Gość Renata27 14.06.2003 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2003 Wczoraj stwierdzilam ze wybuduje dom I co dalej? Znajde dzialke - ok A ile potrzebuje na dom ok 150 m kw kosztem ekonomicznym, czyli bede osczedna i budowa potrwa pare lat czy wystarczy mi 150.000 zl? bez wyposazenia cmok Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 15.06.2003 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Witam. Jeśli będziesz oszczędnie budować, to na stan surowy zamknięty powinno starczyć. Odsyłam do moich stron (w stopce) jest tam szczegółowe zestawienie kosztów. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.06.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 ja zmieszcze sie w 200 tys...145 , parterowka, bez uzytkowego poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 15.06.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Zależy od b. wielu czynników: kosztu zakupu działki i jej uzbrojenia - są i takie, które pochłoną 150 000 bez domku doboru projektu - skomplikowany dach to nawet 45 000 tego ile jesteście w stanie zrobić sami, itp. itd Moim zdaniem nie wystarczy, tym bardziej, że wchodzi 22% VAT, przepraszam za realizm, ale lepiej przygotować się na wyższe wydatki, niż musieć szukać kupca na stan surowy z braku kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 15.06.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2003 Daleki jestem od zniechęcania kogokolwiek do budowy domu, dlatego powiem to, co w innym wątku wprowadzonym przez Radakcję: 200tys. wystarczy na 130m2... Czyli rachunek prosty - trochę metrów kwadratowych mniej, ze dwa, trzy lata dłużej i jesteśmy w REALU... Pozdrawiam i powodzenia...budujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.06.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Będzie ciut za mało ..... . Podam mój przykład. Dom 280m na ukonczeniu. Zmieszczę się w 1000 -1100 zł za m2 ale:- miałem działkę z ogrodzeniem,- media woda, prąd, gaz a nawet telefon i satelita były już na działce,- budynek dośc duży i w związku z tym przeciętna cena m2 jest niższa niż w budynku małym (mniejszym),- sporo prac wykonywałem osobiście i przy pomocy rodziny,- Vat był (jest) 7 a nie 22%Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Jest jeszcze inna metoda. Dobierz w ten sposób projekt, wielkośc domu technologię żeby była szansa, że starczy. Ja bym za te pieniądze (150000 zł) wybudował ok 100m2 do zamieszkania. Mieszkam na paterze domu (70m2) z poddaszem użytkowym. Wydałem ok 85000 na samą budowę, ale poddasze zostawiłem sobie na później. Parter całkowicie wykończony. wprowadziliśmy się w grudniu 2002 r. Jesteśmy szczęśliwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 16.06.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Jeśli mówisz o 150 m2 użytkowych to powinno Ci się udać . Ja ruszam z budową podobnego domu za tydzień i według wyliczeń będzie mnie to kosztowało ok. 110 000,00 zł za stan surowy otwarty. W tym skomplikowany dach pokryty dachówką cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.06.2003 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Jeśli mówisz o 150 m2 użytkowych to powinno Ci się udać . Ja ruszam z budową podobnego domu za tydzień i według wyliczeń będzie mnie to kosztowało ok. 110 000,00 zł za stan surowy otwarty. W tym skomplikowany dach pokryty dachówką cementową. Karo1 życzę powodzenia. Niemniej, jak piszesz dopiero ruszasz z budową i masz takie nadzieje. Są one poparte ,co niewątpię, jakimiś wyliczeniami. Niemniej wiem z doświadczenia, że kwota poniżej 1000 zł za m2 przy opisanych założeniach jest mało realna. Chyba, ze zamierzasz wprowadzić się do nie w pełni wykończonego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 16.06.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 260m kw. (stan surowy zamknięty, dachówka cementowa, okna drewniane, dach skomplikowany)-190tysiecy zł. Dodatkowo 40000złkosztowała działka, projekt i wszelkie uzgodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 16.06.2003 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Karo1 110tys. za stan surowy otwarty jest zupełnie realny. Mnie stan surowy otwarty kosztował 160tys. za dom o wymiarach zewnętrznych 11mx15,4m składający się z piwnicy, parteru, piętra i poddasza oraz dobudowany garaż 11mx6,5m, i drenaż opaskowy. Budowany z porothermu 44P+W , stropy gęstożebrowe zalewane betonem B25 z gruszki , do tego dochodzi dach za ok. 34tys. w tym więźba 9tys., dachówka ceramiczna angoba I gat. z rynnami 13tys., okna dachowe , wyłaz i drabinka 3tys., okucia 1tys. ,robocizna 6tys. Udział pracy własnej dotychczas to tylko nadzór inwestorski i zakupy. Twoje zamierzenia są wykonalne, ale więcej czasu trzeba poświęcić na szukanie tańszych materałów (czasem bezpośrednio u producentów) i wykonawców ,i pilnować robotników , bo każda źle wykonana rzecz to straty i kłopoty. Nie najmować oddzielnego transportu, kupować wszystko z transportem i rozładunkiem w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 16.06.2003 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Jeden z budowlańców, z którymi rozmawiałam na temat budowy domu, powiedział mi, że powinnam liczyć 2000-2500zł/m2 (w zależności za standard) za dom gotowy do wprowadzenia. Stan surowy to pewnie połowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 16.06.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Stan surowy zadaszony to mniej więcej połowa, ale może być 1/10 jeśli ktoś położy złote klamki i marmury itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Renata27 16.06.2003 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Dzieki za odezwe Powiem tak: do pomocy, np raczzej rak nie bedzie (maz nie zyje), sama sie nie znam na budownictwie i pozostaje mi liczyc na porzadnych wykonawcow PS Ale fajne forum Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 16.06.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Jeśli jesteś sama i rzeczywiście na niczym się nie znasz, to będą Cię naciągać i wciskać Ci ciemnotę. Będzie ciężko. Dobrze byłoby poszukać jakiegoś znajomego budowlańca, który zechciałby przejąć nadzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.06.2003 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Renata - sorry za liczbę mnogą w moim pierwszym poście, umknęło mi słowo ,,wybuduję" a to jest l.p. Jesteś naprawdę odważna podejmując taką decyzję, mówię to dlatego, że znam osobę w Twojej sytuacji, która kończy budowę domu. Z rozmów z Nią rada dla Ciebie - niech z ,,fachowcami" rozmawia facet ( może Ciebie cytować i reprezentowac - ojciec, kuzyn, szwagier, kto bądź...) ale niech nie będą mu obce słowa : - QR.., - SPI......Ć, - MA BYĆ TAK JAK JA WYMAGAM, BO TO JA PŁACĘ!!! Chyba, że wolisz płacić średnio o 20% więcej... Powodzenia - buduj dziewczyno, trzymam kciuki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 16.06.2003 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Ten Gość powyżej to ja, zapomniałem się zalogować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 17.06.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Zerkni na moją stronkę - trochę nieaktualna ale wyliczenia Ci coś podpowiedzą Mirzaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 17.06.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 Ja planuję dom z poddaszem użytkowym, po podłodze 99m + garaż 17 m2., Dach dwuspadowy 147 m2 i mam nadzieję zamknąć się (bez działki i mediów oczywiście) w 130 tys. (chciałabym mniej ale bez ulgi i te 22% Vat...) To co wiem po rocznych przygotowaniach, czytaniu forum, Muratora i słuchaniu znajomych budujących, to że faktycznie trzeba patrzeć każdemu zatrudnionemu fachowcowi na ręce, samemu/samej nauczyć się jak najwięcej, być twardą (jak nie przymierzając Roman Bratny) i, jak Krystian wspomniał, wzbogacić znacznie swe słownictwo . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 17.06.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 wybudowanie 150m2 powierzchni użytkowej to koszt minimum 200000zł z przyłączami i tego typu historiami.Oczywiście przy przyzwoitym standarcie ,a więc z pominięciem np paneli ściennych kupowanych od "ruskich".HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts