Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Dachówka czy blachodachówka?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dachówka czy blachodachówka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Więźby to bym o mniejszym przekroju akurat nie robił, no bo kto mi wymieni więźbe i wszystko co do niej przyczepię (skałę lub szkło skapciałe, jakieś folie, gips w kartonie i na dodatek tapetę), jak będę chciał zmienić blachodachówkę na coś cięższego.

Blacha - zalety:

-cena

wady:

-hałas przy deszczu

-przy skomplikowanym kształcie dachu dużo docinania=odpadów

-mniejsza trwałość niż dachówki, nawet cementowej

-gorąc w lecie (?) na poddaszu

Zgadzam się.

Damiang wszytskie wady znikają po ociepleniu poddasza no moze oprócz trwałości . Ale dachówka to dachówka.

Niestety nie znikają.No może gorąc w lecie.

Zakładając ,że masz 25 lat przy odrobinie pecha będziesz blachę wymieniał 2 razy.A dachówkę twoje wnuki

Zaletą blachy jest cena.

Nie tylko za 1 m2 ale i za robocizną.

Ja za kładzenie blachy płaciłęm 8PLN za m2 i mb za dachówkę zapłacisz 2-3 razy więcej.

Dochodzą koszty gąsiorów i innych cudaczków, które dla dachówki "klasycznej" kosztują sporo jak i różnica w kosztach łat i więźby.

Gdybym miał z 20 kPLN na dach więcej w kieszeni, to kładłbym dachówkę.

Uwierz, wykańczanie domu to dramatyczny koszt.

jak się wypłukasz teraz na drogie pokrycie, to jak nie masz sporo kasy ugrzęźniesz z wprowadzeniem się na niewiadomo jak długi czas.

Blachodachówka, ponieważ

- tańsza,

- nie zarasta zielonym glonem jak dachówka (która po roku wygląda jakby ją wyciągneli z oceanu),

- tańsza więźba,

- tańsza robocizna,

- mniejsze ryzyko mało facchowego położenia,

- mniej reklamacji dotyczących jakości,

- ładniejsza (planya regola miodzio)

Blachodachówka, ponieważ

- tańsza,

- nie zarasta zielonym glonem jak dachówka (która po roku wygląda jakby ją wyciągneli z oceanu),

- tańsza więźba,

- tańsza robocizna,

- mniejsze ryzyko mało facchowego położenia,

- mniej reklamacji dotyczących jakości,

- ładniejsza (planya regola miodzio)

Czy tańsza? Zależy w jakim przedziale czasu na to popatrzeć i jaką wybierzemy. Dolicz wszelakie uszczelki i inne dodatki.

Czy niezarasta? Hmmm. Czy mam zrobić zdjęcia czy uwierzycie na słowo, że też zielenieje. Wszystko zależy od okoliczności.

Więźba tańsza - ok, ale jak wielka jest ta różnica. Do tego pozostaje na przyszłość tylko blacha lub coś podobnego. Przejścia do dachówki już nie ma.

Tańsza robocizna - OK

Mniejsze ryzyko partactwa? Czy aby na pewno?

Mniej reklamacji? a czy na dachóki jest ich wiele? Jestem tendencyjny, ale najczęściej słyszałęm, że albo się przebarwia, albo coś odłazi...

Czy ładniejsza? To już sprawa gustu a o gustach...

Pozdrawiam

Wiem że wyboru nie ułatwiłem.

Ja decyduję się na blachodachówkę, bo:

1. Szacuję, że mnie to mniej będzie kosztowało:

a) zmniejszę nieco wysokość krokwi, co pozwoli mi z materiału, który już mam wyciąć ich więcej => mniej kupować.

b) sama dachówka może nie jest jakoś koszmarnie droga. Naprawde drogo wychodzą elementy dodatkowe: gąsiory, dachówki na brzeg dachu, przepusty.

2. Dach mam dwupołaciowy - sądzę, że ułożenie dwóch prostokątnych powierzchni z dwoma otworami na kominy i dwoma oknami nie powinno powodować wielu problemów przy montażu. Liczę, że ekipa wykona to szybko i bez kłopotu.

Jedna rzecz, której się obawiam to hałas przy deszczu albo gradzie - czy ktoś z Was, kto ma sypialnię na poddaszu pod blachodachówką mógłby coś napisać na ten temat? Czy tak duża warstwa wełny, jaką się obecnie kładzie pod połać dachu nie likwiduje tego dokuczliwego zjawiska?

Mieszkam w nowym, czteroletnim domu pokrytym porzadna blachodachowka. Jest zielona/omszala w niektorych miejscach, kolo domu jest kilka brzoz, ale no nie jest las. Przy dobrej burzy, gradzie bebni jak cholera. Do widzenia przespana nocko, ale mojego meza, ktory spi jak susel obudzilo tylko raz przez te 4 lata. U nas bedzie dachowka ceramiczna. Niestety faktem jest, ze blachodachowka jest sporo tansza. (Niestety, bo ja doplacilam za dachowke) Dobrze zrobiona, z dobrej blachy tez przetrwa swoje.

Blacha - zalety:

-cena

wady:

-hałas przy deszczu

Zgadzam się.

>> A ja nie. Tesciowie maja blache i w czasie deszczu nie ma dudnienia, glosnego szumu. Nawet jak dach skomplikowany to i tak blachodachowka wyjdzie taniej. W lecie nie odczuwamy jakiejs podniesionej temperatury.

Damiang wszytskie wady znikają po ociepleniu poddasza no moze oprócz trwałości . Ale dachówka to dachówka.

Niestety nie znikają.No może gorąc w lecie.

Zakładając ,że masz 25 lat przy odrobinie pecha będziesz blachę wymieniał 2 razy.A dachówkę twoje wnuki

Moj tesc kladl blache trapezowa ocynkowana jak mial 23 lata. Do tej pory jej nie wymienial, nie naprawial a minely 33 lata.

Blacha - zalety:

-cena

wady:

-hałas przy deszczu

Jaka Cena po podwyzce cen stali zrobilem porownanie kpsztu dachu cementowego i to dbrego(Euronit) do sredniej jakosci blachy no i wygrala dachowka

Rzeczywiscie kiedys jedyna zaleta blachy byla cena teraz nie widze zadnych powodow na zakladanie blachy no moze jeden jak ktos ma stara i dosc zniszczona wiezbe

Blachodachówka staniała ostatnio o około 10%, tak wynika przynajmniej z reklam.

Warto moim zadaniem przy projektowaniu więźby już znać rodzaj blachodachówki jaki przyjdzie nam kłaść (szerokość krycia, długość i wysokość fali). Można wtedy poprawnie rozmieścić łaty i tak rozsunąć skrajne krokwie, żeby nie trzeba było nic docinać. Wszystkie kominy itp. najlepiej umieszczać w kalenicy.

Wybór i tak zalezy od inwestora :)

Ja u siebie kładłam blachodachówke planja royal i jestem jak narazie bardzo zadowolona z efektu . Odpadów praktycznie zero , wyglada ładnie, no i najważniejsze nie obciąża mi tak dachu jak dachówka . Akurat ja remontuje stary dom - więc miałam myslę łatwiejszy wybór.

Za blachodachówka przemawiał jeszcze jeden fakt - dom stoi niedaleko lasu - wszystkie okoliczne chałupki mają omszone dachówki ( najczęściej cementowe) , na blasze nie zauważyłam żadnych nalotów .

No i cena ... może w obecnej chwili sama dachówka jest porównywalna w cenie za 1 m kw. do blachodachówki - ale juz elementy pozostałe typu gąsiory itp sa w wypadku dachówek znacznie droższe.

Moi znajomi maja dach z dachówek Brass - położona 6 lat temu dachówka juz pare razy była przekładana ( oczywiście nie cała !) , niektóre z dachówke zmieniły barwę , a część "porosła" .

To tez mnie przekonało do blachodachówki . No i cena robocizny - blache kładzie się "nieco" taniej :)

Życzę samych dobrych wyborów i pozdrawiam :)

Wybór i tak zalezy od inwestora :)

Ja u siebie kładłam blachodachówke planja royal i jestem jak narazie bardzo zadowolona z efektu . Odpadów praktycznie zero , wyglada ładnie, no i najważniejsze nie obciąża mi tak dachu jak dachówka . Akurat ja remontuje stary dom - więc miałam myslę łatwiejszy wybór.

Za blachodachówka przemawiał jeszcze jeden fakt - dom stoi niedaleko lasu - wszystkie okoliczne chałupki mają omszone dachówki ( najczęściej cementowe) , na blasze nie zauważyłam żadnych nalotów .

No i cena ... może w obecnej chwili sama dachówka jest porównywalna w cenie za 1 m kw. do blachodachówki - ale juz elementy pozostałe typu gąsiory itp sa w wypadku dachówek znacznie droższe.

Moi znajomi maja dach z dachówek Brass - położona 6 lat temu dachówka juz pare razy była przekładana ( oczywiście nie cała !) , niektóre z dachówke zmieniły barwę , a część "porosła" .

To tez mnie przekonało do blachodachówki . No i cena robocizny - blache kładzie się "nieco" taniej :)

Życzę samych dobrych wyborów i pozdrawiam :)

Co to znaczy obciaza dach ??? a moze masz poprostu slaba wiezbe.

Ciezar dachu nie ma wielkiego wplywu na budynek ja na swoim budynku rowniez starym kladlem dachowke cementowa.

Twoi znajomi mowisz kilka razy w ciagu 6 lat przekladali dachowke to ja bym w d...pe kopnal dekarza ktory im to kladl.

Wiekszosc remontow w swoim domu wykonuje sam (mam firme budowlana) jednak w przypadku dachu wynajalem dekarzy polozyli dach z rozbiorka starej dachowki w 3 dni i co i super.

Fakt zaplacilem troszke wiecej niz innym ale dzieki temu mam polozona dachowke przez fachowca ktory w dekarstwie jest juz od 3 - ciego pokolenia.

Wiec kazdemu doradzam dwie rzeczy 1.jak masz dobra wiezbe nie wazne czy stara czy nowa kladz dachowke najlepiej ceramike jak cie nie stac to cemantowa.

2.Wynajmij dobrego fachowca i nie placz ze zaplacisz 1 000 PLN wiecej dzieki temu masz spokoj na wiele lat

Aha i nie dajcie sie sciemniac tekstami typu dachowka to ciezkie pokrycie i co z tego nie ciezar dachu wplywa na stabilnowsc budynku