inwestorbb 07.09.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Czyli dawać tą wełnę, czy nie? Ja bym dał najtańszą wełnę w płytach, żeby nie "objechała". Zawsze to docieplenie, przestrzeni którą będziesz ogrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 08.09.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) dawno sie nie usmialem, skad sie urwales? Witaj Napisz coś konkretnego, a nie bełkot. Dla mnie ta przestrzeń nadaje się, żeby dać izolację - tym bardziej jeśli konstrukcja stelażu wyjdzie na wieniec i dalej na murłatę, a pewnie wyjdzie. Okolice wieńca zazwyczaj sprzyjają powstaniu mostka cieplnego więc przy okazji dlaczego go nie zmniejszyć? Edytowane 8 Września 2014 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.09.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 I tu jest problem. Dobrze jest dać wełnę jako wygłuszenie pustki ale... automatycznie przesuwamy punkt rosy w ścianie. Ściana kolankowa robi się trójwarstwowa wełna-mur-styro lub wełna (lub 4-wartwowa wełna -mur- wełna lub styro - mur osłonowy). To jest już docieplenie od środka a to zaburza "gospodarkę wodną" budynku. Znasz przekrój ściany że tak piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 08.09.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Od zewnątrz styro 10cm-suporex 24cm-szczelina 7cm-regips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.09.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 08.09.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Nadal nic mi to nie mówi, czy wełna ma być czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.09.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Teoretycznie jeśli zastosujesz folię, różnicy według wykresu nie będzie, na obu wykresach do kondensacji dojdzie po za przegrodą. Tak wygląda Twoja ściana bez wełny od środka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.09.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Tak będzie wyglądała gdy nie dasz paroizolacji ( przecięcie się zielonej i niebieskiej linii to kondensacja) A to zmiana parametrów przegrody: Edytowane 8 Września 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 08.09.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 08.09.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 flaszka się należy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint32 09.09.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 09.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Krótkie pytanie: Ocieplam sufit wełną w 2 warstwach po 20cm. Dokładniej położyłem pierwszą warstwę (15+5cm) między belkami i teraz poniżej belek zacząłem kłaść drugą warstwę 15+5cm opierając na profilach CD60. Problem w tym, że o ile pierwsza warstwa po zasznurowaniu się trochę wybrzuszyła, to druga wybrzusza się już całkiem sporo, miejscami z 10-15cm poniżej profili opada wełna. Zasznurować drugiej warstwy chyba się nie da, bo profile na wieszakach grzybkowych. Trudno mi coś wymyślić, a jak tak zostawię, to się boję, że z czasem płyty się wybrzuszą. Wstawiać co kawałek poprzeczkę i przymocowywać pchełkami do CD60? Czy jest jakaś sprawdzona na to rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.09.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Znasz przekrój ściany że tak piszesz? Gdybyś nie zauważył to podałem wszystkie możliwe warianty oprócz szkieletowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 12.09.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Gdybyś nie zauważył to podałem wszystkie możliwe warianty oprócz szkieletowca. Gdybyś nie zauważył, to problem raczej został rozwiązany:D Edytowane 14 Września 2014 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.09.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 ...bo dostałeś dane których ja nie miałem czyli przekrój ściany z grubościami poszczególnych warstw a dalej wrzuciłeś w ogólnie dostępny kalkulator. i podałeś gotowy wynik. I jeszcze jedno. Nie ma czegoś takiego jak szczelna paroizolacja. Można zbliżyć się do ideału ale nigdy się go nie osiągnie. I jeśli wykresy wskazują że może być problem z wilgocią to nie należy szukać rozwiązania poprzez polepszenie paroszczelności (bo i tak nie osiągnie się 100% szczelności) tylko zaniechać stosowania danego rozwiązania. Problem z dociepleniem od wewnątrz był już dogłębnie wałkowany tu na tym forum i na konkurencyjnym. Polecam polemikę (jeśli to była polemika ) pomiędzy T. Brzęczkowskim i W. Nitką. Była też polemika pomiędzy W. Nitką i A. Wilhelmi - poszło o szczelinę wentylacyjną a dokładnie czym różni się ściana domu szkieletowego od dachu mansardowego o nachyleniu 80% i pełnym deskowaniu. Warto odszukać i poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.09.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Dodam jeszcze że teoretycznie można ocieplić ścianę od wewnątrz i zastosować szczelną na 100% paroizolację ale w praktyce to się nigdy nie udaje bo jak już wspomniałem nie ma paroszczelności na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 12.09.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 ...bo dostałeś dane których ja nie miałem czyli przekrój ściany z grubościami poszczególnych warstw a dalej wrzuciłeś w ogólnie dostępny kalkulator. i podałeś gotowy wynik. I jeszcze jedno. Nie ma czegoś takiego jak szczelna paroizolacja. Można zbliżyć się do ideału ale nigdy się go nie osiągnie. I jeśli wykresy wskazują że może być problem z wilgocią to nie należy szukać rozwiązania poprzez polepszenie paroszczelności (bo i tak nie osiągnie się 100% szczelności) tylko zaniechać stosowania danego rozwiązania. Problem z dociepleniem od wewnątrz był już dogłębnie wałkowany tu na tym forum i na konkurencyjnym. Polecam polemikę (jeśli to była polemika ) pomiędzy T. Brzęczkowskim i W. Nitką. Była też polemika pomiędzy W. Nitką i A. Wilhelmi - poszło o szczelinę wentylacyjną a dokładnie czym różni się ściana domu szkieletowego od dachu mansardowego o nachyleniu 80% i pełnym deskowaniu. Warto odszukać i poczytać. Bo zeby twierdzic ze taka przegroda jest be, trzeba wiedziec jak jest zbudowana! Na wykresie nie ma roznicy miedzy sciana ktora jest obecnie a ta ktora moze byc z paroizolacja i nie "polepszona" tylko normalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 12.09.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 A kto to ten Nitka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.09.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 A kto to ten Nitka ? Wojciech Nitka - specjalista od domów szkieletowych. Poszukaj u wujcia googla. A przegroda w systemie szkieletowym jest bardzo podobna do poddasza tyle ze jedna w pionie a druga po skosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 13.09.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Wojciech Nitka - specjalista od domów szkieletowych. Poszukaj u wujcia googla. A przegroda w systemie szkieletowym jest bardzo podobna do poddasza tyle ze jedna w pionie a druga po skosie. Podobna ale nie taka sama i nie chodzi o pion i skos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts