Rom-Kon 24.05.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Panowie szybkie pytaniejeśli przykleimy folię paraizolacyjną dwustronną taśmą do profili ud i wywiniemy ją na ścianę gdzie uszczelniły ją jeszcze uszczelniaczem isover w takim wyciskanym sztyfcie to gdzie ( do czego) przyklejamy taśmę przekładkową? No właśnie... gdzie jeszcze przykleić taśmę przekładkową-separacyjną? I czy jest tam potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.05.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 A nie jest przypadkiem tak ze te gorne stabilizuja całość? Poza tym one leza tez na UD. Dla mnie to jest taki sam ruszt jak typowy dwupoziomowy krzyzowy tylko ze wieszaki sa przymocowane do dolnych a nie do gornych profili. Poza tym niczym sie wg mnie nie rozni. Kurcze i teraz nie wiem czy pozwolic robic dalej tak jak robia czy upierac sie nad "systemowymi rozwiazaniami"... Wiecej głosow za i przeciw mile widziane Już stwierdziłem że masz typową konstrukcję jednopoziomową z nadbudową. Zbędny koszt wieszaków. Profil główny oczywiście stabilizuje całość - tym bardziej jeśli ruszt jest na wieszakach obrotowych. Tylko po co to wszystko? Słonia będziesz wieszać na suficie? Czy może rezygnujesz z podłogi na stryszku i chcesz chodzić po płytach? Zamiast profili CD można dać profile hutnicze i spawać wszystko ale po co? Tu jest właśnie taka sytuacja - po co to wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 24.05.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Już stwierdziłem że masz typową konstrukcję jednopoziomową z nadbudową. Zbędny koszt wieszaków. Profil główny oczywiście stabilizuje całość - tym bardziej jeśli ruszt jest na wieszakach obrotowych. Tylko po co to wszystko? Słonia będziesz wieszać na suficie? Czy może rezygnujesz z podłogi na stryszku i chcesz chodzić po płytach? Zamiast profili CD można dać profile hutnicze i spawać wszystko ale po co? Tu jest właśnie taka sytuacja - po co to wszystko? Nie bardzo rozumiem co masz na mysli mowiac " po co to wszystko". Przeciez materiał króry zuzyja bedzie prawie identyczny co przy " systemowy ruszcie krzyzowym podwójnym" ( a z tego co wiem powinien byc krzyzowy - wymiary sufitu). Ilosc profili jest taka sama i łaczników tez. U mnie dojdzie tylko kilka/kilkanascie wiecej wieszaków na pomieszczenie a to nie jest duzy koszt. Rom, to ze jest stabilnie to ja to wiem. Pytanie jest tylko, jak taka konstrukcja bedzie przenosic ruchy wiezby na płyty. A raczej czy bedzie przenosic w wiekszym czy mniejszym stopniu niz tradycyjna ("systemowa"). Bo to bezposrednio wiaze sie z poznieszymi rysami badz ich brakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.05.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ilość zawieśi jest sporo przewymiarowana więc masz lepiej niż dobrze - ale drożej. O przenoszenie ruchów więźby się nie martw. Zrób dobrze płytowanie i spoinowanie a będzie wszystko ok. Ale jeśli będzie źle położona płyta i (lub) źle zrobione spoinowanie to dobrze zrobiony stelaż nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 25.05.2014 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 No właśnie... gdzie jeszcze przykleić taśmę przekładkową-separacyjną? I czy jest tam potrzebna? Czyli kleimy tam jeszcze taśmę przekładkową czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.05.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Co do płyt - bede pilnował Czemu lipa? Mozesz podac konkretne argumenty które sa przeciw takiemu rozwiazaniu? Niestety nie mogę, ponieważ nie chce mi się wysilać. Z resztą Ty wiesz lepiej ...Panom od poddaszy powiedz że całość usztywni płyta, niech nie wymyślają kosztownych bezsensownych konstrukcji;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 25.05.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Nie chce Ci sie wysilac? Podejrzewam, że nie masz nic konkretnego do powiedzenia :rolleyes:Ale fajnie ze zabierasz glos Poza tym wydaje mi sie ze płyta jest elementem wykonczeniowym a nie konstrukcyjnym. Takie gadanie w stylu " Panie, pojdzie płyta i bedziesz Pan zadowolony" Ale moze jestem tylko przewrazliwiony na punkcie wrecz powszechnej fuszerki wykonawców i sie czepiam... PS: szycie płytami ma byc podwójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.05.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Nie chce Ci sie wysilac? Podejrzewam, że nie masz nic konkretnego do powiedzenia :rolleyes:Ale fajnie ze zabierasz glos Poza tym wydaje mi sie ze płyta jest elementem wykonczeniowym a nie konstrukcyjnym. Takie gadanie w stylu " Panie, pojdzie płyta i bedziesz Pan zadowolony" Ale moze jestem tylko przewrazliwiony na punkcie wrecz powszechnej fuszerki wykonawców i sie czepiam... PS: szycie płytami ma byc podwójne. Niech będzie że nie mam nic konkretnego, ale znam technologie na tyle żeby powiedzieć że te profilki "główne" u Ciebie są zupełnie zbędne. Pisałem że Ty wiesz lepiej więc nie muszę nic tłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 25.05.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Tu nie chodzi ze wiem lepiej, chce tylko sie poradzic ludzi którzy sie na tym znaja a nie tylko polegac na panach ktorzy to u mnie wykonuja. Masz na mysli zeby w ogole zrobic ruszt pojedynczy? Pomieszczenie najwieksze w suficie ma 4,2mx4,5 m a do tego dwie płyty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 25.05.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 (edytowane) Ale Ty masz ruszt pojedynczy i rzucone na niego dodatkowe profile, które sobie leżą bez sensu. Pierwsze mikroruchy będzie odbierała płyta a nie profil główny który połączony jest łącznikiem krzyżowym na którym jest luz którego nie ma pomiędzy nośnym a płytą. EDIT: nośnym a wieszakiem obrotowym. Edytowane 25 Maja 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 25.05.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 No własnie podobne wnioski wysnułem jak sobie przeanalizowałem kostrukcje "klasyka" i tego co u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 26.05.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 ale zaraz. Czyżby im się wieszaki nie mieściły i stad znalazły się na nośnych. Nie usuwa tych profili niczym one nie szkodzą, a raczej utrzymują profile nosne by te nie dynadaly. Bo tak jak masz zamocowane profile nosne na obrotowych to bzdura dla sufitu o tych rozmiarach jeszcze obciążone. Hmm, a na jakich najlepiej wieszac sufit o takich rozmiarach? Bo mam jeszcze do zrobienia 2 pokoje o podobnej wielkosci i jeden mniejszy i korytarz.. Profili nie bede usuwał bo tamto pomieszczenie juz jest opłytowane i zagipsowane. A czy sie miesciły wieszaki to nie wiem, pod jetkami mam 10 cm wełny. W sumie maja zagiete konce te prety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 27.05.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Czyli kleimy tam jeszcze taśmę przekładkową czy nie? Przecież Rom napisał... że za separacyjną taśmę może służyć folia paroizolacyjna przyklejona do sciany. Na koniec obetniesz, dasz akryl i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 27.05.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Czesc Zwracam się z pytaniem tym razem takim. Sytuacja mniej więcej wygląda tak: - 15 cm jętki - 5 cm w poprzek - folia Sufit jest nad schodami. Z drugiej strony jest strych ( taki po drabince ) żaden zamieszkały. Na czworaka się chodzi. Wygląda to tak jak wygląda, bo pracownicy ktorzy ocieplali mi 15 cm dali też 5 cm własnie nad tymi schodami i wykończyli folią. Pytanie: Rozbierac i dawac na jętki grzybki, nabijać 5 cm i na stelaż folię? Czy też mogę na jętki dać : Stelaż pojedynczy bym zrobił. Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 27.05.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Czesc Zwracam się z pytaniem tym razem takim. Sytuacja mniej więcej wygląda tak: - 15 cm jętki - 5 cm w poprzek - folia Sufit jest nad schodami. Z drugiej strony jest strych ( taki po drabince ) żaden zamieszkały. Na czworaka się chodzi. Wygląda to tak jak wygląda, bo pracownicy ktorzy ocieplali mi 15 cm dali też 5 cm własnie nad tymi schodami i wykończyli folią. [ATTACH=CONFIG]262398[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]262399[/ATTACH] Pytanie: Rozbierac i dawac na jętki grzybki, nabijać 5 cm i na stelaż folię? Czy też mogę na jętki dać : [ATTACH=CONFIG]262397[/ATTACH] Stelaż pojedynczy bym zrobił. Proszę o poradę a co Ty w ogóle chcesz zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 28.05.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) jak nie trudno sie domyslec chce przykrecic plyte g-k przykręcić teraz do czoła nie boku jętek drut zgięty pod kątem 90 stopni i zamocować do CD. Obwodowo wiadomo UD. Nad płytą byłaby wiadomo przestrzeń około 20 cm ( powiedzmy tyle opuscić). Ale tak jak mówie nie jest to miejsce ktore bezposrednio graniczy z dachem tylko nad tym co widac na foto jest jeszcze stryszek. po bokach sa pokoje. Pytam sie, bo nie chce tego rozbierac, biorac pod uwage ze mam tam juz 20cm welny i folie. a tego typu wieszak dalbym rade spokojnie zamocowac i fajnie wypoziomowac. Edytowane 28 Maja 2014 przez Ermua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 29.05.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Mam jeszcze jedno pytanie. Wydaje mi sie ze nie było poruszane w tym watku. Mam jetki o wysokosci 19 cm. Pomiedzy nie włozona jest wełna super mata 15 cm i druga warstwa 10 cm pomiedzy jetkami i stelazem. Tylko teraz sie zastanawiam czy tej wełny pomiedzy jetkami nie warto czyms przykryc od góry? Chodzi o to ze na jetki bede przykrecał deski.Zapewwnie z czasem porobia sie szczeliny mniejsze badz wieksze. Poddasze mam spore wiec planuje go wykorzystywac jako cos w stylu graciarnia. Obawiam sie jednak ze przez powstałe z czasem szczeliny w deskach wełna pomiedzy jetkami zostanie zabrudzona/ zasypana/zanieczyszczona pyłem , kurzem, piaskiem, i innymi zanieczyszczeniami które tam wniose chociazby na butach... Czy warto przed deskowaniem ta wełne czyms "przykryc"? Jesli tak to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_k 29.05.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Jakim środkiem zabezpieczyć więźbę przed grzybem i owadami? Znalazłem Boramon, Dragon, ale nie wiem na ile są one skuteczne, może ktoś zna lepszy środek ochronny, a może wszystko zamalować olejem przepałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimhaumman 29.05.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Rafmax wybacz ale pisałeś że czytałeś 283 strony!Wydaje mi się że dużo z tego nie zrozumiałeś?!Używasz deski bo Ci zostały?Czy będziesz je dopiero zamawiał?Nie lepiej użyć OSB?Ja w szczeliny między osb daję geowłókninę i montuję je od spodu takerem przed wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafmax 30.05.2014 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Czytam od miesiaca i nie pamietam aby ten watek był poruszany.Deski mam za darmo. Nowe 5-cio metrowe calówki. A nie lepiej byłoby ta włoknine rzucic na jetki, przyczepic z góry takerem i na to nabic deski/osb? Ps: w czym OSB jest lepsze od desek na strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts