Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

IMG_1161.jpgIMG_1162.jpg

Zastosowany materiał

- 1275kg celulozy, 30cm skosy, 35cm sufity

- płyta knauf A20 http://www.knauf.pl/knaufweb/nasza-oferta/produkty/plyty-knauf/plyty-specialne/plyta-knauf-a20

- profile 0,6 mm KNAUF

- Taśma Centerflex Tuff Tape original, medium

- zaprawa uniflott do łaczeń

- gotowa masa szpachlowa Sheetrock, dwie warstwy sufit, ściana jedna warstwa

- farba gruntująca Snieżka z dodatkiem ATLAS UNI-GRUNT

-osiem skrzynek piwadwa_zubry_i_spokoj.jpg

Dwaj robotnicy na budowie rzucają monetę.

- Jak wypadnie reszka, gramy w karty - mówi jeden.

- Jak wypadnie orzeł, idziemy na piwo - dodaje drugi.

- A jak stanie na sztorc?

- Trudno, pech to pech, wtedy zabieramy się do roboty

53474_pije-piwo-tylko-dwa-razy-w-roku.jpg

Edytowane przez geno83

Ciekawe jak ta celuloza zachowa się w skosach . . .

Po dwóch latach opisz !! Lub zrób badanie kamerą.

I wszystko podmurowane pod deskowanie.

Szczelina pod deskowaniem też drożna . . .

Pozdrawiam

Ja też nie wiem jak sie zachowa, wiem tylko tyle że nie mam mostków termicznych.

Nie jestem nastawiony na pasywny dom, bo nie można go osiągnąć w remontowanym domu

Moja kasa mój problem, a w pieniążkach różnica niewielka :goodnight:

Edytowane przez geno83

Witam.

Planuje w tym roku ocieplic dach i wydaje mi sie, ze najlepsza metoda bedzie zastosowanie pianki.

Czy 10cm pianki bedzie wystarczajace? Z tego co wyczytalam 10cm=18cm welny... Czy pianke mozna nakladac na dachowke? W niektorych miejscach nie ma folii. Moze ktos sie orientuje jaka bedzie cena za m2 przy 10cm? A moze jest jakis fachowiec (okolice Krakowa), ktory moglby zobaczyc dach i dokonac wyceny?

Z gory dziekuje za pomoc.

Witam.

Planuje w tym roku ocieplic dach i wydaje mi sie, ze najlepsza metoda bedzie zastosowanie pianki.

Czy 10cm pianki bedzie wystarczajace? Z tego co wyczytalam 10cm=18cm welny... Czy pianke mozna nakladac na dachowke? W niektorych miejscach nie ma folii. Moze ktos sie orientuje jaka bedzie cena za m2 przy 10cm? A moze jest jakis fachowiec (okolice Krakowa), ktory moglby zobaczyc dach i dokonac wyceny?

Pomyśl o tym sama.

Piana otwartokomórkowa Icynene λ = 0,038 W/mK

Wełna Isover profi mata λ = 0,035 W/mK

Dwa wzory i masz odpowiedź.

geno83

Ile razy malowałeś skos i sufity?Na zjęciach widać miejsca (plamy z gipsu ma białej farbie),czy jest to winna aparatu.

Całkiem fajnie Ci to poszło gratulację.

Wszystko było malowane jedną warstwą farby gruntującej. A co do plam to może i jest tam jakis pył ale przed malowaniem wszystko było omiatane. Aparat do najnowszych nie należy wiec może i swój udział w plamach ma bo do światła dziennego ich nie wiadać a zdjęcia były robione wczesnym rankiem.

Edytowane przez geno83

Ja się nie podniecam tylko mówię o szczegółach których laik nie zobaczy i pomyśli, że tak musi być . . .

A to duże błędy wykonawcze.

Jest to Twój dom, możesz robić w nim co chcesz !

Pozdrawiam 8)

Między murem(pustak suporex) a deskowaniem była szczelina około 2cm która została zapiankowana.

Pozdrawiam:bye:

geno83 - czekamy na zdjęcia efektu końcowego :) aż nabieram ochoty na odnowienie mojego poddasza...

Na efekt końcowy trzeba jeszcze poczekać do września(praca na obczyżnie) wtedy planuje urlop.

Na poddaszu jeszce malowanie, parkiety, dżwi i bedzie można ustawiać meble.

Potem bierzemy sie za parter wyburznie ścian z dwóch pokoi planujemy zrobić salon nowe wylewki na całosci (sąlon, 1 pokój, łazienka, kuchnia hol). Totalna demolka :D

Edytowane przez geno83

Witam.

Wedlog mnie 10 cm piany to duzo za malo. Wszystko zalezy od grubosci krokwi. Dla zminimalizowania mostku termicznego cala krokwia powinna byc przelana piana.Prosze nie wierzyc, w to co pisza na temat lambdy piany. Sa dwa typy piany OK i ZK. ZK ma lepsza lambde od welny i piany OK. Lambda piany OK jest gorsza od lambdy markowej welny. Piane ZK nie stosuje sie do ocieplania dachu. Nie mozna jej natryskiwac bezposrednio na dachowke, natryskiwana jest na folie lub deski. Cena piany zalezy od jej producenta: krajowe sa tansze od tych produkowanych za oceanem. Napewno taniej bedzie zaizolowac dach welna.