Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Panowie co najczęściej stosujecie przy wykończaniu suchej zabudowy K-G poddasza

Co proponujecie wybrać i dlaczego

Do naroży jak też na styku skos-sufit:

-Taśma narożnikowa MAGIC CORNER firmy Protektor

-Taśma narożnikowa EasyFlex PRO firmy Rigips (dawniej Ultraflex 325)

-Taśma narożnikowa NIDA z wkładką metalową

-Taśma firmy STRAIT-FLEX - Medium

Co stosujecie do zbrojenia spoin na połączeniach płyt gipsowo-kartonowych

-Taśmy firmy STRAIT-FLEX tuff-tape

-Taśma papierowa NIDA perforowana

-Fizelina

Jakie do tego gipsy i masy szpachlowe?

Coś pominąłem w tym zestawieniu?

Będę wdzięczny za Wasze opinie:)

Edytowane przez Glicynka

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest tego że....

Powiedz jak widzisz dalsze układanie przewodów.

Sposobów jest wiele jednym z nich jest imitacja przejść technicznych. Gruby peszel pociety na małe odcinki przez które kolejno przełożysz x przewodów. Trzeba je tylko za wczasy podzielić by nie stworzyć niepotrzebnej później plataniny. Po włożeniu kabli wypelniasz przestrzenie pomiędzy nimi uszczelniaczem do paroizolacji i peszel laczysz z folią. Dla ułatwienia możesz wcześniej zamocować pomiędzy belkami deski na sztorc by blokować peszle a najlepiej jedna deskę i uchwytami pierscieniowymi złapać do niej peszle.

Przejście techniczne dla przewodów zrobiłem. Sklejka 25mm i przepusty z korków-zaślepek rur kanalizacyjnych. Sklejka zostanie przykręcona do dwóch profili CD. Przewody przełożę przez przepusty, uszczelnię DS, a do brzegów sklejki dokleję paroizolację :)

przewody.jpg

przepusty.jpg

a to przed uszczelnieniem

przep..jpg

Edytowane przez Glicynka

• 2 weeks później...
Flash dzięki za odpowiedź :)

Rom czego nie chce Ci się zaczynać???

przecież jeśli profil UD jest równoległy do CD i pełni tą sama funkcję co CD to chyba wypadało by go jakoś przykręcić, to samo dotyczy profilu V, Rom i Zeus wy tego nie przykręcacie?????

No właśnie ja przykręcam... ale Flash ma do tego obiekcje. A Flash jak to Flash. I o to właśnie chodziło Zeusowi. Ale spokojnie. Za chwilę też zacznie kręcić do obwodowych a międzyczasie pokasuje swoje stare posty i stwierdzi że zawsze tak robił. Ostatnio przekonał się do pianki jako wiatro i paroziolacji w trudno dostępnych miejscach.np. przy rurach od wentylacji czy peszli elektrycznych.

Flash dzięki za odpowiedź :)

Rom czego nie chce Ci się zaczynać???

przecież jeśli profil UD jest równoległy do CD i pełni tą sama funkcję co CD to chyba wypadało by go jakoś przykręcić, to samo dotyczy profilu V, Rom i Zeus wy tego nie przykręcacie?????

No właśnie, ma być profilem nośnym. Romuald ma swój wykonfubolowany świat. Miej to na względzie.

No właśnie, ma być profilem nośnym. Romuald ma swój wykonfubolowany świat. Miej to na względzie.

Nie żebym się czepiał ale chyba powinno być wykonfabulowany.

Faktem jest że teoria Romualda do mnie przemawia i logicznie rzecz ujmując jest dla mnie najbardziej zrozumiała.

Skoro już ustaliliśmy zeznania to pytanie do Rom-Kona to samo które zadałem poprzednio tj. 15 cm między wkrętami będzie OK????

I jeszcze jedno czy kręcisz również do tych UD do których są wkładane CD, (poddasze proste bez udziwnień 2,5 m skosu, 2,5 m sufitu, szerokość 4 m) bo nie do końca zrozumiałem Twojego poprzedniego posta.

Pozdrawiam

Zamierzam ocieplać poddasze użytkowe. Planuję dać 15cm (bądź 18cm) wełny między 18cm krokwie i 15cm na krokwie. Dach z pełnym deskowaniem i papą przykryty dachówką ceramiczną. Mam dom

z wentylacją mechaniczną i dlatego zastanawiam się czy jest sens abym zostawiał przestrzeń między deskowaniem a wełną (2-3cm)? Zamierzam również elewację zamknąć do samej podbitki (czyli nie zostawiać przestrzeni na wentylację wełny. Skoro wentylacja w domu będzie wymuszona, to chyba nie powinno mieć to wpływu na wełnę (nie powinna się pocić?) Czy takie rozwiązanie będzie dobre?

....

I jeszcze jedno czy kręcisz również do tych UD do których są wkładane CD, (poddasze proste bez udziwnień 2,5 m skosu, 2,5 m sufitu, szerokość 4 m) bo nie do końca zrozumiałem Twojego poprzedniego posta.

Pozdrawiam

najwidoczniej nie zrozumiałeś lub próbujesz coś bokiem.