Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Życzę powodzenia w nabijaniu wełny na wieszaki przy takim poddaszu.

Albo inaczej. Pokaż jak się to robi!

Romku, nie jestem tu dla celów komercyjnych, reklamowych. Jeżeli będę chciał przy pomocy forum, pozyskać klientów to opłacę swój profil. Postępuję fair play; nie opłacam, nie reklamuję.

Nie czuję też potrzeby udowadniania innemu wykonawcy czegokolwiek :) Nie potrafisz inaczej wykonać tego typu pracy, to Twój problem, mnie proszę nimi nie obarczać. Sugerowałbym poskromić swoje złośliwości wobec mojej osoby. Twoich zdjęć nie skomentuję, w końcu każdy jest kowalem swojego losu.

Rozumiem że Kolega jest ze stajni Rigipsa... teoretyk ale nie praktyk... jak pan Jan Skała na filmikach Rockwoola

I znowu - argumentum ad personam.

Nie jestem pracownikiem firmy Rigips, chociaż tę część Twojej wypowiedzi mogę uznać za komplement.

. Ja robiłem tylko raz na tym systemie... i nigdy więcej ;)

To Twój problem.

Edytowane przez kkkk-kp

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie spokojniej, tak po części to każdy z Was ma rację, a my się tu (przynajmniej ja) dużo użyczymy. No bo gdzie przedzwonię, do tych jak powiedział Rom Kon co proszki do prania rekalmują, no nie, bo oni faktycznie udzielają lakonicznych odpowiedzi.

Wy macie naprawdę dużą wiedzę przktyczną, znam się na tym co prawda jestem w całkiem innej dziedzinie ale wiem co to znaczy praktyka. No a przy okazji jeśłi któryś z Was dzięki tej pomocy dla wszystkich darmowej "złapał by " gdzieś przy okazji doradzania nam pracę u innego forumowicza to bardzo miło i z tego bym się cieszył. Gdybym miał więcej kasy i nie budował się już 5-ty rok to też bym już dawno do kogoś z Was wysłał ofertę.

Jescze raz dziękuję za pomoc

a tutaj moje puszki na oświetlenie halogenowe (ledowe)

średnica 175mm wysokość 85 mm

cena 2,22 zł/sztuka

materiał ... kto to wie jakieś tworzywo

a konkretniej są to doniczki zakupione w castoramie.

Fajne te specjalistyczne miseczko-doniczki dohalogenowe typu poddaszowego :D 8,5cm + grubość płyty to powinno wystarczyć. Szkoda że nie są w kształcie walca wtedy byłaby większa możliwość przesunięcia otworu. A tak trzeba dosyć idealnie je zamocować.

Przypominam - bo już wcześniej to wspominałem - że do lampek zespolonych czyli w kształcie prostokąta nadają się skrzynki balkonowe. Też są różnej długości ale niestety w szerokości zadużego wyboru nie ma.

Romku, nie jestem tu dla celów komercyjnych, reklamowych. Jeżeli będę chciał przy pomocy forum, pozyskać klientów to opłacę swój profil. Postępuję fair play; nie opłacam, nie reklamuję.

Nie czuję też potrzeby udowadniania innemu wykonawcy czegokolwiek :) Nie potrafisz inaczej wykonać tego typu pracy, to Twój problem, mnie proszę nimi nie obarczać. Sugerowałbym poskromić swoje złośliwości wobec mojej osoby. Twoich zdjęć nie skomentuję, w końcu każdy jest kowalem swojego losu.

I znowu - argumentum ad personam.

Nie jestem pracownikiem firmy Rigips, chociaż tę część Twojej wypowiedzi mogę uznać za komplement.

To Twój problem.

Oczywiście że ad persona bo w poprzednich postach też wskazałeś palcem na mnie. Do czasu jak nie zaczniesz zamieszczać fotek i wyraźnych opisów jak Ty to robisz ( oczywiście tak przy okazji krytykować innych że robią coś inaczej - dobrze czy źle to nieważne ale inaczej ) to będę Cię traktował jak typowego hejtera. Ot po prostu przepisujesz wiedzę z katalogów i opisów wykonania zamieszczonych przez producentów. Tu jest wymiana doświadczeń. Ja mam swoje, udokumentowane i pokazuję - sprzedaję to co wypracowałem przez 20lat ale chcę również zobaczyć jak to inni robią. Nie chcesz się pochwalić? Twoja sprawa ale nie krytykuj innych!

Moich zdjęć nie musisz komentować - zamieść swoje i pokaż jak Ty to robisz.

ps. byłeś już tu na forum wcześniej pod innym nickiem? ;)

Panowie spokojniej, tak po części to każdy z Was ma rację, a my się tu (przynajmniej ja) dużo użyczymy. No bo gdzie przedzwonię, do tych jak powiedział Rom Kon co proszki do prania rekalmują, no nie, bo oni faktycznie udzielają lakonicznych odpowiedzi.

Wy macie naprawdę dużą wiedzę przktyczną, znam się na tym co prawda jestem w całkiem innej dziedzinie ale wiem co to znaczy praktyka. No a przy okazji jeśłi któryś z Was dzięki tej pomocy dla wszystkich darmowej "złapał by " gdzieś przy okazji doradzania nam pracę u innego forumowicza to bardzo miło i z tego bym się cieszył. Gdybym miał więcej kasy i nie budował się już 5-ty rok to też bym już dawno do kogoś z Was wysłał ofertę.

Praktyka weryfikuje wszystkie pomysły producentów. Najczęściej jest tak że coś zalecają, że należy tak zrobić ale jak to wykonać to już niestety nie opisują - słynny temat odbijania promieniowania cieplnego przez folię metalizowaną ale tylko jak jest ta nieszczęsna szczelina. No i producent zaleca szczelinę ale jak ją zrobić tego już nie opisuje Ma być i tyle. Ile my się tu nagłowiliśmy jak to zrobić! jakie pomysły! A efekt? Idzie to wykonać ale jeszcze nikt z nas tego nie zrobił. Koszt wykonania znacznie przewyższa ewentualne zyski z tego "odbicia"

Ale najgorsze jest to że Inwestorzy naogladają się bezkrytycznie tych filmików a później moje 20lat praktyki schodzi na dalszy plan - po prostu nic nie znaczy. Więcej doświadczenia ma pan sprzedający farby niż ten który ich używa.

I jeszcze jedno... moda. Trzeba być na bieżąco z trendami w modzie. Wczoraj cool była tikkurila ale dziś już jest passe. teraz tylko benjamin... do tego dochodzi moda na oddychanie przegród budowlanych... itp.

Oczywiście że ad persona bo w poprzednich postach też wskazałeś palcem na mnie. Do czasu jak nie zaczniesz zamieszczać fotek i wyraźnych opisów jak Ty to robisz ( oczywiście tak przy okazji krytykować innych że robią coś inaczej - dobrze czy źle to nieważne ale inaczej ) to będę Cię traktował jak typowego hejtera. Ot po prostu przepisujesz wiedzę z katalogów i opisów wykonania zamieszczonych przez producentów. Tu jest wymiana doświadczeń. Ja mam swoje, udokumentowane i pokazuję - sprzedaję to co wypracowałem przez 20lat ale chcę również zobaczyć jak to inni robią. Nie chcesz się pochwalić? Twoja sprawa ale nie krytykuj innych!

Moich zdjęć nie musisz komentować - zamieść swoje i pokaż jak Ty to robisz.

ps. byłeś już tu na forum wcześniej pod innym nickiem? ;)

Romek, i co ja na to wszystko poradzę? :) Będziesz musiał nauczyć się z tym żyć :)

Gdybym miał więcej kasy i nie budował się już 5-ty rok to też bym już dawno do kogoś z Was wysłał ofertę.

Heniu, czy Ty myślisz, że użytkownik kkkk-kp czyha na zlecenie od Ciebie??? Nie uprawiam kryptoreklamy :) Fo jest po to by podzielić się wiedzą (również takich jak ja teoretyków :) ) .... przynajmniej w moim rozumieniu istoty forum. I nie stresuj się, montaż systemów GK nie jest niczym trudnym, nic Ci nie będzie pękać, latać itp. W razie problemów podjadę do Ciebie i postaramy się je rozwiązać (pro bono - jak kolega koledze z forum), lub przyjedziesz do mnie i jeden skos, czy też kawałek sufitu poćwiczysz sobie w praktyce.

ps. mieszkamy w tym samym mieście :)

Heniu, czy Ty myślisz, że użytkownik kkkk-kp czyha na zlecenie od Ciebie??? Nie uprawiam kryptoreklamy :) Fo jest po to by podzielić się wiedzą (również takich jak ja teoretyków :) ) .... przynajmniej w moim rozumieniu istoty forum. I nie stresuj się, montaż systemów GK nie jest niczym trudnym, nic Ci nie będzie pękać, latać itp. W razie problemów podjadę do Ciebie i postaramy się je rozwiązać (pro bono - jak kolega koledze z forum), lub przyjedziesz do mnie i jeden skos, czy też kawałek sufitu poćwiczysz sobie w praktyce.

ps. mieszkamy w tym samym mieście :)

Wielkie dzięki, ale tym razem uparłem się że zrobię coś sam, chodzi głownie o satysfakcję że sam to zrobiem, tym bardziej, ze pierwszy dom tak mi spierdzielili, że praktrycznie wszystko robiłem po dwa razy, jeden dom a stawiany dwa razy. Fakt,że 16 lat temu nie było takich materiałów i np. dachówka sama spadała z dachu, 15 cm od od głowy przechodzącego mojego syna, budowa wtedy to był jeden wielki horor.

Przy okazji na imię ma Wieisiek, Henryka to moja żona. Natomiast co do Rom - Kona to powiem ci szczerez, że gdyby nie jego wpisy i porady to chyba bym tego wątku w ogóle nie czytał. Samych notatek z tych z tego co przeglądałem wstecz mam chyba z 50 stron. Ale twoje uwagi też są merytoryczne.

Czyli mam rację, Zwykły hejter jakich wiele w necie. Odważny bo kryje się za anonimowym nickiem :D

Proszę tego typu wypowiedzi zachować dla swoich kolegów.

Chcesz oceny merytorycznej, tego co przedstawia zdjęcie zamieszczone przez Ciebie, proszę bardzo:

- podstawowy, szkolny błąd; spięcie pchełkami CU z CW. Inne naprężenia ma ściana, inne więźba dachowa. Usztywnienie tego połączenia pchełkami powoduje wcześniejsze lub późniejsze wystąpienie pęknięć na płytach GK. Proszę tak więcej nie robić, czasami tego typu zabudowy nazywa się "systemem pływającym" .

Proszę tego typu wypowiedzi zachować dla swoich kolegów.

Chcesz oceny merytorycznej, tego co przedstawia zdjęcie zamieszczone przez Ciebie, proszę bardzo:

- podstawowy, szkolny błąd; spięcie pchełkami CU z CW. Inne naprężenia ma ściana, inne więźba dachowa. Usztywnienie tego połączenia pchełkami powoduje wcześniejsze lub późniejsze wystąpienie pęknięć na płytach GK. Proszę tak więcej nie robić, czasami tego typu zabudowy nazywa się "systemem pływającym" .

Ok. pokaż mi tą fotkę a może wybronię się z tego... jeśli nie to przyznam ze popełniłem błąd. A jeśli nie to właśnie udowodniłeś że jesteś hejterem.

A co do pęknięć... u mnie nie ma ani wcześniejszych ani późniejszych tylko żadnych pęknięć. Jak ja wybieram materiał to mogę dać dożywotnią gwarancję. A naprawę gwarancyjną poddasza to miałem raz - prawie 10lat temu i dotyczyła odspojenia się półnarożnika wykańczającego wyłaz na stryszek. Po prostu chciałem zrobić dobrze inwestorowi i zostawiłem zbyt małą szczelinę. Skrzynka schodków dotknęła do narożnika i stąd ta poprawka. Druga naprawa gwarancyjna to "krzywo" sufit w łazience ale za praktycznie otynkowanie sufitu wziąłem niezłe pieniądze bo krzywo było ale nie na suficie tylko glazurnik nie przeniósł idealnie poziomu płytek. Udowodniłem że sufit prosto wiec robota - skrzywienie sufitu za pieniądze.

Edytowane przez Rom-Kon

Pytanie na rozgrzewkę ( sprawdzalem na forum nie ma odpowiedzi). Czy w tych lukarnach, należy tak samo jak przy skosach ( dach z poszyciem stałym papa plus deski), zostawiać te 3 cm szczelinę na wentylację. Tam jest płyta OSB i styropian z zewnątrz, od środka będzie wełna 30 cm i płyta gk. Czy jest w ogóle sens robić tą szczelinę jak i tak ona nie ma żadnego kontaktu z wlotem i wylotem. No ale może coś ta szczelina daje, nie wiem jeśli daje to zrobię. Może będzie pustka powietrzna od OSB, druga postka na stelażu i ta wełna jeśli nawet trochę zwilotnieje to i sama wtedy lepiej wyschnie. Jakieś tam zawsze naturalne szczeliny też są w konstrukcji. Powierzchnia tej lukarny to taki trójkąt może z 5m2 z każdej strony. Tylko nie każcie mi wiercić jakieś otworki, kominki itp., bo nie uwierzę że tak ktoś naprawdę w praktyce robi. Jak patrzę na domki sąsiadów to nikt tam żadnych kominków nie ma. Chodzi mi tak praktycznie, czy ta wełna (wełna skalna) sama się obroni ( lukarny nie są w łazience tylko w pomieszczeniach suchych), latem wyschnie na pieprz, zimą trochę zwilgotnieje, ale będzie to w sumie zjawisko pomijalne.

Pytanie na rozgrzewkę ( sprawdzalem na forum nie ma odpowiedzi). Czy w tych lukarnach, należy tak samo jak przy skosach ( dach z poszyciem stałym papa plus deski), zostawiać te 3 cm szczelinę na wentylację. Tam jest płyta OSB i styropian z zewnątrz, od środka będzie wełna 30 cm i płyta gk. Czy jest w ogóle sens robić tą szczelinę jak i tak ona nie ma żadnego kontaktu z wlotem i wylotem. No ale może coś ta szczelina daje, nie wiem jeśli daje to zrobię. Może będzie pustka powietrzna od OSB, druga postka na stelażu i ta wełna jeśli nawet trochę zwilotnieje to i sama wtedy lepiej wyschnie. Jakieś tam zawsze naturalne szczeliny też są w konstrukcji. Powierzchnia tej lukarny to taki trójkąt może z 5m2 z każdej strony. Tylko nie każcie mi wiercić jakieś otworki, kominki itp., bo nie uwierzę że tak ktoś naprawdę w praktyce robi. Jak patrzę na domki sąsiadów to nikt tam żadnych kominków nie ma. Chodzi mi tak praktycznie, czy ta wełna (wełna skalna) sama się obroni ( lukarny nie są w łazience tylko w pomieszczeniach suchych), latem wyschnie na pieprz, zimą trochę zwilgotnieje, ale będzie to w sumie zjawisko pomijalne.

Z relacji jakie zadałeś z warunków to szczelina jak najbardziej konieczna i to drożna (z wlotem i wylotem powietrza - wylot przez kalenicę).

Cytat zaznaczony boldem - Pustka nie wentylowana powoduje pogorszenie izolacyjności, a zarazem doprowadza do zawilgocenia warstwy izolacji co jeszcze bardziej pogarsza izolacyjność przegrody. A, że ta pustka wentylowana być nie może to, rób tak by wieszaki wysunąć na grubość izolacji. I zapamiętaj co mówią guru forum przegrody w twoim domu nie oddychają :D

edit: Kiedy twoja wełna będzie miała szanse na wyschnięcie? tydzień, dwa w roku jak jeszcze stworzysz do tego warunki :)

Edytowane przez FlashBack

Jako, że zostałem przywołany dorzucę swoje uwagi:

1. Wełna pod krokwiami nie musi być dociśnięta przez profil CD. Można paski wełny włożyć w profile, a następnie wypełnić przestrzeń pomiędzy profilami. Wówczas przy grubości 15 cm wieszak wypuszczamy 15 cm. Film na kanale Youtube przedstawia taki montaż.

2. Ściskanie wełny powoduje spadek jej oporu cieplnego. Opór cieplny to wynik podzielenia grubości wełny przez jego lambdę. Od kiedy wynik dzielenia dostajemy taki sam jeżeli licznik maleje, a mianownik pozostaje stały. Opór cieplny ściśniętej wełny R=0,13/0,035 =3,71 czyli 15% mniejszy niż opór cieplny R=0,15/0,035=4,28.

3. Na rynku jest jeszcze paru dostawców/producentów akcesoriów do suchej zabudowy np. Metpol

(rękoma i nogami bronili się przed tym a tu proszę) po 7 latach wreszcie ktoś miał jaja i potwierdził, że naddatki wełny (do układania na lekki ;) wcisk) to mostki termiczne.

Z relacji jakie zadałeś z warunków to szczelina jak najbardziej konieczna i to drożna (z wlotem i wylotem powietrza - wylot przez kalenicę).

Cytat zaznaczony boldem - Pustka nie wentylowana powoduje pogorszenie izolacyjności, a zarazem doprowadza do zawilgocenia warstwy izolacji co jeszcze bardziej pogarsza izolacyjność przegrody. A, że ta pustka wentylowana być nie może to, rób tak by wieszaki wysunąć na grubość izolacji. I zapamiętaj co mówią guru forum przegrody w twoim domu nie oddychają :D

edit: Kiedy twoja wełna będzie miała szanse na wyschnięcie? tydzień, dwa w roku jak jeszcze stworzysz do tego warunki :)

Pytałem głownie o tą szczelinę pomiędzy OSB a wełną (poniżej do niej wrócę) a udało mi się dogłębnie wyjaśnić tą szczelinę pomiędzy wełną a płytą gk. Ten post i następny FlashBacka jako odpowiedź dla Tomka W pięknie to wyjaśnia, a mianowicie nie ma być ani pustki (choć we wcześniejszych postach niejeden guru mówił, że to nie przeszkadza w izolacyjności) i nie może byc ścisku profilem ( i tutaj też niejeden guru mówił że lekki ścisk samym profilem jego frubością nie powoduje zmniejszenia izolacyjności. Ale dobrze wybrnę z tego i położę wełnę bez ścisku i bez pustki po prostu będę nacinał wełnę, położoną z rolki, przy profilach i wkładał w profil. Tą metodę też ktoś wcześniej opisywał, troszkę więcej pracy ale się neispieszę robię sobie. Tylko mi ni eproponujćie drugiej warstwy wełny w płytach i wycinanie kawałków i wpychanie w profil, gdyż przy wełnie w płytach i rostawach profili CD nie stać mnie na tyle odpadów wełny.

Natomiast jeśl ma być ta pustka między OSB i wełną w lukarnach to ją zrobię, zgadzam się z tobą że powinna być. Ale jak ją połaczyć z kalenicą to tego już nie mogę sobie wyobrazić, musiałbym w tej najważniejszej krokwi rogowej wiercić chyba dziury, nigdy tego nie zrobię. Myślę, że natura sama sobie z tym poradzi i zawsze trochę przewiewu w tej lukarnie będzie

Rozumiem że chodzi o bok lukarny - ten pionowy trójkąt. No i tu znów jest problem z tym co powinno być a z tym co można zrobić. Z zewnątrz na płycie OSB jest styropian. Niby zalecają tą szczelinę ale po pierwsze jest to szczelina pomiędzy warstwami izolacji a po drugie raczej nie będzie wentylowana. Jak zrobić wentylację tej szczeliny jeśli od góry zamyka ją płatewka lukarny? A skąd wziąć nawiew? Górne skosy mogą mieć wylot w kalenicy - wlot na płaszczyźnie według patentu naszego Kolegi z forum p. Wilhelmiego. Ale pionowa ściana lukarny? I tu sytuację ratuje to czego tak bardzo nie lubicie Szanowni Inwestorzy. Czyli to straszne przewiewanie wełny! Od wewnątrz staramy się zrobić maksymalnie szczelną paroizolację a ta wilgoć resztkowa zostanie odprowadzona poprzez delikatny, szkodliwy dla izolacyjności termicznej ale zbawienny dla odprowadzenia wilgoci przewiew wełny. Ta szczątkowa wilgoć która jednak się przedostała przez paroizolację nie wykropli się na OSB bo z zewnątrz jest styropian. Pozostanie jako para i jako para zostanie wywiana. Czyli reasumując: standardowo wełnę dosuwa się do płyty OSB nie robiąc szczeliny bo i tak niczemu by ona nie służyła. Pani Henryko (tak, wiem - to żona :) Pozdrawiam ) dokładnie to będzie zjawisko pomijalne! lubię Inwestorów którzy logicznie myślą - u takich bardzo dobrze się pracuje!