Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z innej beczki dlaczego tak wysoko sufit? bo inwestor sie upiera?

Pytanie jest do mnie bo nie wiem?

tak wysoko bo nie wiem jak podtrzymac zakladane 10cm izolacji?

ona nie musi przylegac do jetek.

Wiesz co nic nie rozumiem co do mnie mówisz.

Czy chcesz powiedzieć że 10cm ocieplenia pod jętkami będzie trudno podtrzymać czyli co dać lepiej 5cm

to w koncu dowiem sie dlaczego sufit (profile obwodowe beda montowane na samym "zwienczeniu" sician)?

Jest ku temu kilka powodów

1 wysokość okien balkonowych na poddaszu.

2. wysokość górnej ramy okien dachowych

3. wylany wieniec betonowy o wysokości 10cm który miał służyć łatwemu i pewnemu montażowi profilu zamiast do Porotherm.

4. docelowa wysokość pomieszczeń na poddaszu

i wiele innych których tak na szybko nie potrafię sobie przypomnieć.

Przypomniał mi się jeszcze jeden argument cena wełny 10cm jest niższa niż 12cm czy 15cm

optimum izolacji jakie mozna dac nad sufit to 10cm.

Chcesz powiedzieć że nie można dać więcej ocieplenia niż 10cm grubości bo tego ciężaru nie utrzyma stelaż - bo dalej nie rozumiem :-?

halo pobudka! tak profile sie powygiaja :D :lol:

Napisz po ludzku tak żeby laik to zrozumiał a nie popisujesz się jakimiś skrótami myślowymi.

Bo z Twojego opisu wynika że mogę dać miedzy krokwie 10cm a kolejną warstwę mogę dać na krokwie - jeżeli dobrze zrozumiałem.

Witam

Chcę zakryć stary sufit płytami g-k. Strop jest wylany z żużlobetonu, zbrojony szynami co ok 120 cm a poprzecznie są jeszcze prawdopodbnie cienkie druty.

Chcę jak najmniej obnizyć sufit. Pokoje mają wymiary 4,25 * 4,8 m

Mam dylemat jaką kontrukcję zastosować:

1. Ruszt jednopoziomowy z profili co ok 50 cm

2. Ruszt dwupoziomowy krzyżowy

Profile chcę mocować za pomocą wieszaków ES przykręconych do stropu za pomocą metalowych kotew ze śrubą (jedna kotwa na wieszak). Problemem jest kruchość tego stropu.

Jaka konstrukcja rusztu będzie lepsza, jednopoziomowa - więcej wieszaków (dziur w stropie), czy dwupoziomowa - wieszaki rzadziej, ale za to profile podparte na wszytkich ścianach do profili UD?

Czy kotwy zatopić w zaprawie cementowej, żeby lepiej trzymały?

Jak to poprawnie wykonać, żeby mi to wszystko nie spadło na głowę?

Pomóżcie bo się pogubiłem i nie wiem jakiej grubość kupić wełnę.

Chodzi o ocieplenie stropu jętkowego a konkretnie o drugą warstwę która idzie pod jętki.

Mam ściany działowe na poddaszu wymurowane tak że wszystkie kończą się 10cm poniżej dolnej krawędzie jętki.

Zakładając że profile UD będą przykręcane tak że górna krawędź profilu UD będzie na równo z górną krawędzią ściany działowej to jaka grubość wełny będzie optymalna.

Kto pomoże :)

nie mozesz krecic profila obwodowego na samym koncu (szczycie) sciany mur popeka i nie pisz, ze to wylewka juz to wiem.

mozesz swobodnie dac te 10cm i jak juz tak bardzo trzepiesz sie bo piszesz pozniej, ze 10 bo 12 i grubsza za droga. sam nie widze tego (moze i bym zrobil inaczej) ale: izolacja pod jetki ale nie na styk do jetek o grubosci 5cm i od gory na jetki taka sama grubosc.

i oby moc wykonawcza byla z toba.

A dlaczego nie na styk do jętek?

A miedzy jętki co proponujesz nic tylko 5cm nad jętki .

A na skosach poddasza też dajesz tylko 5cm pod krokwie?

Pomóżcie bo się pogubiłem i nie wiem jakiej grubość kupić wełnę.

Chodzi o ocieplenie stropu jętkowego a konkretnie o drugą warstwę która idzie pod jętki.

Mam ściany działowe na poddaszu wymurowane tak że wszystkie kończą się 10cm poniżej dolnej krawędzie jętki.

Zakładając że profile UD będą przykręcane tak że górna krawędź profilu UD będzie na równo z górną krawędzią ściany działowej to jaka grubość wełny będzie optymalna.

Kto pomoże :)

nie mozesz krecic profila obwodowego na samym koncu (szczycie) sciany mur popeka i nie pisz, ze to wylewka juz to wiem.

mozesz swobodnie dac te 10cm i jak juz tak bardzo trzepiesz sie bo piszesz pozniej, ze 10 bo 12 i grubsza za droga. sam nie widze tego (moze i bym zrobil inaczej) ale: izolacja pod jetki ale nie na styk do jetek o grubosci 5cm i od gory na jetki taka sama grubosc.

i oby moc wykonawcza byla z toba.

A dlaczego nie na styk do jętek?

A miedzy jętki co proponujesz nic tylko 5cm nad jętki .

A na skosach poddasza też dajesz tylko 5cm pod krokwie?

wyobraz sobie, ze daje 5 i uzyskuje U na poziomie 0,12

halo wspomniales 16 - jetki to chyba logiczne ze wsadzamy tam welne (miedzy jetki)

Dzięki za szybką odpowiedź!

Sufit niestety krzywawy - czyli użyję ES.

Rozumiem, wystarczy jedną wartwę profili co 40 cm. A wieszaki co ile? 90 cm czy mniej?

Jeszcze mam wątpliwość co do długiego korytarza na poddaszu: ma ponad 9 m długości (2m szerokości). Jętki w poprzek. Czy można taki korytarz zabudować skręcając profile CD na całej długości, czy jakoś go podzielić na pół, zdylatować?

Dzięki za szybką odpowiedź!

Sufit niestety krzywawy - czyli użyję ES.

Rozumiem, wystarczy jedną wartwę profili co 40 cm. A wieszaki co ile? 90 cm czy mniej?

Jeszcze mam wątpliwość co do długiego korytarza na poddaszu: ma ponad 9 m długości (2m szerokości). Jętki w poprzek. Czy można taki korytarz zabudować skręcając profile CD na całej długości, czy jakoś go podzielić na pół, zdylatować?

uchyty es daj co 90cm a rozstaw miedzy profilami co 50cm plyte mocowac poprzecznie do profili. jesli wzdloz to rozstaw co 40cm.

sufit korytarza:

profili cd sie nie skreca stosuje sie laczniki dla 9m nie ma potrzeby robic dylatacji chyba, ze bedzie to sufit bezposrednio laczony z sufitem innego pomieszczenia.

tu rozstaw profili wypadnie co 45cm zaczynajac pierwszy i ostatni profli cd 10cm od sciany, mocowanie profili na wieszakach belkowych "grzybki" lub na kotwowym z noniuszem, montaz plyty poprzecznie do profili. (wszystko liczone w osciach profili) jezeli szerokosc nie wypada wiecej niz 2m to oplacalne bedzie kupienie plyty 2mx1,2m.

Thanks.

Profile, łączę oczywiście łącznikami wzdłużnymi, ale skręcam profile z łącznikami pchełkami. Popełniłem już kontrukcję pod zabudowę 4 pokoi, w tym 2 z oknami dachowymi, teraz "męczę się" z koszami. Większość informacji czerpałem z tego forum. Wielkie dzięki.

A jeszcze pytanko o zabudowę instalacji wod-kan ( piony, spłuczka podtynkowa) - można to zrobić z profili UD30 i CD60 czy lepiej z profili UW50 I CW50?

szyby instalacyjne (plyta zielona o ile biegna w kuchniach i lazienkach) mozna zabudowywac na samych profilach U30/U27/UD ale jesli wystepuje ryzyko dzialania sil "wyzszych" :) lepiej wykonac to na profilach C/CW U/UW 50 dodatkowo pamietajac o izolowaniu akustycznym zarowno pod profilami jak i welnie w przegrode. spluczke podtynkowa na sciance z "50" wymagany bedzie trawers na trzymanie rury i samej spluczki koszt chyba ok. 50zl (ew. mozna wykonac z blachy ocynkowanej o gr. 1mm) a na kibelek "ala geberit" ok. 200zl ale dawno nie kupowalem bo teraz co dom to geberit :D.

Spłuczki już są przykręcone do solidnej ściany murowanej, więc trawersu chyba nie potrzebuję...?

A jeszcze pytanko o zabudowę instalacji wod-kan ( piony, spłuczka podtynkowa) - można to zrobić z profili UD30 i CD60 czy lepiej z profili UW50 I CW50?

szyby instalacyjne (plyta zielona o ile biegna w kuchniach i lazienkach) mozna zabudowywac na samych profilach U30/U27/UD ale jesli wystepuje ryzyko dzialania sil "wyzszych" :) lepiej wykonac to na profilach C/CW U/UW 50 dodatkowo pamietajac o izolowaniu akustycznym zarowno pod profilami jak i welnie w przegrode. spluczke podtynkowa na sciance z "50" wymagany bedzie trawers na trzymanie rury i samej spluczki koszt chyba ok. 50zl (ew. mozna wykonac z blachy ocynkowanej o gr. 1mm) a na kibelek "ala geberit" ok. 200zl ale dawno nie kupowalem bo teraz co dom to geberit :D.

Spłuczki już są przykręcone do solidnej ściany murowanej, więc trawersu chyba nie potrzebuję...?

rura laczaca spluczke z muszla bedzie wymagala podtrzymania czyli pozostanie sam trawers dla opaski na rure to bedzie bodaj jakies 20 zl :) lub opaska na dyblu do sciany (ta rura z czasem zacznie latac jak glupia) i jeszcze kolniez izolacyjny na przejsciu rury przez plyty (to jest taka otulina siwa/szara pianka) by skropliny nie penetrowaly plyt g/k.

a! i inspektor (kratka rewizyjna)

Możesz jaśniej wytłumaczyć odnośnie montażu geberita. Coś muszę dokupywać?

Możesz jaśniej wytłumaczyć odnośnie montażu geberita. Coś muszę dokupywać?

nie mowimy o tym stelazu. co konkretnie jest 5?