johny27 02.04.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Po zlozeniu dokumentacji nadzor budowlany ma 21 dni na wniesienie sprzeciwu. Co dzieje sie jezeli w trakcie tych 21 dni przychodzi pismo o uzupelnienie dokumentacji w ciagu 7 dni. Czy owczas ten termin sie przesuwa - moze ktos podeprze sie jakims przepisem? Pozdrawiam budujacych!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 02.04.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Po złożeniu dokumentów organ nadzoru budowlanego ma 14 dni na wniesienie sprzeciwu, a nie 21, jak napisałeś. 21 dni, to jest termin na przeprowadzenie obowiązkowej kontroli. Jeżeli zostałeś wezwany do uzupełnienia braków bieg sprawy ulega wstrzymaniu. Po dostarczeniu brakujących dokumentów postępowanie się wznawia. Nie ma biegu "od nowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 02.04.2007 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 ojojoj - nie masz racji 21 dni - a mowi o tym art.54 ustawy o prawie budowlanym . Więc prosze nie siać zamętu "Art. 54. Do uytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowe, mona przystapic, z zastrzeeniem art. 55 i 57, po zawiadomieniu własciwego organu o zakonczeniu budowy, jeeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doreczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 02.04.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 To może ja trochę z innej beczki zapytam:czy po tych 21 dniach trzeba się udać do urzędu po jakieś jeszcze zaświadczenie czy ostatecznym dowodem jest formularz zgłoszenia do odbioru z pieczątką wpływu? A czy dziennik budowy można odebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 02.04.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 To może ja trochę z innej beczki zapytam: czy po tych 21 dniach trzeba się udać do urzędu po jakieś jeszcze zaświadczenie czy ostatecznym dowodem jest formularz zgłoszenia do odbioru z pieczątką wpływu? A czy dziennik budowy można odebrać? Po upływie 21 dni dostajesz pismo, w którym PINB oswiadcza, że nie wnosi sprzeciwu. a dziennik Ci zabrali? z mojego pani powyrywała sobie interesujące ją strony przy składaniu dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.04.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Po złożeniu dokumentów organ nadzoru budowlanego ma 14 dni na wniesienie sprzeciwu, a nie 21, jak napisałeś. 21 dni, to jest termin na przeprowadzenie obowiązkowej kontroli. Jeżeli zostałeś wezwany do uzupełnienia braków bieg sprawy ulega wstrzymaniu. Po dostarczeniu brakujących dokumentów postępowanie się wznawia. Nie ma biegu "od nowa". w moim pozwoleniu na budowę pisze że Kategoria obiektów - I , i dalej zgodnie z rozp. min infrastruktury z dnia ....w sprawie rodzajów obiektów budowlanych do uzytkowania których mozna przystąpić po dokonaniu obowiazkowej kontroli , obiekty kategori i I , NIE wymagają obowiązkowej kontroli . Czyli z tego wynika , że żadnej kontroli nie będzie obowiązkowej . Przynajmniej żaden z kilku moich sąsiadów takiej kontroli nigdy nie miał. sklada się papiery , czeka 21 dni i idzie do urzedu po papierek , napisali mi jeszcze że " inwestor nie jest zobowiązany uzyskać pozwolenia na użytkowanie obiektu budowlanego .." więc tez nie wiem jaki papierek wydadzą w urzedzie.... jakiś muszą dać, bo na jakiejś podstawie trzeba się zameldować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 02.04.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Johny 27 - termin nie ulega przedłużeniu. Biegnie od momentu złożenia zawiadomienia. Kontrola obowiązkowa nie jest wymagana, ale w ogóle kontrola może być - organ ma prawo i czasem z tego prawa korzysta. Jesli oddajesz budynek nie wykończony (zostały do wykonania jakies roboty) wtedy wymagane jest pozwolenie na użytkowanie (nie zawiadomienie) i wtedy PINB przyjedzie na obowiązkową konrolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 02.04.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 sorki poszło 2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 02.04.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Johny 27 - termin nie ulega przedłużeniu. Biegnie od momentu złożenia zawiadomienia. Kontrola obowiązkowa nie jest wymagana, ale w ogóle kontrola może być - organ ma prawo i czasem z tego prawa korzysta. Jesli oddajesz budynek nie wykończony (zostały do wykonania jakies roboty) wtedy wymagane jest pozwolenie na użytkowanie (nie zawiadomienie) i wtedy PINB przyjedzie na obowiązkową konrolę. Urzędy nie musza, ale często wydają papierek pt. "przyjęcie zawiadomienia". a jaka jest definicja budynku niewykończonego ? i robót jakie zostały ? przeciez wiadomo że w 90 % przypadków coś się robi i wykańcza w domu jeszcze ładnych pare lat po odbiorze ..... czy to znaczy że muszę mieć do odbioru zrobione ścieżki przed domem, pomalowaną elewację , czy założone płyty GK na poddaszu ? to przecież tylko kwestia estetyki , tak mi się wydaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 02.04.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 ojojoj - nie masz racji 21 dni - a mowi o tym art.54 ustawy o prawie budowlanym . Rzeczywiście jest dokładnie tak, jak napisałeś. Omyłkowo nawiązałem do innych organów, o których mowa w art. 56 ust. 1 i 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.04.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam, Jesli oddajesz budynek nie wykończony (zostały do wykonania jakies roboty) wtedy wymagane jest pozwolenie na użytkowanie (nie zawiadomienie) i wtedy PINB przyjedzie na obowiązkową konrolę. a jaka jest definicja budynku niewykończonego ? i robót jakie zostały ? przeciez wiadomo że w 90 % przypadków coś się robi i wykańcza w domu jeszcze ładnych pare lat po odbiorze ..... czy to znaczy że muszę mieć do odbioru zrobione ścieżki przed domem, pomalowaną elewację , czy założone płyty GK na poddaszu ? to przecież tylko kwestia estetyki , tak mi się wydaje.... Obawiam sie, ze musi byc zrobione wszystko to, co jest w projekcie, po prostu. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 03.04.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 dzis dostalem informacje, ze po uzupelnieniu dokumentacji do zgloszenia termin zaczyna biec od poczatku - czyli znow 21 dni. Nie mam pewnosci czy jest to zgodne z przepisami - moze ktos jest w stanie przytoczyc taki przepis?. Sytuacja wyglada powiedzmy tak:1. Skladam zawiadomienie - czas 21 zaczyba biec2. po 10 dniach od zlozenia zawiadomienia otrzymuje pismo z urzedu ze brakuje mi np protokolu przylacza kanalizacyjnego i co dzieje sie dalej? znow 21 dni czyli razem 31? Prosze o podparcie jakims przepisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny27 03.04.2007 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 dzis dostalem informacje, ze po uzupelnieniu dokumentacji do zgloszenia termin zaczyna biec od poczatku - czyli znow 21 dni. Nie mam pewnosci czy jest to zgodne z przepisami - moze ktos jest w stanie przytoczyc taki przepis?. Sytuacja wyglada powiedzmy tak:1. Skladam zawiadomienie - czas 21 zaczyba biec2. po 10 dniach od zlozenia zawiadomienia otrzymuje pismo z urzedu ze brakuje mi np protokolu przylacza kanalizacyjnego i co dzieje sie dalej? znow 21 dni czyli razem 31? Prosze o podparcie jakims przepisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 05.04.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 dzis dostalem informacje, ze po uzupelnieniu dokumentacji do zgloszenia termin zaczyna biec od poczatku - czyli znow 21 dni. Nie mam pewnosci czy jest to zgodne z przepisami - moze ktos jest w stanie przytoczyc taki przepis?. Sytuacja wyglada powiedzmy tak: 1. Skladam zawiadomienie - czas 21 zaczyba biec 2. po 10 dniach od zlozenia zawiadomienia otrzymuje pismo z urzedu ze brakuje mi np protokolu przylacza kanalizacyjnego i co dzieje sie dalej? znow 21 dni czyli razem 31? Prosze o podparcie jakims przepisem U mnie dzisiaj mija 21 dzień i cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 06.04.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 witam jestem na świeżo - czas, pomimo braków w dokumentacji nie przedłuża się o kolejne dni- tylko w przypadku dostarczenia w okresie 7 dni tych dokumentów, których brakowało - należy napisać do nadzoru pismo z prośbą o zaświadczenie, że nadzór budowlany nie wniósł sprzeciwu w drodze decyzji od daty złożenia zawiadomienia - złożenie zawiadomienia jest podstawą do zameldowania się, po braku sprzeciwu w okresie 21 dni; zawiadomienie należy skserować i ksero- opieczętować -co do płytek, tynku itp- to się nie martwcie; ważne są balustrady, bezpieczne kominy, budowanie zgodnie z projektem, posiadanie zezwoleń na zmiany w projekcie zagospodarowania działki itp, a najważniejszy jest PODPIS KIEROWNIKA- jak napisze, że w porządku to- - w moim regionie jeżdżą najczęściej do domów przebudowywanych, wielokondygnacyjnych, miejsc użyteczności publicznej i dlatego mojego MALUSZKA D06 z MURATORA o pow. 78 m kw nie chcieli skontrolować pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 07.04.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2007 witam jestem na świeżo - czas, pomimo braków w dokumentacji nie przedłuża się o kolejne dni- tylko w przypadku dostarczenia w okresie 7 dni tych dokumentów, których brakowało - należy napisać do nadzoru pismo z prośbą o zaświadczenie, że nadzór budowlany nie wniósł sprzeciwu w drodze decyzji od daty złożenia zawiadomienia - złożenie zawiadomienia jest podstawą do zameldowania się, po braku sprzeciwu w okresie 21 dni; zawiadomienie należy skserować i ksero- opieczętować -co do płytek, tynku itp- to się nie martwcie; ważne są balustrady, bezpieczne kominy, budowanie zgodnie z projektem, posiadanie zezwoleń na zmiany w projekcie zagospodarowania działki itp, a najważniejszy jest PODPIS KIEROWNIKA- jak napisze, że w porządku to- - w moim regionie jeżdżą najczęściej do domów przebudowywanych, wielokondygnacyjnych, miejsc użyteczności publicznej i dlatego mojego MALUSZKA D06 z MURATORA o pow. 78 m kw nie chcieli skontrolować pzd W większości gminach jak jest numer domu to można zameldować się bez oddania do użytku mając np stan surowy otwarty albo puste pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek000011 01.12.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Ja w decyzji mam taki zapis ; do użytkowania obiektu budowlanego można przystapic po : - zawiadomieniu tutejszego organu o zakończeniu budowy - jeśli tutejszy organ w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia tj 10.11.2011 nie zgłosi sprzeciwu (art54) ............ od 10.11 do 23 .11 nic się nie pojawiło teraz mamy 1 .12 .2011 i coś im się przypomniało:mad: i przysłali z data 30 .11 jak się do tego ustosunkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts