Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za "uzbrojenie tablicy elektrycznej"??

hedom

Recommended Posts

Uzbrojenie tablicy elektrycznej (czy tez montaż skrzynki elektrycznej) - taką pozycję telefonicznie ujawnił mi mój elektryk, który skończył robotę i chce abym się z nim rozliczył.

W sumie wyszło podobno 190 punktów ale dolicza 55 punktów za "uzbrojenie tablicy" czy też "montaż tablicy" - chodzi o tablicę montowaną wewnątrz budynku, w której są 3 rzędy takich automatycznych bezpieczników :oops: (sorry ale nie znam sie na tym).

Tzw. punkt (sama robocizna) to koszt z mojej strony 27 zł więc jak rozumiem elektryk chce, żebym zapłacił za montaż czy uzbrojenie 1485 złotych i to wydaje mi się dużo za dużo.

Do tego dolicza 300 zł za wkopanie 15m kabla zasilającego od ogrodzenia do domu i podłączenie go do tej tablicy.

Czekam więc na pomoc forumowiczów i to zarówno tych którzy płacili dodatkowo za takie usługi jak i elektryków - prosząc Was o swoje opinie - czy przypadkiem ktoś nie próbuje mnie kolejny raz "ustrzelic" ???

ale powiedz mi czy to możliwe, żebym miał w tablicy 55 bezpieczników??

hehehe - teoretycznie każdy tzw punkt elektryczny można zabezpieczyć, ale po co się tak zabezpieczać. Jeśli na tym ma zarabiać instalator (to znaczy za każdy bezpiecznik) to zrobi ich jak najwięcej.

Powinieneś mieć chyba też jakiś projekt instalacji i w nim przewidziana ilość i rodzaj zabezpieczeń. Jeśli nie - to radzę uzgodnić za całość. Sumę ogólną i porównać z innym fachowcem - nie ważne jak sobie policzy byle wyszła cena rozsądna . Pozdrawiam

hehehe - teoretycznie każdy tzw punkt elektryczny można zabezpieczyć, ale po co się tak zabezpieczać. Jeśli na tym ma zarabiać instalator (to znaczy za każdy bezpiecznik) to zrobi ich jak najwięcej.

Powinieneś mieć chyba też jakiś projekt instalacji i w nim przewidziana ilość i rodzaj zabezpieczeń. Jeśli nie - to radzę uzgodnić za całość. Sumę ogólną i porównać z innym fachowcem - nie ważne jak sobie policzy byle wyszła cena rozsądna . Pozdrawiam

No tak najlepiej zabezpieczyć cały dom jedną różnicówką i jak zrobisz malutkie zwarcie to bum w całym domu. Potrzebny jest wyłącznik główny, różniocówka na światło i gniazd, przepięciówka, kontrola faz i bepieczniki nadprądowe to tylko takie mninmum, my bierzemy za tablcę 400 zł robocizny

No tak najlepiej zabezpieczyć cały dom jedną różnicówką i jak zrobisz malutkie zwarcie to bum w całym domu. Potrzebny jest wyłącznik główny, różniocówka na światło i gniazd, przepięciówka, kontrola faz i bepieczniki nadprądowe to tylko takie mninmum, my bierzemy za tablcę 400 zł robocizny

Powiedz mi gdzie pisze, że wszystko ma być na jednej różnicówce. Nic podobnego nie twierdze.

zgodnie z :

Uzbrojenie tablicy elektrycznej (czy tez montaż skrzynki elektrycznej) - taką pozycję telefonicznie ujawnił mi mój elektryk, który skończył robotę i chce abym się z nim rozliczył.

W sumie wyszło podobno 190 punktów ale dolicza 55 punktów za "uzbrojenie tablicy" czy też "montaż tablicy" - chodzi o tablicę montowaną wewnątrz budynku, w której są 3 rzędy takich automatycznych bezpieczników :oops: (sorry ale nie znam sie na tym).

Tzw. punkt (sama robocizna) to koszt z mojej strony 27 zł więc jak rozumiem elektryk chce, żebym zapłacił za montaż czy uzbrojenie 1485 złotych i to wydaje mi się dużo za dużo.

Do tego dolicza 300 zł za wkopanie 15m kabla zasilającego od ogrodzenia do domu i podłączenie go do tej tablicy.

Czekam więc na pomoc forumowiczów i to zarówno tych którzy płacili dodatkowo za takie usługi jak i elektryków - prosząc Was o swoje opinie - czy przypadkiem ktoś nie próbuje mnie kolejny raz "ustrzelic" ???

pytający ma dylemat, czy ktoś go nie rżnie na kase. Moim skromnym zdaniem ma słuszne wątpliwości. Bo mnie osobiście wk..... jak przychodzi fachowiec i zaczyna mnie wyliczanki robić. Dla przykładu ja się kompletnie nie znam na dachach. Przychodzi do mnie ekipa i wylicza - ułożenie ....zł, więźba ..... zł gąsiory po ..... zł za każde okno po .... zł. Mnie to c... interesuje co on se wylicza. Widzi projekt, czy chate, ma pytania to mu gadam co chce. Myśli dzień czy tydzień i mówi do mnie. Dach (robocizna) kosztować będzie np. 10 000 zł. Będzie w tym więźba, pokrycie, folia, ocieplenie i orynnowanie. Materiał se Pan kup sam i tyle.

Więc skoro gość ma wątpliwości bo sie na tym nie zna (jak ja na dachu) to pyta, a ja mu radze żeby zaprosił kilku fachowców, którzy mu podadzą ceną za konkretną pracę. Oczywiście zgodną ze sztuką budowlaną i nie tylko.

Dla mnie to jest proste - nie wiem to pytam.

Wszyscy dzią liczą. Byłem dziś na warsztacie z autkiem i za godzinę roboty zapłaciłem prawie 500. A mimo to na rachunku jest nawet odrdzewiacz za 2zł bo były dwa psyknięcia. O podkładkach po 80 groszy nie wspominam. I jakoś się nie targowałem i nie piszę na forum zapłacić im czy nie bo może chcą mnie orżnąć.

Takie tematy się skończą jak ostatni fachowiec wyjedzie do londynu budować wioskę olimpijską. A olimpiada dopiero chyba w 2012 r.

Witam. Powiem krótko elektryk MUSI swoje zarobić.

Najuczciwsze jest branie za całość roboty, uzgodnione z góry i wpisane do umowy.

A jak inwestor się uprze i chce być liczony za punkt i jeszcze mieć 15zł za ten punkt, to trzeba na czymś innym zarobić - właśnie na rozdzielni lub zwiększonej ilości punktów. I z takim liczeniem często się spotykam - miało być 60 punktów, wyszło 100 i jeszcze za tablicę 800zł.

Dla mnie jest to oszukiwanie klienta. Ja podaję cenę za całość, klient niech sobie podzieli przez liczbę punktów i decyduję czy mu odpowiada cena za punkt. Dzięki temu nikt nie powie że go oszukuję.

Hedom. Teraz musisz chyba zapłacić i następnym razem pomyśleć nad "tanim" wykonawcą.

Pozdrawiam i rzyczę uczciwych wykonawców i inwestorów.

400zl cala skrzynka (s-y, roznicowka, 3 x 1 faza, 2 x 3 fazy) 6m kabla, Wialkopolska

Mam prośbę - mogę dostać jakieś namiary na tego elektryka? Od nas za podłączenie skrzynki chce wziąć 1000 zł, wydaje mi się dużo, więc rozglądam się za tańszym, w Poznaniu lub okolicach. Z góry dzięki!