Wirecki 13.07.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Taker sznurek lub zmijka druciana ...Czy mógłbyś polecić coś konkretnego? Mój wykonawca planuje drut wiązałkowy. Czy to dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 14.07.2009 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Nie widze problemu wszak naklad pracy to problem wykonawcy. Czasem zbyt wiele uwagi/pracy przykladaja do spapraw trzecich niz np.do plytowania itp. Edit. Ten twoj wykonawca no, no blachowkrety do mocowania wieszakow dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.07.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Ten twoj wykonawca no, no blachowkrety do mocowania wieszakow dobre. no właśnie.... może to efekt niedogadania. Muszę się jeszcze z nim spotkać zanim zacznie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 15.07.2009 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 no tak, osznurkowalem tam wlasnie zeby ta przerwe zrobic. Ale uwazasz ze ta przerwa powinna byc jakos wietrzona (tzn czy wierciec otwory na wylot zeby powietrze wlatywalo w ta przerwe 3cm)? wlot jest u dołu dachu, a wylot pod gąsiorem. ta 3 centymetrowa szczelina powinna być po szerokości między krokwiami. jeśli to jest zapiankowane, to wytnijcie jakimś brzeszczotem - zamiast wstawiać rurę. te sznurki, to zbędna robota. Jak macie krokwie 18, to wełne między nie 15, a sznurki od lica krokwi. Wełna sama opadnie i 3 cm szczelina będzie. a powietrze będzie wlatywać, nawet jak będzie -15, to tam takie będzie, ale po to jest dawana wełna, żebyto nie miało aż takiego wpływu na atmosferę wewnątrz. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 22.07.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wiem to pytanie zbyt ogólne ale.... bedę miał ok 100m2 płyt, w najbliższym czasie trzeba zaszpachlować łączenia, wkręty.....jaka orientacyjna wydajność masy szpachlowej na taką powierzchnię??......25 kg wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 22.07.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Korekty ok. 5kg, spoinowanie 25kg, narozniki dodatkowo zaleznie od typu od 0,1-0.3kg 1mb. Finisz 0,1-1kg/1m^. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 23.07.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 FlashBack dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.07.2009 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Mam pytanie o zabudowę lukarny. Przekroje jak na załączonym obrazku:http://img228.imageshack.us/img228/6702/lukarna.gif B - belka lukarny pionowa lub poziomaJ - jętka lukarnyK - krokiewzielone generalnie drewno, żółta pianka, brązowe z niebieskim okno, płyta GK czarno-biała i styropian czarno-szary Pytania:1. Nie wiem za bardzo jak zabudować boki (pierwszy rysunek). Opcje są trzy:a. licować profil CD z belką lukarny (do tego rozwiązania się skłaniam, ale wtedy płyta przyjdzie do belki i nie zakryje szpary między belką a ),b. wpuścić profil na belkę, ale będzie raczej problem, bo miejsca mało (2.5cm odstęp belki od ramy okna, 3.5 rama do skrzydła, z tym że w miejscu zawiasów miejsca malutko),c. ustawić profil gdzieś pośrodku, tak aby płyta zachodziła na ramę okna (ale wtedy profil nie będzie dochodził do końca płyty - czy tak może być?). 2. Jeśli chodzi o sufit (drugi rysunek), to chciałby zrobić taki gzyms, tylko do końca nie wiem jak umocować konstrukcję. Póki co wymyśliłem, że na belkę nad oknem nabiję drugą, dzięki czemu będę mógł przykręcić UD sufitu. Natomiast gzyms albo:a. poprzecznie do profili CD sufitu profile CD, jeden poziomo, drugi pionowo (na ESach lub bez)b. wzdłuż profili CD sufitu krótkie odcinki CD na profilach UD. Które z tych rozwiązań jest dobre/najlepsze? A może zabudować to w jeszcze inny sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 23.07.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Moze , choroba wie. Wklej fotki. Ja mam juz i bez tego metlik w glowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.07.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Moze , choroba wie. Wklej fotki. Ja mam juz i bez tego metlik w glowie Niestety pod ręką tylko te dwa: http://img100.imageshack.us/img100/5996/lukarna1.jpg http://img41.imageshack.us/img41/3046/lukarna2.jpg Mam nadzieję, że coś na nich widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 23.07.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Problem to ocieplenie tak by nie zgnila krokwia i jetka przy lukarnie, osb co najwyzej spuchnie. W zlej kondycji bedzie krokwia ze wzgledu na mostek termiczny na styku z osb przy, braku dostatecznej wentylacji. Zabudowe i tak trzeba zaczac od skosow a lukarne zabudowac jak okladzina scienna na profilach cd. Sufit powinien wyjsc na uchwytach belkowych "grzybkach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.07.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 W kwestii tego gnicia - da się coś z tym zrobić? Rozumiem, że chodzi o styropian, który generalnie słabo sprzyja wentylacji?Co do zabudowy, to wiadomo - najpierw skosy i sufit pomieszczenia. Moja wątpliwość dotyczy tego, jak ustawić płytę ścianki bocznej - bo profil do samego okna nie ma szans dojść, więc jakiś fragment pomiędzy belką a ramą będzie sama płyta. Czy to jest Ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 23.07.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Może coś takiego?http://images39.fotosik.pl/164/60c1fc10cc5bae53med.jpg gdzie:zielony - CDżółty - UDniebieski - druty i wieszak obrotowy z elementem rozprężnymgranatowy - wieszaki ESczerwony łącznik krzyżowypomarańcz - UWfiolet CW Na rysunku nie ma zachowanych odpowiednich odległości, ale poglądowo z grubsza. Kolorado z twojego rysunku 4 posty wyżej wynika że pytasz o ten sufit zupełnie nad lukarną. FlaschBack pewnie myślał o tym drugim i błędnie Ci podpowiedział grzybki. tam bym nie myśla nad innym rozwiązaniem jak właśnie druty i wieszaki obrotowe z elementem rozprężnym.Druty (niektórzy mówią szpilki) są różnej długości, ponad metrowe też są. Dobierasz sobie odpowiednie, za ucha mocujesz do krokwi, od spodu wkładasz wieszak i poziomujesz.miejsce ciekawe, ale nie trudne;) pozdrawiam i owocnej pracy życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 24.07.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 na piętrze muszę wykonać sufit podwieszany montowany bezpośrednio do pasa dolnego wiązarów , ścianki działowe mam już zbudowane z połówek maxa , sufit będzie poniżej końca tych ścianek , w jaki sposób ułożyć paroizolację ? czy kombinować po całej pow. piętra ? czy wystarczy tylko w pomieszczeniach a miejsca gdzie wchodzi działówka zostaną bez izolacji ? http://images44.fotosik.pl/168/ff95289d476b9175m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 24.07.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Dozi - wielkie dzięki i pełen szacunek za rysuneczek. Mniej więcej tak to sobie wyobrażałem, ale problemy mam głównie ze szczegółami, czyli tak jak pisałem:- styk bocznych ścianek (płyt) z oknem,- styk sufitu z oknem. Mi się wydaje, że najlepiej będzie zlicować wewnętrzną ścianę płyty z krawędzią ramy okna, ale wtedy żaden profil nie "dojedzie" do okna, tylko nieco wcześniej. Dalej sama płyta. Odległość duża to nie będzie, ale jednak mam wątpliwość, czy to dobre podejście. Co do Twojej propozycji, to zastanawia mnie dlaczego na boki dałeś ruszt krzyżowy? Planowałem dać pojedynczy na pionowych profilach CD (bez poziomych).No i raczej sufi podwieszę na grzybkach, bo lukarna ma jętki i nie będzie z tym większych problemów. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 25.07.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 na piętrze muszę wykonać sufit podwieszany montowany bezpośrednio do pasa dolnego wiązarów , ścianki działowe mam już zbudowane z połówek maxa , sufit będzie poniżej końca tych ścianek , w jaki sposób ułożyć paroizolację ? czy kombinować po całej pow. piętra ? czy wystarczy tylko w pomieszczeniach a miejsca gdzie wchodzi działówka zostaną bez izolacji ? http://images44.fotosik.pl/168/ff95289d476b9175m.jpg Paroizolację kleisz do stelaża. najpierw taśmę dwustronnie klejącą do profili. Profile U ja zaklejam po całej długości http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bcae961f1eabbe6d.html potem kleisz folię pamiętając aby dobrze przylegała, najlepiej dawać zakładki, tak aby po przykręceniu płyty nawet ją było gdzieniegdzie widać - nie można zostawiać dziur ani jakichś nieszczelności http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7baa82eb686951c2.html kolejne arkusze folii daje się na zakładki i też łączy taśmą dwustronnie klejącą. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db890e4ece17f3e0.html zdjęcia mojego autorstwa, Szczepankowo 2009 (Poznań) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozi 25.07.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Dozi - wielkie dzięki i pełen szacunek za rysuneczek. Mniej więcej tak to sobie wyobrażałem, ale problemy mam głównie ze szczegółami, czyli tak jak pisałem: - styk bocznych ścianek (płyt) z oknem, - styk sufitu z oknem. Mi się wydaje, że najlepiej będzie zlicować wewnętrzną ścianę płyty z krawędzią ramy okna, ale wtedy żaden profil nie "dojedzie" do okna, tylko nieco wcześniej. Dalej sama płyta. Odległość duża to nie będzie, ale jednak mam wątpliwość, czy to dobre podejście. Co do Twojej propozycji, to zastanawia mnie dlaczego na boki dałeś ruszt krzyżowy? Planowałem dać pojedynczy na pionowych profilach CD (bez poziomych). No i raczej sufi podwieszę na grzybkach, bo lukarna ma jętki i nie będzie z tym większych problemów. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Dwie rzeczy. 1. Jeśli chodzi o sufit nad lukarną. Ja zaproponowałem druty i wieszaki, co by zachować lepszą symetrię lukarny i co by rama okna była równo obudowana p bokach i u góry. Niestety nie ma mnie tam i miary nie przyłożę, więc nie wiem, może grzybki na jętkach wystarczą, a może ta lukarna ma być wąska a wysoka.. to jedno. 2. Stelaż krzyżowy, żeby zminimalizować ryzyko pęknięć i przy samym oknie, jak i przy narożniku lukarna/skos. W przypadku profili CD pionowo, jak masz zamiar zrobić, zapewne mocowanie na ES do drewna(kilka stron wątku wcześniej pisałem dlaczego nie jestem za mocowaniem profili do drewna za pomocą ES - tam gdzie można tego uniknąć), a przy ramie okiennej nie będzie wyboru i trzeba będzie płytę dokręcić do profila u (przykręconego przy ramie) W przypadku stelaża krzyżowego, mocujesz U przy oknie, w niego wsuwasz CD poziomo i na nich, maksymalnie blisko przy oknie przykręcasz płytę, nie kręcisz do profila u. Wtenczas jakieś pracowanie drewna lukarny, czy nawet jak trzaśnie się oknem, to drgania nie wpływają w takim stopniu na całość konstrukcji, jak w pierwszym przypadku. O ile zmniejsza się ryzyko, trudno powiedzieć. Jednak klientowi dla swojego spokoju zrobiłbym krzyżowy. Roboty nie aż tak wiele więcej i nie aż tak dużo drożej - dwa profile w tę cz w tę przy całości to nic. Warto też zainwestować w dobrą szpachlówkę spoinową. Samo mocowanie U przy oknie i danie tak płyty aby niejako wchodziła pomiędzy ramę a profil - ciężko mi stwierdzić, bo nie widzę, jak to okno jest osadzone, jak uszczelnione itd. Tak więc sprawa do przemyślenia, pozdrawiam i udanego wykończenia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 26.07.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 1. czy wełnę pod i nad oknem dachowym trzeba przycinać na skos?2. jak poprawnie "oprofiować" łaczenie dwóch skosów - czy na lączeniu ma być profil UD (a właściwie to dwa - z każdej strony) i do niego CD, czy inaczej? Nachylenie dachu 30st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 26.07.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Tak więc sprawa do przemyślenia, pozdrawiam i udanego wykończenia życzę! Dzięki, na pewno będę jeszcze nad tym myślał. Może faktycznie lepiej obniżyć sufit lukarny? Wtedy ta wnęka będzie miała w miarę proporcjonalne wymiary. Czeka mnie jeszcze troszkę myślenia i niewykluczone, że jeszcze się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 26.07.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 1. Nic nie dajemy 2. Pas blachy perforowany srodkiem, perforacja ulatwia wygiecie dla uzyskania rownego katownika 3. Profil UD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts