zeusrulez 02.04.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 No to zdradzicie tajemnicę ? Czy tylko do NASA trzeba się zwrócić? Pochyl się nad tym wątkiem i przeczytaj to zrozumiesz. Dlaczego większość zadaje pytanie, skoro w 99% odpowiedź na tym wątku padła z kilka jak nie kilkanaście razy . . . WIEM, bo są leniwi . . . Zresztą, nie dotyczy to tylko tego wątku . . . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 02.04.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Mam nadzieje, że nie chodzi Wam o wentylację wełny. Bo to to akurat wiem i znam konsekwencję - ale ja robię inaczej. To temat na cały inny watek więc nie będę tego tu rozwijał. Ocieplenie murłaty też nie bo to tylko w tej pustce tak będzie i nie będzie ono niczym obrabiane tak zostaje. Jeśli co innego naprowadźcie mnie. Wątek cały czytałem ale nie jestem w stanie za-kojarzyć . Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez m@rio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 02.04.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam Na początek wielki szacunek i podziękowania dla wszystkich fachowców którzy dzielą się wiedzą w tym wątku. W szczególności dla Ron-koma na podstawie jego wiedzy i zdjęć zrobiłem sam zabudowę poddasza. A teraz moje pytanie: łączenia płyt szpachluje vario rigipsa i tasmy tuff tape. Czy taśmy powinienem zaszpachlowac vario czy po "montazu" taśm powinienem juz stosować gładź finiszowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2015 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam Na początek wielki szacunek i podziękowania dla wszystkich fachowców którzy dzielą się wiedzą w tym wątku. W szczególności dla Ron-koma na podstawie jego wiedzy i zdjęć zrobiłem sam zabudowę poddasza. A teraz moje pytanie: łączenia płyt szpachluje vario rigipsa i tasmy tuff tape. Czy taśmy powinienem zaszpachlowac vario czy po "montazu" taśm powinienem juz stosować gładź finiszowa? Dziękuję za miłe słowo... a jeśli chodzi o taśmy to jeśli uda Ci się je wtopić tak by przykryć je cienką warstwą szpachlówki to spokojnie możesz na raz. Jeśli zostanie praktycznie goła taśma to przeciągnij ją jeszcze raz vario. Jako że taśmę się wtapia czyli wciska w szpachlówkę to po przejechaniu pacą po wierzchu powinno zostać trochę masy na taśmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 03.04.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam Na początek wielki szacunek i podziękowania dla wszystkich fachowców którzy dzielą się wiedzą w tym wątku. W szczególności dla Ron-koma na podstawie jego wiedzy i zdjęć zrobiłem sam zabudowę poddasza. A teraz moje pytanie: łączenia płyt szpachluje vario rigipsa i tasmy tuff tape. Czy taśmy powinienem zaszpachlowac vario czy po "montazu" taśm powinienem juz stosować gładź finiszowa? Zastosowarnie taśmy tt sugeruje iż płytowanie zostało wykonane z błędami, szczególnie ze względu na połączenie jej z gipsem typu vario. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 03.04.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Zastosowarnie taśmy tt sugeruje iż płytowanie zostało wykonane z błędami, szczególnie ze względu na połączenie jej z gipsem typu vario. A możesz uzasadnić to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brek1982 04.04.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Flash jak zwykle jesteś zagadkowy Może i źle. Ale nie ja jeden tak robię i jakoś nie widzę w tym temacie głosów rozczarowanych. Jest jak jest inaczej nie będzie. Ja jestem zadowolony. Jęśli Rom-Kon tak robi i nie ma reklamacji to przy pewnej dozie szczęścia ja też nie będe narzekał. Pozdrawiam i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SuchyJedi 06.04.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam. Proszę o pomoc w sprawie zastosowania folii paroizolacyjnej na poddaszu użytkowym. Czy powinienem ją zastosować w zwykłych pomieszczeniach? Oraz jeżeli tak to czy moglibyście wskazać na jakieś artykuł mówiący o tej technice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GipD 07.04.2015 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam. Proszę o pomoc w sprawie zastosowania folii paroizolacyjnej na poddaszu użytkowym. Czy powinienem ją zastosować w zwykłych pomieszczeniach? Oraz jeżeli tak to czy moglibyście wskazać na jakieś artykuł mówiący o tej technice?[/QUOTe] A, czym? dla ciebie są te pomieszczenie "użytkowe" i "zwykłe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.04.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam. Proszę o pomoc w sprawie zastosowania folii paroizolacyjnej na poddaszu użytkowym. Czy powinienem ją zastosować w zwykłych pomieszczeniach? Oraz jeżeli tak to czy moglibyście wskazać na jakieś artykuł mówiący o tej technice? Teoretycznie można by obyć się bez. Ale czy koszty tej folii Cię zjedzą? To przecież kwestia kilku piw czy paczek fajek a zawsze jest szczelniej a błędu na pewno nie popełnisz ją kładąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.04.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam. Proszę o pomoc w sprawie zastosowania folii paroizolacyjnej na poddaszu użytkowym. Czy powinienem ją zastosować w zwykłych pomieszczeniach? Oraz jeżeli tak to czy moglibyście wskazać na jakieś artykuł mówiący o tej technice? Jeśli jest to pełne deskowanie i dach wielospadowy czyli jest utrudniona wentylacja wełny to bezapelacyjnie należy zastosować paroizolację. Jeśli jest to dach z membraną wysoko paroprzepuszczalną i wełna skalna to firma Rockwool paroizolację zaleca tylko w pomieszczeniach uznanych za mokre czyli pralnia, łazienka, kuchnia. W sypialniach dopuszcza brak folii. Ale doradcy Rockwoola i tak stwierdzają że stosowanie paroizolacji w pomieszczeniach suchych nie jest błędem - taki trochę wybieg słowny że a jednak lepiej jak ta folia jest Jeśli chodzi o koszt folii to najtańsza która w nazwie już nie ma nawet paroizolacja to około 50gr/m2. Lepsza z atestem około 1zł/m2 a najlepsza paroizolacja Isover Stopair to wydatek około 2,50zł/m2. Oczywiście są jeszcze folie refleksyjne z aluminium (około 3zł/m2) i tzw. paroregulatory czyli folie z pewną przepuszczalnością pary wodnej - podobno inteligentne... zresztą ta inteligencja objawia się u nich tym że kosztuje taka folia około 10zł/m2. Za taką cenę musi mieć już sporą inteligencję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GipD 07.04.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Teoretycznie można by obyć się bez. Ale czy koszty tej folii Cię zjedzą? To przecież kwestia kilku piw czy paczek fajek a zawsze jest szczelniej a błędu na pewno nie popełnisz ją kładąc. I doprowadzić do wysokiej zawartości pary wodnej, a nawet jej wykroplenia. Uważasz, że nie wiedząc o jakie pomieszczenia i parametry izolacji chodzi sprawa warta jest tych kilku piw czy paczek papierosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.04.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 I doprowadzić do wysokiej zawartości pary wodnej, a nawet jej wykroplenia. Uważasz, że nie wiedząc o jakie pomieszczenia i parametry izolacji chodzi sprawa warta jest tych kilku piw czy paczek papierosów. Gdybyś napisał jaśniej to by wszyscy wiedzieli co artysta miał na myśli. A tak to pozostaje nam mieć nadzieję ze nie jesteś całkowitym przeciwnikiem kładzenia paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GipD 07.04.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Gdybyś napisał jaśniej to by wszyscy wiedzieli co artysta miał na myśli. A tak to pozostaje nam mieć nadzieję ze nie jesteś całkowitym przeciwnikiem kładzenia paroizolacji. Cytujesz w całości, a odpowiadasz jakbyś przeczytał tylko pierwsze zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.04.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 I doprowadzić do wysokiej zawartości pary wodnej, a nawet jej wykroplenia. Uważasz, że nie wiedząc o jakie pomieszczenia i parametry izolacji chodzi sprawa warta jest tych kilku piw czy paczek papierosów. No dobra... to co? Rockwool zaleca zawilgocenie wełny? Wszystko-wszystkim ale o to Rockwoola nie posądzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 07.04.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Faktycznie Rockwool dopuszcza niestosowanie paraizolacji w pomieszczeniach tzw bez podwyższonej wilgotności (sypialnie,salony itp) ale koszt np Stopair Isowera to ok 500 zł (dwie rolki) na przeciętny dom. Tak że ja dmuchając na zimne folie dałem wszędzie, a przy domach z centralą wentylacyjną to napewno pomoże uszczelnić dom...Moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.04.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja też jestem zdania że lepiej dać nawet tą za 1zł/m2 niż żadną. Im mniej wilgoci przeleci do wełny tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thierry 07.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam,Pytanie zupelnie z innej beczki otóż zaczynam ocieplanie poddasza w starym budownictwie i chciałem zapytać się fachowców od czego zacząć?Otóż budownictwo jest stare rozstaw krowki waha sie od 75 cm do 100cm. wykonane jest deskowanie pełne. Na zdjęciu 1 przedstawiam jak wyglada scianka kolankowa wraz z rostawem krokwi( niestety tylko takie zdjecie posiadam) na nastepnym zdjeciu widac wnętrze za scianka kolankową.Moje pytanie jest jak nalezy poprawnie wykonac ocieplenie takiego dachu? odkad zacząc zakłądac folie wiatroprzepuszczalna ogólnie chciałem się od was dowiedziec jak to zrobić poprawnie. Czekam za waszymi opiniami. Pozdrawiamhttp://images66.fotosik.pl/777/f2081fb04cb3de77m.jpg zdjecie 1http://images67.fotosik.pl/778/a4e41bb8baea07e5m.jpg zdjecie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ci_d 07.04.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Thierry pytanie co jest na tych deskach po drugiej stronie. Jak papa (w dobrym stanie) i na tym dachówka to zacząć powinieneś od zapewnienia wentylacji połaci tzn wlot pod okapem, wylot w kalenicy. To musi być zrobione solidnie nie trzy otworki fi 10 tylko solidna wentylacja. Po tym jeśli jest dach taki jaki opisałem wyżej to sznurk/drut lub co tam kto woli celem zapewnienia przerwy pomiędzy wełną a deskowaniem dachu (to ta nasza wentylacja). Następnie zależnie już od wełny i preferęcji można wełnę skalną pomiędzy krokwie i następnie uchwyty "esy" do krokwi do drugiej warstwy lub można do wełny szklanej uchwyty grzebkowe i wełna pomiędzy krokwie i druga warstwa nabijaną na nie. Ale to już temat rzeka opisywany setki razy... Rom-kon to chyba w swojej galerii miał dobre zdjęcia ze szczegółami rozwiązań jeśli dobrze pamiętam, a napewno już to wiele razy opisywał. Zacznij od zapewnienia wentylacji połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 08.04.2015 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Thierry pytanie co jest na tych deskach po drugiej stronie. Jak papa (w dobrym stanie) i na tym dachówka to zacząć powinieneś od zapewnienia wentylacji połaci tzn wlot pod okapem, wylot w kalenicy. To musi być zrobione solidnie nie trzy otworki fi 10 tylko solidna wentylacja. Po tym jeśli jest dach taki jaki opisałem wyżej to sznurk/drut lub co tam kto woli celem zapewnienia przerwy pomiędzy wełną a deskowaniem dachu (to ta nasza wentylacja). Następnie zależnie już od wełny i preferęcji można wełnę skalną pomiędzy krokwie i następnie uchwyty "esy" do krokwi do drugiej warstwy lub można do wełny szklanej uchwyty grzebkowe i wełna pomiędzy krokwie i druga warstwa nabijaną na nie. Ale to już temat rzeka opisywany setki razy... Rom-kon to chyba w swojej galerii miał dobre zdjęcia ze szczegółami rozwiązań jeśli dobrze pamiętam, a napewno już to wiele razy opisywał. Zacznij od zapewnienia wentylacji połaci dachu. Ze co?! Dachówka leży na papie i dach nie ma wentylowanej połaci. I ty chcesz polać wentylowac od wewnątrz? Ogarnij się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts