12michal 10.10.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam, mam mały problem. Nie wiem gdzie zakończyć układanie wełny. Na zdj widok z poddasza na ścianę kolankową i to co jest za nią, czyli pusta przestrzeń, która będzie potem zabita podbitka. Dokąd dawać wełnę ? Do murłaty, czy dalej w tą dziurę też ? Zabić jakąś tą dziurę od spodu przed robieniem podbitki? Wymyśliłem to tak - zdjęcie poniżej Od strony elewacji wkleję styropian 5 cm między krokwie, ale bez zachowania przesiwtu czy wentylacji czy dylatacji. Styropian postawiony na wieńcu, przyklejony do murlaty i wysoki ąz do styku z membraną dachową. Potem na ten styro przyjdzie dodatkowo już normalnie styropian elewacyjny Od środka od poddasza dojadę potem wełną właśnie do tego styropianu. Czy będzie ok ? Gdzieś czytałem, że jak nie ma pełnego deskowania dachu i jest dobra membrana wysoko paroprzepuszczalną to nie trzeba zostawiać tam prześwitu (w miejscu styku tego styropianu, który chce wstawić z membraną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.10.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 No nie wiem. Nie jestem ekspertem, ale nie pchalbym styro pomiedzy krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 10.10.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Ja miałem wcześniej elewację, do samej podbitki ją dałem, a murłatę obtoczyłem własnie wełną. Pamietam że styropian jeszcze uszczelniałem pianką. Wg mnie na murłacie się nic nie stanie, mam ją obłożoną od środką paskami styro an pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szumigt 13.10.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Witajcie. Właśnie skończyłem, no prawie, układać wełnę na poddaszu. Przy krokwiach 9cm dałem, między 5cm i pod 10cm. To domek nie całoroczny więc te 15cm chyba będzie ok. Pod wełną oczywiście dałem szczelnie (na zakładkę) folię paroizolacyjną. Po za dachem nie mam żadnego ocieplenia. Przed ułożeniem paroizolacji zauważyłem pewien kłopot. W odległości ok 50cm od północnej ściany wełna od spodu była wilgotna Teraz po położeniu foli widzę że problem ten jest jedynie na styku wełny ze ścianą, jednak w nieco nasilonej postaci tzn kropelek wody. Folia nie jest jeszcze w tym miejscu dokładnie ułożona (wywiniecie pod spód) i dlatego napisałem że prawie ukończyłem Acha zapomniałem. Na długości ściany ok 9m tuż pod deskowaniem zrobiłem 5 szt fi 6cm kratek wentylacyjnych, zarówno w kalenicy (ściana północna) jak i okapie (ściana południowa). Pomysł z kratkami podsunał mi fachowiec z Rockwool-a ze względu na brak możliwości utrzymania ew ciągłości izolacji przez mur ... przestrzenie między krokwiami całe zamurowana. Ktoś wie skąd to skraplanie tylko przy pn ścianie ... i jak to rozwiązać... Edytowane 13 Października 2014 przez szumigt Małe poprawki w tekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 13.10.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Zrobiłem to tak jak na zdjęciach. Jeśli źle i będą w przyszłości problemy (np z wentylacją wełny o ile jest coś takiego ?) to piszcie, póki nie ma wełny i płyt gk zawsze mogę coś z tym zrobić Edytowane 14 Października 2014 przez 12michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avatar.avatar 15.10.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Witam wszystkich serdecznie .Jestem na etapie zakupu materiałów na ocieplenie użytkowego poddasza i mam na razie jeden nie rozwiązany problem.Przy okazji montażu ,na ruszcie aluminiowym,płyt g-k do ściany balkonowej i ścianek kolankowych,chciałem dodać pod ruszt 10cm wełny mineralnej Rockwool Superrock 100mm.Moje ściany zewnętrzne to 12cm cegły kratówki,10cm styropianu,pustak ceramiczny max murowany wzdłuż ,do tego dojdzie od środka te 10cm wełny ,folia aluminiowa i płyty g-k.Na sufit oraz skosy 15cm+10cm wełny Ursa,folia alu płyty g-k..Czy ocieplając od środka te ściany nie stworzę warunków do powstawania wilgoci na pustaku max.Nie zależy mi tak na dodatkowym ociepleniu ale mieszkam przy ruchliwej ulicy i bardziej liczę na wygłuszenie akustyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 17.10.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Witam.Czy mógłby ktoś mi pomóc w takiej sprawie. Ekipa przykrecila profile przyscienne do sciany z pustaka i twierdzi ze wystarczy przykleic tasma 2stronna do tych profili i bedzie git? Poddasze wyłożone welna 15cm miedzy krokwie do samej kalenicy i pomiedzy jetkami teraz robi sie ruszt i pod nim bedzie kolejne 15cm. Dom pustak tynki CW. Pozdrawiam i prosze o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stibdom 17.10.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 ..... Ekipa przykrecila profile przyscienne do sciany z pustaka i twierdzi ze wystarczy przykleic tasma 2stronna do tych profili i bedzie git? ....?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 17.10.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 ..... Ekipa przykrecila profile przyscienne do sciany z pustaka i twierdzi ze wystarczy przykleic tasma 2stronna do tych profili i bedzie git? ....?????? Co mam teraz zrobic zeby bylo git prosze o pomoc? I jak to zrobic zeby bylo git? Akustycznej tasmy pod profil nie dam a jakbym to mogl inaczej zrobic bez rozbiórki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 17.10.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Proszę pomóżcie czy mam folie jakos do sciany mocowac czy paroizolacje wystarczy przykleic do profila tasma dwustronna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 17.10.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Czy moglbym miedzy profil ud a sciane nałożyć akryl a pozniej na profil kupic porządną tasme 2stronna przykleic do ud do okola pomieszczenia i do niej przykleic paroizolacje? Dobry bylby to sposób na nie rozbieranie konstrukcji? Prosze nikt mi nie pomoże w poniedzialek zacznaja robic kolejne pokoje nie chce zeby kolejny byl zle wykonany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Z tego co wiem to folia powinna byc wywinieta do gory pod profil. Polecilem swoim wykonawcom polozenie uszczelniacza na styku profilu z folia- by dodatkowo uszczelnic to newralgiczne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 17.10.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Dzieki za odzew Tamaszu. Nie wiem czy maja to rozbierac czy nie juz sie pogubilem ale poczekam moze ktos mi jeszcze pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.10.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ja polecilem rozebrac i paroizolacje podlozyc pod profil. W odpowiedzi uslyszalem, ze tak nie robia i slyszeli iz w Niemczech jest to standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 18.10.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Kurcze nikt nie pomoze prosze na litość trzeba to rozbierac? Czy jakos da rade jak zle poprawic to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.10.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Wyglada na to, ze sezon zabudowy poddaszy w pelni i nikt z fachowcow tu nie zaglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 19.10.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Wyglada na to, ze sezon zabudowy poddaszy w pelni i nikt z fachowcow tu nie zaglada. Ile razy można na forum odpowiadać na to samo pytanie ? Ile razy można wałkować ten sam temat bo komuś nie chce się trochę poczytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.10.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Czy moglbym miedzy profil ud a sciane nałożyć akryl a pozniej na profil kupic porządną tasme 2stronna przykleic do ud do okola pomieszczenia i do niej przykleic paroizolacje? Dobry bylby to sposób na nie rozbieranie konstrukcji? Prosze nikt mi nie pomoże w poniedzialek zacznaja robic kolejne pokoje nie chce zeby kolejny byl zle wykonany? Ja bym nie rozbierał .... ale najpierw taśma po obwodzie i przyklejasz paroizolację plus kawałki taśmy na profilach rozmieszczone symetrycznie na powierzchni całego stelaża potem okładzina z GK i na końcu akryl na styku ściany z płyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 20.10.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Tomek W czy mogę prosić o poradę w tej sprawie Wymyśliłem to tak - zdjęcie poniżej Od strony elewacji wkleję styropian 5 cm między krokwie, ale bez zachowania przesiwtu czy wentylacji czy dylatacji. Styropian postawiony na wieńcu, przyklejony do murlaty i wysoki ąz do styku z membraną dachową. Potem na ten styro przyjdzie dodatkowo już normalnie styropian elewacyjny Od środka od poddasza dojadę potem wełną właśnie do tego styropianu. Czy będzie ok ? Gdzieś czytałem, że jak nie ma pełnego deskowania dachu i jest dobra membrana wysoko paroprzepuszczalną to nie trzeba zostawiać tam prześwitu (w miejscu styku tego styropianu, który chce wstawić z membraną) Zrobiłem to tak jak na zdjęciach. Jeśli źle i będą w przyszłości problemy (np z wentylacją wełny o ile jest coś takiego ?) to piszcie, póki nie ma wełny i płyt gk zawsze mogę coś z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.10.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Tomek W czy mogę prosić o poradę w tej sprawieJa nie Tomek ale też podpowiem. Wersja ze styropianem jest dobra ale nie wiem czy właściwe jest klejenie membrany do styropianu. W przyszłości może membrana się odkleić-zerwać i ulegnie uszkodzeniu. Od "styropianowców" zależy czy będzie ciągłość izolacji. Jeśli zostawią szczelinę pomiędzy styropianem oporowym a elewacyjnym to ciągłości nie będzie. Można wełnę wystawić na zewnątrz poza murłatę i styropian elewacyjny dosunąć Do wełny. drugi sposób jest pewniejszy bo widać czy styropian dolega do wełny. Jak znajdę fotki tego drugiego rozwiązania to podrzucę... ale muszę je znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts