mihcal 27.01.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Panowie, mam otwarty salon w domu parterowym z poddaszem, gdzie skos z jednej strony chcę dość mocno opuścić względem krokwi i jętek. W kluczowym miejscu, pod jętkami będzie to około 1m.W związku z tym mam dwa pytania: 1. Jakiej użyć techniki mocowania profili CD? Przedłużyć grzybki, czy może użyć wieszaków obrotowych na prętach mocujących?2. Pod jętkami, gdzie stelaż z profili CD będzie znajdował się ok. metr niżej, jak ułożyć wełnę? Jeśli tradycyjnie umieszczę ją między jętkami i drugą warstwę dam bezpośrednio pod nią, to pojawia się problem mocowania tej drugiej warstwy. Z kolei jeśli położę wełnę na wiszący stelaż, to czy nie będzie to mega upierdliwe w wykonaniu? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 27.01.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Jeszcze dodam, takimi wkrętami skręcam profile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 27.01.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Słuchaj, ja też robię sam, jeśli jakoś mogę to staram się pomóc. Ostatnio u siebie sufit robiłem 25 m2 (4,52 x 5.52), prócz pomocy brata przy wkładaniu profili nośnych CD, które musiałem oczywiście wcześniej łączyć łącznikiem wzdłużnym to wszystko sam, więc wiem jak to jest. Najpierw misisz wyznaczyć sobie poziom za pomocą poziomicy wodnej, potrzebujesz drugiej osoby (łapiesz docelowy poziom w jednym pomieszczeniu a z drugą menzurką chodzisz po pozostałych i w każdym narożniku zarysowujesz poziom ołówkiem). Następnie od zaznaczonych kresek musisz wytrasować wszystkie płaszczyzny sufitów i skosów za pomocą sznurka traserskiego. Co do skosów to najpierw musisz przykręcić profile przyścienne UD, potem grzybki pierwsze od ściany, przeciągasz sznurek i kręcisz pozostałe do środka trzymając się poziomu wyznaczonego sznurkiem. Profile UD możesz skręcić za pomocą popularnych wkrętów samowiercących TEX tzw "pchełek" 3,9 x 9 mm lub blachowkrętów z łbem kapeluszowym bodajże 4,2 x 13 mm. Z tą poziomicą wodną to konieczne ? Wydaje mi się, że jeśli sufit w danym pomieszczeniu nie łączy się z innymi pomieszczeniami to jest to zbędne. Mam narysowane poziomy od posadzkarzy, więc mogę traktować to jako punkt odniesienia. Ja mam dach wielospadowy więc to przeciąganie sznurka nie jest takie łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 27.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Mam te drugie, czarne pchełki ale wydaje mi się, że są troche krótkie do skrecania profili plecami ze sobą. Jak się skręci je ze sobą to po przegięciu do kąta potrafią wypaść z drugiego profila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 27.01.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Najlepiej pokaż zdjęcia. Może ktoś inny poradzi. Polecam filmy tego pana https://www.youtube.com/user/GipsKartonITD/videos możesz się dużo nauczyć i dowiedzieć. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Miszcz Jaszczonb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 30.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Czy mogę zrobić sufit jednopoziomowy zawieszone na wieszakach obrotowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 30.01.2016 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Oczywiście, możesz zrobić jednopoziomowy krzyżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 31.01.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Czy mogę zrobić sufit jednopoziomowy zawieszone na wieszakach obrotowych ? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 01.02.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 Dzięki. Zrobiłem krzyżowy dwupoziomowy i wyszedł super. Mega mocny. Mam pytanie jak zabudować skos nad schodami. Chciałbym zrobić jedną płaszczyznę. Dać ud po jednej i drugiej stronie ściany. Natomiast nie wiem jak przymocować CD60. Z jednej strony zrobię na grzybki a z drugiej mogę na wieszaki ? Załączam zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 05.02.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Czym skręcić ze sobą dwa wieszaki grzybkowe ? Muszę trochę niżej opuścić skos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Dzięki. Zrobiłem krzyżowy dwupoziomowy i wyszedł super. Mega mocny. Mam pytanie jak zabudować skos nad schodami. Chciałbym zrobić jedną płaszczyznę. Dać ud po jednej i drugiej stronie ściany. Natomiast nie wiem jak przymocować CD60. Z jednej strony zrobię na grzybki a z drugiej mogę na wieszaki ? Załączam zdjęcie. [ATTACH=CONFIG]345483[/ATTACH] Wyszedł mega mocny... tylko po co? Nie masz podłogi na stryszku i będziesz bezpośrednio po płytach chodzić? Jesli chodzi o zabudowę to z lewej strony musisz zrobić coś na wzór krokwi. Może to być deska na sztorc wstawkona pomiędzy więźbę u góry i opartą - przymocowaną do ściany. Może to być dziwna konstrukcja z deski wiszącej na łatach byleby dobrze przenosiła obciążenia. Do tej konstrukcji mocujesz grzybki tak jak do krokwi. I pamietaj że tam musi być jeszcze welna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Czym skręcić ze sobą dwa wieszaki grzybkowe ? Muszę trochę niżej opuścić skos. Można nitować - nity zrywki fi5mm - lub skręcać blachowkrętami. Zwykłe standardowe pchełki samowiercące są trochę za słabe. Ale już te z łbem podkładkowym ktore ja stosuję solidnie trzymają. Trzeba tylko trochę siły użyć bo nie mają wiertła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Oczywiście, możesz zrobić jednopoziomowy krzyżowy. Domyślam się że już "po ptokach" ale innym wyjaśnię. Teoretyczne można ale profile się zbyt bujają i bedzie problem przy wieszaniu i przykręcaniu płyt. Można to bujanie ograniczyć wpinając profile krzyżowo nad ale to bez sensu. Lepiej zrobić dwupoziomowy. Dodam jeszcze że do około 30cm poniżej jętek można zrobić stelaż jednopoziomowy na przedłużanych grzybkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.02.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]345483[/ATTACH] ...a tak swoją drogą to dlaczego chcesz zepsuć taki ładny element jakim jest koszyk? Lepiej -ładniej go obrobić tak jak się powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miszcz Jaszczonb 05.02.2016 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Wyszedł mega mocny... tylko po co? Nie masz podłogi na stryszku i będziesz bezpośrednio po płytach chodzić? Jesli chodzi o zabudowę to z lewej strony musisz zrobić coś na wzór krokwi. Może to być deska na sztorc wstawkona pomiędzy więźbę u góry i opartą - przymocowaną do ściany. Może to być dziwna konstrukcja z deski wiszącej na łatach byleby dobrze przenosiła obciążenia. Do tej konstrukcji mocujesz grzybki tak jak do krokwi. I pamietaj że tam musi być jeszcze welna! Dlatego od samego początku optowałem za dwupoziomowym i taki też wykonał kolega maciejtoya. Dzięki. Zrobiłem krzyżowy dwupoziomowy i wyszedł super. Mega mocny. Mam pytanie jak zabudować skos nad schodami. Chciałbym zrobić jedną płaszczyznę. Dać ud po jednej i drugiej stronie ściany. Natomiast nie wiem jak przymocować CD60. Z jednej strony zrobię na grzybki a z drugiej mogę na wieszaki ? Załączam zdjęcie. [ATTACH=CONFIG]345483[/ATTACH] Tak jak Rom-Kon pisze, ja bym obrobił kosz, chyba że koniecznie ci zależy to musiałbyś coś tam wstawić jakąś belkę etc i do tego podwiesić. Czym skręcić ze sobą dwa wieszaki grzybkowe ? Muszę trochę niżej opuścić skos. Najlepiej i najszybciej nitami zrywalnymi, nie ma sensu bawić się wkrętami a jeśli już to właśnie blachowkrętami z łbem podkładkowym bez wiertła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 06.02.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 ...a tak swoją drogą to dlaczego chcesz zepsuć taki ładny element jakim jest koszyk? Lepiej -ładniej go obrobić tak jak się powinno. Po prostu tak mi się wydawało, że jeśli zrobię tylko jeden skos to będzie to lepiej wyglądac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 08.02.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Mam pytanie. Jak ocieplać poddasze ?Obecnie robię to tak, wełna 15 cm między krokwie (z 3 cm szczelina),potem druga warstwa 10 cm. Robię tak wszędzie w obrębie pokoju, czyli skosy i sufit. Mam teraz pytanie jak ocieplić przestrzeń nad ocieplonym pokojem, czyli tam gdzie będzie mały stryszek ? Włożyć tylko wełnę pomiędzy krokwie czy też dwie warstwy ? Dodam, że na strychu chciałem wykonać okładzinę z płyt OSB na skosach. Ocieplam też miejsca w których nie da się zrobić strychu. Po prostu tam gdzie jest miejsce między krokwiami to ocieplam. Mam więc pytanie czy ta przestrzeń też musi być zabezpieczona folią paroizolacyjną ? Edytowane 10 Lutego 2016 przez maciejtoya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markopolos 14.02.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 To i ja zadam pytanie. Odpowiedzi w zasadzie się domyślam, ale zapytam:). W jednym z pokoi wyszło mi, że na skosie mieści się 5całych płyt k-g i pozostaje 2,5cm luzu od ostatniej płyty do ściany. Czy można pozostawić taki odstęp? Wiadomo, że wypełnię to masą/gipsem i zazbroję flizeliną lub papierem, ale czy mi to przypadkiem do odpadnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 14.02.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 lepiej zrób 5 x po 0,5 cm przerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 15.02.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 To i ja zadam pytanie. Odpowiedzi w zasadzie się domyślam, ale zapytam:). W jednym z pokoi wyszło mi, że na skosie mieści się 5całych płyt k-g i pozostaje 2,5cm luzu od ostatniej płyty do ściany. Czy można pozostawić taki odstęp? Wiadomo, że wypełnię to masą/gipsem i zazbroję flizeliną lub papierem, ale czy mi to przypadkiem do odpadnie? Zacznij paskiem ok 30cm wyjdzie jedno łącznie więcej ale zawsze pewniejsze od "rzeźby" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts