anat 02.04.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 zastanawiamy się, z czego wybudować dom i ostatni pomysł jaki jest na tapecie to właśnie keramzyt, tylko że ja niewiele na ten temat wiem, proszę o rady, więcej + czy - ??? czy warto? bo wydaje mi się że keramzyt jest w miarę tanim materiałem, czy ktoś z czytających wybudował lub buduje dom z keramzytu i co na ten tema ma do powiedzenia??? czekam niecierpliwie na podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 02.04.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ja będę budował. W dobie szalejących cen materiałów jest to idealny budulec Tym bardziej, że teraz to i BK jest droższy od keramzytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borówka07 02.04.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 My również chcemy budować z keramzytu, tak nam doradza nasz kierbud, ale ciągle nachodzą mnie wątpliwości, bo nie jest to technologia popularna. Dlaczego mimo bardzo wielu zalet, tak mało słyszy się o zastosowaniu i doświadczeniach. Czy jest ktoś na Forum, kto korzystał z bloczków Fortis JS firmy Sukiennik? Jakie są aktualne ceny, jaka dostępność itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.04.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Odpowiedź jest prosta - w dobie taniego BK i ceramiki nikt się nie interesował droższym keramzytem. Teraz kiedy ceny szaleją keramzyt zrobi się b.popularny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommyk 03.04.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam. Właśnie ja także z żoną mamy dylemat. Nasz kierownik budowy i wykonawca w dobie szalejących cen suporexu oraz porothermu zaleca na bloczki keramzytowe. Mówią że nie ma obaw. Cena jest niższa niż tych pierwszych oraz jest dostępność materiału. Kształ też trzyma bo to przecież z formy jest wytwarzany.Nas martwi że ta technologia nie jest popularna, obawiamy się czy budulec ten ma tak samo dobre właściwości termoizolacyjne oraz akustyczne jak wyżej wymienione popularne materiały. Co do wytrzymałości konstrukcyjnej raczej nie mamy obaw bo budujemy dom parterowy z HBStudio projekt Mniszek C 2G.Jaka u was w regionie jest cena tego materiału. U nas w Koszalinie w granicach 7,88/szt grubości 24cm. Mamy zamiar ocieplać wełną mineralną Rockwoola grubości 15 cm. Czy to wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 03.04.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Czy trzyma parametry cieplne ? Mało tego, on bije na głowę i BK i poroterm jeśli o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 03.04.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Keramzyt ma świetne parametry termoizolacyjne. Tylko gdzie go kupić. Czy ktoś wie gdzie i za ile można go kupić interesuje mnie grubość 24 cm i 12 cm na ścianki działowe. Bardzo proszę o pomoc. Na razie znalazłam za 11/szt. z transportem ale bez rozładunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania26 04.04.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Zaczynamy budowę w czerwcu. Właśnie wczoraj zamówiliśmy u producenta bloczki k-24. Cena 8,30 za sztukę. Z dostępnością jest tak jak z każdym innym materiałem. Musimy czekać do końca miesiąca. Niestety transport załatwiamy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anat 04.04.2007 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi i opinie na temat keramzytu, ja też staram się czytać o tym materiale jak najwięcej i w tej chwili wiem, że wybór nie jest zły. dzwoniłam ostatnio do firmy produkującej keramzyt i po wiedziano mi,że nie ma problemu z kupnem. adres firmy i dane techniczne i cenowe http://www.termat.pl pozdrawiam, budujemy c75 spójny. Anat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.04.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 to dobry material, ale nadal niedoceniony.w dobie braku BK i ceramiki, warto sie nad nim zastanowic - jest alternatywa !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 09.04.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Będziemy budowac z pustaków keramzytobetonowych Leiera Malbork - odpowiedź na pytanie sondy - jak najbardziej tak!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BungoI 20.04.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Niestety, pustaków keramzytowych też już nie ma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maalwina 22.04.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Niestety, pustaków keramzytowych też już nie ma.... nam taż tak powiedzieli na składzie, keramzytobetonu narazie nie ma a od przyszłego miesiaca ma zdrożec o 15-20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mclear 02.05.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 ja buduję z keramzytu i uważam że to bardzo dobry materiał. Cena tego materiału zawsze była wyższa od np. betonu komórkwego ale obecnie jest sporo niższa - przynajmniej u nas na płn. Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 06.05.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 U nas miał być bk, ale teraz to już sama nie wiem. Czy murowanie jest łatwe z keramzytu? a jak się przycina? czy jest to materiał delikatny czy raczej ciężko go zniszczyć? Mój kierownik zwariuje jeśli się dowie, że znowu coś zmieniamy. No ale chyba lepiej teraz niż podczas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyś76 31.05.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 mam pytanie w związku z problemami z materiałem budowlanymczy można wykożystać na śiane zewnętrzną warstwową pustak alfa (25-25-49) i docieplić styropianem 14 lub większym i czy nto będzie spełniać normy izolacyjności cieplnej, konstrukcyjne itp? jakia jest wasza opinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 31.05.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 U mnie już stoi dom z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Sciany jednowastwowe 36,8 na zaprawie ciepłochronnej Maxita z keramzytem.Moje spostrzeżenia to:- materiał bardzo równy - są ładne proste ściany co potwierdza się teraz przy tynkowaniu- ciąc trzeba piłą tarczową do betonu- muruje się analogicznie jak porotherm- trzeba wg. zaleceń producenta dać dodatkowe zbrojenie poziome co 3 - 4 warstwę pustaków (koszt stali na to zbrojenie to 200 zł, bo jest to drutk ocynkawany fi 3 który układa się w 2 rzędachna pustakach).- materiał barzdo suchy i nie naciągający wodą - fachowcy narzekali na to bo trudno roprowadzała się zaprawa a teraz tynkarze twierdzą że tynk słabo się ciągnie, pustak nie wchłania wody.- instalacje zrobione bez problemu - wg ekipy jak się ma czym to nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renka Grabow 31.05.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 U mnie już stoi dom z pustaków keramzytowych z Czamaninka. Sciany jednowastwowe 36,8 na zaprawie ciepłochronnej Maxita z keramzytem. Moje spostrzeżenia to: - materiał bardzo równy - są ładne proste ściany co potwierdza się teraz przy tynkowaniu - ciąc trzeba piłą tarczową do betonu - muruje się analogicznie jak porotherm - trzeba wg. zaleceń producenta dać dodatkowe zbrojenie poziome co 3 - 4 warstwę pustaków (koszt stali na to zbrojenie to 200 zł, bo jest to drutk ocynkawany fi 3 który układa się w 2 rzędachna pustakach). - materiał barzdo suchy i nie naciągający wodą - fachowcy narzekali na to bo trudno roprowadzała się zaprawa a teraz tynkarze twierdzą że tynk słabo się ciągnie, pustak nie wchłania wody. - instalacje zrobione bez problemu - wg ekipy jak się ma czym to nie ma problemu Wciornastek, ty jesteś prawdziwym ambasadorem tej technologii Mam nadzieję, że jak już staną moje ściany też będę tak zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 31.05.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Też postawiłam na kermazytobeton, Leier Monoli 25. Docieplenie styropian 10 cm. Na razie jednak bloczki leżą u dostawcy i czekamy na majstra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 31.05.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 WitamCzy trzeba stosowac jakies specjalne kolki do kermazytu aby np zamocować szafki ??Czy to jest bardzo twardy material, jak sie robi instalacje w tym materiale ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts