rafał2011 12.12.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 a koledzy jak sobie radzą w takiej sytuacji ? najlepiej przykleić LEDY do sufitu i później zrobić zabudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 12.12.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Miałem jeden akryl i jakiś taki suchy był (chyba Denbrawen), pózniej kupiłem Soudala, pięknie się nim robiło, zamaist palcami i patyczkami możesz kupić za 5zł takie plastikowe 4szt kwadraty z różnymi kątami i promieniami do fugowania, idzie wtedy bez taśmy malarskiej. Taśmę dawałem tylko jak miałem płytę z drewnem czyli z płatwią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.12.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 3 cm spokojnie wystarczy by palcami ułożyć LEDa. A ja obstawiam ze 2cm szczelina wystarczy i może być 10cm głęboka:yes:. I da się taśmę leda wkładać i kleić swobodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.12.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 najlepiej przykleić LEDY do sufitu i później zrobić zabudowę Na serio pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.12.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 A ja obstawiam ze 2cm szczelina wystarczy i może być 10cm głęboka:yes:. I da się taśmę leda wkładać i kleić swobodnie. ...przyklejasz do "czegoś" np. jakiś profil al lub lepiej profil dylatacyjny przyokienny i wrzucasz na półkę. Żadna filozofia. Gorzej było z wężami bo to sztywne cholerstwo i 3 godziny trzeba było je nagrzewać zanim się je montowało. No i czasem 1,5mb węża świeciło w zabudowie bo węże cięło się co 1 lub 2 metry. Ale wszystko szło. nawet zrobić tak zabudowę by wąż wymienić. Teraz paski LED to zabawka dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quest84 13.12.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Ledy jak planujesz kleić i do czego ? Przed zamknięciem półeczki (prostopadłej płyty do sufitu) odwróciłem profil CD tak: Obstawiam, że będzie tak dawało dobry efekt. Zobacze co z tego wyjdzie, jak myślicie? Jak Wy sobie z tym radzicie? Edytowane 13 Grudnia 2013 przez Quest84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.12.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Przed zamknięciem półeczki (prostopadłej płyty do sufitu) odwróciłem profil CD tak: [ATTACH=CONFIG]229954[/ATTACH] Obstawiam, że będzie tak dawało dobry efekt. Zobacze co z tego wyjdzie, jak myślicie? Jak Wy sobie z tym radzicie? Wszystko zależy od tego jaki efekt świetlny chcesz uzyskać. lepsze rozproszenie światła będzie jak położysz LEDa bezpośrednio na płycie a nie na UDeku - głębiej. możesz LEDa wsunąć w profil UD. Ale zawsze im bardziej rozproszysz światło tym mniej go będzie ale może być ładniejsza poświata - delikatniejsza. Ale przecież to nie jest światło do czytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quest84 13.12.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Wszystko zależy od tego jaki efekt świetlny chcesz uzyskać. lepsze rozproszenie światła będzie jak położysz LEDa bezpośrednio na płycie a nie na UDeku - głębiej. możesz LEDa wsunąć w profil UD. Ale zawsze im bardziej rozproszysz światło tym mniej go będzie ale może być ładniejsza poświata - delikatniejsza. Ale przecież to nie jest światło do czytania No chyba jednak położe na CDku - lepsze dojście( w razie czego) i światło nie będzie takie rozproszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.12.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) No chyba jednak położe na CDku - lepsze dojście( w razie czego) i światło nie będzie takie rozproszone. Nie do CD . Nie do UD. Nie do Płyty tym bardziej. Rom był blisko. Dzisiaj ci pokaże jak zrobię parę fotek jak to się robi profesjonalnie:D I przygotować się do szkolenia proszę Edytowane 13 Grudnia 2013 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.12.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Nie do CD . Nie do UD. Nie do Płyty tym bardziej. Rom był blisko. Dzisiaj ci pokaże jak zrobię parę fotek jak to się robi profesjonalnie:D I przygotować się do szkolenia proszę A co? chcesz dawać oryginalne listwy z maskownicą do LED? A jak już chcesz mnie podszkolić to znajdź rozwiązanie na listew LED po łuku wewnętrznym (na powierzchni płaskiej - walec od wewnątrz) promień około 4,5m. Pomysła na to nie mam... listwy aluminiowe z maskownicą ciężko się ugina nawet na giętarce walcowej bo później nie pasuje zaślepka-maskownica... profil alu traci kształt. ...a widzieliście lampki choinkowe splecione i owinięte taśmą izolacyjną robiące za poświatę? Ja widziałem i nawet zdało egzamin ale jak dla mnie za dużo światła - chociaż jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.12.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Do pasków LED dobre są listwy dylacyjne - przyokienne, te które klei się do okien i drzwi przed tynkowaniem. Listew jest w miarę sztywna, ma paski z taśmą klejącą, łatwo się docina na wymiar, ma 3mb więc w 90% wystarcza jako jeden element bez łączenia, łatwo się układa w wąskich szczelinach. no i jest tania jak barszcz. do malowania łatwo wyjąć. ktoś znajdzie wady tego rozwiązania? No może trudniej na łukach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 13.12.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 A co? chcesz dawać oryginalne listwy z maskownicą do LED? A jak już chcesz mnie podszkolić to znajdź rozwiązanie na listew LED po łuku wewnętrznym (na powierzchni płaskiej - walec od wewnątrz) promień około 4,5m. Pomysła na to nie mam... listwy aluminiowe z maskownicą ciężko się ugina nawet na giętarce walcowej bo później nie pasuje zaślepka-maskownica... profil alu traci kształt. . Rozumiem że z braku zainteresowania szkolenie z montażu jest zbyteczne. Z ciekawości podpowiem że żadnych orginalnych listew do ledów i żadnych maskownic nie chciałem zaproponować. Do łuków pod ledy co się ładnie wygina jest fajna listwa i wygina się do wewnątrz i na zewnątrz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.12.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Rozumiem że z braku zainteresowania szkolenie z montażu jest zbyteczne. Z ciekawości podpowiem że żadnych orginalnych listew do ledów i żadnych maskownic nie chciałem zaproponować. Do łuków pod ledy co się ładnie wygina jest fajna listwa i wygina się do wewnątrz i na zewnątrz;) Mam nadzieję że nie proponujesz tych ohydnych kondomków do pasków LED - te można zastosować do półeczki tak by nie było ich widać. A to ma wyglądać. ten pasek ma być widoczny i to z bliska... niestety. Inwestorka trochę przesadziła z "dyzajnem" i mam problem. Ale jest jeszcze trochę czasu więc może się wymyśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quest84 14.12.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Rozumiem że z braku zainteresowania szkolenie z montażu jest zbyteczne. Z ciekawości podpowiem że żadnych orginalnych listew do ledów i żadnych maskownic nie chciałem zaproponować. Do łuków pod ledy co się ładnie wygina jest fajna listwa i wygina się do wewnątrz i na zewnątrz;) Profi45 - szkolenie to może nie, ale zdradź swój sposób - może okaże się lepszy niż ten którym chce to ogarnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.12.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 W sprawie elastycznych listew . Są listwy plastikowe na allegro. Z "kloszem". Na fotce nawet wyglądają ale ciekawe jak w naturze. Czy nie będą razić chamskim plastikiem? Zobaczymy co na to Pani Inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.12.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 A może warto utworzyć nowy temat? Panele oświetleniowe, półeczki i inne dekoracyjne zabudowy z płyt G-K. Co Wy -Drodzy Forumowicze na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 14.12.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 No chyba jednak położe na CDku - lepsze dojście( w razie czego) i światło nie będzie takie rozproszone. Jutro coś ci podpowiem jak to robię. I jak ci się spodoba to i tak będziesz musiał czekać do poniedziałku jak otworzą hurtownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 15.12.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Profi45 - szkolenie to może nie, ale zdradź swój sposób - może okaże się lepszy niż ten którym chce to ogarnąć... Jak wcześniej pisałem taśmy z ledami nie powinieneś kleić do profili cd,Ud lub płyty bo jak już przykleisz to amen i nie odkleisz , nie przesuniesz nie skorygujesz nie naprawisz itd. Ja w związku z tym stosuje do podświetlania półek sufitów listwy aluminiowe proste do liniowych podświetleń.Listwy to kątowniki aluminiowe 12*12mm lub 10*15mm . Led sie dobrze klei do listwy .jest równo przyklejony i możesz go przed włożeniem odpalić, włożyć ,położyć , dokleić lub dokręcić. Tego typu rozwiązanie powoduje że możesz taśmę przykleić do kątownika aluminiowego z trzech stron bo z jednej strony listwa będzie przylegała do jakiegoś podłoża. Listwy kupuje w hurtowni aluminium 4mb za około 12zł. W twoim przypadku podświetlenia sufitu obwodowo taką listwe tnę fleksem na odpowiedniej długości odcinki , dopasowuje taśme i doklejam do listwy i wsadzam . Zawsze jak coś nie tak to możesz to wszystko wyjąć i coś zmienić i znów spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 15.12.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 A co? chcesz dawać oryginalne listwy z maskownicą do LED? A jak już chcesz mnie podszkolić to znajdź rozwiązanie na listew LED po łuku wewnętrznym (na powierzchni płaskiej - walec od wewnątrz) promień około 4,5m. Pomysła na to nie mam... listwy aluminiowe z maskownicą ciężko się ugina nawet na giętarce walcowej bo później nie pasuje zaślepka-maskownica... profil alu traci kształt. ...a widzieliście lampki choinkowe splecione i owinięte taśmą izolacyjną robiące za poświatę? Ja widziałem i nawet zdało egzamin ale jak dla mnie za dużo światła - chociaż jak kto woli. Do łuków pod ledy ja stosowałem listwy startowe od kafli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 15.12.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Do łuków pod ledy ja stosowałem listwy startowe od kafli;)[ATTACH=CONFIG]230339[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]230340[/ATTACH]Nieprzydatne bo listew ma być widoczna - zlicowana z płytą. Są listwy alu z kloszem. Do płaskich powierzchni idealna ale niestety nie do łuków. A plastik - Pani Inwestor dziś mi powiedziała że plastik jest be. No i problem pozostał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts