Rom-Kon 10.12.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 a jest jakaś zauważalna różnica czy tylko nazwa;) jest różnica w "konsystencji" Stary toprock jest bardziej miękki a super trochę twardszy co przekłada się na jakość układania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 10.12.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Rom - poratuj. W jednym pomieszczeniu założyłem już akryl na łączeniu płyt ze ścianą i na łączeniu płyt w oknach dachowych. Po tygodniu akryl zaczął się łuszczyć, wygląda jak farba olejna po potraktowaniu opalarką. A jak pociągnę za odstający kawałek to odchodzi cały wielki kawałek. Co zrobiłem nie tak? Generalnie jaka jest technika nakładania akrylu, albo też innego ustrojstwa? A malowałeś go ? Jeśli tak to po jakim czasie ? Pozdrawiam Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 10.12.2013 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Spróbuj Wall Seal Fluggera drogi nie jest a dobry.Mam nadzieję, że go dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 11.12.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A dziękuję koledze za uznanie Zgadzam się że estetyczniej jest bez progu - no i dużo łatwiej to wykonać. Prożek jestkompromisem pomiędzy ilością izolacji, nie zabiera dużo światła a i estetyka jeszcze do przyjęcia. Dużo okien jest tak osadzonych że innego rozwiązania nie ma bo przeszkadzają łaty i deski poszycia. Nie wszystko można wyciąć - na czymś to okno musi się trzymać, Uważam że opja Rom-kona z progiem jest ok, mojej żonie się to załamanie bardzo podoba. Jak narazie zero wody na oknach, mimo że nie wszedzie mam grzejniki. Nie żałuję że tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly_man 11.12.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie zdążyłem pomalować Wydłubałem go wczoraj, i płaskim pędzlem "wymyłem" ten syf gruntem. Położę raz jeszcze i zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 11.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A dziękuję koledze za uznanie Zgadzam się że estetyczniej jest bez progu - no i dużo łatwiej to wykonać. Prożek jestkompromisem pomiędzy ilością izolacji, nie zabiera dużo światła a i estetyka jeszcze do przyjęcia. Dużo okien jest tak osadzonych że innego rozwiązania nie ma bo przeszkadzają łaty i deski poszycia. Nie wszystko można wyciąć - na czymś to okno musi się trzymać, Nie powiedział bym, jest raczej odwrotnie. Jak nie robisz z "prożkiem" to musisz wpasować się idealnie w glif okna, a prożkiem uciekasz od pasowania i wychodzisz płyta do płyty (wyjść musi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 11.12.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Nie zdążyłem pomalować Wydłubałem go wczoraj, i płaskim pędzlem "wymyłem" ten syf gruntem. Położę raz jeszcze i zobaczę. Ziomuś zabawa z akrylem to wcale nie takie prosta sprawa:o zrobisz jak koledzy ci napisali. Samo nakładanie jest ważne żeby go z tuby wdusić w spoinę. Synchronizacja prędkości nakładania i przesuwu pistoletu. Zalecam ci wzdłuż spoinowania położenie taśmy malarskiej w odległości na jaką akryl ma być rozprowadzony , z dwóch stron zastosować. Po akrylowaniu spryskasz akryl ze spryskiwacza wodą i pociągniesz mokrym palcem ,zbierając nadmiar akrylu i wyrównując spoine za jednym zamachem od początku do końca ciągniesz palec. Ja dorabiam sobie patyczki po lodach i zamiast palcem ciągnę patyczkiem doszlifowanym pod spoinę. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 11.12.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie powiedział bym, jest raczej odwrotnie. Jak nie robisz z "prożkiem" to musisz wpasować się idealnie w glif okna, a prożkiem uciekasz od pasowania i wychodzisz płyta do płyty (wyjść musi). Klasa rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quest84 12.12.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich, Jakiś czas temu radziłem się Was jak wykonać półki oświetleniowe. Zebrałem kilka cennych uwag i powoli kończę, oceńcie: Całość zagruntowana. Pozostaje mi wykończenie, planuje dać narożniki a od góry półnarożniki alu. Całość zaciągnę 2x gładzią (1 warstwa megaron, 2 - mastermas). Pasek ledowy zimna biel. Proporcje jakie przyjąłem półeczka 6cm - szczelina 3cm. Mama nadzieje, że wyjdzie fajnie. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Quest84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.12.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Witam wszystkich, Jakiś czas temu radziłem się Was jak wykonać półki oświetleniowe. Zebrałem kilka cennych uwag i powoli kończę, oceńcie: [ATTACH=CONFIG]229676[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229677[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229678[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]229679[/ATTACH] Całość zagruntowana. Pozostaje mi wykończenie, planuje dać narożniki a od góry półnarożniki alu. Całość zaciągnę 2x gładzią (1 warstwa megaron, 2 - mastermas). Pasek ledowy zimna biel. Proporcje jakie przyjąłem półeczka 6cm - szczelina 3cm. Mama nadzieje, że wyjdzie fajnie. Już wyszło rewelacyjnie! pogratulować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quest84 12.12.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Już wyszło rewelacyjnie! pogratulować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.12.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Quest84Dobra robota... zaświeć te ledy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quest84 12.12.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Cierpliwości... efekt zaprezentuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 12.12.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Cierpliwości... efekt zaprezentuje! Ledy jak planujesz kleić i do czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 12.12.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Przez 3cm szczelinę będzie ciężko umieścić, podłączyć, ewentualnie wymienić oświetlenie. Ja nauczony byłem, żeby zostawiać tyle miejsca, aby swobodnie włożyć tam dłoń. Co szkoła to inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 12.12.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ziomuś zabawa z akrylem to wcale nie takie prosta sprawa:o zrobisz jak koledzy ci napisali. Samo nakładanie jest ważne żeby go z tuby wdusić w spoinę. Synchronizacja prędkości nakładania i przesuwu pistoletu. Zalecam ci wzdłuż spoinowania położenie taśmy malarskiej w odległości na jaką akryl ma być rozprowadzony , z dwóch stron zastosować. Po akrylowaniu spryskasz akryl ze spryskiwacza wodą i pociągniesz mokrym palcem ,zbierając nadmiar akrylu i wyrównując spoine za jednym zamachem od początku do końca ciągniesz palec. Ja dorabiam sobie patyczki po lodach i zamiast palcem ciągnę patyczkiem doszlifowanym pod spoinę. Taśmy malarskie są ok, ale wydaje mi się, że za dużo roboty przy tym, po pewnym czasie masz wyczucie ile wycisnąć, jak szybko "lecieć" z pistoletem i jak mocno docisnąć palec aby akryl nie "wypływał" Patyczek do lodu piękne fugi robi ale to raczej przy sylikonie Przy akrylu nigdy nie sprawdzałem bo denerwowało mnie przyklejanie i odklejanie taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 12.12.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Przez 3cm szczelinę będzie ciężko umieścić, podłączyć, ewentualnie wymienić oświetlenie. Ja nauczony byłem, żeby zostawiać tyle miejsca, aby swobodnie włożyć tam dłoń. Co szkoła to inaczej Ja mam swoje patenty na to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 12.12.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ja mam swoje patenty na to:) chińskie pałeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 12.12.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 chińskie pałeczki bez pałeczek i chińczyka da się zrobić a koledzy jak sobie radzą w takiej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.12.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Przez 3cm szczelinę będzie ciężko umieścić, podłączyć, ewentualnie wymienić oświetlenie. Ja nauczony byłem, żeby zostawiać tyle miejsca, aby swobodnie włożyć tam dłoń. Co szkoła to inaczej 3 cm spokojnie wystarczy by palcami ułożyć LEDa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts