Rom-Kon 30.12.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Mam problem z obróbką okna dachowego. Stanąłem na tym: http://pu.i.wp.pl/k,MzgzMzEzMzcsMzk3MTI1,f,04_P1080067.jpg Jak zrobić stelaż na płyty GK? oj chyba trochę późno zajrzałeś na forum... no nie podoba mi się to co zrobiłeś. Poczytaj trochę ten temat - pomiędzy pyskówkami jest trochę wiadomości no i link do okien podał kolega-forumowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ucz się ucz! Bo nauka to potęgi klucz! ...a gdy go zdobędziesz to najwyżej woźnym będziesz Sam się w gierki wciągnąłeś i wydaje mi się że poległeś... świeć Panie nad jego duszą A mama mi mówiła "gówna nie dotykaj" ...za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Wow Panowie,fajnie było by dostawać odpowiedzi na pytania, w takim tępie w jakim sobie dogadujecie:p (...) nie ma tego złego... przynajmniej wyszła pożyteczna pogadanka na temat izolacji akustycznej i fajne fotki ze ścianki instalacyjnej. No i przy okazji można było dokopać Rafałowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 30.12.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 nie ma tego złego... przynajmniej wyszła pożyteczna pogadanka na temat izolacji akustycznej i fajne fotki ze ścianki instalacyjnej. No i przy okazji można było dokopać Rafałowi śmieszny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 A mama mi mówiła "gówna nie dotykaj" ...za późno A moja mama mi powtarzała: Jak polemizujesz z głupcem to nigdy nie zniżaj się do jego poziomu bo pokona cię doświadczeniem! To były dobre i mądre słowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 nie ma tego złego... przynajmniej wyszła pożyteczna pogadanka na temat izolacji akustycznej i fajne fotki ze ścianki instalacyjnej. No i przy okazji można było dokopać Rafałowi To akustyka zaczęła mieć w końcu jakieś znaczenie dla ciebie ? bo wcześniej jakoś tego po twojej pracy nie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.12.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 a co do kolejnosci co pierwsze scianki czy tez skosy i sufity - widzialem fotorelacje budowy domu pasywnego, chyba z Czech i aby zapewnic ciaglosc izolacji term. i paroizolacji zrobili pierwsze skosy i sciany a pozniej do plyt podmurowywali sciany dzialowe. tylko co na to plyty i welna gdy skoncza tynki i posadzki . . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ja sikam pianką. Nadmiar wyskubuję i szpachluję tynkiem gipsowym. Na to siatka reperacyjna (szersza od spoinowej np. 10cm) i gładź. I tu są dwie szkoły: 1) połączenie sztywne - daję taśmę midflex 2) połączenie ślizgowe - wcześniej na płytę naklejam taśmę separacyjną np. PCV tak by tynk i pianka nie związały z płytą a połączenie maskuję akrylem. Twoje szkoły z pianą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 To akustyka zaczęła mieć w końcu jakieś znaczenie dla ciebie ? bo wcześniej jakoś tego po twojej pracy nie było widać. Zawsze miała ale rzadko stosowałem bo rzadko miałem okazję stawiania ścianek działowych na poddaszu. A izolację typu dawanie taśm pod profil UD uważam za niewiele dającą. Systemy akustyczne przy ściankach działowych jak najbardziej - tu dają naprawdę dużo. A pamiętasz polemikę (chyba z Flashem) na temat czy ściankę działową z płyt g-k stawiać na stropie czy na wylewce? Według Rigipsa na stropie przed wylewką ma większe tłumienie dźwięków ale dochodzi problem z wilgocią z posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 a co do kolejnosci co pierwsze scianki czy tez skosy i sufity - widzialem fotorelacje budowy domu pasywnego, chyba z Czech i aby zapewnic ciaglosc izolacji term. i paroizolacji zrobili pierwsze skosy i sciany a pozniej do plyt podmurowywali sciany dzialowe. tylko co na to plyty i welna gdy skoncza tynki i posadzki . . . Tu chodziło o zabudowę ścianki z g-k , a nie murowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Zawsze miała ale rzadko stosowałem bo rzadko miałem okazję stawiania ścianek działowych na poddaszu. A izolację typu dawanie taśm pod profil UD uważam za niewiele dającą. Systemy akustyczne przy ściankach działowych jak najbardziej - tu dają naprawdę dużo. A pamiętasz polemikę (chyba z Flashem) na temat czy ściankę działową z płyt g-k stawiać na stropie czy na wylewce? Według Rigipsa na stropie przed wylewką ma większe tłumienie dźwięków ale dochodzi problem z wilgocią z posadzek. Bardzo się ciesze że zweryfikowałeś swoje podejście do akustyki . Teraz już nie będziesz budował klatek prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 a co do kolejnosci co pierwsze scianki czy tez skosy i sufity - widzialem fotorelacje budowy domu pasywnego, chyba z Czech i aby zapewnic ciaglosc izolacji term. i paroizolacji zrobili pierwsze skosy i sciany a pozniej do plyt podmurowywali sciany dzialowe. tylko co na to plyty i welna gdy skoncza tynki i posadzki . . . Zależy na co jest nastawienie. W pasywniaku głównie chodzi o termikę a w "normalnym" domu trzeba to wypośrodkować. Jeśli chodzi o wilgoć to właśnie odwiedziłem mojego byłego inwestora - dziś już dobrego znajomka w Legionowie... robiłem u niego poddasze ale nie było jeszcze posadzek. konstrukcja z płatwiami dzielącymi połacie i słupami, antresola otwarta na salon... ogólnie trudne poddasze. półtora miesiąca temu zrobił wylewki. nic nie popękało. nawet wokół słupów i płatwi. wszystko ok. za wyjątkiem okien. nie nadążał z usuwaniem wilgoci - rekuperator odpalił chyba dopiero dziś. po oknach lała się woda i dolne glify ucierpiały. Szpachlówka się odparzyła. ale to niewielkie szkody. Wystarczy naprawić masą wiaderkową i będzie ok. nadmienię że spoinowanie było na taśmach TT i midfex na szpachlówce vario. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Bardzo się ciesze że zweryfikowałeś swoje podejście do akustyki . Teraz już nie będziesz budował klatek prawda ? klatek? że co? że kolankowa razem ze skosem? że skos razem z sufitem? Tu chyba nie chodzi o to. A właśnie tu mi zarzucałeś "budowlę klatkową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 30.12.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ok, dzięki za wyjaśnienia ze ścianką. Czyli zrobię tak jak mi będzie łatwiej wyjdzie w praniu. i jeszcze 3 pytanka 1. jak daleko wysunąć grzybki poza lico krokwi przy wełnie 10 cm na drugiej warstwie 2. ponieważ pierwszą warstwą wełny 15 cm będę jechał do samego szczytu, a drugą 10 cm będę zakręcał na jętkach (na suficie) to zastanawiam się gdzie dać folię paroizolacyjną? tunel na sufitem nie będzie ogrzewany w prawdzie, ale będzie tam rekuperator i rury od niego (niebieskie z tworzywa nieizolowane). 3. czy wełnę 10 cm naprawdę tak ciężko jest upchać w ściance 7,5 cm? Wełna wydaje się dość "ściśliwa" przecież w rolkach jest ściśnięta nawet bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Twoje szkoły z pianą ? Nie! Rozebrać, domurować i dać V-profil! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Zależy na co jest nastawienie. W pasywniaku głównie chodzi o termikę a w "normalnym" domu trzeba to wypośrodkować. Jeśli chodzi o wilgoć to właśnie odwiedziłem mojego byłego inwestora - dziś już dobrego znajomka w Legionowie... robiłem u niego poddasze ale nie było jeszcze posadzek. konstrukcja z płatwiami dzielącymi połacie i słupami, antresola otwarta na salon... ogólnie trudne poddasze. półtora miesiąca temu zrobił wylewki. nic nie popękało. nawet wokół słupów i płatwi. wszystko ok. za wyjątkiem okien. nie nadążał z usuwaniem wilgoci - rekuperator odpalił chyba dopiero dziś. po oknach lała się woda i dolne glify ucierpiały. Szpachlówka się odparzyła. ale to niewielkie szkody. Wystarczy naprawić masą wiaderkową i będzie ok. nadmienię że spoinowanie było na taśmach TT i midfex na szpachlówce vario. Ściemniać że nigdy nic ci nie popękało to możesz innym. Bo problemy pojawiają się nie po miesiącu czy 2 miesiącach tylko po roku lub 2 okresach grzewczych:( Edytowane 30 Grudnia 2013 przez profi45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 30.12.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Nie! Rozebrać, domurować i dać V-profil! Nasrać piany popaprańcu po twojemu . I ty o gwarancjach tu się wypowiadasz jak na czarno robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ok, dzięki za wyjaśnienia ze ścianką. Czyli zrobię tak jak mi będzie łatwiej wyjdzie w praniu. i jeszcze 3 pytanka 1. jak daleko wysunąć grzybki poza lico krokwi przy wełnie 10 cm na drugiej warstwie 2. ponieważ pierwszą warstwą wełny 15 cm będę jechał do samego szczytu, a drugą 10 cm będę zakręcał na jętkach (na suficie) to zastanawiam się gdzie dać folię paroizolacyjną? tunel na sufitem nie będzie ogrzewany w prawdzie, ale będzie tam rekuperator i rury od niego (niebieskie z tworzywa nieizolowane). 3. czy wełnę 10 cm naprawdę tak ciężko jest upchać w ściance 7,5 cm? Wełna wydaje się dość "ściśliwa" przecież w rolkach jest ściśnięta nawet bardziej... 1) 13cm 2) źle! możesz pierwszą warstwą dojechać do szczytu - kalenicy ale pomiędzy jętki na suficie dajesz pełną grubość tak jak w skosach czyli w Twoim przypadku 15 + 10 3) nie upchniesz ale możesz pocienić ją. skalną ścinasz nożem (duży nóż najlepiej przerobiony z piły do drewna) a szklaną rozdzielasz rękoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 30.12.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Tu chodziło o zabudowę ścianki z g-k , a nie murowanej. wiem ze o scianke z gk. tylko podaje kolejna alternatywe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 30.12.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Nasrać piany popaprańcu po twojemu . I ty o gwarancjach tu się wypowiadasz jak na czarno robisz Co? Sylwester przyspieszony? No to na zdrowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts