Andrzej Grażyna 22.06.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) 1) tak, nie wiecej niż 15cm 2) jeśli trzeba to łapiemy a jeśli nie to nie... 3) profil V to taki sam profil jak i inne 4) tak 5) można kręcić do UD na ścianie - jak tak robię 6) Pierwszy wkret parę centymetrów od ściany by nie trafić w pchełkę - jeśli jest 7) ja dosuwam płytę do płyty a szczelinę wypełniam vario. Na to taśma MF prosiłbym jeszcze o dodatkowe wyjaśnienie : fazujesz płyty na łączeniu skos-sufit i skos - ścianka kolankowa czy zostawiasz krawędzie oryginalne i potem wyrabiasz to vario??? i jeszcze chciałem zapytać o te pchełki na łączeniu CD z UD, stosujesz tak jak pisze Mis*n, bo obecnie opłytowałem jedno pomieszczenie w którym nie były skręcane UD z CD i zastanawiam się czy jednak podokręcać płyty do UD????? Rozumiem że Twoja odpowiedź dot. skręcenia CD z UD "jak trzeba to łapiemy, jeśli nie to nie" dotyczy sytuacji kiedy trzeba np. przy koszach, oknach i tym podobnych udziwnieniach. A czy w przypadku prostych poddaszy bez koszy, okien poprostu skos sufit kręcisz??? Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Andrzej & Grażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 22.06.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 krótkie pytania....1.jeśli profil CD mam w jednym odcinku na całą szerokość skosu to dam radę go włożyć w profile UD przy ścianach i założyć na wieszaki grzybkowe? 2, jakimi wkrętami przykręcać wieszaki grzybkowe? jaki wymiar? Fosfatowane czy żółte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 24.06.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 krótkie pytania.... 1.jeśli profil CD mam w jednym odcinku na całą szerokość skosu to dam radę go włożyć w profile UD przy ścianach i założyć na wieszaki grzybkowe? 2, jakimi wkrętami przykręcać wieszaki grzybkowe? jaki wymiar? Fosfatowane czy żółte? Widzę że wszyscy zajęci więc może ja odpowiem bo miałem podobne problemy: - da radę włożyć CD do UD jeśli jest w jednym odcinku tylko trzeba CD dobrze wymierzyć i dociąć tzn. musisz złapać taki wymiar aby jednym końcem był włożony w UD a na drugim końcu kończył się milimetr od UD czyli szerokość pomieszczenia minus szerokość profilu UD, następnie wkładasz ten CD w UD i po kolei wieszaki wpinasz, a następnie przesuwasz CD tak żeby drugim, końcem wszedł również w UD - ja stosowałem żółte moim zdaniem mocniejsze a wymiar zależy jakie masz otwory w wieszaku grzybkowym, u mnie były wkręty 4,0 x 40 albo 45 teraz dokładnie nie pamiętam. Jeśli jakiś specjalista z tego wątku ma inne zdanie chętnie poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 24.06.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 krótkie pytania.... 1.jeśli profil CD mam w jednym odcinku na całą szerokość skosu to dam radę go włożyć w profile UD przy ścianach i założyć na wieszaki grzybkowe? 2, jakimi wkrętami przykręcać wieszaki grzybkowe? jaki wymiar? Fosfatowane czy żółte? Wieszak typu koelner wkręt montażowy 5,2*40 do pozostałych wkręt żółty 4*40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 27.06.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2015 kolejny test, tym razem łączenia skosów, różne rodzaje taśm łączeniowych i różne masy spoinowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 28.06.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 witam,Czy mogę przykręcać wieszaki obrotowe bezpośrednio do deskowania dachu? Nie wszędzie mam krokwie pod profilami i musiałbym specjalnie wstawiać belkę między krokwie. Na suficie będzie celuloza czyli ok max 16kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 28.06.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 witam, Czy mogę przykręcać wieszaki obrotowe bezpośrednio do deskowania dachu? Nie wszędzie mam krokwie pod profilami i musiałbym specjalnie wstawiać belkę między krokwie. Na suficie będzie celuloza czyli ok max 16kg/m2 Wstaw belki. Mogą to by nawet deski na sztorc i do tego przykręcaj wieszaki. Deskowanie zostaw w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 29.06.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Prośba do Rom-Kona dało by radę odpowiedzieć na mojego poprzedniego posta (nr #11527). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.06.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 prosiłbym jeszcze o dodatkowe wyjaśnienie : fazujesz płyty na łączeniu skos-sufit i skos - ścianka kolankowa czy zostawiasz krawędzie oryginalne i potem wyrabiasz to vario??? i jeszcze chciałem zapytać o te pchełki na łączeniu CD z UD, stosujesz tak jak pisze Mis*n, bo obecnie opłytowałem jedno pomieszczenie w którym nie były skręcane UD z CD i zastanawiam się czy jednak podokręcać płyty do UD????? Rozumiem że Twoja odpowiedź dot. skręcenia CD z UD "jak trzeba to łapiemy, jeśli nie to nie" dotyczy sytuacji kiedy trzeba np. przy koszach, oknach i tym podobnych udziwnieniach. A czy w przypadku prostych poddaszy bez koszy, okien poprostu skos sufit kręcisz??? Jak daję taśmę Midflex to nie fazuję skos-sufit i skos-kolankowa. Szczelinę wypełniam vario i na to Midflex. Pchełki używam wtedy gdy one coś dają czyli np. przeciwdziałają przesunięciu profili. W innych miejscach to byłaby sztuka dla sztuki. Są niepotrzebne. Ale płyty przykręcam do obwodowych profili UD. Obojętnie czy są pchełki czy nie. Pierwsze profile skos-sufit skręcam razem ale nie pchełkami tylko zwykłymi wkrętami do płyt. łapię profile w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraqsek 02.07.2015 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Witam. Zadam pytanie tutaj. Mam zamiar ocieplic poddasze. Dom zostal wybudowany w 1980r. Na poczatek opisze ja to poddasze wyglada: -krokwie ogrubosci 12 cm -na krokwiach deski a na deskach papa -na papie blachodachowka Jak zauwazyliscie drodzy forumowicze nie ma membrany paroprzepuszczalnej. Dlatego mam pytanie...jak ocieplic takie poddasze. Czy welna 12 cm wystarczy? Slyszalem tez o technologii natryskowej przy ktorej nie trzeba stosowac membrany. Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.07.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Witam. Zadam pytanie tutaj. Mam zamiar ocieplic poddasze. Dom zostal wybudowany w 1980r. Na poczatek opisze ja to poddasze wyglada: -krokwie ogrubosci 12 cm -na krokwiach deski a na deskach papa -na papie blachodachowka Jak zauwazyliscie drodzy forumowicze nie ma membrany paroprzepuszczalnej. Dlatego mam pytanie...jak ocieplic takie poddasze. Czy welna 12 cm wystarczy? Slyszalem tez o technologii natryskowej przy ktorej nie trzeba stosowac membrany. Co o tym sadzicie? Masz normalny układ warstw. Tak jak większość nowych poddaszy z pełnym deskowaniem. Problemem może być wentylacja szczeliny - bo szczelina powinna być. Ale jak będzie wlot powietrza od dołu i wylot na górze to będzie ok. Jeśli chodzi o wełnę to 12cm absolutnie nie wystarczy. Obojętnie jaki to będzie materiał - wełna czy piana - to 12cm jest za mało. Jeśli chodzi o grubość wełny to przy dzisiejszych standardach nie może być jej mniej niż 20cm. Ja proponuję wykonać szczelinę wentylacyjną na 3cm, wełna pomiędzy krokwiami 10cm (tak wiem ze 1cm za dużo ale spokojnie to nie problem) a pod krokwiami dołożyć pod stelaż 15cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraqsek 02.07.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 A co sadzisz o piance natryskowej? Podobno nie trzeba dawac membrany. Mozna laczyc pianke natrysowa ze zwykla welna?Moze zrobic pianke 12 cm, dolozyc regle 10 cm i wypelnic welna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 02.07.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2015 Co Ty się uparłeś na tą membranę gdy masz pełne deskowanie i na tym papę? Na co Ci jeszcze ta membrana potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 03.07.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 A co sadzisz o piance natryskowej? Podobno nie trzeba dawac membrany. Mozna laczyc pianke natrysowa ze zwykla welna? Moze zrobic pianke 12 cm, dolozyc regle 10 cm i wypelnic welna? Szkoda pieniedzy na to co chcesz zrobic (tj. natrysk miedzy krokwie), nic nie uzyskasz, efekt bedzie taki sam jak bys to zrobil za pomoca welny. Roznica bedzie tylko taka, ze Twoj portfel bedzie o NIEBO lzejszy Welna miedzy krokwie, ale pianka ZK pod krokwie. To jest sensowne rozwiazanie. Jednak ma minusy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraqsek 04.07.2015 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 (edytowane) aaaa czyli jak mam pape na daskach to nie musze dawac membrany? Rom-kon zasugerowales szczeline wentylacyjna wiec myslalem ze musi byc membrana. Ostatnie pytanie. Jaka grubosc welny zastosowac przy krokwiach 12cm? Edytowane 4 Lipca 2015 przez kraqsek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.07.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 aaaa czyli jak mam pape na daskach to nie musze dawac membrany? Rom-kon zasugerowales szczeline wentylacyjna wiec myslalem ze musi byc membrana. Ostatnie pytanie. Jaka grubosc welny zastosowac przy krokwiach 12cm? 10cm, nabij deski pod krokwie abys nie upychal welny i mial te 10cm wysokosci. szczelina wentylacyjna 3 cm. Sprawdz czy masz wlot powietrza aby wentylowac izolacje. Dodatkowi w kalenicy powinno byc rozciecie, jesli go nie ma mozesz to zrobic albo w szczytach umiescic kratki wentylacyjne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kraqsek 07.07.2015 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Podsumowyjac...dac welne 10 cm? Wtedy miedzy odeskowaniem a welna bedzie wentylacja? Dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 07.07.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Podsumowyjac...dac welne 10 cm? Wtedy miedzy odeskowaniem a welna bedzie wentylacja? Dobrze rozumuje? Tylko nabij cos pod krokwie. Wentylacja bedzie wtedy gdy masz wlot powietrza w okapie i wylot tego powietrza. Pomijajac skladowe dachu: deskowanie, szczelina, sznurek, welna itd itd Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel__ 10.07.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Stelaż na skosach montuje na grzybkach, W jednym pokoju krokiew wypadła mi 80cm od ściany. Muszę kombinować dodatkowe wieszaki? Jak to podwiesić dodatkowo? Czy wystarczy że dam wieszaki 80cm od ściany i niecięta płytę i utrzyma się spokojnie na profilu przyściennym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 10.07.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Stelaż na skosach montuje na grzybkach, W jednym pokoju krokiew wypadła mi 80cm od ściany. Muszę kombinować dodatkowe wieszaki? Jak to podwiesić dodatkowo? Czy wystarczy że dam wieszaki 80cm od ściany i niecięta płytę i utrzyma się spokojnie na profilu przyściennym? Niczego nie musisz kombinować. Końce cd w ud i tyle, rzadnych pchelek czy nitow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts