zeusrulez 24.12.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 Czestym Bywalcom tego watku chcialbym zyczyc udanych Swiat Bozego Narodzenia a w przyszlym Nowym Roku samych tlustych metrow !! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kev 01.01.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Witam,pozwolę sobie pożyczyć zdjęcie kolegi fox503 http://images78.fotosik.pl/197/da3217aa2409be9amed.jpg Chodzi mi o zaznaczoną przestrzeń między krokwiami wraz z następnymi do góry.U mnie jest pełne deskowanie z papą i nie wiem jak doprowadzić powietrze potrzebne do wentylowania wełny.Z początku myślałem o przewierceniu kilku otworów w krokwi ale czym wyżej tym więcej jest tych przestrzeni i pierwsze dolne otwory mogą okazać się nie wystarczające. Mam nadzieję, że mnie ktoś zrozumie.Czy jest jakieś inne rozwiązanie? Od razu może dopytam, czy w przypadku ocieplania wełną do samej kalenicy - stryszek, który będzie oddzielony jedynie gips-kartonem i deskami trzeba wentylować? Znajduje się w nim rekuperator, dlatego musi być ocieplony. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 02.01.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Kev http://forum.muratordom.pl/showthread.php?220290-Poprawna-wentylacja-dachu-z-pelnym-deskowaniem-i-kryciem-wstepnym-papa-jak&p=6999964&viewfull=1#post6999964 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gary Lin 02.01.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Świetne parametry mają izolacje natryskowe pianką. Latem chłodzą, zimą minimalizują straty ciepła, i to wyraźnie – nawet do 50 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 10.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Witam,Czy robiąc sufit na poddaszu najlepiej dawać na podwójny stelaż, czy pojedynczy wystarczy ? Do czego można podwieszać stelaż jak np. jętek jest mało w pomieszczeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 10.01.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Witam Przeczytałem wątek i mam pytanie. Będę ocieplał poddasze, po między jętki na suficie dam wełnę 15cm i drugą warstwę na stelażu też 15cm tyle że z racji konstrukcji więźby między pierwszą warstwą a drugą będzie ok. 20cm przerwy ale tylko na suficie, na skosach jest ok. I teraz czy ta przerwa może być czy dwie warstwy położyć na stelażu bo czytając to streszczenie http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post4594183 FlashBack twierdzi że może a Rom-Kom że nie. Czy konstrukcja stelaża utrzyma dwie warstwy wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 12.01.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Widzę że wątek traci życie. Fachowcy chyba na urlopach albo pracy tyle, dalej nie wiem jak ma być poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Msihowk 12.01.2016 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Widzę że wątek traci życie. Fachowcy chyba na urlopach albo pracy tyle, dalej nie wiem jak ma być poprawnie. Gipskartonitd przejął pałeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.01.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 U mnie nastąpiło zmęczenie materiału. Dziewięć lat piszę praktycznie to samo. Na okrągło. A reszta? Pewnie daleko... poddasza to nie jest dochodowy interes. Gdyby przy tym nie było jeszcze innych prac to już dawno bym wyciągnął nogi więc się innym nie dziwię że zwiali tam gdzie są pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 13.01.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Przeczytałem wątek i mam pytanie. Będę ocieplał poddasze, po między jętki na suficie dam wełnę 15cm i drugą warstwę na stelażu też 15cm tyle że z racji konstrukcji więźby między pierwszą warstwą a drugą będzie ok. 20cm przerwy ale tylko na suficie, na skosach jest ok. I teraz czy ta przerwa może być czy dwie warstwy położyć na stelażu bo czytając to streszczenie http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post4594183 FlashBack twierdzi że może a Rom-Kom że nie. Czy konstrukcja stelaża utrzyma dwie warstwy wełny. Lepiej dwie warstwy położyć bezpośrednio na stelażu. Nie robić pustych przestrzeni pomiędzy warstwami a tym bardziej takich na 20cm! ...a jeśli boisz się o wytrzymałość stelaży to wejdź do mnie na fejsa a zobaczysz że ze sufitu zrobiłem sobie huśtawkę. Zresztą wtedy wkurzył mnie gips-karton-Flash i to był prztyczek w nos na jego brednie. . Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 13.01.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) No nie wierze jest moc. Pewnie to już było ale czy mógłbyś powiedzieć jakiej firmy stosujesz profile, wieszaki obrotowe i grzybki że ta konstrukcja jest taka wytrzymała. Na rynku jest dużo szajsu, jak sprawdzić czy profil jest dostatecznie sztywny. Czy wieszaki koelnera będą dobre. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez jaro4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 14.01.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Jakiej firmy polecacie profile ? Mam do wyboru Rigips, Norgips i Budmat ? Nie chciałbym przepłacać jeśli nie ma to uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.01.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Na fotkach jest system Rigips (profile 0,6mm) ale tylko dlatego że jako izolacja miala być celuloza. A celuloza jest dosyć ciężka. W innym przypadku spokojnie wystarczy profil 0,5mm np. Budmatu. W normalnych warunkach na poddaszu nie ma takich obciążeń. Na metr kwadratowy płyta i wełna to niespełna 20kg. Wieszaki grzybkowe obciążalność obliczeniową mają 40kg a na metr kwadratowy na poddaszu przypada ich około 4szt! Więc zapas wytrzymałości jest spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 14.01.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zdecyduję sie raczej na Budmat. Co Pan sądzi o profilach Norgips ?Jeszcze jedno pytanie: do krokwi przykręcac wieszaki ES czy może grzybkowe ? Jak to z tym jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.01.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ja na poddaszu stosuję głównie grzybki i sporadycznie na sufit wieszaki obrotowe. A jeśli chodzi o Norgips to sporo poddaszy na nich robiłem. W Liroyu są najtańsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 15.01.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Rom-Kom mam prośbę abyś odniósł się do pytania , które zadałem tutaj.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245101-Ta%C5%9Bma-%C5%9Blizgowa-a-folia-paroizolacyjna-po%C5%82%C4%85czenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 17.01.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Ja na poddaszu stosuję głównie grzybki i sporadycznie na sufit wieszaki obrotowe. A jeśli chodzi o Norgips to sporo poddaszy na nich robiłem. W Liroyu są najtańsze... Jeśli miałby Pan do wyboru Norgips lub BudMat to co by Pan wybrał ? Te profile u mnie są najłatwiej dostępne. Jeśli chodzi o płyty to mam do wyboru Norgips lub Siniat ? Które lepsze ? Jaka folia paroizolacyjna jest polecana ? Wybieram wełnę Isover Uni Mata Plus oraz Super Mata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 17.01.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam Przeczytałem wątek i mam pytanie. Będę ocieplał poddasze, po między jętki na suficie dam wełnę 15cm i drugą warstwę na stelażu też 15cm tyle że z racji konstrukcji więźby między pierwszą warstwą a drugą będzie ok. 20cm przerwy ale tylko na suficie, na skosach jest ok. I teraz czy ta przerwa może być czy dwie warstwy położyć na stelażu bo czytając to streszczenie http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post4594183 FlashBack twierdzi że może a Rom-Kom że nie. Czy konstrukcja stelaża utrzyma dwie warstwy wełny. Ja mam u siebie właśnie podobnie, dlatego, że jętki mam na wysokości ok 3,5 m a docelowo sufity podwieszane mają być na 2,6 m, więc też mam zagwozdkę, nie wiem czy lepiej kłaść dwie warstwy na stelażu, czy pierwszą między jętkami a druga na stelażu, czy to w czymś przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ermua 17.01.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Ile teraz kosztuje m2 sufitu podwieszanego nad schodami wraz z ociepleniem . Około 18 m2 .Pisze nad schodami, bo jest to trochę trudniejsze z racji dostępu. Sam sufit prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Ile teraz kosztuje m2 sufitu podwieszanego nad schodami wraz z ociepleniem . Około 18 m2 . Pisze nad schodami, bo jest to trochę trudniejsze z racji dostępu. Sam sufit prosty. ...schody zabiegowe, wykończone drewnem egzotycznym na wysoki połysk, balustrada podobnie czyli specjalistyczne rusztowanie - możliwe że elementy dorabiane na zamówienie. Dodatkowo profesjonalne zabezpieczanie powierzchni schodów... oj może to kosztować tyle ile za całe poddasze A na serio to za mało danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts