anzelm 14.08.2019 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Dzięki.Boję się tylko o dojście ze styropianem w te luki.Firma co kładła elewacje, jak już podchodzili prawie pod dach to stosowali piankę aby w kilku miejscach jeszcze dodatkowo przyłapać styropian 17tkę do murłaty.Innymi słowy w szczelinach jest trochę "nasmarkane" pianką. Aby styropian włożyć to będę musiał się trochę nadłubać.A pytanie z innej beczki....jak mam krokwie 19,5 -20cm to wełnę pomiędzy wkładam 20tke czy 18tkę? Co pytam fachowców to inna odpowiedź.. Jedni mówią że 18tke bo musi być wentylacja pomiędzy membraną a wełną a inny że 20tke bo i tak z czasem opadnie. Oczywiście na to na stelażu trzeba jeszcze w wełnę 5tkę walić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2304 24.09.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Witam.Ocieplam skosy, ściany kolankowe i sufity (podłoga poddasza nieuzytkowego). Prosze o pomoc w sprawie kolejnosci. Doradzali mi abym najpierw zrobil stelaż na suficie, folię paroiz. i GK a póxniej ocieplić z góry najpierw 10 cm między stelaże później 15 między jętki. Zastanawiam się czy nie zrobic odwrotnie, wełnę dam 15 cm między krokwie i zasznurkuję, ale czy druga warstwa 10 cm nie wypadnie między profilami ? Jak ją zamocować ? Jak wy robiliście i siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 17.11.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Witam. Ocieplam skosy, ściany kolankowe i sufity (podłoga poddasza nieuzytkowego). Prosze o pomoc w sprawie kolejnosci. Doradzali mi abym najpierw zrobil stelaż na suficie, folię paroiz. i GK a póxniej ocieplić z góry najpierw 10 cm między stelaże później 15 między jętki. Zastanawiam się czy nie zrobic odwrotnie, wełnę dam 15 cm między krokwie i zasznurkuję, ale czy druga warstwa 10 cm nie wypadnie między profilami ? Jak ją zamocować ? Jak wy robiliście i siebie ? Ja robiłem w takiej kolejności. 1.Rozmieszczenie i przykręcenie wieszaków do krokwi, jak zrobisz to w pierwszej kolejności to potem nie musisz już gmerać w ułożonej wełnie 2.Ułożenie pierwszej warstwy wełny i zasznurkowanie. 3.Ułożenie drugiej warstwy wełny która nabijałem na przykręcone grzybki,trzeba wełnę naciąć i w miejscach gdzie wychodzą grzybki i spokojnie można całe pasy kłaść 4.Nakładałam profile które dociskały drugą warstwę wełny. 5.Paroizaolacja przyklejana na profile na taśmę dwustronną. Ocieplanie sufitu z góry może być kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qiuru 23.11.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Witamtez jestem na etapie ocieplenia poddasza użytkowego i mam dylemat bo nie wiem jak to ugrysc. Czy po przykręceniu regipsow postawić ścianki działowe z ytong, taka wersja byla by szybsza i prostsza bo cala połać jadę bez żadnych przeszkód czy postawić ścianki działowe nieco wyższe od lini profili i do nich przykręcić profil przyścienny ud 27. Wyjaśni ktoś jak lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.12.2019 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Witam tez jestem na etapie ocieplenia poddasza użytkowego i mam dylemat bo nie wiem jak to ugrysc. Czy po przykręceniu regipsow postawić ścianki działowe z ytong, taka wersja byla by szybsza i prostsza bo cala połać jadę bez żadnych przeszkód czy postawić ścianki działowe nieco wyższe od lini profili i do nich przykręcić profil przyścienny ud 27. Wyjaśni ktoś jak lepiej? Szybciej - sufit po całości i dopiero ścianki. Lepiej - najpierw ścianki a potem mniejsze sufity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 12.12.2019 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Witam. Ocieplam skosy, ściany kolankowe i sufity (podłoga poddasza nieuzytkowego). Prosze o pomoc w sprawie kolejnosci. Doradzali mi abym najpierw zrobil stelaż na suficie, folię paroiz. i GK a póxniej ocieplić z góry najpierw 10 cm między stelaże później 15 między jętki. Zastanawiam się czy nie zrobic odwrotnie, wełnę dam 15 cm między krokwie i zasznurkuję, ale czy druga warstwa 10 cm nie wypadnie między profilami ? Jak ją zamocować ? Jak wy robiliście i siebie ? Docieplenie od góry to zawsze możliwość albo złego ułożenia dolnej warstwy bo trudne dojście albo że można "przeniknąć" przez sufit w drodze na piętro Najlepiej wełnę najpierw pomiędzy jętki-kleszcze i zasznurkować, potem stelaże i dopiero druga warstwa wełny. Stelaże są co 40cm więc wełna się trzyma. A jak nie to można podtrzymać do czasu montażu płyt zwykłą taśmą pakową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirleszczu 05.02.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Witam wszystkich i zwracam się z prośbą o poradę. Dłubie sobie samotnie poddasze i mam kilka dylematów. Jedna połowa jest już opłytowana, przy czym w pierwszej kolejności zostały przykręcone płyty na skosach i suficie, a potem wklejone pod to płyty na ścianach, tak jak na jednym ze zdjęć. Z racji tego, że przy murłacie jest bardzo nisko, chciałbym odsunąć ściankę kolankową, tak aby miała przynajmniej 70 cm. Jak zrobić konstrukcje? Rozumiem, ze należałoby przykręcić profil do podłogi i do ścian, plus coś od góry i pionowe profile rozstawione co kilkadziesiąt cm. I tu pytanie, czy mocować to jakoś do skosu? Jak to rozwiązać? Jakich profili radzicie użyć? Czy wystarczy konstrukcja samonośna, na to płyta i samo spoinowanie skos – ściana kolankowa? Na drugiej połowie poddasz sytuacja wygląda nieco inaczej. Pokręciłem grzybki, położyłem pierwsza warstwę wełny. I tutaj również chciałbym się odsunąć ze ścianką kolankową, ale ponadto postawić ściankę działową. I teraz jak to zrobić? Najpierw opłytować skos i sufit, potem konstrukcje ścianki działowej i na końcu konstrukcje ścianki kolankowej? Jeśli ścianke działową stawiać po opłytowaniu, to czy konstrukcje mogę przykręcić poprzez płytę do profili tworzących konstrukcję skosu? Czy tutaj mogę również zrobić najpierw skosy i sufity a dopiero potem okleić ściany? W trzecim pomieszczeniu również mam zamiar stawiać na środku ściankę działową ale z bloczków. Wyjdzie ona pod krokwią. I tutaj analogiczne pytanie – najpierw opłytować i domurować pod samą płytę, czy najpierw postawić ściankę do samej krokwi i potem płytować dwa mniejsze pomieszczenia? Mam nadzieję, że zdjęcia troszkę zobrazują. Dziękuję z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinowynos2112 18.02.2020 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 witam i o radę pytam. Jak to jest z folia paroizolacyjną czy klejona do stelaża musi "dotykać" wełny? czy jeśli wełna jest układana na CD kach to ta ok. 3 cm szczelina nie ma znaczenia dla wełny.No i jaką folię polecacie, najczęściej stosujecie?? z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes789 27.05.2020 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Czy są jakieś nowe newsy odnośnie zdrowotności materiałów na docieplanie poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.05.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Ja robiłem w takiej kolejności. 1.Rozmieszczenie i przykręcenie wieszaków do krokwi, jak zrobisz to w pierwszej kolejności to potem nie musisz już gmerać w ułożonej wełnie 2.Ułożenie pierwszej warstwy wełny i zasznurkowanie. 3.Ułożenie drugiej warstwy wełny która nabijałem na przykręcone grzybki,trzeba wełnę naciąć i w miejscach gdzie wychodzą grzybki i spokojnie można całe pasy kłaść 4.Nakładałam profile które dociskały drugą warstwę wełny. 5.Paroizaolacja przyklejana na profile na taśmę dwustronną. Ocieplanie sufitu z góry może być kłopotliwe. i to jest prawidłowe rozwiązanie tego tematu. Jeżeli chce sie z kolei izolowac od góry po wykonanej zabudowie to wówczas najlepiej jest wykorzystac granulat skalny np. Granrock Super . Izolacja nadmuchiwana najdokładniej wypełni wszelkie szczeliny przy izolowaniu od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.05.2020 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 Witam tez jestem na etapie ocieplenia poddasza użytkowego i mam dylemat bo nie wiem jak to ugrysc. Czy po przykręceniu regipsow postawić ścianki działowe z ytong, taka wersja byla by szybsza i prostsza bo cala połać jadę bez żadnych przeszkód czy postawić ścianki działowe nieco wyższe od lini profili i do nich przykręcić profil przyścienny ud 27. Wyjaśni ktoś jak lepiej? Lepiej a w zasadzie prawidłowo jest wykonać najpierw ścianki a potem zabudowe sufitu. ograniczysz w ten sposob boczne przenoszenie się dźwięków z pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wwa997 19.07.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Lepiej a w zasadzie prawidłowo jest wykonać najpierw ścianki a potem zabudowe sufitu. ograniczysz w ten sposob boczne przenoszenie się dźwięków z pomieszczeń A jeśli ścianki są z gk to jak to ma wyglądać? Wełna ma dochodzić do płyty gk na zewnątrz czy płytę kręci się do poziomu poniżej wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manitou 10.08.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2020 Witam, jak mam takie banany na krokwiach to czy przed montażem grzybków wyrównać strugiem te krzywizny? Ma to wpływ na łatwość wyznaczania odpowiednich poziomów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jd87 03.10.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Cześć, przejrzałem co nieco wątek ale nie znalazłem odpowiedzi (od razu się przyznaję, że nie wszystko przejrzałem ale ciężko przeczytać 616 stron) Pytanie: zmontowałem sobie pojedynczy stelaż z CD60 pod jętkami. Między ścianą działową a idącymi równolegle do niej profilami cd60 jest 2-3cm. Na działówkach równoległych do cd60 nie dawałem profili ud. Pytanie: czy może tak zostać czy koniecznie muszę dać te ud-ki? Prośba o łagodne odpowiedzi bo już nie mam nerwów do tego sufitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnCyMoNeK 08.03.2023 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Witam chciałem przerobić strych na użytkowy. Podłoga jest z dwóch jętek przykręconych do krokwi czyli takie kleszcze grubość 15 cm i taka wełna była wsadzona ale po 20 paru latach straciła trochę na jakości i zlatały ja troche myszy . Pod wełną jest sznurek jakaś folia żółta i tam już chyba stelaż i płyty GK nad wełną miałem przykręcone deski które ściągłem . Chciałbym docieplić tą przyszłą podłogę zostało mi trochę styroduru 8 cm i 10 cm i chciałbym go dożucić do podłogi na równo z jętkami. Ale nie wiem czy dobrze zrobię A może zamienić miejscami od spodu dać styrodur na to wełnę ale raczej byłbym skłonny dać na spód wełnę i dorzucić do tego styrodur co o tym myślicie .Na to przekręcić płyty osb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts