Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile pieniążkow potrzebuję n domek 150m2 ?

Gość Renata27

Recommended Posts

Gość Renata27

:lol:

Wczoraj stwierdzilam ze wybuduje dom :)

I co dalej?

Znajde dzialke - ok

A ile potrzebuje na dom ok 150 m kw kosztem ekonomicznym, czyli bede osczedna i budowa potrwa pare lat :roll:

czy wystarczy mi 150.000 zl? bez wyposazenia

cmok

Renata

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zależy od b. wielu czynników:

kosztu zakupu działki i jej uzbrojenia - są i takie, które pochłoną 150 000 bez domku :(

doboru projektu - skomplikowany dach to nawet 45 000

tego ile jesteście w stanie zrobić sami, itp. itd

Moim zdaniem nie wystarczy, tym bardziej, że wchodzi 22% VAT, przepraszam za realizm, ale lepiej przygotować się na wyższe wydatki, niż musieć szukać kupca na stan surowy z braku kasy :(

Daleki jestem od zniechęcania kogokolwiek do budowy domu, dlatego powiem to, co w innym wątku wprowadzonym przez Radakcję: 200tys. wystarczy na 130m2... :)

Czyli rachunek prosty - trochę metrów kwadratowych mniej, ze dwa, trzy lata dłużej i jesteśmy w REALU... :lol:

Pozdrawiam i powodzenia...budujcie!

Będzie ciut za mało ..... .

Podam mój przykład. Dom 280m na ukonczeniu. Zmieszczę się w 1000 -1100 zł za m2 ale:

- miałem działkę z ogrodzeniem,

- media woda, prąd, gaz a nawet telefon i satelita były już na działce,

- budynek dośc duży i w związku z tym przeciętna cena m2 jest niższa niż w budynku małym (mniejszym),

- sporo prac wykonywałem osobiście i przy pomocy rodziny,

- Vat był (jest) 7 a nie 22%

Pozdrawiam

Jest jeszcze inna metoda. Dobierz w ten sposób projekt, wielkośc domu technologię żeby była szansa, że starczy. Ja bym za te pieniądze (150000 zł) wybudował ok 100m2 do zamieszkania. Mieszkam na paterze domu (70m2) z poddaszem użytkowym. Wydałem ok 85000 na samą budowę, ale poddasze zostawiłem sobie na później. Parter całkowicie wykończony. wprowadziliśmy się w grudniu 2002 r. Jesteśmy szczęśliwi.

Jeśli mówisz o 150 m2 użytkowych to powinno Ci się udać .

Ja ruszam z budową podobnego domu za tydzień i według wyliczeń będzie mnie to kosztowało ok. 110 000,00 zł za stan surowy otwarty. W tym skomplikowany dach pokryty dachówką cementową.

Karo1 życzę powodzenia. Niemniej, jak piszesz dopiero ruszasz z budową i masz takie nadzieje. Są one poparte ,co niewątpię, jakimiś wyliczeniami. Niemniej wiem z doświadczenia, że kwota poniżej 1000 zł za m2 przy opisanych założeniach jest mało realna. Chyba, ze zamierzasz wprowadzić się do nie w pełni wykończonego budynku.

Karo1 110tys. za stan surowy otwarty jest zupełnie realny. Mnie stan surowy otwarty kosztował 160tys. za dom o wymiarach zewnętrznych 11mx15,4m składający się z piwnicy, parteru, piętra i poddasza oraz dobudowany garaż 11mx6,5m, i drenaż opaskowy. Budowany z porothermu 44P+W , stropy gęstożebrowe zalewane betonem B25 z gruszki , do tego dochodzi dach za ok. 34tys. w tym więźba 9tys., dachówka ceramiczna angoba I gat. z rynnami 13tys., okna dachowe , wyłaz i drabinka 3tys., okucia 1tys. ,robocizna 6tys. Udział pracy własnej dotychczas to tylko nadzór inwestorski i zakupy. Twoje zamierzenia są wykonalne, ale więcej czasu trzeba poświęcić na szukanie tańszych materałów (czasem bezpośrednio u producentów) i wykonawców ,i pilnować robotników , bo każda źle wykonana rzecz to straty i kłopoty. Nie najmować oddzielnego transportu, kupować wszystko z transportem i rozładunkiem w cenie.

Gość Renata27

Dzieki za odezwe :)

Powiem tak:

do pomocy, np raczzej rak nie bedzie (maz nie zyje), sama sie nie znam na budownictwie i pozostaje mi liczyc na porzadnych wykonawcow :wink:

PS

Ale fajne forum :oops:

Renata

Renata - sorry za liczbę mnogą w moim pierwszym poście, umknęło mi słowo ,,wybuduję" a to jest l.p. :oops:

Jesteś naprawdę odważna podejmując taką decyzję, mówię to dlatego, że znam osobę w Twojej sytuacji, która kończy budowę domu.

Z rozmów z Nią rada dla Ciebie - niech z ,,fachowcami" rozmawia facet ( może Ciebie cytować i reprezentowac - ojciec, kuzyn, szwagier, kto bądź...) ale niech nie będą mu obce słowa :

- QR..,

- SPI......Ć,

- MA BYĆ TAK JAK JA WYMAGAM, BO TO JA PŁACĘ!!!

Chyba, że wolisz płacić średnio o 20% więcej... :(

Powodzenia - buduj dziewczyno, trzymam kciuki!!!

Ja planuję dom z poddaszem użytkowym, po podłodze 99m + garaż 17 m2., Dach dwuspadowy 147 m2 i mam nadzieję zamknąć się (bez działki i mediów oczywiście) w 130 tys. (chciałabym mniej ale bez ulgi i te 22% Vat...) :cry:

To co wiem po rocznych przygotowaniach, czytaniu forum, Muratora i słuchaniu znajomych budujących, to że faktycznie trzeba patrzeć każdemu zatrudnionemu fachowcowi na ręce, samemu/samej nauczyć się jak najwięcej, być twardą (jak nie przymierzając Roman Bratny) i, jak Krystian wspomniał, wzbogacić znacznie swe słownictwo :oops: .

Pozdrawiam serdecznie :D