Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zeusrulez - dziękuje za pomoc.

Jesteś w stanie określić jakie straty ciepła przez ten mostek liniowy są w obrębie całego domu? Wiem, że nie można tego określić dokładnie - ale choć orientacyjnie? Byłem dziś na budowie i na prawdę będzie to ciężko zrobić (szczególnie wysoko) i aż szkoda kuć tak ładnie na tą chwilę jest to dopracowane :/

Prosisz mnie o cos praktycznie niemozliwego do obliczenia . . .

Jak mam cos obliczyc jak nawet nie znam podstawowych danych . . .

Znajdz dobra ekipe, zaplac i masz problem z glowy.

Pozdrawiam

Tak naprawde przeslane zdjecie duzo nie wyjasnia.

Fakt jest taki, ze nie masz ciaglosci izolacji. Styropian z fasady powinien "przejsc" miedzy krokowiami nad murlata, po scianie kolankowej i polaczyc sie z ociepleniem stropu.

Przeslane zdjecie jest bardzo slabej jakosci i slabo mi cokolwiek Ci doradzic . . . Nawet nie wiem czy za ta murbelka jest jakas kolejna belka czy co to ?

Nie napisales jak masz rozwiazane ocieplenie stropu, co masz miedzy belkami stropowymi.

Pozdrawiam

Tak naprawde przeslane zdjecie duzo nie wyjasnia.

Fakt jest taki, ze nie masz ciaglosci izolacji. Styropian z fasady powinien "przejsc" miedzy krokowiami nad murlata, po scianie kolankowej i polaczyc sie z ociepleniem stropu.

Przeslane zdjecie jest bardzo slabej jakosci i slabo mi cokolwiek Ci doradzic . . . Nawet nie wiem czy za ta murbelka jest jakas kolejna belka czy co to ?

Nie napisales jak masz rozwiazane ocieplenie stropu, co masz miedzy belkami strop

To fakt ciaglosc izolacji nie jest utrzymana w zadnym przypadku.niestety dostep do tego stryszku mam nieco utrudniony i z tad moje info jest dosc nie jasne.

Wydaje mi sie ze za murbelka jest podciagniety do samego dachu styropian poniewaz widac pare szczelin ktore przebijaja swiatlo.

miedzy belkami stropowymi jest wylewka stara jak swiat wiec nie wydaje mi sie zeby byla w jakims stopniu ocieplona.

Nie moge juz dlugo czekac i zrobie to tak.

1.Połoze folie i podciagne ja do sciany 40-50cm

2.Połoze wate 15cm i w drugim kierunku 10cm zeby razem uzyskac 25.

w miejscach gdzie zamierzam chodzic zrobie jakas prowizoryczna podloge.

W miejscach gdzie widzialem te przebicia ucisne cos.

I mam nadzzieje ze rozwiarze to w jakism stopniu moje problemu z uciekanym cieplem

Skoro zadecydowałeś to rób. Ja bym inaczej zrobił . . .

Ale dwie rzeczy. Jak wcześniej wspominałem ze względu na to, iż zdjęcie jest b. słabej jakości strzelam.

Przypuszczam, że dachówkę masz na zaprawę więc te dziury o których wspominasz (przy murbelce) do których majstrowie Ci podciągneli styropian MIAŁEŚ właśnie po to aby powietrze sobie tam wleciało i zabierało całą wilgoć. Dlatego Twój dach jeszcze "żyje" i pewnie jakby go zostawiono w spokoju żyłby długo ;)

Druga rada. Nie możesz zrobić tak tej "prowizorycznej podłogi", że sobie coś tam położysz, np. jakiś kilka płyt na tą wełnę. Między wełną a tą podłoga ma być szczelina minimum 2 cm.

Pozdrawiam

Jest jeszcze jedna ważna rzecz . . . W sumie nawet nie wiem dlaczego tego na wstępie nie napisałem.

To co masz miedzy belkami - przypuszczam, że polepę lub coś co zostało zrobione na wzór polepy (przepisów na nią było sporo) - jest izolatorem.

Wprowadzając folię paroizolacyjną prosisz się o problemy . . .

Cała wilgoć którą akumuluje polepa powinna być oddana przy sprzyjających warunkach a Ty wrzucając tam szczelną folię mocno jej to utrudnisz . . .

P.S. Jeśli na dachu jest pełne deskowanie i papa to tym bardziej musi być szczelina ok. 3 cm.

Nie mogą to być jakieś szparki.

Pozdrawiam

Witam,

Czy do zamocowania pręta z oczkiem do krokwi można użyć haka sufitowego z gwintem do drewna? Jeśli tak to jaki rozmiar?

Chodzi głównie o wytrzymałość takich haczyków na wyrywanie i rozgięcie oczka. Dobry haczyk i pewne zamocowanie a spokojnie można taką konstrukcję robić. W bardzo wysokich halach stosuje się zamiast prętów linki stalowe... ;)

Chodzi głównie o wytrzymałość takich haczyków na wyrywanie i rozgięcie oczka. Dobry haczyk i pewne zamocowanie a spokojnie można taką konstrukcję robić. W bardzo wysokich halach stosuje się zamiast prętów linki stalowe... ;)

Jeśli chodzi o haczyki to miałem na myśli takie 6mm x 110, ale od początku miałem zamiar robić na wkrętach do drewna z podkładką, tylko tak mi przeszło przez myśl, jakby tak zrobić na haczykach to nie ma potrzeby przy prętach wyginać oczka i wystarczyłoby tylko powiesić na haczykach.

Witam,

Potrzebuję porady jak złapać płaszczyznę skosu dachu kopertowego w pomieszczeniu posiadającym dwie krokwie narożne.

W przypadku pokoju posiadające dwie równolegle ściany działowe, nie było większego problemu.

również zacząłem od wyznaczenia na jedynej ścianie działowej prostej będącej przedłużeniem krokwi, przesunąłem ją na poziom ścianki kolankowej i obrysowałem na pozostałych trzech i tutaj zaciąłem się i nie bardzo wiem co dalej...

Poradnik na youtube przedstawia metodę z żyłką w której rozciągnięcie jej z górnego wieszaka przy ściance działowej do wyznaczonego poziomu na ściance kolankowej a od niej do dolnego wieszaka, ale wówczas połać wyznaczona z żyłki znacznie ucieka od połaci krokwi.

Prosiłbym o sugestię, ewentualnie namiary na fotki, filmy (niekoniecznie polskie) omawiające temat wyznaczania połaci na dachu kopertowym.

DSC08841.jpg

DSC08844.jpg

Edytowane przez fox503

Witam,

Potrzebuję porady jak złapać płaszczyznę skosu dachu kopertowego w pomieszczeniu posiadającym dwie krokwie narożne.

W przypadku pokoju posiadające dwie równolegle ściany działowe, nie było większego problemu.

również zacząłem od wyznaczenia na jedynej ścianie działowej prostej będącej przedłużeniem krokwi, przesunąłem ją na poziom ścianki kolankowej i obrysowałem na pozostałych trzech i tutaj zaciąłem się i nie bardzo wiem co dalej...

Poradnik na youtube przedstawia metodę z żyłką w której rozciągnięcie jej z górnego wieszaka przy ściance działowej do wyznaczonego poziomu na ściance kolankowej a od niej do dolnego wieszaka, ale wówczas połać wyznaczona z żyłki znacznie ucieka od połaci krokwi.

Prosiłbym o sugestię, ewentualnie namiary na fotki, filmy (niekoniecznie polskie) omawiające temat wyznaczania połaci na dachu kopertowym.

[ATTACH=CONFIG]340410[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]340411[/ATTACH]

Było już... ja bym postawił "dzidę". Szukaj opisu ze słowem kluczowym "dzida" ;)