Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Tiaa... karton będzie zbierał wilgoć. Bo jest to przegroda całkowicie szczelna dla pary wodnej i nie będzie miał gdzie tej wilgoci oddać! Puknij Ty się porządnie w głowę może zaczniesz myśleć! Flash też w wątku o FARBIE GRUNTUJĄCEJ stwierdził że farbą się nie gruntuje! Nie wiem czy napisał petycję do Śnieżki czy też nie ;) Ty Rafał też identycznie. Celuloza jako zmielona makulatura to na izolację jest dobra ale w postaci kartonu to już ma wszystkie wady jakie tylko można wymyślić. No bo oczywiście Rafał tak nie robi więc jest źle! Dobrze jest tylko to co Rafał robi i tylko materiały stosowane przez rzeczonego Rafała. Ta sama tektura a w środku jeszcze gips czyli płyta G-K jest na tyle paroprzepuszczalna że trzeba stosować folię a sam karton już dziwnym trafem nie jest. Wiesz Rafał ale określenie tępa dzida będzie jeszcze zbyt ostre.

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tiaa... karton będzie zbierał wilgoć. Bo jest to przegroda całkowicie szczelna dla pary wodnej i nie będzie miał gdzie tej wilgoci oddać! Puknij Ty się porządnie w głowę może zaczniesz myśleć! Flash też w wątku o FARBIE GRUNTUJĄCEJ stwierdził że farbą się nie gruntuje! Nie wiem czy napisał petycję do Śnieżki czy też nie ;) Ty Rafał też identycznie. Celuloza jako zmielona makulatura to na izolację jest dobra ale w postaci kartonu to już ma wszystkie wady jakie tylko można wymyślić. No bo oczywiście Rafał tak nie robi więc jest źle! Dobrze jest tylko to co Rafał robi i tylko materiały stosowane przez rzeczonego Rafała. Ta sama tektura a w środku jeszcze gips czyli płyta G-K jest na tyle paroprzepuszczalna że trzeba stosować folię a sam karton już dziwnym trafem nie jest. Wiesz Rafał ale określenie tępa dzida będzie jeszcze zbyt ostre.

Bez zbędnej filozofii, zacznij sznurkować gęściej !!!

Bez zbędnej filozofii, zacznij sznurkować gęściej !!!

Oczywiście że można. Można krokwie potraktować jak warsztat tkacki z osnową i przeplatać wątek... ale ja się pytam po co? Nie żal Ci palców? Szybciej, łatwiej i skuteczniej wstawić karton. Karton który jest "przezroczysty" - nie stanowi bariery dla pary wodnej!

Dzid na forum nie brakuje.

Masz rację. A może pokażesz np. na filmiku jak rozginasz oczka w pretach do wieszaków obrotowych wkrętem i wkrętarką? Bo Ty przecież używasz jakiś specjalistycznych ;) Flash zejdź na ziemię - bujając w chmurach masz niedotleniony mózg.

Oczywiście że można. Można krokwie potraktować jak warsztat tkacki z osnową i przeplatać wątek... ale ja się pytam po co? Nie żal Ci palców? Szybciej, łatwiej i skuteczniej wstawić karton. Karton który jest "przezroczysty" - nie stanowi bariery dla pary wodnej!

jak to mawia romek? dla potomnych

Witam.

Mam maly problem ktorym jest moj dom:) generalnie chodzi o uciekajace z niego cieplo.

okna dosyc nowe,dom ocieplony wiec wydaje mi sie ze ucieka przez strop.Strych jest nie uzytkowy a dach tam nie jest ocieplony.

Mysle zeby kupic wate mineralna ok 20-25cm i wylozyc ja na strop.

Pytanie moje jest take;

1.czy wogole ma to sens ile uzyskam z tego oszczednosci

2.i jaka grubosc polozyc.

3.czy na wate trzeba jeszcze cos ukladac jak nie mam zamiaru chodzic po tym strychiu

1.To nie tylko ma sens ale jest to niemal konieczność

2. 25 cm to raczej minimum i pamiętaj że to musi połączyć się z ociepleniem ze ścian. Ma być zachowana ciągłość izolacji.

3. Jeśli nie chcesz tego w ogóle używać to niekoniecznie ale ja bym to przykrył jakimiś płytami choćby po to aby tam zrobić jakąś "graciarnię"

dzieki za odpowiedz.

Nie rozumiem jak sie mam polaczyc z ociepleniem ze scian.Ocieplenie jest na zewnatrz do samego dachu.Styropian.wiec jak mam sie polaczyc przez sciane? jestem kompletni szary w temacie wiec prosze o zrozumienie.

Koledze wyżej chodziło o to aby ocieplenie ze ścian (Twój styropian na ścianie) połączył się przez murbelkę z ociepleniem poddasza.

Na pewno też miał na myśli i to, aby ściany szczytowe czy też sciany działowe nie były dociągnięte do samego deskowania czy też membrany.

Aby było miejsce na włożenie tam styropianu.

Pozdrawiam

Podłącze się pod temat - czym dobrze by było wyciąć kawałki pustaków i zaprawy ze szczytów na grubość około 15/20 cm - tak by nie porozwalały się w całości? Nie mam tam przerwy między dachem a pustakami na ocieplenie a chce uniknąć mostków termicznych.

piła szablasta i dużo nerwów ale tego drugiego już nie kupisz na sławnym portalu aukcyjnym

pozdrawiam

Biorac pod uwage ze cale podasz jest wolna przestrzenia nieużytkowa mam zamiar zrobic to tak.po calosci poleciec pierw folia,a przy scianach podniesc ja z 20cm do gory.pozniej poleciec wata15cm w zdloz i 10cm w druga strone.na to polozyc jeszcze moze jakas foli i w miejscu gdzie bede mial zamiar przejsc sie np do "wlaziku"na dach polzyc jakies plyty osb.

czy takie rozwiazanie bedzie dobrym rozwiazaniem?czy dalej jest cos nie tak?

Pozdrawiam.

Biorac pod uwage ze cale podasz jest wolna przestrzenia nieużytkowa mam zamiar zrobic to tak.po calosci poleciec pierw folia,a przy scianach podniesc ja z 20cm do gory.pozniej poleciec wata15cm w zdloz i 10cm w druga strone.na to polozyc jeszcze moze jakas foli i w miejscu gdzie bede mial zamiar przejsc sie np do "wlaziku"na dach polzyc jakies plyty osb.

czy takie rozwiazanie bedzie dobrym rozwiazaniem?czy dalej jest cos nie tak?

Pozdrawiam.

Mam rozumieć że masz belki stropowe a w nich już wełnę tak ?

Ile masz tej wełny ?

Paroizolacja jest ?

Styropian ze ściany przechodzi przez murbelkę i łączy się z ociepleniem stropu ?

Pozdrawiam

zeusrulez - dziękuje za pomoc.

Jesteś w stanie określić jakie straty ciepła przez ten mostek liniowy są w obrębie całego domu? Wiem, że nie można tego określić dokładnie - ale choć orientacyjnie? Byłem dziś na budowie i na prawdę będzie to ciężko zrobić (szczególnie wysoko) i aż szkoda kuć tak ładnie na tą chwilę jest to dopracowane :/

Mam rozumieć że masz belki stropowe a w nich już wełnę tak ?

Ile masz tej wełny ?

Paroizolacja jest ?

Styropian ze ściany przechodzi przez murbelkę i łączy się z ociepleniem stropu ?

Pozdrawiam

Powiem szczerze ze niewiem poniewaz dom jst z lat 70 a ocieplenie jest od moze 10 lat. wiec watpie zeby cokolwiek bylo tam ocieplone a jak jest to napewno nie zadna wata.