Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Jeśli miałby Pan do wyboru Norgips lub BudMat to co by Pan wybrał ? Te profile u mnie są najłatwiej dostępne.

Jeśli chodzi o płyty to mam do wyboru Norgips lub Siniat ? Które lepsze ?

Jaka folia paroizolacyjna jest polecana ? Wybieram wełnę Isover Uni Mata Plus oraz Super Mata.

Profile Norgips czy BudMat... żadna różnica. Nawet nie wiem czy to nie to samo bo Norgips to tylko marka a kto produkuje? Może Pruszyński? Nie wiem - nie przykładam do tego wagi.

Płyty... wybrałbym Siniat - dawniej Nida, Lafrage. Ale Norgips też jest ok.

Jeśli chodzi o wełnę to proszę sprawdzić jeszcze Ursę DF32.

Folia paroizolacyjna... najlepsza Isover Stopair ale Marma z atestem też dobra. Byle nie "żółta" najtańsza bo ta nawet nie nadaje się do okrywania przed malowaniem.

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Taśmy ślizgowe - kiedyś stosowałem ale stwierdziłem że na małych poddaszach są zbędne. Tak samo jak teoria która mówi o nie przykręcaniu płyty do profila UD. Połączenie jednego z drugim to na bank problem ze zrywaniem akrylu w narożniku. Teraz taśmę separacyjną daję tylko by nie ubrudzić szpachlówką ściany jeśli jest już ściana zrobiona na gotowo - tynk cem wap bez szpachlowania."

1 w takim razie przykrecasz płyty do UD? Z twojej wypowiedzi wychodzi że przykrecenie do UD będzie skutkowało problemem z akrylem.

2 jakiej konkretnie taśmy butylowej używasz

3 płytę dosuwasz do samej ściany czy dajesz jakiś odstęp?

"Taśmy ślizgowe - kiedyś stosowałem ale stwierdziłem że na małych poddaszach są zbędne. Tak samo jak teoria która mówi o nie przykręcaniu płyty do profila UD. Połączenie jednego z drugim to na bank problem ze zrywaniem akrylu w narożniku. Teraz taśmę separacyjną daję tylko by nie ubrudzić szpachlówką ściany jeśli jest już ściana zrobiona na gotowo - tynk cem wap bez szpachlowania."

1 w takim razie przykrecasz płyty do UD? Z twojej wypowiedzi wychodzi że przykrecenie do UD będzie skutkowało problemem z akrylem.

2 jakiej konkretnie taśmy butylowej używasz

3 płytę dosuwasz do samej ściany czy dajesz jakiś odstęp?

Taśma separacyjna i nie przykręcenie do profila UD powoduje że akryl w narozniku stale pęka. Ten system był może dobry jak spoiny robiło się na siatkach. Przy taśmach pełnych nie ma to sensu.

Taśmy butylowej nie używam. Pod profil taśma akustyczna a folię przyklejam na coromix.

Płytę docinam tak dokładnie jak się da a szczelinę wypełniam vario a na to taśmę flizelinową

Na tak wykonane poddasze daję dożywotnią gwarancję. Co z takim poddaszem można zrobić widać filmiku który wczesniej zamiescilem.

Ok. Dzięki.

Taśma pełna to taśma fizelinowa czy np.tuff tape?

Rozumiem, że płytę do płyty dosuwamy na styk.Natomiast płytę do ściany też na styk czy może zostawiamy szczelinę?

Taśmy pełne to wszystkie inne tylko nie siatka.

Plyty dosuwam do ściany na styk a szczeliny wypełniam vario lub uniflotem

Profile Norgips czy BudMat... żadna różnica. Nawet nie wiem czy to nie to samo bo Norgips to tylko marka a kto produkuje? Może Pruszyński? Nie wiem - nie przykładam do tego wagi.

Płyty... wybrałbym Siniat - dawniej Nida, Lafrage. Ale Norgips też jest ok.

Jeśli chodzi o wełnę to proszę sprawdzić jeszcze Ursę DF32.

Folia paroizolacyjna... najlepsza Isover Stopair ale Marma z atestem też dobra. Byle nie "żółta" najtańsza bo ta nawet nie nadaje się do okrywania przed malowaniem.

A folia paroizolacyjna aluminiowa czy może być czy to jakiś wynalazek

Jakimi wkrętami przykrecac wieszaki ES do krokwi ? Długosc i srednica.

Ja u siebie ESy do krokwi przykręcałem wkrętami do drewna 4,5 x 50 mm

takimi, jak tu http://sklep.intar.pl/produkty/10499_wkrety-wiertla/Produkt/45424_wkret-do-drewna-200szt-45x50-zolty-swvzv245050-gz , po dwa na wieszak. Fosfatowane też mogą być.

Czy pod profile UD30 dajecie taśme akustyczna ? Widziałem dwa sprzeczne ze sobą filmy. Na jednym była na drugim nie. Jak to powinno być ?

Taśmę według producenta należy stosować zawsze i wszędzie! Czy jest sens czy go nie ma ale zawsze to dodatkowy pieniądz ze sprzedaży.

Witam

Ja z kolei mam pytanie o kolejność przykręcania płyt na poddaszu. Stelaże sufitu jak i skosu mam zamocowane na wieszakach typu es. W pierwszej kolejności powinienem przykręcać płyty na skosie czy też na suficie?

Bez znaczenia. Aby wygodniej było. A dla mnie wyhodniej zaczynać od sufitu.

Czy pod profile UD30 dajecie taśme akustyczna ? Widziałem dwa sprzeczne ze sobą filmy. Na jednym była na drugim nie. Jak to powinno być ?

izolacje akustyczna przejmuje welna, wiec z tego pkt nie ma potrzeby. jednak ostatecznie wszystko uzaleznione jest od ukladu warstw izolacji.

Witam,

bardzo proszę o radę- ocieplano u mnie poddasze, i po zabudowaniu płytami k-g , okna połaciowe wyglądają tak:

Jak dla mnie, wygląda fatalnie, natomiast wykonawca twierdzi, że się 'czepiam' mało istotnych szczegółów, bo na to pójdzie siatka i gładź i wszystko będzie ok. Czy warto się upierać żeby to zostało poprawione?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez kutzyki