powinien być solidnie przykręcony, czy po prostu ma się trzymać;) są miejsca np. komin gdzie wolę nie wiercić za głęboko Pod ud30 dawałem taśmę akustyczną Są jakieś przeciwskazania żeby jej nie dawać (jeżeli już mam zakupioną)

Rom-Kom dziękuję za odpowiedź

Kołki supłowe stosowałem do dziurawki

O dziwo kołki fi6 supłowe 50mm lepiej trzymają niż fi8 100mm z długą strefą rozporową podkładki zakupiłem już wczoraj;)

Do pustaka "czerwonego" dotąd stosowałem takie wkręty ala gwintowe używane do montażu okien- otwór robisz 6mm a wkręt ma fi7,5 (wkręcając wgryza się w pustaka) używałem długości 72mm i 92mm trzyma bardzo solidnie

ale jutro wypróbuję supłowe fi8

Czy ten profil przyścienny powinien być solidnie przykręcony, czy po prostu ma się trzymać;) są miejsca np. komin gdzie wolę nie wiercić za głęboko Pod ud30 dawałem taśmę akustyczną Są jakieś przeciwskazania żeby jej nie dawać (jeżeli już mam zakupioną)

Nie ma czegos takiego, jak kołki supłowe.

Nie ma czegos takiego, jak kołki supłowe.

W katalogu nie mają jakiejś specjalnej nazwy

Kołki "supłowe" to takie które podczas dokręcania jeżeli trafią na pustą przestrzeń wyginają się, gniotą czy jak to nazwać tworząc taki w miarę duży "supełek"

Zwykłe te rozporowe w porotermie nie dają rady

Te wkręty z gwintem fi 7,5mm o których pisałem wcześniej katalogowo to "wkręt z łbem stożkowym do montażu ościeżnic" długości są od 7,2cm do nawet 21cm taki 10cm potrafi wkręcić się bardzo solidnie Polecam zwłaszcza dla tych u których np okna "ekipa" montowała na kołkach 4cm;) w "czerwonym pustaku" Do mnie przyjechali na montaż i innych nie mieli A okna trzymały się na klinach i pianie Właśnie po nich poprawiałem i między innymi zakupiłem te wkręty.

Czy ktoś spotkał się z wykonaniem ocieplenia poddasza poprzez łączenie różnych materiałów, a mianowicie styropian od zewnątrz między krokwie a od środka wełna. Jakie są tego konsekwencje czy może jest to nawet wskazane???

Hmmmm.... czy to jakiś zakazany temat czy poprostu nikt nie miał z takim zestawieniem do czynienia?

W katalogu nie mają jakiejś specjalnej nazwy

Kołki "supłowe" to takie które podczas dokręcania jeżeli trafią na pustą przestrzeń wyginają się, gniotą czy jak to nazwać tworząc taki w miarę duży "supełek"

Zwykłe te rozporowe w porotermie nie dają rady

Te wkręty z gwintem fi 7,5mm o których pisałem wcześniej katalogowo to "wkręt z łbem stożkowym do montażu ościeżnic" długości są od 7,2cm do nawet 21cm taki 10cm potrafi wkręcić się bardzo solidnie Polecam zwłaszcza dla tych u których np okna "ekipa" montowała na kołkach 4cm;) w "czerwonym pustaku" Do mnie przyjechali na montaż i innych nie mieli A okna trzymały się na klinach i pianie Właśnie po nich poprawiałem i między innymi zakupiłem te wkręty.

Jak więc nazywają się te kołki?bo wpisałem supłowe na allegro i nic nie znalazłem.

Rom-Kon

Mam trzy miejsca na dachu (trójkąty z płyty osb 18mm,o pow około 0,5m2) gdzie z zewnątrz jest przyklejony styropian (50mm zaciągnięty klejem z siatką),jak będe to od środka izolował wełną,to czy może ona przylegać bezpośrednio na płytę osb czy zrobić szczelinę (jeśli tak to ile mm)

Co do taśm z rodziny CORO.

W łazience do paroizolacji zastosuje AL 90(folia aluminiowa) czyli dziury(ruła wentylacyjna) i wnęki z ruł na halogeny najlepiej kleić taśmą Coroflex?Czemu na allegro ta taśma jest w przystępnej cenie a za Corofix chcą już o wiele więcej?

Jeśli użyje AL 90 jako paroizolacji na całym podaszu,to czy Coroflex mogę wyjorzystać w miejscach klejeń okien,włazu dachowego(połoczenia z drewnem) czy lepiej kupić do tego Corofix?

Edytowane przez jimhaumman

Jak więc nazywają się te kołki?bo wpisałem supłowe na allegro i nic nie znalazłem.

Ja aktualnie jadę na takich t.j. dokładnie:

http://www.selena.pl/cms/?__page_id=480&sid=10

mam jeszcze inne na razie jeszcze w paczkach

Kupujesz osobno koszulkę osobno wkręt i podkładkę

W moim przypadku do tej pory używałem fi6 45mm, wkręt "żółty ocynk" 4,5x45mm i podkładka nie pamiętam czy m3-m5 kupiłem ich sporo (tanie są 3zł cały dom)

Zarówno wkręt jak i podkładkę dobierasz do koszulki którą kupisz (za cienki będzie się kręcił w kółko w koszulce nie dociągając jej a za duży będzie się obracał z koszulką nie wkręci się czyli też źle;) Podkładka zewnętrznie musi być większa od użytego przez ciebie wiertła a wewnętrznie taka aby łepek wkręta przez nią nie przeszedł )

Kupiłem też fi8 i mam jeszcze inne "supłowe" na razie jeszcze w paczkach ale pozostanę raczej na tym fi6 trzyma bardzo solidnie daje je co ok. 50cm jak coś dam co 40cm

W pierwszym pomieszczeniu które wczoraj "urodziłem" (ułatwiłem sobie i mam sufit jednopoziomowy na grzybkach 25cm + skos ) I o co mi chodzi... Grzybka do skrajnej jętki tej przy ścianie ( szczyty mam ocieplone również od wewnątrz styropianem do dolnego poziomu jętki) nie mam możliwości przykręcenia bliżej UD30 jaka powinna być maksymalna odległość zawieszenia- mocowania CD60 od ściany teraz mam ok 25-30cm zalecacie że najlepiej 10-15cm Czy mogę np. wygiąć grzybek w L i przykręcić go od spodu jętki zyskam w ten sposób jakieś 8-10cm

Czy jednak rozebrać i zrobić sufit dwupoziomowy Na razie się uczę sprawia mi to "przyjemność" z czasem przerodzi się "nienawidzę" przerabiałem to wielokrotnie z braku funduszy wszystko- no prawie wszystko muszę robić sam

Proszę o opinie dzisiaj mam wypełniać wełną (jak znajdę maskę i okulary;) zauważyłem że nie przeszkadza mi że wełna "gryzie" natomiast dużo większym problemem jest u mnie to że "łaskocze" nieprzyjemnie gardło)

Kupiłem Isover SuperMata 18cm "rośnie" do 20cm trochę mnie zaskoczyło bo spodziewałem się 17,5 -18max Czyli mogę się chwalić że wełny będzie nie 28cm tylko 31cm;)

Powiem Ci że Isover Super Mata to bóstwo w porównaniu do Uni Maty(miałem jedną rolkę na próbę i od niej zacząłem,pyli dużo gorzej niż super mata i gryzie dużo bradziej-wtedy pomyślałem sobie ja p....... krew mnie zaleje a to dopiero początek)potem miałem jedną rolkę schwenka df1 0,40 chyba,lepsza od uni maty nie pyli nie gryzie tak bardzo jak unimata,ale nie jest tak dobra jak super mata.

Co do styropianu to go trochę za nisko opuściłeś,ja mam go opuszczony tylko o 2 cm poniżej góry jętek (17cm) i wtedy wełna wypełnia resztę.(piszę o tym ponieważ wełna ma lepsze właściwości akustyczne niż styropian i lepiej wygłusza)

Jeśli montujesz grzybki i są one prostopadłe do krokwi i jętek to wchodzą one w UD czyli jeśli masz 25 czy 30cm to jest to ok.

Ja mam odstępy o skrajnej krokwi i ostatnim grzybkiem do ściany około 50cm i nic nie będe wyginał.

I pierwszy pokój mam już za sobą - najłatwiejszy;) na razie tylko stelaż wypełniony wełną Wyszło mi trochę nisko ponieważ obniżyłem sufit chowając płatew na gotowo bądzie 246cm Posiadam podnośnik do płyt to 2-ga warstwa wełny ułożona właśnie za pomocą niego- bardzo pomocne użądzenie a myślałem że to zabawka za 400zł Wełna cięta na długość pokoju idzie do góry a najwięcej zabawy to z odnajdowaniem grzybków Mam dobry czas 3dni po 3-4h po pracy + sobota 6h Już nabrałem wprawy w czasie pracy wełna już tak nie gryzie;) Dopiero teraz twarz jakby się zapaliła i piecze;)

Dzisiaj na budowie pomagał mi tata pomaga duchem bo pracować nie może (jest po zawale i dochodzi do siebie) podziwiał wełnę Isovera

Jak układał 20 lat temu wtedy to była wełna;) mówi Na tej to można spać ;)

jimhaumman jak kładłem styropian myślałem że będzie ok a wełnie jeszcze nie myślałem

Czy CD przykręcasz do UD czy wszędzie robisz "ślizgi"? Przeczytałem wiele wiele stron tego forum -

ja wykonam tak :

skos dół płyta mocowana do profila V,boki skosu na ślizgach, góra skosu-sufit na sztywno z profilem V

sufit do ścian 3x ślizg

Jeżeli źle zrozumiałem czytając forum proszę o poprawę moich założeń

Z profili V już nie zrezygnuję ;) -zakupiłem