Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najlepiej jakbyś zdemontował podbitkę i podjechał styropianem do same deski ( oczywiście szczelina wentylacyjna ) szczelina niestety obowiązuje przy obu wentylacjach .

Przepraszam pomyliłem podbitkę z nadbitką (deska boazeryjna) Mam nadbitkę, czyli zostawiam szczelinę (około 2cm) czy lepiej jakieś specjalne kratki wentylacyjne (jeżeli są takie) pod każdą krokiew. Z drugiej strony czy to nie zeszpeci elewacji? Proszę o wyrozumiałość jeśli moje pytania są zbyt oczywiste, ale "mądry Polak po szkodzie", więc lepiej pytać o to co nas nurtuje. Pozdrawiam.

Kurcze Flash nie wiem co próbuję bokiem - proszę jaśniej.

Co do mojego posta to chciałem się upewnić ponieważ Rom-Kon napisał że kręci a nie sprecyzował dokładnie gdzie.

Już się trochę ogarnąłem z robotą wiec jestem.

Płyty przykręcam do wszystkich profili. Do obwodowego profila UD i do startowego v-profila (jeśli jest) też. Rozstaw wkrętów identyczny jak na profilach CD czyli co 12-15cm.

Flash coś pisałeś na temat że farbą się nie gruntuje... nawet pisałeś to w wątku o farbie gruntującej Śnieżka Grunt. A ja chcę znów obalić Twój mit o nie gruntowaniu farbą. Może napisz jakie masz jeszcze zastrzeżenia odnośnie farby gruntującej?

"Po zagruntowaniu farbą Forste zrobiłem próbę przyczepności farby do podłoża. Podłożem pod farbę jest Nida Start i na to gładź finiszowa Semin ETS2. Taśma dwustronna, wzmocniona do wykładzin firmy Blue Dolphin - jedna z mocniejszych. Test robiony trzy dni po malowaniu."

Już się trochę ogarnąłem z robotą wiec jestem.

Płyty przykręcam do wszystkich profili. Do obwodowego profila UD i do startowego v-profila (jeśli jest) też. Rozstaw wkrętów identyczny jak na profilach CD czyli co 12-15cm.

Kurcze wydawało mi się że pisałeś że do UD do którego są wkładane CD, płyty nie przykręcasz, ale mogę się mylić jeśli próbuje się zapoznać z całym wątkiem to po przeczytaniu kilkuset postów naprawdę może się wszystko mieszać. W każdym razie dzięki za odpowiedź i też będę kręcił do wszystkich UD. Pozdrawiam

Kurcze wydawało mi się że pisałeś że do UD do którego są wkładane CD, płyty nie przykręcasz, ale mogę się mylić jeśli próbuje się zapoznać z całym wątkiem to po przeczytaniu kilkuset postów naprawdę może się wszystko mieszać. W każdym razie dzięki za odpowiedź i też będę kręcił do wszystkich UD. Pozdrawiam

I dobrze czytałeś bo jeszcze parę lat temu też byłem taki nawiedzony że uważałem na to by nie przykręcać do profili przyściennych, jakieś dziwne dylatacje i Bóg wie co jeszcze wymyślili równie mocno nawiedzeni technolodzy "systemowców". A wszystko to "chłyt" marketingowy. Dopiero w internecie nastąpiła wymiana poglądów na zasadzie: ja robię tak i mi to wychodzi, on robi inaczej i też nie ma z tym problemów... ale jego sposób jest łatwiejszy więc... więc ja też zacząłem robić wszystko "na sztywno".

Ja ogólnie uważam, że cały ten pęd z tymi systemami już trochę zabrnął za daleko . . .

Wyobraźcie sobie, że gościu robi zabudowę, przykręci do obwodowych. Inwestor się naczytał forum, kart technicznych producentów wchodzi na budowę i widzi co widzi i wyrzuca chłopaka czy ekipę . . . Nawet nie wiedząc jak mieli zamiar to wykończyć . . .

Jest wiele dróg do celu nie musimy wszyscy robić tak samo . . .

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

Flash coś pisałeś na temat że farbą się nie gruntuje... nawet pisałeś to w wątku o farbie gruntującej Śnieżka Grunt. A ja chcę znów obalić Twój mit o nie gruntowaniu farbą. Może napisz jakie masz jeszcze zastrzeżenia odnośnie farby gruntującej?

"Po zagruntowaniu farbą Forste zrobiłem próbę przyczepności farby do podłoża. Podłożem pod farbę jest Nida Start i na to gładź finiszowa Semin ETS2. Taśma dwustronna, wzmocniona do wykładzin firmy Blue Dolphin - jedna z mocniejszych. Test robiony trzy dni po malowaniu."

1. Rom ta nida start to jest nakładana na całość płyt czy tylko na łączenia???

Pytanie 2, planuję nakładać gładź na całe płyty, czy wy jako specjaliści gruntujecie płyty przed nałożeniem gładzi???

3. Planuję na łączenia płyt uniflot i taśmy Tuftape, przy ścianach uniflot i flizelina, na łaczenia skosów uniflot i midflex, czy po uniflocie a przed gładzią gruntujecie te powierzchnie???

4. Zostały mi prawie 2 bańki Unigruntu Atlasa czy to nadaje się do gruntowania płyt lub/i uniflotu. (bo mi osobiście wydaje się że ten grunt jest trochę "za mocny" - może to rozcieńczyć???)

5. Czy ty Rom-Kon jeśli stosujesz dwa typy gładzi gruntujesz powierzchnię po pierwszej warstwie a przed drugą???

Sorry piszesz na FM czytasz i odpowiadasz, więc spójrz na etykietę (przeczytaj) :D

4. Zostały mi prawie 2 bańki Unigruntu Atlasa czy to nadaje się do gruntowania płyt lub/i uniflotu. (bo mi osobiście wydaje się że ten grunt jest trochę "za mocny" - może to rozcieńczyć???)

Po zagruntowaniu farbą Forste zrobiłem próbę przyczepności farby do podłoża. Podłożem pod farbę jest Nida Start i na to gładź finiszowa Semin ETS2. Taśma dwustronna, wzmocniona do wykładzin firmy Blue Dolphin - jedna z mocniejszych. Test robiony trzy dni po malowaniu.

I?? Farbą nie gruntujesz ale co tam. Jak cie znam to ty zaciągnąć całe płyty. Pytam na kij ta fara? Aaa gratis na testy. Czy klient naiwny. Czy może dalej boisz się swojego cienia. Wiem, że to tak bardziej śmierdzi profesjonalizmem jak napacka się sto warst śmieci przed ostatecznym malowaniem.

Sorry piszesz na FM czytasz i odpowiadasz, więc spójrz na etykietę (przeczytaj) :D

Flash na etykiecie informacja że do gruntowania płyt pod gładzie (ale to pewnie wiesz), więc pytam na forum może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym produktem bo mi osobiście wydaje się trochę za mocny? Sorry że, źle sformułowałem pytanie. Pozdrawiam

I?? Farbą nie gruntujesz ale co tam. Jak cie znam to ty zaciągnąć całe płyty. Pytam na kij ta fara? Aaa gratis na testy. Czy klient naiwny. Czy może dalej boisz się swojego cienia. Wiem, że to tak bardziej śmierdzi profesjonalizmem jak napacka się sto warst śmieci przed ostatecznym malowaniem.

Oczywiście zaciągam całe płyty. Jak Inwestor zapytał się ile materiału wyjdzie i dostał odpowiedź że cztery worki na wszystko... dziwnie się na mnie spojrzał i z niedowierzaniem zapytał: Ile? ...no myślał że cała paleta tak jak przy tynkach ;) Wzruszył ramionami i stwierdził: róbcie. No to robimy.

Malowanie - obojętnie czy po gruntowaniu czy też jako gruntowanie - jest podstawą by sprawdzić co się zrobiło. Tylko na pomalowanej powierzchni wyjdą wszystkie babole typu rysy, dziurki, "niedoszlifki" czy cienie po niezbyt dobrze wykonanym spoinowaniu. Na zapylonej powierzchni przed gruntowaniem-malowaniem nic nie widać. A nie chcę by Inwestor mnie wezwał na poprawkę bo coś "wylazło" akurat wtedy gdy jestem 300km dalej na następnej robocie. ...a jakoś nie mam sumienia powiedzieć Inwestorowi by spadał bo robota już odebrana a jak zbyt upier... to zmiana numeru telefonu - wiem że inni tak działają. Ale wracając... I właśnie po malowaniu gdy jest już biało można przejść z lampą i zrobić wyprawki. Wiem że na forum są też "specjaliści" co twierdzą że akrylowanie narożników należy do malarza a gruntują śnieżką grunt i wałkiem fasadowym(!) - ot by zapaćkać tym niezbyt białym "kiślem" płyty. Wiem bo widziałem i miałem po nich m.in. malować... tylko że nie było dojścia by akrylować półeczkę na LEDy... chyba że strzykawką.

Witam,

koledzy mam krokwię 18 cm - jaką wełnę jaką pierwszą mam włożyć? Nie mam deskowanego dachu,a wyłącznie folię dachową. Niektórzy proponują 20, inni 15 cm? Jakie jest wasze doświadczenie w tej kwestii?

Wełna 18cm w krokwie. A na drugą warstwę to zależnie od jakości wełny minimum 5cm, optymalnie 10cm a 15cm to już z wypasem.