zeusrulez 02.12.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Powiem szczerze ze niewiem poniewaz dom jst z lat 70 a ocieplenie jest od moze 10 lat. wiec watpie zeby cokolwiek bylo tam ocieplone a jak jest to napewno nie zadna wata. Wypadaloby wejsc na ten strych i zobaczyc z czym mamy sie mierzyc . . . W tym momencie to wrozenie . . . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 02.12.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 zeusrulez - dziękuje za pomoc. Jesteś w stanie określić jakie straty ciepła przez ten mostek liniowy są w obrębie całego domu? Wiem, że nie można tego określić dokładnie - ale choć orientacyjnie? Byłem dziś na budowie i na prawdę będzie to ciężko zrobić (szczególnie wysoko) i aż szkoda kuć tak ładnie na tą chwilę jest to dopracowane :/ Prosisz mnie o cos praktycznie niemozliwego do obliczenia . . . Jak mam cos obliczyc jak nawet nie znam podstawowych danych . . . Znajdz dobra ekipe, zaplac i masz problem z glowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 03.12.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 wyglada to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 03.12.2015 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 [ATTACH=CONFIG]339471[/ATTACH] wyglada to tak od stropu nie ma zadnego ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 05.12.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Tak naprawde przeslane zdjecie duzo nie wyjasnia. Fakt jest taki, ze nie masz ciaglosci izolacji. Styropian z fasady powinien "przejsc" miedzy krokowiami nad murlata, po scianie kolankowej i polaczyc sie z ociepleniem stropu. Przeslane zdjecie jest bardzo slabej jakosci i slabo mi cokolwiek Ci doradzic . . . Nawet nie wiem czy za ta murbelka jest jakas kolejna belka czy co to ?Nie napisales jak masz rozwiazane ocieplenie stropu, co masz miedzy belkami stropowymi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 05.12.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Tak naprawde przeslane zdjecie duzo nie wyjasnia. Fakt jest taki, ze nie masz ciaglosci izolacji. Styropian z fasady powinien "przejsc" miedzy krokowiami nad murlata, po scianie kolankowej i polaczyc sie z ociepleniem stropu. Przeslane zdjecie jest bardzo slabej jakosci i slabo mi cokolwiek Ci doradzic . . . Nawet nie wiem czy za ta murbelka jest jakas kolejna belka czy co to ? Nie napisales jak masz rozwiazane ocieplenie stropu, co masz miedzy belkami strop To fakt ciaglosc izolacji nie jest utrzymana w zadnym przypadku.niestety dostep do tego stryszku mam nieco utrudniony i z tad moje info jest dosc nie jasne. Wydaje mi sie ze za murbelka jest podciagniety do samego dachu styropian poniewaz widac pare szczelin ktore przebijaja swiatlo. miedzy belkami stropowymi jest wylewka stara jak swiat wiec nie wydaje mi sie zeby byla w jakims stopniu ocieplona. Nie moge juz dlugo czekac i zrobie to tak. 1.Połoze folie i podciagne ja do sciany 40-50cm 2.Połoze wate 15cm i w drugim kierunku 10cm zeby razem uzyskac 25. w miejscach gdzie zamierzam chodzic zrobie jakas prowizoryczna podloge. W miejscach gdzie widzialem te przebicia ucisne cos. I mam nadzzieje ze rozwiarze to w jakism stopniu moje problemu z uciekanym cieplem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 05.12.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Skoro zadecydowałeś to rób. Ja bym inaczej zrobił . . . Ale dwie rzeczy. Jak wcześniej wspominałem ze względu na to, iż zdjęcie jest b. słabej jakości strzelam. Przypuszczam, że dachówkę masz na zaprawę więc te dziury o których wspominasz (przy murbelce) do których majstrowie Ci podciągneli styropian MIAŁEŚ właśnie po to aby powietrze sobie tam wleciało i zabierało całą wilgoć. Dlatego Twój dach jeszcze "żyje" i pewnie jakby go zostawiono w spokoju żyłby długo Druga rada. Nie możesz zrobić tak tej "prowizorycznej podłogi", że sobie coś tam położysz, np. jakiś kilka płyt na tą wełnę. Między wełną a tą podłoga ma być szczelina minimum 2 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 05.12.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Na dachu z tego co pamietam jest papa nastepnie blacha.OK zostawie ta dziurki:) do podlogi zrobie jakis stelaz i na do osb. Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Jest jeszcze jedna ważna rzecz . . . W sumie nawet nie wiem dlaczego tego na wstępie nie napisałem. To co masz miedzy belkami - przypuszczam, że polepę lub coś co zostało zrobione na wzór polepy (przepisów na nią było sporo) - jest izolatorem. Wprowadzając folię paroizolacyjną prosisz się o problemy . . . Cała wilgoć którą akumuluje polepa powinna być oddana przy sprzyjających warunkach a Ty wrzucając tam szczelną folię mocno jej to utrudnisz . . . P.S. Jeśli na dachu jest pełne deskowanie i papa to tym bardziej musi być szczelina ok. 3 cm. Nie mogą to być jakieś szparki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 06.12.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 rozumiem ze mam zrezygnowac z foli.Tak jest tam cos takiego podobno jak Polepa.O.k juz chyba wszystko wiem ze kupuje welne i jade z tematem bo zima sie zbliza.mam zamiar uzyc Isover Uni Mata 039 15cm i druga warstwe 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 06.12.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Będąc na Twoim miejscu usunąłbym tą polepę i zastąpiłbym czymś podobnym . . . Ale coś mi mówi, że Ci się nie chce . . . Daj znać jeśli się mylę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 09.12.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam, Czy do zamocowania pręta z oczkiem do krokwi można użyć haka sufitowego z gwintem do drewna? Jeśli tak to jaki rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz583 09.12.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 masz racje.a mam jeszcze jedno pytanie.da sie obliczyc o ile zmiejszy mi to utrate ciepla z domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.12.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam, Czy do zamocowania pręta z oczkiem do krokwi można użyć haka sufitowego z gwintem do drewna? Jeśli tak to jaki rozmiar? :lol::bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 10.12.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) :lol::bash: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=4594183&viewfull=1#post4594183 z punktu 10 wynika, że można , więc o co ci chodzi? . Edytowane 10 Grudnia 2015 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 10.12.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 masz racje.a mam jeszcze jedno pytanie.da sie obliczyc o ile zmiejszy mi to utrate ciepla z domu? Oczywiście, że da się obliczyć. Tylko trzeba zapłacić np. za OZC Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 11.12.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Witam, Czy do zamocowania pręta z oczkiem do krokwi można użyć haka sufitowego z gwintem do drewna? Jeśli tak to jaki rozmiar? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania&p=4594183&viewfull=1#post4594183 z punktu 10 wynika, że można , więc o co ci chodzi? . Chodzi głównie o wytrzymałość takich haczyków na wyrywanie i rozgięcie oczka. Dobry haczyk i pewne zamocowanie a spokojnie można taką konstrukcję robić. W bardzo wysokich halach stosuje się zamiast prętów linki stalowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 11.12.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Chodzi głównie o wytrzymałość takich haczyków na wyrywanie i rozgięcie oczka. Dobry haczyk i pewne zamocowanie a spokojnie można taką konstrukcję robić. W bardzo wysokich halach stosuje się zamiast prętów linki stalowe... Jeśli chodzi o haczyki to miałem na myśli takie 6mm x 110, ale od początku miałem zamiar robić na wkrętach do drewna z podkładką, tylko tak mi przeszło przez myśl, jakby tak zrobić na haczykach to nie ma potrzeby przy prętach wyginać oczka i wystarczyłoby tylko powiesić na haczykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 12.12.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Potrzebuję porady jak złapać płaszczyznę skosu dachu kopertowego w pomieszczeniu posiadającym dwie krokwie narożne. W przypadku pokoju posiadające dwie równolegle ściany działowe, nie było większego problemu. również zacząłem od wyznaczenia na jedynej ścianie działowej prostej będącej przedłużeniem krokwi, przesunąłem ją na poziom ścianki kolankowej i obrysowałem na pozostałych trzech i tutaj zaciąłem się i nie bardzo wiem co dalej... Poradnik na youtube przedstawia metodę z żyłką w której rozciągnięcie jej z górnego wieszaka przy ściance działowej do wyznaczonego poziomu na ściance kolankowej a od niej do dolnego wieszaka, ale wówczas połać wyznaczona z żyłki znacznie ucieka od połaci krokwi. Prosiłbym o sugestię, ewentualnie namiary na fotki, filmy (niekoniecznie polskie) omawiające temat wyznaczania połaci na dachu kopertowym. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez fox503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.12.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam, Potrzebuję porady jak złapać płaszczyznę skosu dachu kopertowego w pomieszczeniu posiadającym dwie krokwie narożne. W przypadku pokoju posiadające dwie równolegle ściany działowe, nie było większego problemu. również zacząłem od wyznaczenia na jedynej ścianie działowej prostej będącej przedłużeniem krokwi, przesunąłem ją na poziom ścianki kolankowej i obrysowałem na pozostałych trzech i tutaj zaciąłem się i nie bardzo wiem co dalej... Poradnik na youtube przedstawia metodę z żyłką w której rozciągnięcie jej z górnego wieszaka przy ściance działowej do wyznaczonego poziomu na ściance kolankowej a od niej do dolnego wieszaka, ale wówczas połać wyznaczona z żyłki znacznie ucieka od połaci krokwi. Prosiłbym o sugestię, ewentualnie namiary na fotki, filmy (niekoniecznie polskie) omawiające temat wyznaczania połaci na dachu kopertowym. [ATTACH=CONFIG]340410[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]340411[/ATTACH] Było już... ja bym postawił "dzidę". Szukaj opisu ze słowem kluczowym "dzida" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts