Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM Z KERAMZYTU - TAK CZY NIE??? PROSZę O RADę

Recommended Posts

zastanawiamy się, z czego wybudować dom i ostatni pomysł jaki jest na tapecie to właśnie keramzyt, tylko że ja niewiele na ten temat wiem, proszę o rady, więcej + czy - ??? czy warto? bo wydaje mi się że keramzyt jest w miarę tanim materiałem, czy ktoś z czytających wybudował lub buduje dom z keramzytu i co na ten tema ma do powiedzenia??? czekam niecierpliwie na podpowiedzi. :)

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My również chcemy budować z keramzytu, tak nam doradza nasz kierbud, ale ciągle nachodzą mnie wątpliwości, bo nie jest to technologia popularna. Dlaczego mimo bardzo wielu zalet, tak mało słyszy się o zastosowaniu i doświadczeniach. Czy jest ktoś na Forum, kto korzystał z bloczków Fortis JS firmy Sukiennik? Jakie są aktualne ceny, jaka dostępność itp.

Witam. Właśnie ja także z żoną mamy dylemat. Nasz kierownik budowy i wykonawca w dobie szalejących cen suporexu oraz porothermu zaleca na bloczki keramzytowe. Mówią że nie ma obaw. Cena jest niższa niż tych pierwszych oraz jest dostępność materiału. Kształ też trzyma bo to przecież z formy jest wytwarzany.Nas martwi że ta technologia nie jest popularna, obawiamy się czy budulec ten ma tak samo dobre właściwości termoizolacyjne oraz akustyczne jak wyżej wymienione popularne materiały. Co do wytrzymałości konstrukcyjnej raczej nie mamy obaw bo budujemy dom parterowy z HBStudio projekt Mniszek C 2G.

Jaka u was w regionie jest cena tego materiału. U nas w Koszalinie w granicach 7,88/szt grubości 24cm. Mamy zamiar ocieplać wełną mineralną Rockwoola grubości 15 cm. Czy to wystarczy ?

dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi i opinie na temat keramzytu, ja też staram się czytać o tym materiale jak najwięcej i w tej chwili wiem, że wybór nie jest zły. dzwoniłam ostatnio do firmy produkującej keramzyt i po wiedziano mi,że nie ma problemu z kupnem. adres firmy i dane techniczne i cenowe http://www.termat.pl pozdrawiam, budujemy c75 spójny. Anat

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

U nas miał być bk, ale teraz to już sama nie wiem.

Czy murowanie jest łatwe z keramzytu? a jak się przycina? czy jest to materiał delikatny czy raczej ciężko go zniszczyć?

Mój kierownik zwariuje jeśli się dowie, że znowu coś zmieniamy. No ale chyba lepiej teraz niż podczas budowy.

• 4 weeks później...
mam pytanie w związku z problemami z materiałem budowlanymczy można wykożystać na śiane zewnętrzną warstwową pustak alfa (25-25-49) i docieplić styropianem 14 lub większym i czy nto będzie spełniać normy izolacyjności cieplnej, konstrukcyjne itp? jakia jest wasza opinia

U mnie już stoi dom z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Sciany jednowastwowe 36,8 na zaprawie ciepłochronnej Maxita z keramzytem.

Moje spostrzeżenia to:

- materiał bardzo równy - są ładne proste ściany co potwierdza się teraz przy tynkowaniu

- ciąc trzeba piłą tarczową do betonu

- muruje się analogicznie jak porotherm

- trzeba wg. zaleceń producenta dać dodatkowe zbrojenie poziome co 3 - 4 warstwę pustaków (koszt stali na to zbrojenie to 200 zł, bo jest to drutk ocynkawany fi 3 który układa się w 2 rzędachna pustakach).

- materiał barzdo suchy i nie naciągający wodą - fachowcy narzekali na to bo trudno roprowadzała się zaprawa a teraz tynkarze twierdzą że tynk słabo się ciągnie, pustak nie wchłania wody.

- instalacje zrobione bez problemu - wg ekipy jak się ma czym to nie ma problemu

U mnie już stoi dom z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Sciany jednowastwowe 36,8 na zaprawie ciepłochronnej Maxita z keramzytem.

Moje spostrzeżenia to:

- materiał bardzo równy - są ładne proste ściany co potwierdza się teraz przy tynkowaniu

- ciąc trzeba piłą tarczową do betonu

- muruje się analogicznie jak porotherm

- trzeba wg. zaleceń producenta dać dodatkowe zbrojenie poziome co 3 - 4 warstwę pustaków (koszt stali na to zbrojenie to 200 zł, bo jest to drutk ocynkawany fi 3 który układa się w 2 rzędachna pustakach).

- materiał barzdo suchy i nie naciągający wodą - fachowcy narzekali na to bo trudno roprowadzała się zaprawa a teraz tynkarze twierdzą że tynk słabo się ciągnie, pustak nie wchłania wody.

- instalacje zrobione bez problemu - wg ekipy jak się ma czym to nie ma problemu

Wciornastek, ty jesteś prawdziwym ambasadorem tej technologii :D Mam nadzieję, że jak już staną moje ściany też będę tak zadowolona :D