Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co mozna/należy zrobic TERAZ ze starą jabłonią

Recommended Posts

O dziekuję! ale ...JAK??

Oj, z takimi instrukcjami trzeba uważać :-)

Tez mam taka stara jabłoń, przyznaję że zaniedbaną więc postanowiłam zrobic ostre cięcie zimą. Chłop pożyczyl piłę akurat jak leżałam z 40 stopniami gorączki i pyta jak ciąć. Mówię - skróć gałęzie i troche je przerzedź. Nawet nie miałam siły dojść do okna popatrezć. Jak juz troche ozdrowiałam i zobaczyłam co zrobił, to nie wiedziałam czy smiac się, czy płakać. Ogolił wszystkie konary od dołu równo przy pniu, zostały dwie najwyższe gałęzie... Pytam: jak te jabłka bedziemy zrywać? A on na to: no przeciez mówiłaś, że te dolne gałęzie przeszkadzaja, bo przejść nie mozna...

Ale byłam dzielna, nic nie powiedziałam, narobił sie chłopina, a w końcu i tak juz po ptokach...

pozdrawiam

zielony_listek

Oj Zielony listku - uśmiałam się (wybacz..)tez za mną chodzi żeby tak sąsiada zatrudnić w ten sposób tylko żeby się człowiek zzał na rzeczy...

Ja troche w internecie pogrzebałam, główne zasady cięcia są troche opisane, ale nie zapamiętałam linków. Myslałam, żeby mniejsze gałązki przerzedzić (tak równomiernie przeswietlić), uciąć kilka gałęzi zupelnie przy pniu (gdzie są bardzo gęsto i się plączą ze sobą), a resztę gałęzi skrócić po długości. Wyszło, no, mozna powiedzieć, że odwrotnie :-)

Pozdrawiam

zielony_listek