rafał2011 19.01.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 sory ale nie ciebie pytalem? Nie zmienia to faktu, że powinieneś zapytać gdzie indziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.01.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 gdyby w Polsce był identyczny klimat, gdyby w Polsce nie było wojny od 400 lat i ludzie powszechnie mieszkali by w 100-200 letnich domach, i w związku z tym gdyby w Polsce większość domków podlegała pod nadzór konserwatora zabytków który za chiny ludowe nie pozwoli na żadną zmianę elewacji zewnętrznej to w Polsce z MUSU też by się stosowało izolację od środka W UK byłem dwa lata temu i ocieplenie od środka robili w nowych budynkach, więc z zabytkami nie miały nic wspólnego. Tam po prostu stosują technologie która w ich kraju sprawdza się najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 W UK byłem dwa lata temu i ocieplenie od środka robili w nowych budynkach, więc z zabytkami nie miały nic wspólnego. Tam po prostu stosują technologie która w ich kraju sprawdza się najlepiej. Na filmikach też nie są to zabytki więc nie chodzi o termomodernizację. Ale to jest film reklamowy a wiem jak się takie "dekoracje" w studiu robi. Wiem bo sam robiłem pokój w studiu. Sufit był, okno balkonowe i drugie normalne było, lampa wisiała na suficie. Nawet kontakt był... atrapa przyklejona do ściany Więc filmami reklamowymi nie można się sugerować. A propos filmów.... podobają mi się te które pokazują że mając np. piankę-klej do styropianu klejenie idzie dużo szybciej od drugiej ekipy która robi tradycyjnie. Zawsze ta tradycyjna ekipa to takie obszczymury spod budki z piwem ledwie na nogach się trzymają... no porównanie ładnie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Dziękuję Ci Mistrzu! Taśma spokojnie zakryte ta szczelinę, profile są 1 cm odsunięty od siebie na tym łączeniu. Czy chodzi Ci o taka tasme z siatka http://decortrend.pl/mobile/pl/p/Tasma-izolacyjna-do-narozy-i-do-hydroizolacji/3734 Taśma naprawcza, reperacyjna. taka sama siateczka jak do spoin ale szersza. Są szerokości 10,15, 20cm. taka jak ta: http://kiosk-express.pl/images/allegro/2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (...) Tam po prostu stosują technologie która w ich kraju sprawdza się najlepiej. Albo to co dzieje się za ścianą mają w głębokim poważaniu. Reagują dopiero jak kapelusze grzyba wychodzą spod płyty. Może tak jak w Szwecji, po prostu się tym nie przejmują... mają inne zapatrywanie na świat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.01.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Albo to co dzieje się za ścianą mają w głębokim poważaniu. Reagują dopiero jak kapelusze grzyba wychodzą spod płyty. Może tak jak w Szwecji, po prostu się tym nie przejmują... mają inne zapatrywanie na świat. Anglicy są zakochani we wszystkim co jest ich, budkach telefonicznych, angielskich taksówkach, autobusach piętrowych, podwójnych kranach przy umywalce... są po prostu inni od nas i nie tylko, jak widać budownictwo też mają specyficzne. Pracowałem w budynku z piaskowca który liczył ponad 200lat konstrukcja stropów była bardzo ciekawa, wykorzystywane były duże płyty z piaskowca... typowe budownictwo wiele lat temu. A tak wyglądają więźby w nowym budownictwie, słabe zdjęcia ale coś widać. Patyki 4x8 gdzie nie gdzie jakieś wzmocnienia, a na górze dachówka betonowa:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 U nas więźby są totalnie przewymiarowane. Szerokość krokwi jest bardziej dostosowana do grubości wełny niż do obciążeń. No i my musimy mieć poddasze użytkowe. Żadnych słupów i wysokość najlepiej na 2,70m. Dodatkowo my mamy czasem sporo śniegu. No i jeszcze poprawka na kreatywność wykonawcy ale i też inwestora. inna sprawa to taka że my nie mamy dobrego klasyfikowanego drewna. jeden z moich inwestorów sprowadził więźbę z Niemiec bo u nas nie było takiej klejonki - duża chałupa i długie belki- klejonka. Ale takie drewno że aż żal było je zakrywać! Czterostronnie strugane z fazowanymi kantami... normalnie cudo! No ale z Niemiec. Jednej chałupy nie zapomnę, nie robiłem tam ale byłem oglądać. No takiej ilości drewna jeszcze nie widziałem! Krokwie gęsto, grube i wysokie, narożna-krawężnica to chyba była 30x30 i w dodatku płatew podparta słupami. Ale już coraz częściej widzę odchudzane więźby. Krokwie 12-15 x 6-8. Polskie budownictwo charakteryzuje się tym że musi być ciężkie i drogie. dachy obowiązkowo spadziste a czasem jeszcze w warunkach jest kolor dachu i elewacji. A mały budynek można postawić za nieco powyżej 100tys. Ale w Polsce się takiego nie da... musi być za milion! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.01.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Sam wiesz że u nas dom ma być na pokolenia, nie ma co się dziwić w sumie dom musi być trwały a jeżeli kogoś stać to inwestuję. Jak to mówią lepiej nich będzie za dużo niż ma zabraknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Inwestor też patrzy że ma porządny dach a nie witki na łuki takie jak pokazałeś powyżej. A ja do końca życia nie zapomnę Inwestora któremu przez bite dwie godziny tłumaczyłem i przekonywałem że jak wbije co 15cm papiaka to nie osłabię mu więźby ...albo miałem dawać 2x folię isovera stopair co by szczelniej było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 19.01.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam latem ocieplać poddasze. I trochę wątpliwości bo W Norwegii jak dają tyveka czyli membranę wysokoparoprz. na deski-deskują, płytują zawsze- to walą wełnę do samej deski, a klimat tu jest ostry i deszczu jakieś 3 razy więcej niż u nas. Jak pytałem was o rade to Ron-kon doradzał zostawić szczelinę. Sam nie wiem jak to zrobić bo dach jest tak poskładany, że nie ma szans na przepływ powietrza do samej góry ze wszystkich stron dachu. inaczej mówiąc jak zostawię te 2 cm do deski to obiegu powietrza i tak nie będzie w wielu miejscach. Inna sprawa, to zabudowanie na poddaszu ścianek. Chciałem docieplić jeszcze od środka -na zewnątrz mam 20 cm grafitu na b.k. po bokach jakółek częściowo styro jest przykrecony do desek które tworzą cześć ścianki. Zastanawiam się czy dawać tu folię jak już docieplę wełną czy jednak nie dawać. Co do Norwegii- jak wytrzymały jest papier na spoinach w plytach g-k.? Byłem świadkiem jak koparka wyrywając schody zakotwione do domu, betonowe dodam, pchnęła ścianę i przestawiła ją o jakieś pół metra do środka. Sciana z B.K. i na niej ruszt drewniany z jedną warstwą płyt 12,5 mm. Papier wytrzymał to i pojawiły się tylko drobne pęknięcia. Papier jako jedyny materiał w Norwegii jest dopuszczony do stosowania naię Polonii budowlanej ścianach mających klasę ogniową. Siatka nie jest dopuszczona. W zasadzie wszyscy robią tu na papierze.Bo oprócz siatki nic innego nie jest dostępne .... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez byggmol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 19.01.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Robiłem u jednego inżynierka który budował dom energooszczędny i też miał membranę na deskowaniu i wełnę bezpośrednio do desek...Na jaskółkach powinno stosować się technologię jak w domach szkieletowych, pod styropian powinna jeszcze iść wiatroizolacja, a od środka folia jak na całym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 20.01.2015 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ale cała nadzieja w globalnym ociepleniu. Może u nas też nie będzie zim? http://www.interameryka.com/2014/01/atak-zimy-w-usa/ [ATTACH=CONFIG]299525[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]299526[/ATTACH] http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15227463,_Jesli_masz_mniej_niz_40_lat__nigdy_nie_widziales.html [ATTACH=CONFIG]299524[/ATTACH] http://3obieg.pl/w-tym-roku-zima-nie-przyjdzie [ATTACH=CONFIG]299523[/ATTACH] jak ta anomalia się za rok odwróci to u nas będzie -30 i 50cm śniegu, a w USA +6 U nas więźby są totalnie przewymiarowane tutaj warto wspomnieć halę w Katowicach która się zawaliła pod ciężarem śniegu, jej projekt przywieźli z Hiszpanii, w UK stoją podobne, w Polsce już się to nie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Tak, wiem. Globalne ocieplenie to nie cieplej i brak zimy tylko znaczące zmiany klimatyczne. Hala w Katowicach to ekstremalny przypadek. Gdyby nie było zaniedbania ze strony człowieka to by było wszystko ok. I na koniec taka mało śmieszna dygresja... jakby zimą parę dachów się zawaliło to byśmy mieli więcej roboty. Drogowcy umieją zrobić tak że jeszcze dobrze nie zejdą z budowy a już łatają dziury. Po prostu umieją zadbać o swoją pracę. Jak już skończy się budowa to zaczynają się naprawy i wszyscy zadowoleni - no może oprócz samych kierowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 20.01.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 12m długości... przekątna sufitu to około 12,81mb dużo. Czy można jakoś podzielić ten sufit? Są przewidziane jakieś ścianki? Konstrukcja na grzybkach czy na wieszakach obrotowych? ...ale chociaż sufit duży - jak dobrze pamiętam to Rigips dopuszcza bez dylatacji przekątną 15mb - nie bałbym się "zesztywnienia" konstrukcji i robiłbym jako "monolit". Dobre spoinowanie powinno załatwić sprawę ewentualnych naprężeń. Spoinowanie taśmami pełnymi to nie to co kiedyś spoinowanie siatkami. Mas do wyboru dwa rozwiązania. Jedno to tak jak z profilem V ale bez tego profila. Nawet bez profila pod przewidywanym V czyli "luźne" płyty - jedna wychodzi wyżej a druga dochodzi do niej. jest możliwość wzajemnego ugięcia płyt. Spoinowanie trudniejsze. Musi wytrzymać naprężenia. W razie dużego ruchu może nawet wyrwać taśmę. Drugi system to złączyć profile CD. Pierwszy sufitowy i pierwszy na skosie stykają się narożnikami i są skręcone wkrętami. Daje to sztywność połączenia. Jeśli profile są dobrze związane to nic nie rozerwie. Standardowe wklejenie taśmy. Taśma ma wyprowadzić tyko narożnik-przełamanie skosu i sufitu. Nie trzyma mechanicznie. Jest jeszcze trzecie rozwiązanie. Model pierwszy tylko bez taśmy łączącej. Połączenie ślizgowe. Tu specjalistą jest Flash - może rozwinie jak to zrobić. Wadą tego jest możliwość tworzenia się pęknięć - zrywanie akrylu maskującego. Ja bym robił to drugie rozwiązanie. Witam w nawiązaniu do tego postu doradźcie jakie łączenie stosować na styku skosu z sufitem. Szerokość pokojów 4,3m długość skosu 2,3m, długość sufitu 2,5 m. Stelaż na grzybkach kręconych do krokwi i jetek. Wełna skalna 15cm między krokwie, 15 cm pod krokwie, i 15 cm miedzy jętki w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 20.01.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Ja najdłuższą taśmę na łączenie sufit skos wklejałem 15mb i wszystko jest ok a sufit robiłem bez dylatacji 30x8 moim zdanie jeżeli wszystko dobrze się zrobi nic nie powinno pękać,oczywiście zaczynając od stelaża a kończąc na szpachlowaniu. EDIT: Łączenie zrób na taśmach medium lub original, jeśli nie masz doświadczenia z tymi taśmami użyj taśm o których usłyszysz w następnych postach... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 A w następnym poście... polecam taśmę EasyFlex PRO firmy Rigips - dawniej UltraFlex 325. Chyba najlepsza taśma narożnikowa ale zabija ceną!!! Mogę również polecić trochę gorszy odpowiednik ale dużo tańszą taśmę Midflex. Moje najdłuższe poddasze to 21,5m x 4m - dwa skosy i dałem dwie dylatacje. Akurat ładnie pasowało bo wykorzystałem do tego kominy. Nie zapomnę również 22 kleszczy!!! Przez te kleszcze mało co nie poległem finansowo. Za dużo robocizny. Ale nauczka jest - dziś jak zobaczę kleszcze to Inwestor zaraz łapie się za kieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Ja najdłuższą taśmę na łączenie sufit skos wklejałem 15mb i wszystko jest ok a sufit robiłem bez dylatacji 30x8 moim zdanie jeżeli wszystko dobrze się zrobi nic nie powinno pękać,oczywiście zaczynając od stelaża a kończąc na szpachlowaniu. (...) Naginamy (jedni świadomie - inni bez świadomości) zalecenia producentów i wykorzystujemy ich tzw. dupochron czyli przewymiarowanie wytrzymałości konstrukcji na wypadek gdyby inwencja twórcza wykonawcy (czyli nasza ) poszła trochę za daleko. Spokojnie mamy min. 30% zapasu. Nigdy nie jest tak że jak zalecają wieszaki nie rzadziej niż 100x100 a dasz 105x105 i sufit spadnie. Dasz 175x175 to już przesadzisz... Ty dałeś 100% i jeszcze zadziałało - jak dobrze pamiętam to przekątna to 15mb ale mogę się mylić. Musiałbym sprawdzić w katalogach a teraz nie chce mi się. Ale niestety Panie Rafale będąc czasami dobrymi dla Inwestorów możemy wykopać sobie sami grób. Gdyby w takim Twoim pomieszczeniu sprzątaczka wybiła dziurę w suficie miotłą i stwierdziła by że to nie ona... no cóż, przyjechaliby rzeczoznawcy z Rigipsa i stwierdzili że to wina wykonawcy bo powinna już być dylatacja... na pewno Twoja wina bo gdyby była dylatacja to kij od miotły by się złamał a nie wybił dziury. I udowodnij że tak nie jest! jedna firma z Poznania procesowała się 3 lata z producentem okien. Poszło o nieautoryzowany montaż ale wszyscy rzeczoznawcy stwierdzali że okno miało wadę fabryczna - było po prostu krzywo zrobione... firma wygrała ale ile nerwów i pieniędzy? taki duży producent okien prawnika ma na etacie a wydatek stu tysięcy zł na koszta sądowe to są dla nich drobiazgi. Kiedyś na antresoli (w biurze) kładłem panele podłogowe. Bez dylatacji bo jeszcze nie osiągnąłem krytycznych wymiarów. Ale podłogę pośrodku rozerwało. Były pretensje do mnie ale się wybroniłem. Gościu od balustrady zawinił. Balustradę przykręcił na sztywno przez podłogę do stropu! I z jednej strony podłoga była na sztywno! Efekt był taki jakbym położył podłogę 2x większą! ...nie wiem co było dalej bo ja tego nie poprawiałem. A co by było gdybym o parę centymetrów przekroczył zalecenia producenta? Pewnie kupowałbym nowe panele (tamte były na klej) i na własny koszt bym położył nową... Miałem naprawę gwarancyjną bo chciałem inwestorowi zrobić dobrze i zrobiłem za małą szczelinę pomiędzy wyłazem na stryszek a płytą. No i półnaroznik aluminiowy odspoił się na odcinku około 15cm. - wyłaz się zabujał? Może drewno spuchło? Musiałem jechać i poprawić... dziś daję szczelinę odpowiednio szerszą i nie obchodzi mnie to że Inwestor chce praktycznie bez... na styk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palacz66 20.01.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) A w następnym poście... polecam taśmę EasyFlex PRO firmy Rigips - dawniej UltraFlex 325. Chyba najlepsza taśma narożnikowa ale zabija ceną!!! Mogę również polecić trochę gorszy odpowiednik ale dużo tańszą taśmę Midflex. Moje najdłuższe poddasze to 21,5m x 4m - dwa skosy i dałem dwie dylatacje. Akurat ładnie pasowało bo wykorzystałem do tego kominy. Nie zapomnę również 22 kleszczy!!! Przez te kleszcze mało co nie poległem finansowo. Za dużo robocizny. Ale nauczka jest - dziś jak zobaczę kleszcze to Inwestor zaraz łapie się za kieszeń Witam. a czy jak krecisz Mistrzu płyty przy ścianach to tez je fazujesz? I czy konieczna jest taśma obrzeżowa przy przyklejonej taśmie dylatacje? Czy można tylko dać szpachluje bez taśm jak Ty to widzisz? Edytowane 20 Stycznia 2015 przez palacz66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.01.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Witam. a czy jak krecisz Mistrzu płyty przy ścianach to tez je fazujesz? I czy konieczna jest taśma obrzeżowa przy przyklejonej taśmie dylatacje? Czy można tylko dać szpachluje bez taśm jak Ty to widzisz? Płyt przy ścianie nie fazuję. Szczelinę wypełniam szpachlówką i daję taśmę obrzeżową. Nawet jak nie ma szczeliny to i tak daję taśmę. Lepiej dać 2m za dużo niż 20cm za mało.... Jeśli nie da się taśm to istnieje możliwość że pojawi się pęknięcie na krawędzi płyty a nie w narożniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 21.01.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Na wyspach ma być szybko !! Każdy pracodawca na rozmowie kwalifikacyjnej pyta Cię czy jesteś szybki i ile płyt zrobisz na godzinę. Paroizolacja, oni się tego dopiero tu uczą. Chociaż wątpię iż to wprowadzą na taką skalę jak w PL. Izolacja od wewnątrz - bo taniej i szybciej. Nie wyobrażacie sobie ile by kosztowało wynajęcie rusztowania i ekipy (każdy kto ustawia rusztowania musi mieć specjalne kursy a tanie one nie są)Izolacje od zewnątrz - hmm - ostatnio taką widziałem - na nowym budynku, szkoda, że nie zrobiłem zdjęć. Między płytami izolacyjnymi były takie szczeliny, że pięść włożysz. Ale na to przyjdzie klinkier (ściana 3W) i każdy szczęśliwy bo budynek TAAAAAAK ŁADNIE wygląda. Jeśli budynek jest termomodernizowany to otrzymasz granty od Państwa. Klasa energetyczna budynku jest wyliczana i nie uwzględnia błędów wykonawców a jest ich dość sporo. Walka z grzybem to dziury wentylacyjne pod oknami. A jeśli grzyb się pojawi to malujemy, malujemy i raz jeszcze malujemy !!Pęknięcia hmm bo jeśli profile/drewno źle, płyty źle na to siatka i multifinish (oczywiście bez spoinowania, bo przecież szybciej) to jak to ma nie pękać. Ale tutaj ludzie się takim czymś nie przejmują. Nawet jak kupują dom i zadłużają się na 30 lat i zapytasz ich, ile m^2 ma ich nowy upragniony dom, tak długo wyczekiwany - oni nie wiedzą. Tutaj dywan w łazience to norma. Więc nie ma co porównywać Polski do UK czy IRL. Pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts