trzciniak61 03.03.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Czy docieplenie nieocieplanego strychu, poddasze jest ocieplone skosy i sufit-podłoga strychu, ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Stosuję zwykłą papierową taśmę 8lat i jest wszystko ok, nie pęka. Łatwiej jest wkleić TT niż papierową ale nie jest to jakaś bardzo skomplikowana operacja...A koszty sami wiemy jakie są 75mb ~15zł zwykła papierowa i 30mb ~40zł TT Co się bardziej opłaca? podkreślę że nie robię ze swoim materiałem;)więc oszczędzać jako tako nie muszę.Co do taśmy mid-flex to używałem głównie do narożników zewnętrznych rozwartych (przeważnie okna góra/dół) ale teraz robię to na medium straitflexa ze względu na to że midflex za bardzo wystawał za płaszczyznę płyty około 4mm a na medium można zbić te 4 do 3 a nawet mniej nie trzeba narzucać tyle towaru, co za tym idzie oszczędność materiału i przede wszystkim szybszy czas schnięcia. Ostatni kilka razy na łączenie poprzeczne (nie oryginalne) wkleiłem flizelinę, w ramach testu czy wytrzyma i czy dużo mniej pójdzie materiału, wyniki testu na razie nie pęka i pęknąć nie powinno ponieważ łączenie jest po całości na profilu, a co do szpachlowania takiej spoiny- to jest duża różnica i o wiele łatwiej zaszpachlować takie łączenie niż łączenie na zwykłej taśmie papierowej nie mówiąc o zaszpachlowaniu TT i nie chodzi tutaj o wprawę w szpachlowaniu...Wnioski trzeba wyciągnąć samemu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Zawodowcowi z wprawną ręką i dobrym okiem ten metal z reguły jest potrzebny jak nie powiem co. Natomiast amatorowi który to robi pierwszy raz może się przydać. Te narożniki mają to do siebie że są bardzo twarde i ciężko je uszkodzić, można na nich wyprostować źle wykonaną zabudowę przy jednym podejściu można wyciągnąć nawet ~15mm ale trzeba wtedy je trochę poprzyginać palcami,ale najlepiej nie trafiać na takie roboty po kimś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Czy docieplenie nieocieplanego strychu, poddasze jest ocieplone skosy i sufit-podłoga strychu, ma sens? Widocznie ma jak większość tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Czy ktoś z Was może powiedzieć jakie stosuje materiały od A do Z przy ociepleniu poddasza? Zacząłem weryfikować te dane z początku tego tematu ale zrzekłem się po X stronie. Moje drugie pytanie jest następujące - jak szybko po wylewce należy wprowadzać wełnę do domu? Moim zdaniem przy takiej pogodzie jak teraz trzeba co najmniej tydzień odczekać, a co Ty z tymi materiałami, chcesz wiedzieć jakie kołki, wkręty, profile, itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 03.03.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Tydzień nie za mało? Wylewka jednak schnie koło 28 dni. Tak - było by idealnie. Bo owszem wszyscy piszą na około, ale każdy tylko o konkretnej rzeczy - niestety nie ma tego zebranego w całość :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Tydzień nie za mało? Wylewka jednak schnie koło 28 dni. Tak - było by idealnie. Bo owszem wszyscy piszą na około, ale każdy tylko o konkretnej rzeczy - niestety nie ma tego zebranego w całość :/ A Ty będziesz lał z betoniarki czy mixokreta ? jak mixokret to on jest na pół suchy więc największa wilgoć powinna wyparować, co innego z betoniarki. Ile tego poddasza masz? koperta czy dwuspadowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.03.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nie do końca tak. To jeszcze przez dwa trzy dni trzeba podlewać. Duża wilgotność w pomieszczeniu i to spora utrzymuje się dwa - trzy tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2016 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Nie do końca tak. To jeszcze przez dwa trzy dni trzeba podlewać. Duża wilgotność w pomieszczeniu i to spora utrzymuje się dwa - trzy tygodnie Teraz podlewać posadzkę? A co za szybko schnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.03.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Ja tam bym był ostrożny. W trakcie wiązania dostaje to temp. i wierzchnia warstwa potrafi dość szybko odparować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 03.03.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 W sumie jak się komuś nie śpieszy to może i odczekać 28 dni bedzie mógł robić jednocześnie poddasze i kleić parkiet... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalkulatorek 03.03.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Posadzka wylana z miksokreta we wtorek. Dziś przykryłem ją folią - nie podlewam według zaleceń firmy realizującej. Dach dwuspadowy według projektu. Nie liczyłem tego dokładnie ale będzie koło 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 03.03.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 najlepiej uzyskać wilgotność powietrza na poziomie 50% lub mniej przy ocieplaniu wełną a drewno powinno mięć w granicach 18% to bardzo ważne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DuzaGlowa 03.03.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DuzaGlowa 03.03.2016 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 15. Widziałeś i nie chcesz pokazac innym? pokaż A czy w miejscu gdzie profil będzie dociskał wełnę, nie będzie miała ona gorszych parametrów? Z wcześniejszych wpisów z tego wątku znalazłem opis że trzeba zostawić te 3 cm na profil . A teraz matematyka grubość wełny np 10cm + 1cm na dodatkową niwelację iby lepiej wełnę pod profil wciągnąć + 3cm profil i opcja +3cm profil jeśli stelaż krzyżowy =całkowita grubość sufitu (bez płyty- płyta dodatkowo 1,5cm) no i mam już poziom sufitu w całym poddaszu... przykladowo wyszło 14cm i już wiem że najniższa jętka jest na powiedzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.03.2016 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 najlepiej uzyskać wilgotność powietrza na poziomie 50% lub mniej przy ocieplaniu wełną a drewno powinno mięć w granicach 18% to bardzo ważne ! W jaki sposob utrzymac wilgotnosc na poziomie 50% kiedy w domu zamieszkiwanym jest tyle u mnie akurat ~57% kazdy by musial kupic sobie lub wypozyczac przemyslowy osuszacz powietrz albo robic wszystko w lato. Jeszcze powiedz czy widziales kiedys więźbe dachowa ktora ma 18% ? Drewno konstrukcyjne tak ale nie drewno ktore tydzien temu jeszcze roslo a dzis lezy na budynku i saczy sie z niego zywica... Poza tym wszystkim w lato jak temporatura pod blacha lub dachowka bedzie ~70*C to wszystko wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 W jaki sposob utrzymac wilgotnosc na poziomie 50% kiedy w domu zamieszkiwanym jest tyle u mnie akurat ~57% kazdy by musial kupic sobie lub wypozyczac przemyslowy osuszacz powietrz albo robic wszystko w lato. Jeszcze powiedz czy widziales kiedys więźbe dachowa ktora ma 18% ? Drewno konstrukcyjne tak ale nie drewno ktore tydzien temu jeszcze roslo a dzis lezy na budynku i saczy sie z niego zywica... Poza tym wszystkim w lato jak temporatura pod blacha lub dachowka bedzie ~70*C to wszystko wyschnie. I znów właśnie wróciliśmy do punktu wyjścia czyli maksymalnego pośpiechu na budowie. Niestety ale wszystko ma swój czas i miejsce. Sporo rzeczy w trakcie budowy niestety wymaga pewnych przerw przy przechodzeniu do następnego etapu. Prosty przykład przy więźbie. Po pół roku od położenia murbelkę dokręcałem na szpilkach tak przynajmniej o 3-4 obroty. Po następnym roku nieopatrznie sprawdziłem i spokojnie jeszcze 2-3 obroty poszły. Niektóre krokwie wyraźnie było widać że się delikatnie skręciły. A drewno miałem niby wstępnie suszone. Tak więc albo się spieszymy ale wtedy stosujemy odpowiednie materiały - ale one za darmo nie są - niestety droższe. Albo robimy to w odpowiednim czasie. Najczęściej pośpiech jest wskazany jedynie przy łapaniu pcheł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.03.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 I znów właśnie wróciliśmy do punktu wyjścia czyli maksymalnego pośpiechu na budowie. Niestety ale wszystko ma swój czas i miejsce. Sporo rzeczy w trakcie budowy niestety wymaga pewnych przerw przy przechodzeniu do następnego etapu. Prosty przykład przy więźbie. Po pół roku od położenia murbelkę dokręcałem na szpilkach tak przynajmniej o 3-4 obroty. Po następnym roku nieopatrznie sprawdziłem i spokojnie jeszcze 2-3 obroty poszły. Niektóre krokwie wyraźnie było widać że się delikatnie skręciły. A drewno miałem niby wstępnie suszone. Tak więc albo się spieszymy ale wtedy stosujemy odpowiednie materiały - ale one za darmo nie są - niestety droższe. Albo robimy to w odpowiednim czasie. Najczęściej pośpiech jest wskazany jedynie przy łapaniu pcheł. To teraz pytanie. Ile czasu porzeba aby więźba dachowa wyschła do tego stopnia żeby nie luzowała się na szpilkach??? Czy wystarczy nam cierpliwości??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 04.03.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) Posadzka wylana z miksokreta we wtorek. Dziś przykryłem ją folią - nie podlewam według zaleceń firmy realizującej. Dach dwuspadowy według projektu. Nie liczyłem tego dokładnie ale będzie koło 100m2. Ja na taki dom zamówiłbym: -kołki z kołnierzem 6x40mm 600szt jeżeli z ceramiki to specjalne do tego przeznaczone, -wieszak do poddaszy 250szt. -wkręty do metalu 3.5x25mm 3000szt. -wkręty do drewna 3.5x35mm 1000szt -profil ud30 4m 30szt. -profil cd 60 4m 80szt. -folia paroizolacyjna 20m2 więcej niż wełny drugiej warstwy której wychodzi ok 10% więcej niż pierwszej.Folia np isover+firmowa taśma bo kto wie czy ona będzie trzymać za 10lat;) -taśma dwustronna wzmocniona 3szt 25mb -wkręty z płaskim łbem zamiast pchełek musisz poszukać na forum jakie -płyty wyliczysz jak będziesz miał już stelaż będzie Ci łatwiej i będziesz wtedy mógł domówić brakującye profile itp. Materiały do szpachlowania to ciężka... Każdy poleca co innego;) Edytowane 4 Marca 2016 przez rafał2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2016 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 To teraz pytanie. Ile czasu porzeba aby więźba dachowa wyschła do tego stopnia żeby nie luzowała się na szpilkach??? Czy wystarczy nam cierpliwości??? Jeśli chodzi o mnie to minimum jeden sezon. Mnie akurat się nie spieszy więc od połozenia do zabudowy będzie 2,5. Jeśli kogoś czas goni to tylko z dobrego tartaku z dobrą suszarnią. Ale i tak bym minimum 6 -12 miesięcy poczekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts