Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

• Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rafał2011 - dziękuje Ci bardzo!

Generalnie dziś byłem na budowie i pod folią miejscami jest mokro. Zdejmę folię tak koło końca przyszłego tygodnia. Myślę, że poczekam 2 tygodnie od dnia wylania co najmniej i powolutku będę działał. Samemu i po kilka h to zejdzie dłuższy czas, więc na spokojnie to wszystko wyschnie.

Mam jeszcze pytanie - czy pod profile UD 30 przed wierceniem przyklejasz folię i taśmę poślizgową?

Jeżeli chodzi o więźbę to była cięta w lesie grudniu 2014, w styczniu na tartaku - schła spięta pasami do września 2015 i powędrowała na dach :) Mimo wszystko była dość ciężka i nieraz gwoździe się krzywiły:)

A czy w miejscu gdzie profil będzie dociskał wełnę, nie będzie miała ona gorszych parametrów?

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał Zbigniew100 http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

A teraz matematyka grubość wełny np 10cm + 1cm na dodatkową niwelację iby lepiej wełnę pod profil wciągnąć + 3cm profil i opcja +3cm profil jeśli stelaż krzyżowy =całkowita grubość sufitu (bez płyty- płyta dodatkowo 1,5cm) no i mam już poziom sufitu w całym poddaszu... przykladowo wyszło 14cm i już wiem że najniższa jętka jest na powiedzmy

Z wcześniejszych wpisów z tego wątku znalazłem opis że trzeba zostawić te 3 cm na profil :(.

I wszystko jasne, nie chdzi by zrobić dobrą robotę, chodzi by się nie narobić :D

Pan Zbigniew100 hmmm bez komentarza.

W jaki sposob utrzymac wilgotnosc na poziomie 50% kiedy w domu zamieszkiwanym jest tyle u mnie akurat ~57% kazdy by musial kupic sobie lub wypozyczac przemyslowy osuszacz powietrz albo robic wszystko w lato. Jeszcze powiedz czy widziales kiedys więźbe dachowa ktora ma 18% ? Drewno konstrukcyjne tak ale nie drewno ktore tydzien temu jeszcze roslo a dzis lezy na budynku i saczy sie z niego zywica... Poza tym wszystkim w lato jak temporatura pod blacha lub dachowka bedzie ~70*C to wszystko wyschnie.

Bardzo dobre pytanie powiem krótko - 90 % wierzb dachowych w Polsce jest robione źle - mokre , ze złej klasy drewna i nieprawidłowo , na to przychodzi wykańczanie w systemie gospodarczym gdzie zwykły człowiek nie ma pojęcia jak ważne są wilgotności drewna ,powietrza - jaka folia i gdzie , taśmy uszczelniające , szczeliny wentylacyjne itd.

-- a potem pytacie na forach dlaczego wilgoć , grzyb i zimno - wiem że to wszystko wina ceny każdy chce robić jak najtaniej ale w sumie wychodzi drożej ! lata pracowałem na polskich budowach ale tego wszystkiego dowiedziałem się dopiero za granicą , bo nasze polskie firmy nie szkolą pracowników z nowych materiałów i technologi i nawet jak firma ci będzie robić dom nie ma pewności że będzie dobrze ! Pozdrawiam.

rafał teoretycznie taśma dwustronna wydaje się niezłym rozwiązaniem. Jednak należy pamiętać że jest ona idealna do gładkich powierzchni gdzie po kilku latach ciężko ją będzie oderwać ale na styku z chropowatą i raczej mało stabilnym podłożem jakim jest ściana lub tynk to umówmy się na wniosek że ona tam po prostu w naszej świadomości będzie. Nie jestem co prawda fachowcem w tym względzie ale myślę że trochę racji mam. Jeśli twoje i innych wykonawców zdanie oraz doświadczenie jest inne to OK. Chyba że mówimy o jakiejś specjalnej taśmie:)

rafał teoretycznie taśma dwustronna wydaje się niezłym rozwiązaniem. Jednak należy pamiętać że jest ona idealna do gładkich powierzchni gdzie po kilku latach ciężko ją będzie oderwać ale na styku z chropowatą i raczej mało stabilnym podłożem jakim jest ściana lub tynk to umówmy się na wniosek że ona tam po prostu w naszej świadomości będzie. Nie jestem co prawda fachowcem w tym względzie ale myślę że trochę racji mam. Jeśli twoje i innych wykonawców zdanie oraz doświadczenie jest inne to OK. Chyba że mówimy o jakiejś specjalnej taśmie:)

A kto mówi o klejeniu do ściany?

Taśmę akustyczną czasami się zdarza jak klient sobie życzy ale folię pod profil , nigdy nie praktykowałem .Ślizgową kleję przed płytowaniem na tynk CW żeby nie ubrudzić go gipsem, ale chyba zmienię nawyki i będę kleił i na gipsowe, trzeba zacząć robić ślizgi.

Czemu przechodzisz na połączenie ślizgowe?

W jakiej odległości od V - profila na ściance kolankowej najrozsądniej dać pierwszy profil na skosie?

Jeśli płyta bedzie przhkręcona do v profila to na 40cm a jesli v profil bedzie tylko jako startowy i bedzie tam połączenie ślizgowe to profil najbliżej jak się da ale nie dalej niż 15cm bo płyta może zwisnąć pod swoim ciężarem.

Taśma separacyjna .

Jak to w końcu z nią jest?

Po przeczytaniu dwóch wiodących tematów o suchej zabudowie i spoinowaniu dowiedziałem się , że specjaliści tu nam pomagający tak naprawdę "nic nie potrafią " w myśl wytykanych w sposób subtelny sobie błędów. A przecież na ich realizację nie ma żadnych reklamacji - pomimo odrębnego podchodzenia do materii.

Ja zacząłem kręcić płytę także do UD zgodnie z zaleceniami Wodzą. Z wcześniejszych jednak wypowiedzi pamiętam , że dawał taśmę separacyjna na styku ściana cementowo wapienne a okladziny . Teraz mam wrażenie , ewoluowania tej Metody. Rozumiem że teraz już nie daje się taśmy separacyjnej, tylko płytę jak najbliżej ściany i taśmę papierową plus akryl.

Z wcześniejszych wypowiedzi zrozumiałem, że separacja dawała kontrolowane ewentualnie pęknięcie (pomimo kręcenia do ud) a Rom kon już obecnie zaprzestał dawania separacji, bo jest na sztywno i tak nic nie pęknie.

Proszę o skorygowania mojego toku myslenia.