Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Dachówka czy blachodachówka?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Dachówka czy blachodachówka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy blache z budmatu, kladlismy blache min. dlatego, ze mamy niski kat dachy 10/18. No i zawsze podobaly mi sie dachy z blachodachowki. Obydwoje z mezem stwierdzilismy tez, ze wolimy miec porzadna blache niz dachowke cementowa.

A co do wymiany za iles tam lat to uwazam, ze dachowki na ktore daja tyle lat gwarancji tez bedzie trzeba wymienic, bo to juz nie jest taka dachowka jaka robili kilkadziesiat lat temu.

Tak samo jest z oknami, rurami i cala reszta. Teraz wszystko jest ladne ale kiepskiej jakosci. Np. sprzet agd, kiedys lodowka chodzila 25 lat i pozatym, ze wizualnie byla juz nieladna to nadal dzialala, a teraz sprzet po 10 latach (jak sie uda) nadaje sie do wymiany.

Gdyby Twój komentarz (opinię) skrócić do dwóch pierwszych zdań, nie byłoby się do czego "przyczepić" (cudzysłów ma tu za zadanie podkreślić nieagresywny ton mojej wypowiedzi 8) ). Logiczna argumentacja kończy wraz z trzecim zdaniem. Pomijając nawet co się komu podoba, zdanie: lepiej mieć porządną dachówkę cementową, niż jakąkolwiek blachę, wydaje się być conajmniej równie mocno uzasadnione.. I jeszcze definicja słowa "porządna"..

Kwestię analogii do wytworów sprzed kilkudziesięciu lat pozostawiam indywidualnej ocenie, ale w przypadku dachówki cementowej, jak i w wielu innych przypadkach, istotniejszy jest podział na produkty wykonywane profesjonalnie i zwykłe badziewie, które można znaleźć zawsze, bez względu na epokę.

czy ktoś może ostatnio kladl dachówke karpiówkę w ciemnych kolorach jaka jest jej cena? czy to prawda ze jest najtansza wsrod dachowek cementowych?

Jeśli dobrze zrozumiałem, pytasz, czy karpiówka jest najtańsza wśród dachówek cementowych?

1. Dziś klasyczna karpiówka cementowa jest praktycznie nie do dostania na rynku. Egzemplarze, które zdarzyło mi się widzieć na dachach pamiętały czasy Janka Kosa i Marusi.. Acha, i była to karpiówka... zakładkowa.

2. Jeżeli którykolwiek z producentów dachówek cementowych zdecydowałby się na wypuszczenie karpiówki, to gwarantuję Ci, że byłaby ona najdroższa z cementówek..

3. Gdybyśmy jednak mówili o karpiówkach ceramicznych, to obowiązuje tu ta sama zasada cenowa, co przy innych kształtach - ciemne kolory są droższe od tych zbliżonych do naturalnych, czasem nawet drastycznie. Przykład:

Koramic naturalna czerwień - ok. 60 zł/m2

Koramic czarna glazura - ok. 100 zł/m2

(ceny skrajnych kolorów, wg cennika)

• 3 weeks później...

Mam więźbę pod dachówkę w projekcie i taką też chcę wykonać. Szczerze mówiąc myślałam o pełnym deskowaniu dachu i o blachodachówce. Ale teraz się poważnie waham... :roll:

Uświadomcie mnie bo nie wiem tego... Czy pod dachówkę wystarczy folia czy muszą byc deski i papa (pomijając inne istotne elementy stolarki)? Bo jeśli odejdzie mi pełne deskowanie to spokojnie starczy na dachówkę :lol:

Czy znów lepiej zrobić pełne deskowanie i położyć blachodachówkę? Wiem, że niektórzy kładą folię i blachodachówkę.

Dach mam w kształcie L dwuspadowy 330m2. Chciałabym poznać Wasze opinie co o tym sądzicie? Pewnei temet był już poruszany na forum niejeden raz ale jakoś nie mogę trafić na konkrety.

• 2 weeks później...

Witam

Przejzalem całe forum (chyba cale forum) i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie a mianowicie.

Jaka blachodachówke wybrac na dach wielospadowy i bardzo skomplikowany (tak powiedzial ciesla ktory robi mi wieźbe) powierzchnia dachu prawie 310m2 mam do wyboru:

- firma Kroll blacha z powłoką Colorcoat HPS200 z 30 letnią gwarancją

- firma Plannja blachodachówka Royal z powłaką HardCoat z 15 letnią gwarancją.

Prosze powiedzcie ktora z tych dwoch byscie doradzili i dlaczego.

• 1 month później...

kalkulowałem ostatnio i porównując blachodachówkę pruszyńskiego którą mogę kupić praktycznie w cenie producenta + pełne deskowanie dachu wypadało gorzej od dachówki cementowej (bez deskowania)

z tym że blachodachówka jest praktycznie od ręki (2 tyg) a dachówka cementowa za 3 mies. Znalazłem dachówkę cementową Nelskampa ściąganą z Niemiec czas oczekiwania 2-3tyg.

Jaki dach jest tanszy i dlaczego?Chodzi mi o m2 dachu z blachodachowki lub ceramiki.Jakie sa roznice w cenach.Czy wiezba pod dach z ceramiki kosztuje drozej niz pod blachodachowke?Jaka jest roznica za robocizne?Jaka roznica jesli chodzi o materialy wykonczeniowe..

Po prostu chodzi mi o wybudowanie 80m2 dachu i nie wiem ile moge zaoszczedzic robiac dach z blachodachowki zamiast z ceramiki.

Zyczliwych prosze o podpowiedz.

Nie wiem jak to jest teraz ale ja 2 lata temu kupiłem taniej dachówkę Brasa niż blachę... Konstrukcja pod dachówkę oczywiście musi być trochę mocniejsza ale nie wpłynie to drastycznie na koszt więźby. Zresztą jeżeli projekt przewiduje konstrukcję pod dachówkę to samowolne jej "odchudzenie" i tak jest ryzykowne a przekonstruowanie kosztowne!

przede wszystkim na cenę wpływa konstrukcja dachu i jego stopień "połamania"

Aby porównać koszty dla swojego dachu poprostu udaj się do dydtrybutowa pokryć dachowych i wtedy będzie wszystko jasne i klarowne. Przy prostym dachu np. dwuspadowym taniej wychodził czerwony BRASS niż blacha np zielona. Jednakże to było 2 lata temu a ceny surowców do produkcji dachówek wzrosły bardziej niż wsad do blachodachówki.

Pewnie,że dużo taniej wypadnie blachodachówka.Pytasz o ceramike,a przedmówcy mówią o Dachówce betonowej.

Po pierwsze drzewo na więzbę duzo tansze pod blachodachowkę

Robocizna również jest duzo tańsza,jeśli się kryje blachą.Blachę szybciej się układa na dachu,bo jest w arkuszach,dociętych na wymiarach(długość)

O materiałach chyba nie trzeba mowić :roll:

Ja również mam dylemat - mój majster wyliczał mi że ok. 20 - 30 % drożej dachówka. Co ciekawe metr blachy lub dachówki jest niemal podobny ( nawet

spotkałem że cementowa jest tańsza ! Ale cenę dachówki podnoszą - gąsiory, szczytówki - więc robi się drogo.

Jednakże spotkałem ostatnio dach z ceramiki, który wiatrownice miał obrobione blachą-wygląd OK !

Kalkulacja dla domu : Dom w Bazylii z Archon+ (125 m użytkowej) - prosty - dwuspadowy dach.

1. Blachodachówka

12 415 zł (konstrukcja plus OSB)

13 496 (Blachodachówka Plannja Rapid)

2. Dachówka ceramiczna

7 950 zł (konstrukcja plus folia)

17 631 zł (Koramic Renesansowa L15)

3. Dachówka cementowa

7 950 zł (konstrukcja plus folia)

18 188 zł (IBF, Rzymska podwójna S)

Dane za miesięcznikiem Ładny Dom.

pzdr