Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile musza schnac wylewki 8 cm ?

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Nie wiem co rozumiesz przez wylewkę - czy lałeś zupę, czy półsuchy beton z miksokreta. Różnica jest spora - przy grubości 7 cm w pierwszym przypadku masz 30l/m2, a w drugim 6.

Generalnie 2 dni po połozeniu (półsuchego) można po nim łazić (ale nie obciążać), a po dwu tygodniach można już kaflować. Ale z drewnem wstrzymałbym się jeszcze z 1-2 m-ce. Wystarczy minimalna wilgoć, żeby drewno się wypaczyło.

Jest taki prosty test - przyklej kwadrat z folii (albo szybę, albo pleksi) o wymiarach minimum 1m2. Jeśli po nocy nie jest zaparowany (wilgotny) od spodu to możesz przyjąć, że jest suchy. A najlepiej zrobić badanie wilgotnościomierzem - firmy zajmujące się dzrewem (tartaki, składy, itp...) czasami mają takie ustrojstwa.

PS. U mnie przez pierwszy tydzień każda rzecz pozostawiona na posadzce dłużej niż pół godziny zostawiała ślad, a chleb zostawiony na wierzchu do rana był "jak świeży". Po circa 10 dniach posadzka zaczęła się zachowywać jak sucha

Po miesiącu w wylewce z mixokreta (7-8cm grubości, na wierzchu sucha zupełnie od dłuższego czasu) wywierciłem otwór, wsadziłem sondę (palec) i stwierdziłem, że poniżej 4 cm jest wilgotno

Może przewiercłeś jakąś rurę w podłodze ? ;)

Jesli po miesiacu od wylania poloze panele to jak wedlug Was sie to skonczy ?

Panele są bardzo wrazliwe na wilgoć - juz przy małych jej ilościach (np.: wyleje ci się trochę wody i nie wytrzesz przez 2-3 minuty) moga się minimalnie wypaczyć (unieść ciut do góry) brzegi. Tego może być nie widać, ale po jakimś czasie te uniesione brzegi zetrą się bardziej od reszty panelu. Wygląda t onie ciekawie. A przy większym zawilgoceniu mogą wyłęgowac się w sposób łatwo zauważalny.

PS. Czas jaki minął od wylewki jest nieistotny. Po kilku miesiącach (3-6) jest prawie pewność, że są suche, ale po miesiącu bez badania wilgotnościomierzem to totolotek - może już wyschły, a moze nie - po co ryzykować ?

Problem w tym, ze nie moge dluzej czekac bo musze sie wprowadzac. Czy taki test jest wystarczajacy : klade na podloge tafle steropianu i nastepnego dnia rano patrze czy jest slad na posadzce. Jesli nie ma to znaczy ze suche.

Proponuje czulszy test: wycinasz kwadratowy kawalek folii o boku co najmniej 1 m i tasma przyklejasz go do wylewki. Zostawiasz na noc, okno powinno byc otwarte (zeby temperatura w pomieszczeniu spadla). Jesli wylewak bedzie wilgotna, albo na folii bedzie rosa- lepiej wprowadzic sie na wylewki niz zniszczyc material.

PS: znam ten bol, tez chce sie jak najszybciej przeprowadzic, wiec, delikatnie mowiac, podjalem ryzyko.

Ale tu nie chodzi o schnięcie wylewki - ta w końcu wyschnie :)

Tu chodzi o wypaczanie się okładziny z drewna (panele).

No ale dlaczego okladzina sie wypacza? Bo wylewka za mokra! Ja nie bede robil dwa razy. Polozylem Baltic Wood w 2 miesiace po wylewkach i czekam co bedzie.