mcza1 19.06.2009 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 deskowanie jest pokryte blachą trapezówką. wentylacji nie ma ale między dechami są spore szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.06.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 deskowanie jest pokryte blachą trapezówką. wentylacji nie ma ale między dechami są spore szpary. coz koniec z filantropia :/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcza1 19.06.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 to po co to forum? myślę że takie okienko to jest dopiero problem, a nie zabudowa skosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.06.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 to po co to forum? myślę że takie okienko to jest dopiero problem, a nie zabudowa skosu. zlec to, bo narobisz sobie klopotu. a wiekszego okna nie miales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcza1 19.06.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 chciałem się dowiedzieć czy jest jakiś patent na zrobienie stelaża do tego ustrojstwa. Chata jest kolegi, tak mu ulepili te krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 19.06.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 chciałem się dowiedzieć czy jest jakiś patent na zrobienie stelaża do tego ustrojstwa. Chata jest kolegi, tak mu ulepili te krokwie na to nie ma patentu jest gotowy zeszyt karty wykonawczej. problem w ociepleniu by nie bylo niespodzianek na przyszlosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.06.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Witam i zapraszam na małą prezentację prezentacje jak sie nie powinno robić skosów na poddaszu. Niestety trafiła mi sie ekipa cudotwórców, która chyba 1'szy raz to robiła i popełnia same błędy. Jakby ktoś chciał napisać artykuł o błędach w sztuce, to zapraszam do siebie, mam gotowy eksponat antywykonania gipsów. http://img37.imageshack.us/img37/1051/skosywaloszczyk008.th.jpg http://img41.imageshack.us/img41/2127/skosywaloszczyk001.th.jpg http://img37.imageshack.us/img37/6654/skosywaloszczyk002.th.jpg http://img38.imageshack.us/img38/425/skosywaloszczyk003.th.jpg http://img15.imageshack.us/img15/1892/skosywaloszczyk004.th.jpg http://img13.imageshack.us/img13/2791/skosywaloszczyk005.th.jpg http://img26.imageshack.us/img26/4348/skosywaloszczyk006.th.jpg http://img20.imageshack.us/img20/6351/skosywaloszczyk007.th.jpg Bardzo prosze prawdziwych fachowców w tym temacie o wyliczenie zauważonych błędów. "Fachowiec" na moje stwierdzenie, że skosy sa źle zrobione, zapytał się a który dokładnie skos jest źle zrobiony, to sie poprawi. Normalnie witki mi opadły. Boże! Ty patrzysz i nie grzmisz! ...wyliczenie błędów? nie mogę się doszukać czegoś co jest zrobione zgodnie ze sztuką ...ja już nie chcę myśleć co jest pod tymi płytami... stelaże to częściowo widać ale wełny nie widać... ...i później ludzie mówią że poddasze i płyta ma to do siebie że pęka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 20.06.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jako, że nie otrzymałem żadnej odpowiedzi pozwolę sobie jeszcze raz wkleić - skosy 15 + 10, z opinii wychodzi, że łatwiej jest używać "grzybków" tylko jakie wybrać pewnie te dłuższe 270? - sufit, chce dać pomiędzy jętki 10 a poniżej 15, jakie rozwiązanie radzicie aby zmieścić 15 pod jętkami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.06.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jako, że nie otrzymałem żadnej odpowiedzi pozwolę sobie jeszcze raz wkleić - skosy 15 + 10, z opinii wychodzi, że łatwiej jest używać "grzybków" tylko jakie wybrać pewnie te dłuższe 270? - sufit, chce dać pomiędzy jętki 10 a poniżej 15, jakie rozwiązanie radzicie aby zmieścić 15 pod jętkami?? "grzybki" - 170 - 210 (pytanie tylko czy tam nie trzeba bedzie zrobic wiszacego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 20.06.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jako, że nie otrzymałem żadnej odpowiedzi pozwolę sobie jeszcze raz wkleić - skosy 15 + 10, z opinii wychodzi, że łatwiej jest używać "grzybków" tylko jakie wybrać pewnie te dłuższe 270? - sufit, chce dać pomiędzy jętki 10 a poniżej 15, jakie rozwiązanie radzicie aby zmieścić 15 pod jętkami?? grzybki 270... ale jak zmieścić? Opuścić sufit tak by weszła wełna... jeśli nie można dać niżej sufitu to zamiast pod jętkami dać nad jętkami (oczywiście wełnę nie płyty).... w przypadku stryszku to zrobić nadbitki jętek - legary i dopiero podłogę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 20.06.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Boże! Ty patrzysz i nie grzmisz! ...wyliczenie błędów? nie mogę się doszukać czegoś co jest zrobione zgodnie ze sztuką ...ja już nie chcę myśleć co jest pod tymi płytami... stelaże to częściowo widać ale wełny nie widać... ...i później ludzie mówią że poddasze i płyta ma to do siebie że pęka.. Pod tymi płytami jest wełna i ona akurat jest dobrze ułożona. Najpierw kazałem ułożyc całą wełnę 17, dopiero po zatwierdzeniu lecieli dalej ze stelażem i 5. Niestety jak był sam stelaż, to nie wiedziałem że jest źle, dopiero jak przykręcili płyty zaczęło mi coś nie pasować. Fachowcy sie na razie nie odzywają, czekają pewnie że mi przejdzie. Napewno nie dokończa tego poddasza, czeka ich oddanie częściowej zapłaty oraz zwrócenie pieniędzy za zniszczone płyty. Był już u mnie następny fachowiec do poprawienia i powiedział, że częśc płyt da sie wykorzystać ale ponad połowa jest na śmietnik. Płyty trzeba odkręcić, stelaż poprawić i wypoziomować. Generalnie widać że oni robili to pierwszy raz, metodą prób i błędów. Zastanawiam sie tylko, po co sie ktoś podejmuje roboty na ktorej sie kompletnie nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.06.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Boże! Ty patrzysz i nie grzmisz! ...wyliczenie błędów? nie mogę się doszukać czegoś co jest zrobione zgodnie ze sztuką ...ja już nie chcę myśleć co jest pod tymi płytami... stelaże to częściowo widać ale wełny nie widać... ...i później ludzie mówią że poddasze i płyta ma to do siebie że pęka.. Pod tymi płytami jest wełna i ona akurat jest dobrze ułożona. Najpierw kazałem ułożyc całą wełnę 17, dopiero po zatwierdzeniu lecieli dalej ze stelażem i 5. Niestety jak był sam stelaż, to nie wiedziałem że jest źle, dopiero jak przykręcili płyty zaczęło mi coś nie pasować. Fachowcy sie na razie nie odzywają, czekają pewnie że mi przejdzie. Napewno nie dokończa tego poddasza, czeka ich oddanie częściowej zapłaty oraz zwrócenie pieniędzy za zniszczone płyty. Był już u mnie następny fachowiec do poprawienia i powiedział, że częśc płyt da sie wykorzystać ale ponad połowa jest na śmietnik. Płyty trzeba odkręcić, stelaż poprawić i wypoziomować. Generalnie widać że oni robili to pierwszy raz, metodą prób i błędów. Zastanawiam sie tylko, po co sie ktoś podejmuje roboty na ktorej sie kompletnie nie zna. gdyby robili to, metoda prob i bledow mialbys wzorcowe poddasze. stelaze sa do przekladki ba nawet podobnie jak "plyty" do calkowitej wymiany to samo czeka paroizolacje. dlaczego sie biora? bo to, przeciez prosta robota: wepchnac welne, przykrecic kilka blach do nich kilka plyty, jak bedzie jakis babol to, przeciez na to i tak przyjdzie kit (gips). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.06.2009 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam Jak prawidlowo wykonac ocieplenie okna dachowego? Chodzi mi glownie o miejsce miedzy pokryciem dachowym (w moim przypadku deski ) a welna, tam trzeba zostawic 3 cm wolnej przestrzeni do wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.06.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam Jak prawidlowo wykonac ocieplenie okna dachowego? Chodzi mi glownie o miejsce miedzy pokryciem dachowym (w moim przypadku deski ) a welna, tam trzeba zostawic 3 cm wolnej przestrzeni do wentylacji gdyby nawet boki wymagaly szczeliny to, skad masz te 3cm?. okno szczelnie izolowane "pod i nad" oknem wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 21.06.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Boże! Ty patrzysz i nie grzmisz! (...) (...) Zastanawiam sie tylko, po co sie ktoś podejmuje roboty na ktorej sie kompletnie nie zna. (...) bo to, przeciez prosta robota: wepchnac welne, przykrecic kilka blach do nich kilka plyty, (...) ...no właśnie prosta robota i ciekawe dlaczego za taką prostą robotę chcą tyle kasy! Zdziercy jedni! A tak to ogólnie to Inwestor się czepia! Płyty wiszą? wiszą! Gips przyjdzie i wszystko zakryje! (na chwilę ale zakryje). Tym wykonawcom tylko współczuć takiego inwestora... no i jeszcze kasy nie wypłaci! Ale wtopa... ... chociaż znam przypadki gdzie inwestorzy chcą się tanio wybudować... u jednego już ósma ekipa wykańcza.... czy naprawdę zawsze tak źle trafiał? Ten medal zawsze ma dwie strony! Ale w tym przypadku fotki są bardzo wymowne... takich wykonawców powinno się usunąć z rynku... najlepiej poprzez ekonomię... zbankrutować ich... niech płacą za materiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.06.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Przeciez wykonujac ocieplenie poddasza, miedzy krokwie nalezy umiesci welne w taki sposob, aby miedzy pokryciem dachowym a welna zostalo 3cm wolnej przestrzeni, do wentylacji dachu. Jezel w tak ocieplona przestrzen, "wstawie" okno to przy oplytowaniu okna uzyskam miejsca ,gdzie ta przestrzen zostanie "odcieta" za pomoca plyty, no i w tych miejscach powstanie mostek termiczny.Bardzo prosze o "lopatologiczne "wskazowki jak to wykonac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.06.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Przeciez wykonujac ocieplenie poddasza, miedzy krokwie nalezy umiesci welne w taki sposob, aby miedzy pokryciem dachowym a welna zostalo 3cm wolnej przestrzeni, do wentylacji dachu. Jezel w tak ocieplona przestrzen, "wstawie" okno to przy oplytowaniu okna uzyskam miejsca ,gdzie ta przestrzen zostanie "odcieta" za pomoca plyty, no i w tych miejscach powstanie mostek termiczny. Bardzo prosze o "lopatologiczne "wskazowki jak to wykonac. Pozdrawiam wiem, ze nie ktorym inwestorom "wykonawcy" robia 2cm i wszyscy sa zadowoleni ale dalej pytam na jakiej podstwie twierdzisz, ze pomiedzy deskowaniem a welna ma zostac 3cm? (choc lepiej tyle niz nic ) zaczac trzeba od tego, ze okno powinno byc zamontowane zgodnie z wymaganiami a nie wciskanie np. okna 78cm w rozstaw krokwi 86cm. jak rowniez odpowiednio przygotowane krycie nad i pod oknem dla zapewnienia "przeciagu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.06.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Jezeli chodzi o szczeline 3 cm to przeczytalem o tym na tym forum (str.2 ) , co do wciskania okna miedzy krokwie o roztawie 86cm, no coz jezeli juz tak jest to trzeba sobie z tym jakos poradzic. Wiec bardzo prosze o cenne rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 21.06.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Jezeli chodzi o szczeline 3 cm to przeczytalem o tym na tym forum (str.2 ) , co do wciskania okna miedzy krokwie o roztawie 86cm, no coz jezeli juz tak jest to trzeba sobie z tym jakos poradzic. Wiec bardzo prosze o cenne rady. pierwsza cenna rada od boku (miejsca z felecem na prefabrykat/plyte) okna do krowki odleglosci nie mniej jak 8cm. nad i pod oknem "kominki". uporasz sie z tym otrzymasz kolejne rady (przy kolejnych pracach nie bedziemy wracac do dekowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.06.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 a ja mam takie pytanie odnosnie okna i wlasnie wykonczenia od srodka przypadek jest taki:pelne deskowanie na to papa i ta papa zostanie na dachu jakis czas powiedzmy 2 lata a poddasze ma byc wykonczone i zamieszkane. I jak to zrobic zeby bylo dobrze i zeby nei trzeba bylo wykanczac od srodka drugi raz po zamontowaniu dachowek? Da sie w ogole cos takiego zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts