Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Romku, po co stosujesz paroizolacje ?

To samo powinno sie zrobic z tym stropem, powinien byc on szczelny na ruchu powietrza. A nie jest.

Kto powiedzial, ze sciany 2W sa dobrze zrobione, tzn. ich termoizolacja jest dobrze zrobiona, mozna sie starac ale idealu nie osiagniemy.

Pozdrawiam

Paroizolację stosuję ze względu na to że płyta G-K grubości 12,5mm jest praktycznie przezroczysta dla pary wodnej. Ale mur o grubości 24cm czy też strop z betonu są spowalniaczami pary. Styropian też ma pewną paroprzepuszczalność i jeśli w pomieszczeniach jest sprawna wentylacja i nie jest to pralnia i suszarnia usługowa to spowolnienie przez tak grube elementy jak ściany czy strop powinno wystarczyć. Oczywiście zawsze lepiej jest użyć wełny ale to już inny przedział kosztów.

Co do ścian 2W ze styropianem masz całkowitą rację. Ale pewnie 95% domów ma właśnie 2W ze styropianem i jakoś ludzie w niech masowo nie wymierają... grzyb występuje tylko przy wadliwej wentylacji. Więc może i tu nie będzie źle?

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zleznosci od zastosowanego betonu i styropianu opor dyfuzyjny tego pierwszego moze byc wiekszy. Wiec byloby ok. Poza tym wystarczajaco gruba warstawa izolacji spodowuje, ze na styku betonu i styro nie nastapi punkt wykraplania wilgoci.

To co piszesz jest teoria, teoria u projektantow i na stole laboratoryjnym.

Oczywiscie jest w tym prawda. Ale to tylko teoria.

Czy moglibyście mi podpowiedzieć jak rozwiązać sytuację ze ścianką kolankową gdy mam już ułożoną wełnę? Nie mogę do dolnego profila CD przykręcić konstrukcji na ściankę, jest zbyt nisko. Znalazłem ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=5602416&viewfull=1#post5602416 jednak nie wiem czy mogę ro zastosować u siebie, czy nie jest za późno.

Czy ten pomysł z przyklejeniem płyty gk do ścianki kolankowej i dosunięciem jej do skosu jest marny?... Tak wygląda sytuacja w innym pomieszczeniu

IMG-20150506-00525.jpgIMG-20150506-00526.jpg

Znalazłem odpowiedź z 2012... nie wiem czy aktualna :) Rozumiem, że mogę powstałą szczelinę dotynkować? Rom-Kona http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania/page292 ostatni post z tej strony

Edytowane przez sruba014

Witam,

proszę o podpowiedź w rozwiązaniu pewnej kwestii, mianowicie aby nie mocować stelaża sufitowego, na ponad metrowych wieszakach, chciałbym przykręcić belki (coś w stylu kleszczy) pomiędzy krokwiami, krokwie o wymiarach 8x16 cm. Jakich wymiarów powinny być belki oraz w jaki sposób najlepiej je zamontować, przy pomocy gwoździ, łączników ciesielskich czy śrub?

proszę o podpowiedź jak najlepiej rozwiązać ten problem

Witam,

proszę o podpowiedź w rozwiązaniu pewnej kwestii, mianowicie aby nie mocować stelaża sufitowego, na ponad metrowych wieszakach, chciałbym przykręcić belki (coś w stylu kleszczy) pomiędzy krokwiami, krokwie o wymiarach 8x16 cm. Jakich wymiarów powinny być belki oraz w jaki sposób najlepiej je zamontować, przy pomocy gwoździ, łączników ciesielskich czy śrub?

proszę o podpowiedź jak najlepiej rozwiązać ten problem

A dlaczego nie chcesz na prętach? Bez przedłużania masz pręty 1,5mb może nawet dłuższe ale nawet gdyby za krótkie były to zawsze można przedłużyć. Wstawianie belek tam gdzie są niepotrzebne uważam za bezcelowe. I drogie rozwiązanie i dodatkowe (nie przewidziane w projekcie) obciążenie więźby. Pomyśl nad tym.

Czy moglibyście mi podpowiedzieć jak rozwiązać sytuację ze ścianką kolankową gdy mam już ułożoną wełnę? Nie mogę do dolnego profila CD przykręcić konstrukcji na ściankę, jest zbyt nisko. Znalazłem ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=5602416&viewfull=1#post5602416 jednak nie wiem czy mogę ro zastosować u siebie, czy nie jest za późno.

Czy ten pomysł z przyklejeniem płyty gk do ścianki kolankowej i dosunięciem jej do skosu jest marny?... Tak wygląda sytuacja w innym pomieszczeniu

[ATTACH=CONFIG]316062[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]316063[/ATTACH]

Znalazłem odpowiedź z 2012... nie wiem czy aktualna :) Rozumiem, że mogę powstałą szczelinę dotynkować? Rom-Kona http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania/page292 ostatni post z tej strony

Pierwszy profil trochę za blisko murłaty... w razie jakiegoś ruchu więźby może rozerwać połączenie - jeśli byłoby na sztywno. Ale ab ovo. Najpierw daj folię paroizolacyjną i przyklej ją do wieńca. Potem opłytuj skos. Na koniec przyklej do ścianki kolankowej płyty. Łączenie skos-kolankowa lepiej zrobić jako ślizgowe. Czyli taśma ślizgowa i wykończenie akrylem. W temacie ślizgów pytaj Flasha. Ja wolę robić na sztywno... ale przez ten bliski profil chyba bym się bał że może połączenie rozerwać. No sam nie wiem...

Pierwszy profil trochę za blisko murłaty... w razie jakiegoś ruchu więźby może rozerwać połączenie - jeśli byłoby na sztywno. Ale ab ovo. Najpierw daj folię paroizolacyjną i przyklej ją do wieńca. Potem opłytuj skos. Na koniec przyklej do ścianki kolankowej płyty. Łączenie skos-kolankowa lepiej zrobić jako ślizgowe. Czyli taśma ślizgowa i wykończenie akrylem. W temacie ślizgów pytaj Flasha. Ja wolę robić na sztywno... ale przez ten bliski profil chyba bym się bał że może połączenie rozerwać. No sam nie wiem...

Dobrze Rom a co w przypadku wcześniejszego postu? (strona wcześniej na samej górze) gdzie ściankę kolankową mam już otynkowaną a płyta skosu wchodzi w światło ścianki i prawie dotyka murłaty? Dotynkować powstałą szczelinę a następnie na ściankę kolankową dokleić płytę i zrobić połączenie ślizgowe? (taki twój post znalazłem z 2012 roku ale nie wiem czy takie podejście jest nadal aktualne) Dokłądnie tu http://forum.muratordom.pl/showthrea...ytania/page292 . Daj znać proszę

A dlaczego nie chcesz na prętach? Bez przedłużania masz pręty 1,5mb może nawet dłuższe ale nawet gdyby za krótkie były to zawsze można przedłużyć. Wstawianie belek tam gdzie są niepotrzebne uważam za bezcelowe. I drogie rozwiązanie i dodatkowe (nie przewidziane w projekcie) obciążenie więźby. Pomyśl nad tym.

w pierwszej wersji brałem pod uwage takie rozwiązanie, jednak mam pewne obawy, czy na długich prętach nie bedzie bardziej narażone na prace?

Witam,

Zadalem pytanie dotyczace tynkowania scianki kolankowej na watku o tynkach, ale poprsze o odniesienie sie specow od poddaszy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180095-TYNKI-MASZYNOWE-Gda%C5%84sk-Gdynia-gipsowe-cementowo-wapienne-R-K&p=6850376&viewfull=1#post6850376

Inne pytanie w sprawie tego samego poddasza - jak mocowac paroizolacje i plyty KG do moich skosow ?

w pierwszej wersji brałem pod uwage takie rozwiązanie, jednak mam pewne obawy, czy na długich prętach nie bedzie bardziej narażone na prace?

Pręty nie pracują. Robi się nawet na linkach stalowych. Zrób sufit 2-poziomowy na wieszakach obrotowych i długich prętach. Jak nie popełnisz żadnych błędów przy zabudowie to można dać na to wieczystą gwarancję.