Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dawno sie nie usmialem, skad sie urwales?

Witaj

Napisz coś konkretnego, a nie bełkot.

Dla mnie ta przestrzeń nadaje się, żeby dać izolację - tym bardziej jeśli konstrukcja stelażu wyjdzie na wieniec i dalej na murłatę, a pewnie wyjdzie. Okolice wieńca zazwyczaj sprzyjają powstaniu mostka cieplnego więc przy okazji dlaczego go nie zmniejszyć?

Edytowane przez inwestorbb

I tu jest problem. Dobrze jest dać wełnę jako wygłuszenie pustki ale... automatycznie przesuwamy punkt rosy w ścianie. Ściana kolankowa robi się trójwarstwowa wełna-mur-styro lub wełna (lub 4-wartwowa wełna -mur- wełna lub styro - mur osłonowy). To jest już docieplenie od środka a to zaburza "gospodarkę wodną" budynku.

Znasz przekrój ściany że tak piszesz?

Krótkie pytanie:

Ocieplam sufit wełną w 2 warstwach po 20cm. Dokładniej położyłem pierwszą warstwę (15+5cm) między belkami i teraz poniżej belek zacząłem kłaść drugą warstwę 15+5cm opierając na profilach CD60. Problem w tym, że o ile pierwsza warstwa po zasznurowaniu się trochę wybrzuszyła, to druga wybrzusza się już całkiem sporo, miejscami z 10-15cm poniżej profili opada wełna.

Zasznurować drugiej warstwy chyba się nie da, bo profile na wieszakach grzybkowych. Trudno mi coś wymyślić, a jak tak zostawię, to się boję, że z czasem płyty się wybrzuszą. Wstawiać co kawałek poprzeczkę i przymocowywać pchełkami do CD60? Czy jest jakaś sprawdzona na to rada?

...bo dostałeś dane których ja nie miałem czyli przekrój ściany z grubościami poszczególnych warstw a dalej wrzuciłeś w ogólnie dostępny kalkulator. i podałeś gotowy wynik.

I jeszcze jedno. Nie ma czegoś takiego jak szczelna paroizolacja. Można zbliżyć się do ideału ale nigdy się go nie osiągnie. I jeśli wykresy wskazują że może być problem z wilgocią to nie należy szukać rozwiązania poprzez polepszenie paroszczelności (bo i tak nie osiągnie się 100% szczelności) tylko zaniechać stosowania danego rozwiązania. Problem z dociepleniem od wewnątrz był już dogłębnie wałkowany tu na tym forum i na konkurencyjnym. Polecam polemikę (jeśli to była polemika ;)) pomiędzy T. Brzęczkowskim i W. Nitką. Była też polemika pomiędzy W. Nitką i A. Wilhelmi - poszło o szczelinę wentylacyjną a dokładnie czym różni się ściana domu szkieletowego od dachu mansardowego o nachyleniu 80% i pełnym deskowaniu. Warto odszukać i poczytać.

...bo dostałeś dane których ja nie miałem czyli przekrój ściany z grubościami poszczególnych warstw a dalej wrzuciłeś w ogólnie dostępny kalkulator. i podałeś gotowy wynik.

I jeszcze jedno. Nie ma czegoś takiego jak szczelna paroizolacja. Można zbliżyć się do ideału ale nigdy się go nie osiągnie. I jeśli wykresy wskazują że może być problem z wilgocią to nie należy szukać rozwiązania poprzez polepszenie paroszczelności (bo i tak nie osiągnie się 100% szczelności) tylko zaniechać stosowania danego rozwiązania. Problem z dociepleniem od wewnątrz był już dogłębnie wałkowany tu na tym forum i na konkurencyjnym. Polecam polemikę (jeśli to była polemika ;)) pomiędzy T. Brzęczkowskim i W. Nitką. Była też polemika pomiędzy W. Nitką i A. Wilhelmi - poszło o szczelinę wentylacyjną a dokładnie czym różni się ściana domu szkieletowego od dachu mansardowego o nachyleniu 80% i pełnym deskowaniu. Warto odszukać i poczytać.

Bo zeby twierdzic ze taka przegroda jest be, trzeba wiedziec jak jest zbudowana! Na wykresie nie ma roznicy miedzy sciana ktora jest obecnie a ta ktora moze byc z paroizolacja i nie "polepszona" tylko normalna.