Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM Z KERAMZYTU - TAK CZY NIE??? PROSZę O RADę

Recommended Posts

Ja tez zdecydowalem sie na keramzyt i jestem zadowolony z zakupu. A co do jego wlasciwosci to niejest wcale kruchy tak jak wiele osob uwaza ktore go nawet na oczy nie widzialy. I bardzo szybko woda z niego odparowuje. Polecam te pustaki dla tych osob ktore chcialy by zamieszkac w domu cieplym bez plesni i wilgoci.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

dwa miesiące temu wprowadzilismy się do domu wybudowanego z bloczków keramzytobetonowych z Betardu z Długołęki.

Murarze nie marudzili, nawet później chwalili, dom budowany był od października do lutego, woda z zaprawy nie wsiąkała w bloczki bo keramzyt nie chłonie wody więc doszć szybko wszystko schło. Problem mały ale jednak był przy tynkach cementowo wapiennych bo jak nie chłonie wody to zacierać go mozna było dopiero po kilku godzinach.

Dodatkowe zbrojenie to niewielki koszt, a murarze nie doliczali nic za robocizną bo to tylko położenie dodatkowych prętów i konieczność pamiętania o nich..

Mamy nadzieję, że parametry potwierdzą się w użytkowaniu...

• 1 month później...
Jak ktoś jeszcze wybudował, bądź jest w trakcie budowy, lub rozważa ten pomysł to bardzo chętnie przeczytałabym wypowiedzi takich osób, bo sami rozważamy właśnie keramzyt lub silikaty i nie wiemy w końcu... :)

hej,

ja wybudowałem domek "topazopodobny" z keramzytu

co prawda jeszcze nie mieszkam ale moje spostrzeżenia są następujące:

- duże gabaryty pustaków = szybki postęp prac

- bardzo ciche ściany, mam porównanie z domem z BK sąsiadów

- keramzyt szybko namaka ale i szybko oddaje wilgoć

ja jestem zadowolony i polecam

żadnych zbrojeń nie dawałem i nie zauważyłem specjalnej kruchości materiału

Jak ktoś jeszcze wybudował, bądź jest w trakcie budowy, lub rozważa ten pomysł to bardzo chętnie przeczytałabym wypowiedzi takich osób, bo sami rozważamy właśnie keramzyt lub silikaty i nie wiemy w końcu... :)

hej,

ja wybudowałem domek "topazopodobny" z keramzytu

co prawda jeszcze nie mieszkam ale moje spostrzeżenia są następujące:

- duże gabaryty pustaków = szybki postęp prac

- bardzo ciche ściany, mam porównanie z domem z BK sąsiadów

- keramzyt szybko namaka ale i szybko oddaje wilgoć

ja jestem zadowolony i polecam

żadnych zbrojeń nie dawałem i nie zauważyłem specjalnej kruchości materiału

Również mam dom postawiony z pustaków keramzytowych a własciwie mury zrobione z tego materiału kupiłem razem z całą budową, którą dokończyłem. Wszelkie instalacje bez problemu łatwo było poprowadzić w ścianie wykuwając w pustakach rowki. Właściwości materiału do końca nie mogę obserwować bo jest zasłonięty płytami G-K ale na strychu gdzie ściany nie są zasłonięte nic złego się nie dzieje. Jedyny problem to był taki że podczas kotwienia okien lub drzwi niektóre dyble mocujące czasami akurat trafiały w pustkę powietrzną w pustaku i nie chciały się zaprzeć i trzeba było próbowac w innym miejscu. Sam pustak keramzytowy jest dosyć ciężki i wcale nie taki kruchy. U nas na Pomorzu można często spotkac domy stawiane z keramzytu i nie jest to "egzotyczny materiał"

Chętnie posłucham opinii użytkowników domów postawionych z tego materiału jak im się sprawdza w zimie. Czy np. posiadając na ścianie nie za duże ocieplenie stwierdzają że keramzyt jednak nieco pomaga w utrzymaniu ciepła, a może odwrotnie. Jest materiałem zimnym. Jak z akumulacją ciepła? Wiadomo że opinie takie to mogą być jedynie subiektywne odczucia ale mimo to wartościowe . W internecie spotkałem podawany współczynnik lambda dla pustaków keramzytowych od 0,2 do 0,4 ale nie były to dane producentów. Rozrzut duży. Ciekawe jak w rzeczywistości on się kształtuje i jak podają producenci.

• 4 months później...

Również mam dom postawiony z pustaków keramzytowych a własciwie mury zrobione z tego materiału kupiłem razem z całą budową, którą dokończyłem. Wszelkie instalacje bez problemu łatwo było poprowadzić w ścianie wykuwając w pustakach rowki. Właściwości materiału do końca nie mogę obserwować bo jest zasłonięty płytami G-K ale na strychu gdzie ściany nie są zasłonięte nic złego się nie dzieje. Jedyny problem to był taki że podczas kotwienia okien lub drzwi niektóre dyble mocujące czasami akurat trafiały w pustkę powietrzną w pustaku i nie chciały się zaprzeć i trzeba było próbowac w innym miejscu. Sam pustak keramzytowy jest dosyć ciężki i wcale nie taki kruchy. U nas na Pomorzu można często spotkac domy stawiane z keramzytu i nie jest to "egzotyczny materiał"

Chętnie posłucham opinii użytkowników domów postawionych z tego materiału jak im się sprawdza w zimie. Czy np. posiadając na ścianie nie za duże ocieplenie stwierdzają że keramzyt jednak nieco pomaga w utrzymaniu ciepła, a może odwrotnie. Jest materiałem zimnym. Jak z akumulacją ciepła? Wiadomo że opinie takie to mogą być jedynie subiektywne odczucia ale mimo to wartościowe . W internecie spotkałem podawany współczynnik lambda dla pustaków keramzytowych od 0,2 do 0,4 ale nie były to dane producentów. Rozrzut duży. Ciekawe jak w rzeczywistości on się kształtuje i jak podają producenci.

Rowniez jestem ciekaw jak wyglada akulumacja ciepla w tym materiale. No to moze tak jak jakis uzytkownik wczesniej napislam ze w otworach na okna, dzwi omurowac cegła dobry to pomysł czy moze nie?

• 10 months później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...
  • 2 years później...

Witam posiadam domek z keramzytu, jak na razie nie mogę nic powiedzieć złego o tym materiale. Jedyna wada na dziś to cena, ale jak ktoś chce oszczędzić na budowie domu na murach 1-3 tyś. zł to śmiech i niech buduje z odzysku.

Jak jeszcze kiedyś będę się budował to tylko keramzyt, ale pustak 24 zmienię na 36,5 bez konieczności docieplania.

Pozdrawiam

• 1 year później...
  • 5 months później...
  • 1 year później...