Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

O ile wysuwamy wieszak typu grzybek pod krokwią jeżeli pod krokwią mamy 15 cm wełny?

Czy wysywamy go na 15 cm?

Czy wysywamy go na 18 cm (15cm +3 cm profil) ?

Szukałem i widziałem że są obie opcje stosowane na filmach instruktażowych i na forach. Która z nich jest lepsza.

Z góry dziękuje.

Witam, mam pytanie ocieplam poddasze 15 cm + 10cm roocwool 0,039 i planuję dać na ściany szczytowe oraz na ściany które wyjdą pod skosami od wewnątrz 10cm tej samej wełny i tutaj pojawia się pytanie gdyż dom nie jest ocieplony z zewnątrz a jak kiedyś ocieplę go z zewnątrz styropianem to będzie wyglądać tak: 10 cm styropianu, pustak 24 cm, 10 cm wełny, regips i czy nie będzie się nic nie działo tej ścianie ? czy tak się robi w ogóle ?

Witam,

O ile wysuwamy wieszak typu grzybek pod krokwią jeżeli pod krokwią mamy 15 cm wełny?

Czy wysywamy go na 15 cm?

Czy wysywamy go na 18 cm (15cm +3 cm profil) ?

Szukałem i widziałem że są obie opcje stosowane na filmach instruktażowych i na forach. Która z nich jest lepsza.

Z góry dziękuje.

15.

Widziałeś i nie chcesz pokazac innym? pokaż

Witam, mam pytanie ocieplam poddasze 15 cm + 10cm roocwool 0,039 i planuję dać na ściany szczytowe oraz na ściany które wyjdą pod skosami od wewnątrz 10cm tej samej wełny i tutaj pojawia się pytanie gdyż dom nie jest ocieplony z zewnątrz a jak kiedyś ocieplę go z zewnątrz styropianem to będzie wyglądać tak: 10 cm styropianu, pustak 24 cm, 10 cm wełny, regips i czy nie będzie się nic nie działo tej ścianie ? czy tak się robi w ogóle ?

wełna / paroizolacja / plyta

Hej panowie fachowcy zbliża się czas ocieplenia i mam dylemat co zrobić z tymi trójkątami w narożach. Zastanawiam się czy nie zapianować i mieć spokój. Otwory są tak małe że kłopot nawat rękę tam włożyć.

20160220_072617.jpg20160220_072447.jpg

Jakość nie najlepsza bo z byle jakiego telefonu.

Pianka albo wełnę kawałkami na ścisło, na przyszłość dla innych takie rzeczy robi się razem z elewacją! Musisz wyciąć większą szczelinę między deską a styropianem minimum 3cm.

I minimum tyle tam jest.:) Co do dostania się tam od zewnątrz to też o tym myślę ale wiele więcej miejsca na manipulowanie wełną czy styropianem to tam nie będzie. Też będzie rzeźbienie. Najlepiej najpewniej i najwygodniej to tam było to zrobić jeszcze nawet przed deskowaniem ale kto o tym dwa lata temu myślał:bash:

I minimum tyle tam jest.:) Co do dostania się tam od zewnątrz to też o tym myślę ale wiele więcej miejsca na manipulowanie wełną czy styropianem to tam nie będzie. Też będzie rzeźbienie. Najlepiej najpewniej i najwygodniej to tam było to zrobić jeszcze nawet przed deskowaniem ale kto o tym dwa lata temu myślał:bash:

Na zdjęciu wydaję się że jest mniej;) ale jak jest to ok. Widzicie na jakim etapie powinniśmy już myśleć o poddaszu;) Połączenie izolacji zewnętrznej ścian szczytowych z poddaszem też lepiej zrobić przed deskowaniem/membraną ;)

Planuję w następnym etapie wykonać gładź na suficie w przyszłej łazience, problem tym że na ściance kolankowej na wysokości obmurowanej murłaty pojawiło się pęknięcie, w pokojach obklejałem ścianki kolankowe płytami i po problemie ale czy w łazience też kleić płyty (zielone) na ściankę kolankową biorąc pod uwagę że docelowo tam będą kafle, czy poprostu zostawić bez płyty a kafle przysłonią to pęknięcie? Czy ktoś spotkał się z tym że kafle popękały w obrębie ścianki kolankowej na skutek pracy murłaty??? Czy jest wogóle taka możliwość???

Dziś jeden z wykonawców dosłownie zwalił mnie z nóg. Poinformował mnie że oni to folię paraizolacyjną najpierw przypinają do płyty KG zszywkami a potem płytę z tą folią montują do stelaża. Normalnie mało nie usiadłem na posadce.

hehe, ale to ma głębszy sens :D

Planuję w następnym etapie wykonać gładź na suficie w przyszłej łazience, problem tym że na ściance kolankowej na wysokości obmurowanej murłaty pojawiło się pęknięcie, w pokojach obklejałem ścianki kolankowe płytami i po problemie ale czy w łazience też kleić płyty (zielone) na ściankę kolankową biorąc pod uwagę że docelowo tam będą kafle, czy poprostu zostawić bez płyty a kafle przysłonią to pęknięcie? Czy ktoś spotkał się z tym że kafle popękały w obrębie ścianki kolankowej na skutek pracy murłaty??? Czy jest wogóle taka możliwość???

Przyklej płyty i pomaluj folią w płynie.

[h=1]KNAUF Narożnik wewnętrzny Sheetrock Las Vegas i zewnętrzny Knauf DALLAS[/h]

Niedługo, mam przynajmniej taka nadzieje , zakończę walkę o poddasze. A może z poddaszem.

I niedługo właśnie zacznę spoinowanie, czy szpachlowanie płyt.

Płyty zamierzam łączyć taśmą Tuff Tape , natomiast rogi zewnętrzne i wewnętrzne mid flex.

Przy okazji wizyty w sklepie, popularnie zwanym marketem budowlanym napatoczyłem się na narożniki knaufa.

Nie powiem, sprawiają bardzo solidne wrażenie, jakby połączenie taśmy tuff tape z solidną wkładką aluminiowa.

I tu moje pytanie, czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma doświadczenie z tymi produktami?

Bardzo dobry material i wyglada nie jak tasma tt tylko zwyklea popierowka i nie aluminim tylko ocynkowana blacha ;) Ciekawy jestem kiedy zaczniecie uzywac zwyklych papierowek zamiast tt i medium lub original zamiast midflexa;)

Zawodowcowi z wprawną ręką i dobrym okiem ten metal z reguły jest potrzebny jak nie powiem co. Natomiast amatorowi który to robi pierwszy raz może się przydać.