kkkk-kp 06.03.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Profil kapeluszowy (układany poziomo) jest jak najbardziej używany przy konstrukcji ścian, są to tak zwane systemy specjalne, na przykład ściana kinowa.W Twoim przypadku chodziło mi tylko o zbyt duży rozstaw słupów. Generalnie dla ścian stosuje się rozstawy 60cm przy szkielecie stalowym. Edytowane 6 Marca 2015 przez kkkk-kp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 06.03.2015 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Jeśli jętki są w odległości 90 cm od sufitu podwieszanego to problem stelażu i skrzynki od włazu już wyjaśniliśmy, za co wielkie dzięki. A jak zamocować górne UW od ścianki działowej przy takiej odległości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.03.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Z ciekawości chciałem jeszcze wrócić do tego. Czy jest jakieś uzasadnienie niemożliwości użycia profili kapeluszowych? Myślę tu o profilach mocowanych w poziomie. Pod ruszt oczywiście możesz użyć profili kapeluszowych, do tego one są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 07.03.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Jeszcze pociągnę temat tej ścianki kolankowej. Czy mozna stelaż takiej ścianki wykonac z profiku cd60? To znaczy do podłogi ud u góry ud a pionowo co 40 lub co 60 cm profile cd60. ? Wysokość ścianki niecaly metr. Pytam bo zostało mi troche profili cd. Szkoda je wywalac. A ta scianka i tak ma poszyci. Plytami tylko z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 07.03.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Jeszcze pociągnę temat tej ścianki kolankowej. Czy mozna stelaż takiej ścianki wykonac z profiku cd60? To znaczy do podłogi ud u góry ud a pionowo co 40 lub co 60 cm profile cd60. ? Wysokość ścianki niecaly metr. Pytam bo zostało mi troche profili cd. Szkoda je wywalac. A ta scianka i tak ma poszyci. Plytami tylko z jednej strony. Dziwię się, że nie zamocowałeś wieszaków grzybkowych tak jak do krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 07.03.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Czy mozna stelaż takiej ścianki wykonac z profiku cd60? To znaczy do podłogi ud u góry ud a pionowo co 40 lub co 60 cm profile cd60. ? Możesz wykonać ścinkę kolankową z w/w profili. Odstęp max. 60 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 07.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Możesz też zagospodarować tę przestrzeń na przykład w ten sposób. edit: sorry za jakość zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 07.03.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 w zasadzie to planuję coś podobnego. ale nie pomiędzy tymi belkami, bo by był straszny kłopot zrobić tam paroizolację i do tego kupa obudowywania. Ścianka, którą będę stawiał będzie plecami szafek a z przodu (przesunięte w stronę pomieszczeń o jakieś 50 cm) chcę zrobić drzwi przesuwne. coś ja na tych obrazkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi146 08.03.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Witam ponownie. Jakiś czas temu pytałem o obróbkę okien dachowych i niestety nikt nie potrafił pomóc. Tak więc wynająłem inną ekipę od dachów niż ta co wykonywała dach, która rozebrała mi prawie cały dach (kryty blachą) by na nowo obrobić okna. Na dzień dzisiejszy mam pytanie do Rom-Kona. Oglądałem Twoje zdjęcia dot. obróbki okien. Przy jakiej "grubości" bocznego glifu od krokwi robisz obróbkę na piankę a od jakiej grubości na wełnę. U mnie glify okna do krokwi będą miały od 2 do 5 cm. I dlatego się zastanawiam czym to obrobić aby nie było niepotrzebnego przemarzania boków okien. Dodatkowo dół okna na wysokość murłaty od wewnątrz pomieszczeń obrobiony mam styropianem + tynk CW i taka obróbka jak u Ciebie na zdjęciach jest trochę ... Umieszczenie obróbki dolnej części okna pod kątem prostym do futryny będzie kończyło mi się jakieś 5-10 cm nad tym styropianem a z odróbką nie chcę wychodzić do środka pomieszczenia i nie chcę "przykrywać" kaloryfera. Czy masz jakieś inne zdjęcia "trudnych obróbek" z których można by było coś wykorzystać w moim przypadku? Myślałem o wycięciu fragmentu tynku ze styropianu i wklejeniu w tym miejscu kawałka płyty g-k na zasadnie V-profila. Czy może lepiej od strony okna wkleić płytę na profile CW a w pionie po ścianie po prostu "dotynkować" te 5-10 cm do załamania z profilem CW i płytą. Nadmieniam, że obróbka dołu okna jest trochę utrudniona ponieważ okna są dosyć nisko obsadzone w stosunku do murłaty a odległości futryny do krokwi są znikome tj. 2 -5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 08.03.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Jeśli jętki są w odległości 90 cm od sufitu podwieszanego to problem stelażu i skrzynki od włazu już wyjaśniliśmy, za co wielkie dzięki. A jak zamocować górne UW od ścianki działowej przy takiej odległości ? Czy mam ciągnąć profile CW i UW aż do jętek ( 90 cm ponad sufit na stelażu krzyżowym) czy jest może jakiś inny sposób np. najpierw sufit podwieszany a potem UW do sufitu mocować, ale czy to będzie stabilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 09.03.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 W jakiej odległości dajecie ostatni profil CD od ściany równoległej do ściany kolankowej??? Bo rozumiem że na ścianę równoległą do ściany kolankowej nie dajecie już profilu UD bo i po co (no chyba że o czymś nie wiem ????) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 09.03.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Jak łączycie profile CD w przypadku gdy pomieszczenie ma np 4,5 m szerokości, czy używacie tylko łączników wzdłużnych do profili czy macie jakieś inne sposoby. O czym należy pamiętać przy łączeniu profili??? czy samo przesunięcie wystarczy tzn. aby łączenie profili CD nie były w jednej lini ??? czy coś jeszcze????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 09.03.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Do łączenia profili służy łącznik wzdłużny, nie ma innego sposobu (tzn. są, bo sam widziałem taki "patent" - porażka). Łącznik wzdłużny to groszowy wydatek.W suchych zabudowach jest zasada przesunięć elementów łączonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 09.03.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Pracę mają się ku końcowi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 09.03.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 dokończyć płytowanie 2-giego skosu. Dalej konstrukcja i płytowanie kolankowej, opłytować ściany szczytowe. Konstrukcja ścianki działowej i jej płytowanie i będzie można myśleć o gipsówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 09.03.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Wykonałeś kawał solidnej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.03.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Witam ponownie. Jakiś czas temu pytałem o obróbkę okien dachowych i niestety nikt nie potrafił pomóc. Tak więc wynająłem inną ekipę od dachów niż ta co wykonywała dach, która rozebrała mi prawie cały dach (kryty blachą) by na nowo obrobić okna. Na dzień dzisiejszy mam pytanie do Rom-Kona. Oglądałem Twoje zdjęcia dot. obróbki okien. Przy jakiej "grubości" bocznego glifu od krokwi robisz obróbkę na piankę a od jakiej grubości na wełnę. U mnie glify okna do krokwi będą miały od 2 do 5 cm. I dlatego się zastanawiam czym to obrobić aby nie było niepotrzebnego przemarzania boków okien. Dodatkowo dół okna na wysokość murłaty od wewnątrz pomieszczeń obrobiony mam styropianem + tynk CW i taka obróbka jak u Ciebie na zdjęciach jest trochę ... Umieszczenie obróbki dolnej części okna pod kątem prostym do futryny będzie kończyło mi się jakieś 5-10 cm nad tym styropianem a z odróbką nie chcę wychodzić do środka pomieszczenia i nie chcę "przykrywać" kaloryfera. Czy masz jakieś inne zdjęcia "trudnych obróbek" z których można by było coś wykorzystać w moim przypadku? Myślałem o wycięciu fragmentu tynku ze styropianu i wklejeniu w tym miejscu kawałka płyty g-k na zasadnie V-profila. Czy może lepiej od strony okna wkleić płytę na profile CW a w pionie po ścianie po prostu "dotynkować" te 5-10 cm do załamania z profilem CW i płytą. Nadmieniam, że obróbka dołu okna jest trochę utrudniona ponieważ okna są dosyć nisko obsadzone w stosunku do murłaty a odległości futryny do krokwi są znikome tj. 2 -5 cm. Jeśli chodzi o glif okna to 2cm to pianka - można też nakleić na krokiew płytę z pianki PIR lub PUR i doszlifować tak by nie wystawała i nie kolidowała z płytą glifu. 5cm to już spokojnie wełna. Ale może być również płyta PIR-PUR Jeśli chodzi o drugą część to... sorry ale nie rozumiem o co chodzi. Jakoś nie widzę tego. Ten dół okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 W jakiej odległości dajecie ostatni profil CD od ściany równoległej do ściany kolankowej??? Bo rozumiem że na ścianę równoległą do ściany kolankowej nie dajecie już profilu UD bo i po co (no chyba że o czymś nie wiem ????) UD dajemy na wszystkie ściany. Na ścianach równoległych do profili też. Jeśli profil UD służy do przykręcana płyty to pierwszy profil CD daję na 40cm. Jeśli do UD nie kręcimy płyty to pierwszy profil nie dalej niż 15cm. Ale praktycznie wszędzie się kręci do UD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.03.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Jak łączycie profile CD w przypadku gdy pomieszczenie ma np 4,5 m szerokości, czy używacie tylko łączników wzdłużnych do profili czy macie jakieś inne sposoby. O czym należy pamiętać przy łączeniu profili??? czy samo przesunięcie wystarczy tzn. aby łączenie profili CD nie były w jednej lini ??? czy coś jeszcze????? Do łączenia profili służą łączniki wzdłużne. Łączony kawałek powinien wisieć na wieszaku. Robi się przesunięcia łączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 09.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Pracę mają się ku końcowi:) Trzeba pochwalić. Co prawda na fotkach nie widać czy to wszystko trzyma linie ale pewnie tak. Mogę się przyczepić tylko do tego że pierwsze profile ze skosu i sufitu są albo za mało rozsunięte albo za dużo - zależy od techniki wykończenia tego elementu. Ale porządne spoinowanie powinno załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts