Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplam poddasze - krotkie pytania...

denes

Recommended Posts

Dzięki.

Boję się tylko o dojście ze styropianem w te luki.

Firma co kładła elewacje, jak już podchodzili prawie pod dach to stosowali piankę aby w kilku miejscach jeszcze dodatkowo przyłapać styropian 17tkę do murłaty.

Innymi słowy w szczelinach jest trochę "nasmarkane" pianką. Aby styropian włożyć to będę musiał się trochę nadłubać.

A pytanie z innej beczki....jak mam krokwie 19,5 -20cm to wełnę pomiędzy wkładam 20tke czy 18tkę? Co pytam fachowców to inna odpowiedź.. Jedni mówią że 18tke bo musi być wentylacja pomiędzy membraną a wełną a inny że 20tke bo i tak z czasem opadnie. Oczywiście na to na stelażu trzeba jeszcze w wełnę 5tkę walić.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 12,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Ocieplam skosy, ściany kolankowe i sufity (podłoga poddasza nieuzytkowego). Prosze o pomoc w sprawie kolejnosci.

Doradzali mi abym najpierw zrobil stelaż na suficie, folię paroiz. i GK a póxniej ocieplić z góry najpierw 10 cm między stelaże później 15 między jętki.

Zastanawiam się czy nie zrobic odwrotnie, wełnę dam 15 cm między krokwie i zasznurkuję, ale czy druga warstwa 10 cm nie wypadnie między profilami ? Jak ją zamocować ? Jak wy robiliście i siebie ?

• 1 month później...
Witam.

Ocieplam skosy, ściany kolankowe i sufity (podłoga poddasza nieuzytkowego). Prosze o pomoc w sprawie kolejnosci.

Doradzali mi abym najpierw zrobil stelaż na suficie, folię paroiz. i GK a póxniej ocieplić z góry najpierw 10 cm między stelaże później 15 między jętki.

Zastanawiam się czy nie zrobic odwrotnie, wełnę dam 15 cm między krokwie i zasznurkuję, ale czy druga warstwa 10 cm nie wypadnie między profilami ? Jak ją zamocować ? Jak wy robiliście i siebie ?

Ja robiłem w takiej kolejności.

1.Rozmieszczenie i przykręcenie wieszaków do krokwi, jak zrobisz to w pierwszej kolejności to potem nie musisz już gmerać w ułożonej wełnie

2.Ułożenie pierwszej warstwy wełny i zasznurkowanie.

3.Ułożenie drugiej warstwy wełny która nabijałem na przykręcone grzybki,trzeba wełnę naciąć i w miejscach gdzie wychodzą grzybki i spokojnie można całe pasy kłaść

4.Nakładałam profile które dociskały drugą warstwę wełny.

5.Paroizaolacja przyklejana na profile na taśmę dwustronną.

Ocieplanie sufitu z góry może być kłopotliwe.

Witam

tez jestem na etapie ocieplenia poddasza użytkowego i mam dylemat bo nie wiem jak to ugrysc. Czy po przykręceniu regipsow postawić ścianki działowe z ytong, taka wersja byla by szybsza i prostsza bo cala połać jadę bez żadnych przeszkód czy postawić ścianki działowe nieco wyższe od lini profili i do nich przykręcić profil przyścienny ud 27. Wyjaśni ktoś jak lepiej?

• 3 weeks później...
Witam

tez jestem na etapie ocieplenia poddasza użytkowego i mam dylemat bo nie wiem jak to ugrysc. Czy po przykręceniu regipsow postawić ścianki działowe z ytong, taka wersja byla by szybsza i prostsza bo cala połać jadę bez żadnych przeszkód czy postawić ścianki działowe nieco wyższe od lini profili i do nich przykręcić profil przyścienny ud 27. Wyjaśni ktoś jak lepiej?

Szybciej - sufit po całości i dopiero ścianki.

Lepiej - najpierw ścianki a potem mniejsze sufity.

Witam.

Docieplenie od góry to zawsze możliwość albo złego ułożenia dolnej warstwy bo trudne dojście albo że można "przeniknąć" przez sufit w drodze na piętro ;)

Najlepiej wełnę najpierw pomiędzy jętki-kleszcze i zasznurkować, potem stelaże i dopiero druga warstwa wełny. Stelaże są co 40cm więc wełna się trzyma. A jak nie to można podtrzymać do czasu montażu płyt zwykłą taśmą pakową.

• 1 month później...

Witam wszystkich i zwracam się z prośbą o poradę. Dłubie sobie samotnie poddasze i mam kilka dylematów. Jedna połowa jest już opłytowana, przy czym w pierwszej kolejności zostały przykręcone płyty na skosach i suficie, a potem wklejone pod to płyty na ścianach, tak jak na jednym ze zdjęć. Z racji tego, że przy murłacie jest bardzo nisko, chciałbym odsunąć ściankę kolankową, tak aby miała przynajmniej 70 cm. Jak zrobić konstrukcje? Rozumiem, ze należałoby przykręcić profil do podłogi i do ścian, plus coś od góry i pionowe profile rozstawione co kilkadziesiąt cm. I tu pytanie, czy mocować to jakoś do skosu? Jak to rozwiązać? Jakich profili radzicie użyć? Czy wystarczy konstrukcja samonośna, na to płyta i samo spoinowanie skos – ściana kolankowa?

Na drugiej połowie poddasz sytuacja wygląda nieco inaczej. Pokręciłem grzybki, położyłem pierwsza warstwę wełny. I tutaj również chciałbym się odsunąć ze ścianką kolankową, ale ponadto postawić ściankę działową. I teraz jak to zrobić? Najpierw opłytować skos i sufit, potem konstrukcje ścianki działowej i na końcu konstrukcje ścianki kolankowej? Jeśli ścianke działową stawiać po opłytowaniu, to czy konstrukcje mogę przykręcić poprzez płytę do profili tworzących konstrukcję skosu? Czy tutaj mogę również zrobić najpierw skosy i sufity a dopiero potem okleić ściany?

W trzecim pomieszczeniu również mam zamiar stawiać na środku ściankę działową ale z bloczków. Wyjdzie ona pod krokwią. I tutaj analogiczne pytanie – najpierw opłytować i domurować pod samą płytę, czy najpierw postawić ściankę do samej krokwi i potem płytować dwa mniejsze pomieszczenia?

Mam nadzieję, że zdjęcia troszkę zobrazują. Dziękuję z góry za pomoc.

20200203_202635.jpg20200106_160625 (1).jpg

• 2 weeks później...
witam i o radę pytam. Jak to jest z folia paroizolacyjną czy klejona do stelaża musi "dotykać" wełny? czy jeśli wełna jest układana na CD kach to ta ok. 3 cm szczelina nie ma znaczenia dla wełny.No i jaką folię polecacie, najczęściej stosujecie?? z góry dziękuję za odpowiedź.

• 3 months później...
Ja robiłem w takiej kolejności.

1.Rozmieszczenie i przykręcenie wieszaków do krokwi, jak zrobisz to w pierwszej kolejności to potem nie musisz już gmerać w ułożonej wełnie

2.Ułożenie pierwszej warstwy wełny i zasznurkowanie.

3.Ułożenie drugiej warstwy wełny która nabijałem na przykręcone grzybki,trzeba wełnę naciąć i w miejscach gdzie wychodzą grzybki i spokojnie można całe pasy kłaść

4.Nakładałam profile które dociskały drugą warstwę wełny.

5.Paroizaolacja przyklejana na profile na taśmę dwustronną.

Ocieplanie sufitu z góry może być kłopotliwe.

i to jest prawidłowe rozwiązanie tego tematu.

Jeżeli chce sie z kolei izolowac od góry po wykonanej zabudowie to wówczas najlepiej jest wykorzystac granulat skalny np. Granrock Super . Izolacja nadmuchiwana najdokładniej wypełni wszelkie szczeliny przy izolowaniu od góry.

Witam

Lepiej a w zasadzie prawidłowo jest wykonać najpierw ścianki a potem zabudowe sufitu. ograniczysz w ten sposob boczne przenoszenie się dźwięków z pomieszczeń

• 1 month później...
Lepiej a w zasadzie prawidłowo jest wykonać najpierw ścianki a potem zabudowe sufitu. ograniczysz w ten sposob boczne przenoszenie się dźwięków z pomieszczeń

A jeśli ścianki są z gk to jak to ma wyglądać? Wełna ma dochodzić do płyty gk na zewnątrz czy płytę kręci się do poziomu poniżej wełny?

• 4 weeks później...
  • 1 year później...

Cześć, przejrzałem co nieco wątek ale nie znalazłem odpowiedzi (od razu się przyznaję, że nie wszystko przejrzałem ale ciężko przeczytać 616 stron)

Pytanie: zmontowałem sobie pojedynczy stelaż z CD60 pod jętkami. Między ścianą działową a idącymi równolegle do niej profilami cd60 jest 2-3cm. Na działówkach równoległych do cd60 nie dawałem profili ud.

Pytanie: czy może tak zostać czy koniecznie muszę dać te ud-ki?

Prośba o łagodne odpowiedzi bo już nie mam nerwów do tego sufitu ;)

• 1 year później...
Witam chciałem przerobić strych na użytkowy. Podłoga jest z dwóch jętek przykręconych do krokwi czyli takie kleszcze grubość 15 cm i taka wełna była wsadzona ale po 20 paru latach straciła trochę na jakości i zlatały ja troche myszy . Pod wełną jest sznurek jakaś folia żółta i tam już chyba stelaż i płyty GK nad wełną miałem przykręcone deski które ściągłem . Chciałbym docieplić tą przyszłą podłogę zostało mi trochę styroduru 8 cm i 10 cm i chciałbym go dożucić do podłogi na równo z jętkami. Ale nie wiem czy dobrze zrobię A może zamienić miejscami od spodu dać styrodur na to wełnę ale raczej byłbym skłonny dać na spód wełnę i dorzucić do tego styrodur co o tym myślicie .Na to przekręcić płyty osb