Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Henryka1 zrób szczelinę pomiędzy wełną a deskami. Postaraj się o szczelną paroizolację a przede wszystkim o to by nie było przecieków z dachu - kominy!!! Resztę zrobi to nielubiane przez Was Inwestorzy przewiewanie wełny.

...i jeszcze jedna sprawa. Wełna skalna i dach kopertowy to niezbyt dobre połączenie. Zbyt dożo odpadów i niedokładności przy cięciu trójkątów w narożach. Pod tym względem wełna szklana jest dużo lepsza.

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znów przesadzasz. 90% dachów nie ma poprawnej wentylacji, pójdę dalej - nie ma żadnej wentylacji i jakoś nie obserwuje się by dachy masowo zaczęły gnić i się zawalać! Jedna katastrofa budowlana goni drugą... strach iść do sąsiadów bo dach może się na głowę zawalić!

juz nie raz pisalemze, jestes konfabulantem :D

Henryka1 zrób szczelinę pomiędzy wełną a deskami. Postaraj się o szczelną paroizolację a przede wszystkim o to by nie było przecieków z dachu - kominy!!! Resztę zrobi to nielubiane przez Was Inwestorzy przewiewanie wełny.

...i jeszcze jedna sprawa. Wełna skalna i dach kopertowy to niezbyt dobre połączenie. Zbyt dożo odpadów i niedokładności przy cięciu trójkątów w narożach. Pod tym względem wełna szklana jest dużo lepsza.

również wielkie dzięki i Tobie i FlashBack. Wełny juz nie zmienię, ale robię takie szablony z kartonu przykładami i dopiero wycinam z lekkim naddatkiem 1-2 cm. Na chleb by tym nie zarobił ale sobie można się pobawić. Tnę też wełnę w poprzek bo w tej rolce jest szerokośc 1m a krokwie przeważnie mają 0,9 m i wtedy nie ma odpadów. A te szpary pomiędzy kawałkami wełny zauważyłem że są znikome bo ta wełna jakby się trochę rozkurcza, a ponadto na nią pójdzie jeszcze 10cm druga wełna to postaram się ją położyć z takim przesunięciem aby te szpary były schowane pod tą drugą warstwą (pierwsza ma 20 cm) dlatego nabijałem łaty na krokwie aby mi się zlicowała wełna z krokwią. Jakoś sobie poradzę najgorsze że to wszystko trza robić w masce i okularach i jeszcze gryzie.

w jakiej maksymalnie odległości od ściany (np.10-20 cm) może być krokiew ta ostatnia na skosie aby grzybek spokojnie spełniał swoją funkcję i wpięte do niego CD było stabilne. I co robić jeśli ostania krokiew ta od ściany jest w odległości większej np. 40 - 50 cm, do czego zamocowac grzybek ( tam ktoś wcześniej doradzał nabic łatę na ścianę i do niej grzybki, ale marnie to widzę, ktoś inny doradzał znowu aby mocować tylko do UD i to wystarczy). jak z tego wybrnąć przy tych odległościach większych bo nie zawsze jest krokiew przy samej ścianie, jak robiliście u siebie.

Jeśli masz UD mocowany do ściany i wsuwasz CD to raczej nie ma obaw że to będzie niestabilne, dodatkowo można jeszcze połapać CD z UD wkrętami, sam się nad tym zastanawiałem ale stwierdziłem że po ułożeniu wełny wpięciu CD na grzybki staję się to bardzo sztywne więc zrezygnowałem z wkrętów, oczywiście CD wpuszczone w UD z dwóch stron. Nadmieniam że ja mam dach dwuspadowy, czyli u mnie CD dwoma końcami wchodzi do UD.

w jakiej maksymalnie odległości od ściany (np.10-20 cm) może być krokiew ta ostatnia na skosie aby grzybek spokojnie spełniał swoją funkcję i wpięte do niego CD było stabilne. I co robić jeśli ostania krokiew ta od ściany jest w odległości większej np. 40 - 50 cm, do czego zamocowac grzybek ( tam ktoś wcześniej doradzał nabic łatę na ścianę i do niej grzybki, ale marnie to widzę, ktoś inny doradzał znowu aby mocować tylko do UD i to wystarczy). jak z tego wybrnąć przy tych odległościach większych bo nie zawsze jest krokiew przy samej ścianie, jak robiliście u siebie.

Dokładnie jak,powyżej. Z tą różnicą, że bankowo nie krecic cd z ud.

ty wariacie taką decyzje może podjąć tylko desperat. Te folie o których mówisz służą do dwóch różnych rzeczy. nie wypowiadaj się więcej na tematy o których nie masz pojęcia.

folia na składzie budowlanym skruszała bo dlugo była trzymana na słońcu bez przykrycia ( żadna folia paroizolacyjna nie posiada dodatków UV - przeciw starzeniu.)

membrana jest na dach od strony wewnętrzej_________________ ludzie KTO WAM PODPOWIADA DECYZJE wejdz na strone taniefoliebudowlane a wszystko wytłumaczę.

na razie jestem przerażony>>>

dziękuję za odpowiedź, tak też zrobię. mam dach kopertowy ale te ud wpuszczę w cd metodą jak to już ktoś wcześniej pisał, czyli 1,5 cm krótsze cd niż powinno być i wkładasz w jedną stronę a nastpnie przesuwasz i jest cd w ud po dwóch stronach, co prawda nie do końca z każdej strony ale wstarczająco aby było to stabilne.
Jeśli masz UD mocowany do ściany i wsuwasz CD to raczej nie ma obaw że to będzie niestabilne, dodatkowo można jeszcze połapać CD z UD wkrętami, sam się nad tym zastanawiałem ale stwierdziłem że po ułożeniu wełny wpięciu CD na grzybki staję się to bardzo sztywne więc zrezygnowałem z wkrętów, oczywiście CD wpuszczone w UD z dwóch stron. Nadmieniam że ja mam dach dwuspadowy, czyli u mnie CD dwoma końcami wchodzi do UD.
Edytowane przez Henryka1
poprawki

Panowie, czy w tych miejscach na zdjęciach, co zaznaczyłem kolorem czerwonym ma być poskręcane (ponitowane)?! CZy połączenia mają być ruchome?!

Ekipa zrobiła to tylko po narożach przy oknach.

Zastanawiam się czy tego sam nie połapać, żeby było sztywniej

1.jpg2.jpg3.jpg

Edytowane przez Glicynka

Panowie, czy w tych miejscach na zdjęciach, co zaznaczyłem kolorem czerwonym ma być poskręcane (ponitowane)?! CZy połączenia mają być ruchome?!

Ekipa zrobiła to tylko po narożach przy oknach.

Zastanawiam się czy tego sam nie połapać, żeby było sztywniej

[ATTACH=CONFIG]329094[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]329095[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]329096[/ATTACH]

Choć zdjęcia nie oddają tego co fachowcy mieli na myśli . to, te miejsca są jedyną rzeczą której, do końca nie sknocili. Zawsze możesz dokonać zwieńczenie ich pracy kolejnym bublem. By do końca potwierdzić swoje zdanie musiał bym zobaczyć relacje z dalszych etapów ich poczynań.