sebo8877 04.12.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 A ja ma pytanie takieKrokwie maja wysokość 16 cm - wełna ma 20 cm grubości Tak sie jakoś złozyło że taką wełnę mam - pytanie jak to zrobić??Nadbijac krokwoe (troche wg mnie chore) jak to posznurkować???Membrana wysokoprzepuszczalna na dachu blachodachówka Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.12.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 A ja ma pytanie takie Krokwie maja wysokość 16 cm - wełna ma 20 cm grubości Tak sie jakoś złozyło że taką wełnę mam - pytanie jak to zrobić?? Nadbijac krokwoe (troche wg mnie chore) jak to posznurkować??? Membrana wysokoprzepuszczalna na dachu blachodachówka Sebo8877 No fakt... trochę przestrzeliłeś z grubością wełny... teraz to tylko nadbitka z łaty... jeśli to chore to trzeba już tylko leczyć... łatę dosunąć do jednej krawędzi krokwi i przybijać gwoździami pierścieniowymi albo co najmniej skrętnymi... do łat papiaki i sznurkowanie... z boku przykręcić wieszaki... i najlepiej jeszcze wełnę poprzecznie nie mniej niż 5 cm... a dalej to już standardowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.12.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Widzisz RonKon - tak się zlozyło że dach (kazda krokiew inna - wełna się napatoczyła (praktycznie za free) tak więc trzeba cos poradzić Standardowo krokwie mają wys od 14-18 cm (co 60 cm) (więzba lat 70-tych ) stąd rózne przekroje krowi. A można to co nalezy nadbic przykręcić śrubami? A może by przysznurować tą węłnę taka tąsma ?? http://www.allegro.pl/item275827514_tasma_spinajaca_pp_polipropylenowa_16_x_0_6_mm.html A możesz mi wytłumaczyć jak w pasywniakach montuje się te 30-35 cm wełny??? Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.12.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Widzisz RonKon - tak się zlozyło że dach (kazda krokiew inna - wełna się napatoczyła (praktycznie za free) tak więc trzeba cos poradzić Standardowo krokwie mają wys od 14-18 cm (co 60 cm) (więzba lat 70-tych ) stąd rózne przekroje krowi. A można to co nalezy nadbic przykręcić śrubami? A może by przysznurować tą węłnę taka tąsma ?? http://www.allegro.pl/item275827514_tasma_spinajaca_pp_polipropylenowa_16_x_0_6_mm.html A możesz mi wytłumaczyć jak w pasywniakach montuje się te 30-35 cm wełny??? Sebo8877 A po co nadbijać? jest aż tak źle, że wełna nie będzie się trzymała między krokwiami? Ja bym zamocował wieszaki (grzybkowe), zamocował wełnę, drugą warstwę w poprzek (lub jeśli całkowita grubość ocieplenia ma być 20cm to uzupełnić wąskimi paskami nad krokwiami) i zamocować profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 04.12.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dzięki Zbigmor No własnie jeszcze tego nie sprawdziłem (zabieram się za to dopiero) liczę wsadzić 25 cm (20+5) Ale sznurkować to czy nie??? - tu jest problem z tym sznurkowaniem Wełna ta 20-stka to ursa DF 40 w rolce Piątka będzie juz w płytach Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.12.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dzięki Zbigmor No własnie jeszcze tego nie sprawdziłem (zabieram się za to dopiero) liczę wsadzić 25 cm (20+5) Ale sznurkować to czy nie??? - tu jest problem z tym sznurkowaniem Wełna ta 20-stka to ursa DF 40 w rolce Piątka będzie juz w płytach Sebo8877 Sznurkowanie zależy tylko od tego czy wełna się trzyma czy nie między krokwiami. Jak wstawiałem końcówki płyt to sznurkowałem, a jak w jednym kawałku to się trzymały (wełna Paroc w płytach o grubości 18cm między takie same krokwie plus 5cm na nią) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.12.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Sznurek nie spełnia żadnej roli konstrukcyjnej... praktycznie jest to "przytrzymywadło" wełny "co by na pysk nie spadała" Jeśli wymyślisz inny sposób by wełna się trzymała do czasu oprofilowania i położenia drugiej warstwy wełny to nie ma sprawy... http://www.allegro.pl/item275827514_tasma_spinajaca_pp_polipropylenowa_16_x_0_6_mm.html Oooo Panie! Z niedźwiedziówką na przepiórki? Normalnie używa się sznurka rolniczego TEX 1000 ...rolka 2km długości sznurka za 17-18zł z poddasza zostaje jeszcze na balotowanie słomy z 0.5ha ziemi... A możesz mi wytłumaczyć jak w pasywniakach montuje się te 30-35 cm wełny??? Przedłuża się wieszaki... z dwóch robi się -nitując- jeden... składa się dwa a dziurki akurat pasują do nitów fi4... długich wieszaków nie ma w sprzedaży więc trzeba sobie radzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 04.12.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Wełna ta 20-stka to ursa DF 40 w rolce jeśli rozstaw krokwi to ok. 60cm to jest duża szansa że będzie się trzymać bez sznurków. Wystarczy przycinać trochę z nadmiarem.... ale wieszaki przy krokwi 14cm już nie złapią... trzeba przedłużać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 04.12.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 a czy płyta GK ma być dokręcona bezpośrednio do wełny i folii ,czy ma być tam szpara, między płytą a folią. majster coś mi o tej szparze gada,że musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.12.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 a czy płyta GK ma być dokręcona bezpośrednio do wełny i folii ,czy ma być tam szpara, między płytą a folią. majster coś mi o tej szparze gada,że musi być. "Szpara" musi być ale od drugiej strony wełny gdy jest membrana niskoparoprzepuszczalna lub deski i papa. Między płytą, a folią nic być nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepi_2005 27.12.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam czy możecie mi pomóc w sprawie ocieplenia i zabudowy poddasza chodzi mi konkretnie o zrobienie sufitu podwieszanego. Jak najlepiej zrobić ten sufit w moim przypadku i jak zamocować na nim wełnę (15 cm + 5 cm). Problem polega na tym że ja nie mam kleszczy jak ta wełna ma się trzymać. Czy dopiero po zrobieniu całej konstrukcji i przykręceniu płyt rozkładać na suficie wełnę. Przesyłam zdjęcie mojego poddasza. http://images33.fotosik.pl/89/3f3189c3c9fc3f0b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.12.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2007 Witam czy możecie mi pomóc w sprawie ocieplenia i zabudowy poddasza chodzi mi konkretnie o zrobienie sufitu podwieszanego. Jak najlepiej zrobić ten sufit w moim przypadku i jak zamocować na nim wełnę (15 cm + 5 cm). Problem polega na tym że ja nie mam kleszczy jak ta wełna ma się trzymać. Czy dopiero po zrobieniu całej konstrukcji i przykręceniu płyt rozkładać na suficie wełnę. Przesyłam zdjęcie mojego poddasza. ...bardzo prosto Sufit dwupoziomowy - krzyżowy. Do krokwi wkręca się haczyki i na nich wiesza się pręty do wieszaków obrotowych. W wieszaki wpina się profile nośne i za pomocą łączników krzyżowych mocuje się dolne profile. Wełnę w tym przypadku (brak stryszku) układa się na profilach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 28.12.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 Witam serdecznie. Toczy sie tu fachowa rozmowa ,wiec chcialam o cos zapytac,jesli mozna. Czy jesli krokiew ma np. 20 cm to welna, ktora trzeba tam wlozyc moze byc grobsza?Czy miedzy welna a membrana (ta pod dachowka) mosi byc jakas szczelina? Dzieki z gory za odpowiedz na naiwne pytanie.pozdrawiam. Pomiędzy wełną a folią (membraną) paroprzepuszczalną daje się szczelinę wentylacyjną. Wyjątkiem są membrany wysoko paroprzepuszczalne gdzie można warstwę wełny dosunąć do samej membrany. Wełnę najczęściej daje się w dwóch warstwach. Grubość pierwszej warstwy to wysokość krokwi minus szczelina wentylacyjna ok.2-3cm. Grubość drugiej to pozostała część ogólnej - całkowitej grubości. Drugą warstwę daje się na krokwie tak by docieplić całkowicie powierzchnię... bez mostków termicznych na krokwiach. na to daje się ruszt z profili. Na profile folię paroizolacyjną i płyty G-K. Łączna grubość izolacji może w skrajnych przypadkach (domy pasywne i wysoko energooszczędne) przekraczać 40-50cm. Pytanie blondynki dla rozwiania wątpliwości - mam krokwie 18 cm. Czy prawidłowe będzie ocieplenie 15 cm wełny między krokwie (zostanie szczelina między wełną a membraną paroprzepuszczalną) + 5 cm na krokwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 28.12.2007 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2007 ...będzie ok. ale 20cm wełny dzisiaj to absolutne minimum... teraz daje się 25cm i więcej... czyli 15+10cm i to dzisiaj już jest standardem (mój rekord to 30cm skosy i 35cm sufit) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 29.12.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 ...będzie ok. ale 20cm wełny dzisiaj to absolutne minimum... teraz daje się 25cm i więcej... czyli 15+10cm i to dzisiaj już jest standardem (mój rekord to 30cm skosy i 35cm sufit) Dziękuję za podpowiedź. Jestem przed zakupem wełny, więc skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Newfie jeszcze małe pytanie... czy masz folię dachową wysoko czy nisko paroprzepuszczalną? Przy membranach wysoko paroprzepuszczalnych nie potrzeba stosować szczeliny wentylacyjnej - wełna dochodzi do membrany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majcia 29.12.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Moze mi pomozecie.... mam problem z welna Mam zrobione juz ocieplenie- patrzac od zew. : papa,deski, przerwa, welna 20 cm i profile. Od tygodnia mam ogrzewanie chodzi tez osuszacz no i welna od zew. strony jest mokra jak cholera Pomozcie o co chodzi, gdzie tkwi bląd Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 29.12.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Moze mi pomozecie.... mam problem z welna Mam zrobione juz ocieplenie- patrzac od zew. : papa,deski, przerwa, welna 20 cm i profile. Od tygodnia mam ogrzewanie chodzi tez osuszacz no i welna od zew. strony jest mokra jak cholera Pomozcie o co chodzi, gdzie tkwi bląd Z gory dziekuje Zjawisko normalne... po włączeniu ogrzewania budynek intensywnie oddaje wilgoć pewnie jeszcze słaba wentylacja i wilgoć wędruje przez wełnę (brak paroizolacji) i wychładza się i w efekcie skrapla zawilgacając wełnę. Teraz to tylko otwierać okna (intensywne wietrzenie) i dać szczelną paroizolację. Po odcięciu wilgoci z powietrza wełna zacznie (wolno) oddawać wodę (wilgoć) do atmosfery. Powyższy post dedykuję wszystkim przeciwnikom dawania szczelnej paroizolacji. Zjawisko migracji pary wodnej zachodzi również ale w znacznie mniejszym stopniu również podczas normalnego użytkowania poddasza. A zawilgocona wełna to żadna izolacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 29.12.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Newfie jeszcze małe pytanie... czy masz folię dachową wysoko czy nisko paroprzepuszczalną? Przy membranach wysoko paroprzepuszczalnych nie potrzeba stosować szczeliny wentylacyjnej - wełna dochodzi do membrany. Mam wysokoparoprzepuszczalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młody inwestor 40 29.12.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Newfie mam pytanie jak dużo dokładnie jest paroprzepuszczalna twoja folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts