Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Dachówka czy blachodachówka?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dachówka czy blachodachówka?

Recommended Posts

Dlatego pisze, że dla różnych dachów ta różnica może być różna, zawsze warto rozważyć - ale jeśli jest niewielka to IMHO warto dopłacić.

Bardziej rześkie były poranki w naszym cudnym bloczku, dopóki nie został ocieplony i nie wymieniono kaloryferów - zdarzał się szron na ścianie szczytowej... Użycie materiałów dobrej jakości, zgodnie ze sztuką gwarantuje wieloletnie bezproblemowe używanie. Np. okna - my wymieniliśmy bo się same otwierały - u rodziców są jeszcze oryginalne skrzynkowe (wymienili od ulicy ze względu na hałas ale od podwórka zostały), instalacja el - u nas z aluminium, sztukowana - tam porządne miedziane kable, bez problemów. itp itd

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Biję się z myślami, którą opcję wybrać.. dach będzie kopertowy z dwiema dośc dużymi lukarnami. Powierzchnia dachu 230 m. Dachówka ceramiczna oczywiście piękna i na dłuugie lata, blachodachówka..wiadomo... ale ważne są też KOSZTY wykonania takiego dachu i nie wiem czy różnica jest spora czy mogłabym ją przełnąć... :wink: :o

AAgnieszk@

ja w takim przypadku wybralabym dachowke cementowa :)

nie jest to ceramika - ale mocna i dobra dachowka, no i wyglada porzadnie...

Co do blachy:

- ostro poszla ostatnio cenowo w gore (wcale nie jest tansza czy duzo tansza od cementowej :wink: )

- na kopertowce beda jakies sporawe pewnie "odpady"

:-?

- trzeba deskowac (koszty :wink: )

- jest akustyczna (deszcz grad itp)

- bj sie nagrzewa latem niz dachowka

- nie wyglada "szlachetnie"

ps. gorszy material - mowie o "typowych " blachcach (ok sa blachy bardzo dobrej jakosci ale ich cena jest w tym momencie porownywalna(a czasem wyzsza) od dachowki cement)

Tak wiec - osobiscie uwazam ze wybor "cementowej" to najlepszy kompromis jesli wachasz sie pomiedzy jakoscia i ladnym wygladem a cena :)

pozdrawiam

zbób poprostu kilka ksero i porozdawaj po hurtowniach , raz że zobaczysz różnice a dwa dowiesz sie kto da najlepszą cene

mam dach kopertowy z dwiema dużymi lukarnami pow, ok 230 m

zdecydowałem sie na dachówke cementową brasa łączny koszt to 17000

z czego dachówka z dodatkami to 11000 ( dokładnie nie pamiętam ale jedna kosztowała 1,77 )

robocizna 7500

ceramika ruppa była 4 - 5 tys droższa

Dachówka cementowa ładnie wygląda, gdy jest nowa, ale z czasem niezbyt pieknie wyglada porośnięta mchem.. :evil: Stad moje obawy co do cementowej, bo ceramiczna przygniata mnie wysoka ceną... :o

Ale cóż, coraz mniej podoba mi się blachodachówka, no i mam problem..

Co więcej mój projekt indywidualny został skonstruowany pod blachę, bo takie było pierwotne założenie, nie wiem czy to nie wielki problem taka zmiana na budowie... :roll:

Tak, my też niedawno musiliśmy podjąć taką decyzję. Wybraliśmy blachodachówkę ze względu na koszty (ograniczony budżet).

Blachodachówka wychodzi taniej(przynajmniej przy naszym dwuspadzistym dachu), ponieważ: odpadają drogie wykończenia(gąsiory itd) i odpada droższa więźba , przy naszym dachu nie będzie dużo odpadów (mam nadzieję :wink: ), robocizna pod blachodachówkę jest tańsza. Dobrej jakości blachodachówka dorównuje co prawda ceną dachówce , ale da się zaoszczędzić na wymienionych wcześniej rzeczach.

Wstępnym naszym założeniem było wybudować ten dom jak najtaniej, więc będziemy się starać się to tak właśnie zrobić :D - i nie ma tu miejsca na sentymenty (mnie osobiście też bardzo podoba się dachówka :lol: ), tylko na suche fakty i możliwości finansowe.

Pozdrawiam.

Tak, my też niedawno musiliśmy podjąć taką decyzję. Wybraliśmy blachodachówkę ze względu na koszty (ograniczony budżet).

Blachodachówka wychodzi taniej(przynajmniej przy naszym dwuspadzistym dachu), ponieważ: odpadają drogie wykończenia(gąsiory itd) i odpada droższa więźba , przy naszym dachu nie będzie dużo odpadów (mam nadzieję :wink: ), robocizna pod blachodachówkę jest tańsza. Dobrej jakości blachodachówka dorównuje co prawda ceną dachówce , ale da się zaoszczędzić na wymienionych wcześniej rzeczach.

Wstępnym naszym założeniem było wybudować ten dom jak najtaniej, więc będziemy się starać się to tak właśnie zrobić :D - i nie ma tu miejsca na sentymenty (mnie osobiście też bardzo podoba się dachówka :lol: ), tylko na suche fakty i możliwości finansowe.

Pozdrawiam.

Kiedys komus za pieniadze przeznaczone na blachodachowke pokrylem dach karpiowka Koramica i na gasiory trojeczki nawet starczylo :D

zawsze bylam za ceramika jest super,mam dach dwuspadzisty 150m i tez mialam cykora czy mi wystarczy na ceramike i kupilam z koramica w pierwszym gatunku L15 czerwona angoba szlachetna cena wyniosla mnie 13000 tys zl ze wszystkim robocizna wiezba i kladzenie dach.6000 tys zl,za to dach prezentuje sie przednie.w ostatecznosci gdyby mi nie starczylo na ceramike to bym brala cementowa tez jest ladna.

powodzenie i pozdrawiam

Na takim dachu ""odpad z blachodachówki przy dobrej powtażam dobrej optymalizacji to około 25% przy optymalizacji na oko powyżej 30% tak więc dodaj sobie jednaczwartą do kosztu blachy i okaże się że dostajesz podobną cenę do ceramiki

POza tym rozni producenci stosują różne techniki sprzedaży i może się okazać że na blachę dostaniesz 25 % rabatu od cennika a na ceramikę np 38 % albo nawet 45% procent rabatu , oczywiście zależy od hurtowni !!!

Czyli następna rzecz do porónania !!!

Oczywiście dodatki do ceramiki i robocizna są droższe ale więżba juz nie musi bo pod blachęmożna dać minimum krokwie 14 cm , a gdzie zmieścisz ocieplenia 20 cm ? tak wię i pod blache krokwie powinny mieć większy wymiar z powodów ociepleniowych czyli róznicy nie ma ,

pozd

zbób poprostu kilka ksero i porozdawaj po hurtowniach , raz że zobaczysz różnice a dwa dowiesz sie kto da najlepszą cene

zdecydowałem sie na dachówke cementową brasa łączny koszt to 17000

z czego dachówka z dodatkami to 11000 ( dokładnie nie pamiętam ale jedna kosztowała 1,77 )

robocizna 7500

ceramika ruppa była 4 - 5 tys droższa

yama kiedy robiłes swój dach i skąd jestes ? temat jest dla mnie b. swieży a ceny o duuuuzo wyższe

• 1 month później...
  • 2 weeks później...