Tomek W 16.02.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 dziękuję za odpowiedź Rom i Rafał2011. Mam drugie krótkie pytanie: Czy między ścianką kolankową nieotynkowaną a przedścianką kolankową z płyt gk na stelażach (wyskość 90 cm) może być wełna tak jak na skosach i suficie, czy styropian może czy powinna zostać pustka. Na tym forum jest odpowiedź pana Wilhelmi ( jak dotąd jedyna), że w przypadku ocieplenia wełną należy uważac na punkt rosy. I nic więcej. Czy ten punkt rosy w tym przypadku jest poważny wykluczający zastsowanie wełny czy jest to bład o małym znaczeniu tzw. pomijany ( często tego słowa używa Rom) i smiało można wełaną ocieplić. Co robić? Można ocieplić wełną (tą samą co w połaciach dachowych) ale pod płytę g-k trzeba zastosować folię paroizolacyjną. Jeżeli ścianka kolankowa jest z zewnątrz docieplona to nie powinno być problemu z kondensacją pary w przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 17.02.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Jak kleić profil do ściany w przypadku kiedy nie możemy wiercić bo są np. kable. Dziękuję Rom-Kon i wszystkim za wyjaśnienie i pomoc odnośnie profili bocznych UD do ścianek działowych z porotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 17.02.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Można ocieplić wełną (tą samą co w połaciach dachowych) ale pod płytę g-k trzeba zastosować folię paroizolacyjną. Jeżeli ścianka kolankowa jest z zewnątrz docieplona to nie powinno być problemu z kondensacją pary w przegrodzie. Bardzo Panu dziekuję za odpowiedź. Oczywiście folia paroizolacyjna pójdzie też na ściankę kolankową. Co prawda Państwo nie zalecacie folii przy tej wełnie co u Was kupiłem Rockwool Toprock Super (poa łazienką) ale ja postanowiłem dać folię, myślę że nie zaszkodzi, najwyżej będzie "robić" za wiatrochronną nie będzie przewiewać, a wiatry w Elblągu makabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 17.02.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja również mam ocieplona ściankę kolankową wełną + folia pod płytę zobaczymy jak to będzie spisywało się w przyszłości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 18.02.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Mam pytanie czy na poddaszu przy suficie podwieszanym ( do 30m2) mocowanym do jętek, krokwi i innych wymian (czy też desek na sztorc), wysokość podwieszenia około 80 cm, lepsze są:1. wieszaki obrotowe na prętach stalowych, czy2. wieszaki obrotowe na łącznikach noniuszowych, czy3. inny sposób mocowania ( na niektórych zdjęciach w tym wątku widziałem mocowanie na kawałkach profilu CD, ale nie wim czy to był dowcip czy naprawdę)i dlaczego ?Bardzo będę wdzięczny za fachową poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 18.02.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Ja mam podobną odległość od jętek i mam zastosowane wieszaki obrotowe i pręty stalowe .Leży na tym 30cm wełny 035 przewody od wentylacji PE i jeszcze docelowo dodam 15cm jakiejś lichej wełny 044 . Wisi wszystko jak do tej pory:rolleyes: ps. O podkładkach pod wkręty do prętów warto niezapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greggy 18.02.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Może się komuś przydać. Spasowanie wieszaka do poddaszy (grzybka) Z-WP270 (Koelner, Knauf) z profilem CD60 gr 0,6mm firmy MetPol. Pojedyńczy wieszak na sucho wpina się bez problemu. Po wpięciu profil CD60 siedzi sztywno. Robiłem zwrot CD60 firmy BudMat, które były zrobione z blachy 0,45. Oficjalnie na stronie BudMat dostepna deklaracja dla profili od 0,5. W nich wieszak miał wyraźny luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.02.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Mam pytanie czy na poddaszu przy suficie podwieszanym ( do 30m2) mocowanym do jętek, krokwi i innych wymian (czy też desek na sztorc), wysokość podwieszenia około 80 cm, lepsze są: 1. wieszaki obrotowe na prętach stalowych, czy 2. wieszaki obrotowe na łącznikach noniuszowych, czy 3. inny sposób mocowania ( na niektórych zdjęciach w tym wątku widziałem mocowanie na kawałkach profilu CD, ale nie wim czy to był dowcip czy naprawdę) i dlaczego ? Bardzo będę wdzięczny za fachową poradę. Za wieszakami obrotowymi na prętach przemawia łatwość montażu i cena wieszaków. Wieszaki z noniuszem są upierdliwe w montażu. No ale jak trzeba.... ostatni raz stosowałem je dokładnie rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.02.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Może się komuś przydać. Spasowanie wieszaka do poddaszy (grzybka) Z-WP270 (Koelner, Knauf) z profilem CD60 gr 0,6mm firmy MetPol. Pojedyńczy wieszak na sucho wpina się bez problemu. Po wpięciu profil CD60 siedzi sztywno. Robiłem zwrot CD60 firmy BudMat, które były zrobione z blachy 0,45. Oficjalnie na stronie BudMat dostepna deklaracja dla profili od 0,5. W nich wieszak miał wyraźny luz. [ATTACH=CONFIG]304967[/ATTACH] Zgadzam się że niektóre mają wyczuwalny luz ale wieszak działa na zasadzie haka. Profil z całą zabudową "ciągnie" w dół i wieszak ma poddać się (zniszczyć się) dopiero - jak dobrze pamiętam z kart technicznych - przy obciążeniu 80kg. Dobre wieszaki i dobre profile a na stelażu można się powiesić. Inna sprawa - tu moja teoria - że zbyt spasowane wieszaki powodują "strzały" na poddaszu. Jak więźba pracuje to profile się przesuwają. Tam gdzie jest luz to dźwięk jest mniejszy ale jeśli wieszak mocno trzyma to w pewnym momencie jak puści to "strzeli". Jest to wyraźnie słyszalne przy silnym wietrze lub przy obciążeniu dachu śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 18.02.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Za wieszakami obrotowymi na prętach przemawia łatwość montażu i cena wieszaków. Wieszaki z noniuszem są upierdliwe w montażu. No ale jak trzeba.... ostatni raz stosowałem je dokładnie rok temu. dziękuję Rom - Kon i kamihi za szybką odpowiedź. Będę kupował tak jak doradziliście wieszaki obrotowe na prętach, skoro nie ma znaczącej róznicy między nimi a tymi noniuszowymi, a montaż jest łatwiejszy. U mnie też ma być 30 cm wełny na tym ruszcie przykrytej geowłókniną. No wentylacji mechanicznej już nie, na stare lata już ani mnie ani żonie w te nowinki raczej wchodzić się nie chce (wentylacja mechaniczna, solary, pompy ciepła, pustaki na klej i te wiele innych), raz że się do końca życia by nie zwróciły a dwa to po co. Zimy coraz cieplejsze, słońce będzie świecic zawsze, otworzę okno przewietrzę. Gaz póki co jeszcze płynie, a ma być jeszcze łupkowy itd..., Wchodzę w dobry materiał ( wełna, styropian) niskie lambda itd., ale z rozsądkiem. To tak jak z rowerem wyścigowym co by nie wymyślał to i tak koła będą zawsze okrąłe a nie np. kwdratowe i jak ktoś jest cienki to wyścigu nie wygra. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 18.02.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 No masz rację lepiej mieć dom i mieszkać niż dom z hiper bajerami w sferze marzeń , zgadzam się w 100%. pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.02.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 dziękuję Rom - Kon i kamihi za szybką odpowiedź. Będę kupował tak jak doradziliście wieszaki obrotowe na prętach, skoro nie ma znaczącej róznicy między nimi a tymi noniuszowymi, a montaż jest łatwiejszy. U mnie też ma być 30 cm wełny na tym ruszcie przykrytej geowłókniną. No wentylacji mechanicznej już nie, na stare lata już ani mnie ani żonie w te nowinki raczej wchodzić się nie chce (wentylacja mechaniczna, solary, pompy ciepła, pustaki na klej i te wiele innych), raz że się do końca życia by nie zwróciły a dwa to po co. Zimy coraz cieplejsze, słońce będzie świecic zawsze, otworzę okno przewietrzę. Gaz póki co jeszcze płynie, a ma być jeszcze łupkowy itd..., Wchodzę w dobry materiał ( wełna, styropian) niskie lambda itd., ale z rozsądkiem. To tak jak z rowerem wyścigowym co by nie wymyślał to i tak koła będą zawsze okrąłe a nie np. kwdratowe i jak ktoś jest cienki to wyścigu nie wygra. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Ja bym jednak zainwestował w dobrą wentylację czyli wentylację mechaniczną. Inna się w domach jednorodzinnych nie sprawdza. I nie chodzi tu o odzysk ciepła tylko o sprawne wentylowanie pomieszczeń. A jeśli chodzi o energooszczędność to właśnie na tzw. stare lata to się może przydać. zawsze lepiej za prąd płacić 100zł a nie 200zł. ...ludzie pamiętajcie! Żyjemy w Polsce i z Waszych emerytur będziecie musieli utrzymać również wnuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 18.02.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 [quote=Rom-Kon;6779i z Waszych emerytur będziecie musieli utrzymać również wnuki! Rom, wypluj te słowa ; właśnie zostałem dziadkiem:) Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.02.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Rom, wypluj te słowa ; właśnie zostałem dziadkiem:) Jan Ok. Może faktycznie powinienem zawołać: ludzie! Rozmnażajcie się! Im więcej tym lepiej bo na starość ktoś będzie musiał Was utrzymać! ...bo chyba w emeryturę z ZUS-u nie wierzycie Moje gratulacje! I aby wnuczka lub wnuczek dobrze się chował!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 18.02.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 ma ktos z was koledzy może zdjęcia jak rozciągać instalację elektryczną pod folią paroizolacyjną? czego unikać, na co zwracać szczególną uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.02.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Rom, wypluj te słowa ; właśnie zostałem dziadkiem:) Jan Psiakrew to ja mam już 4:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 18.02.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Będę kupował tak jak doradziliście wieszaki obrotowe na prętach, skoro nie ma znaczącej róznicy między nimi a tymi noniuszowymi, a montaż jest łatwiejszy. Jeżeli już się zdecydowałeś, na ten typ zawiesia, to musisz zastosować wkręty do drewna o większej grubości i większym łbie. Oczko tego zawiesia (a dokładnie prętu), jest przystosowane do pojedynczych dybli stalowych ( w typowych zawiesiach do konstrukcji drewnianych masz minimum dwa punkty mocowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.02.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 ma ktos z was koledzy może zdjęcia jak rozciągać instalację elektryczną pod folią paroizolacyjną? czego unikać, na co zwracać szczególną uwagę? Czego unikać? Łączenia kabli pod płytą a jak już się zdarzy to lutować i nie żałować izolacji. A reszta? Zgodnie z przepisami i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 19.02.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Jeżeli już się zdecydowałeś, na ten typ zawiesia, to musisz zastosować wkręty do drewna o większej grubości i większym łbie. Oczko tego zawiesia (a dokładnie prętu), jest przystosowane do pojedynczych dybli stalowych ( w typowych zawiesiach do konstrukcji drewnianych masz minimum dwa punkty mocowania). Tutaj na forum znalazłem takie dwie opinie ,że : " średnica oczka prętu 6,5mm czyli kupić oryginalne wkręty spax, piszą że np. przy średnicy 6mm, nie jest wymagane nawiercanie" i druga czyjaś opinia "Ja żadnej podkładki nie dawałem. Kupiłem wkręty 6X40 do drewna. Pręt (oczko nie wypada) i mocno trzyma. Czyli te 6x40 byłyby dobre ?. Gdzieś też czytałem na tym wątku, że nie kupować tych czarnych bo lubią pękać. Będę Ci wdzięczny jakbyś mógł te w/w opinie uporządkować i doprecyzować, bo faktycznie to mocowanie jest bardzo ważne. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.02.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Przy oczku użycie wkrętów stożkowych bez podkładki może się źle skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts