Henryka1 17.10.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Daj sobie spokoj z jego systemem tak też sądziłem, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 18.10.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Są dwa sposoby: 1) do profila UD przykręcasz płytę i całość przykręcasz do sufitu 2) profil ud na suficie i do niego płytę za pomocą przystawki kątowej do wkrętarki. Jest jeszcze trzeci sposób.... zlecasz to fachowcom i nic więcej Cię nie interesuje Trzeci sposób uważam za najlepszy Dam sobie radę. Są inne opcję niż G-Karton np listwa MDF lub metalowy cokół. Przy okazji wyklejania salonu płytką a'la stara cegłą coś się wymyśli. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 19.10.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Ma ktoś linka na której z 587 stron wątku jest pokazany schemat jak zrobic zabudowę dokoła pomieszczenia??? Chodzi mi o taką opaskę z GK na dwóch scianach salonu gdzie można dać za tym karnisz na zasłony lub np listwę led? Wiem ze było coś o profilu przyściennym tylko jak kręcić tam kawałek płyty skoro mamy tam 12-15cm? Można by taką ramkę z płytą na profilu zrobić i to wsunąć w proful przykręcony do sufitu i zamocowac od zewnątrz... Dajcie jakieś rady, małożonka chce... to zrobię Największa wiocha z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 19.10.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Rom czym szlifujesz ostatecznie gładź : siatka, papier, kostki??? i o jakiej gradacji??? W jakim celu dajesz całościowo Nidę start? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 19.10.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 mam pytanie : chcę zrobić teraz jedną warstwę wełny między krokwiami - dach : dachówka ceramiczna, folia paroprzepuszczalna. Wykonawcy zabudowy poddasza z K-G przyjdą dopiero w styczniu, mam ogrzewanie podłogowe gazowe, żeby nie płacić kosmicznych rachunków za gaz chciałbym zrobić teraz jedną warstwę między krokwiami wełną, a drugą w styczniu przed montażem płyt. Pytanie : czy mogę zostawić tak nieosłoniętą niczym warstwę wełny na te 3 miesiące grzejąc w domu do 10st ? żadnych prac teraz nie będę wykonywał. Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi a boję się ew wilgoci , wełna nie będzie przez ten czas osłonięta od wewnątrz folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.10.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Jak nad wełna jest wentylacja to nic złego nie powinno się dziać. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.10.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 mam pytanie : chcę zrobić teraz jedną warstwę wełny między krokwiami - dach : dachówka ceramiczna, folia paroprzepuszczalna. Wykonawcy zabudowy poddasza z K-G przyjdą dopiero w styczniu, mam ogrzewanie podłogowe gazowe, żeby nie płacić kosmicznych rachunków za gaz chciałbym zrobić teraz jedną warstwę między krokwiami wełną, a drugą w styczniu przed montażem płyt. Pytanie : czy mogę zostawić tak nieosłoniętą niczym warstwę wełny na te 3 miesiące grzejąc w domu do 10st ? żadnych prac teraz nie będę wykonywał. Nie znalazłem nigdzie odpowiedzi a boję się ew wilgoci , wełna nie będzie przez ten czas osłonięta od wewnątrz folią. Wełna od zewnątrz będzie mokra. Przyjdą przymrozki to nawet ja zaszroni. Kup folie choćby budowlaną i osłon wełnę do ścian i na zakładach możesz ją polatac taśma pakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 20.10.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Największa wiocha z możliwych Dlaczego??? A pozatym o gustach się nie dyskutuje. Tak samo można powiedzieć z tymi podwieszanymi plafonam z GK. Akurat mam taki układ okien w salonie i obniżoną zabudowe w kuchni że na dwóch scianach takie coś się mnie sprawdzi. Widzieliśmyto na żywo i jest ok. Dodatkowo przda się pzy okazji podświetlenia ściany ceglanej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 20.10.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Wełna od zewnątrz będzie mokra. Przyjdą przymrozki to nawet ja zaszroni. Kup folie choćby budowlaną i osłon wełnę do ścian i na zakładach możesz ją polatac taśma pakowa. mógłbyś mi to wytłumaczyć co ta folia da? co rozumieć wełna od zewnątrz ? wełna od strony membrany paroprzepuszczalnej i dachówki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.10.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 mógłbyś mi to wytłumaczyć co ta folia da? co rozumieć wełna od zewnątrz ? wełna od strony membrany paroprzepuszczalnej i dachówki ? Dobrze że masz membranę ale i tak napór pary-wilgoci może być zbyt duży by wszystko wyparowało. Jeśli membrana nie nadąży to wełna zawilgoci się a w skrajnym przypadku na wełnie od strony membrany powstanie szron-lód. Folia budowlana odetnie ten napór wilgoci tylko musi być szczelna i przy ścianie i na łączeniu brytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 21.10.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Miałem tak wełnę miedzy krokwiami pod membraną, żadnego wykroplenia nie było, wełna suchutka, poddasze nie było ogrzewane grzejnikami tylko tym co uciekło do góry z parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 21.10.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 udało mi się jeszcze jedną odpowiedź uzyskać : " Tak wykonana izolacja będzie podlegać infiltracji przewiewaniu, a to znacznie pogarsza jej parametry izolacyjne doprowadza do zawilgocenia izolacji. Licz się mimo wszystko z dużym kosztem grzewczym. Inna sprawa to, że ułożona wełna utrudni wykonywanie konstrukcji, może zostać uszkodzona lub zniszczona. Bądź pogorszeniu ulegnie stan jej zamontowania. Ułożenie wełny i zabezpieczenie jej dowolna paroizolacją pozwoli zwiększyć izolacyjność i Przy niższym koszcie grzewczym uzyskasz lepszy komfort cieplny dla pustostanu (wyższe temperatury)." może faktycznie lepiej teraz poczekać do nadejścia ekipy i za jedną robotą ocieplić wszystko jak należy, teraz bym zrobił jedną warstwę i jakąś tam folię by potem za dwa miesiące znów tą folię zrywać i robić dalej... bezsensu. pytanie w takim razie jak składować wełnę w rolkach - w sensie na stojąco czy leżąco czy jest to ważne lub nie, czy może lepiej na parter to zrzucić gdzie będzie cieplej i od podłogi będzie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinkornacki 21.10.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 udało mi się jeszcze jedną odpowiedź uzyskać : " Tak wykonana izolacja będzie podlegać infiltracji przewiewaniu, a to znacznie pogarsza jej parametry izolacyjne doprowadza do zawilgocenia izolacji. Licz się mimo wszystko z dużym kosztem grzewczym. Inna sprawa to, że ułożona wełna utrudni wykonywanie konstrukcji, może zostać uszkodzona lub zniszczona. Bądź pogorszeniu ulegnie stan jej zamontowania. Ułożenie wełny i zabezpieczenie jej dowolna paroizolacją pozwoli zwiększyć izolacyjność i Przy niższym koszcie grzewczym uzyskasz lepszy komfort cieplny dla pustostanu (wyższe temperatury)." może faktycznie lepiej teraz poczekać do nadejścia ekipy i za jedną robotą ocieplić wszystko jak należy, teraz bym zrobił jedną warstwę i jakąś tam folię by potem za dwa miesiące znów tą folię zrywać i robić dalej... bezsensu. pytanie w takim razie jak składować wełnę w rolkach - w sensie na stojąco czy leżąco czy jest to ważne lub nie, czy może lepiej na parter to zrzucić gdzie będzie cieplej i od podłogi będzie ciepło. Dlaczego bez sensu? Przecież izolacji między krokwiami nie będziesz musiał zrywać. Tylko folię. Jeśli nie grzejesz jakoś ostro na górze to nic się wełnie nie stanie, tak jak pisze Akrimka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.10.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 (edytowane) Miałem tak wełnę miedzy krokwiami pod membraną, żadnego wykroplenia nie było, wełna suchutka, poddasze nie było ogrzewane grzejnikami tylko tym co uciekło do góry z parteru. Baranki, gość ma zamiar utrzymać ciepłote. On nie chce wyziebiać niepotrzebnie budynku. Edytowane 21 Października 2015 przez FlashBack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 21.10.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Inna rzecz ze ja miałem wysyszony dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.10.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Już widziałem jak z wełny cieknie woda. Po odpaleniu ogrzewania nagle zrobiła się sauna - głównie za sprawą podłogówki. A ostrzegałem Inwestora by delikatnie zaczął wygrzewanie i by otworzył okna... ja pojechałem do domu na tydzień a jak wróciłem to z wełny kapała woda. Ale wełna skalna więc wytrzymała tą próbę i było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 21.10.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Ja tez mam wełnę skalna. Wylewki miałem w czerwcu tynki w maju . wakacje wietrzylem we wrześniu 3 dni miałem odpalona podlogowke , może mało ? Teraz żadnych prac nie przewiduje na budowie ot utrzymanie podlogowki w funkcji antyzamarzeniowej 5st. Pracę ruszają ok grudnia stycznia . Chyba zostanę jednak przy tym ze zrobię to w grudniu . wykonawca mówi ze mogę teraz ta warstwę zrobić a on potem poradzi sobie z montażem grzybków i profili ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Grażyna 23.10.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Na czym mogę wklejać taśmy na łączenia płyt, które są przyklejone na ściance kolankowej. Z tego względu planuję dać flizelinę bo kosztuje grosze, tylko wydaje mi się że szkoda wklejać ją na uniflocie w miejscu w którym na pewno nie nastąpi pęknięcie, co można tam zastosować zamiast uniflota????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 23.10.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Na czym mogę wklejać taśmy na łączenia płyt, które są przyklejone na ściance kolankowej. Z tego względu planuję dać flizelinę bo kosztuje grosze, tylko wydaje mi się że szkoda wklejać ją na uniflocie w miejscu w którym na pewno nie nastąpi pęknięcie, co można tam zastosować zamiast uniflota????? Np. vario Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryka1 23.10.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Ja tez mam wełnę skalna. Wylewki miałem w czerwcu tynki w maju . wakacje wietrzylem we wrześniu 3 dni miałem odpalona podlogowke , może mało ? Teraz żadnych prac nie przewiduje na budowie ot utrzymanie podlogowki w funkcji antyzamarzeniowej 5st. Pracę ruszają ok grudnia stycznia . Chyba zostanę jednak przy tym ze zrobię to w grudniu . wykonawca mówi ze mogę teraz ta warstwę zrobić a on potem poradzi sobie z montażem grzybków i profili ... Z montażem grzybków sobie nie poradzi jeśli nie wyjmie wełny z powrotem. Ja mam to samo wełna skalna to nie wełna ta żółta że można nogą ją upychać. Będzie pękać, będą wgniecenia w tym miejscu gdzie będzie odchylał żeby wkręcić grzybka. Dlatego wełnę skalną sprzedają też w arkuszach 1 m i w ogóle każą kłąść ją w niewielkich rozmiarach z drugą warstwą na zakłądkę przesuniętą w stoswunku do styków pierwszej warstwy ab nie było mosków termicznych i to w niczym nie przeszkadza. a jak będą kłaść z caej rolki np. 3m w miejscach nie zawsze łatwo dfostępnych to tylko porwą i poniszczą ci wełnę i nic to nie da . Jest to super wełna ładnie się rozpręża, ale potrafi pękać i też się wgniatać i tego już nie naprawisz. U mnie wełna stoi pionowo już drugi rok, wylewki, tynki i inne srewki były robione latem, nie ma żadnej wilgoci,a mróż nie szkodzi, jest w folii stoi na suchej wylewce i ma lepiej niż w magazynie u dostawcy, a kupiłem wcześniej bo była super promocja. Jest tylko przeciwzamarzanie czyli jak spadnie poniżej 6 stopni to włączy sie piec. 6 stopni to nie jest żadne wielkie grzanie i nic nie będzie się lało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts